O armă letală împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice: IMUNOINSTANT - Ing. CONSTANTIN CHIURCIU - director general Romvac

Florentin Popa
"Deși s-au investit sume enorme pentru cercetarea și obținerea de antibiotice sintetice tot mai puternice, cu acțiune polivalentă, tot natura a biruit!"

Pentru majoritatea cititorilor noștri ROMVAC este, cu siguranță, un nume necunoscut. Una dintre lacunele care ne costă... viață! În spatele lui se ascunde un grup de cercetători ro­mâni de excepție, biologi, chimiști și medici vete­rinari, ale căror produse sunt mai cunoscute în străi­nătate decât la noi. Dar minunea e și mai mare: în paralel cu inte­resul pen­tru ani­male, "extratereștrii de la ROM­VAC" au creat un set de pro­du­se umane, ce dis­trug bac­teriile rezis­tente la antibiotice, temuții Klebsiella, E-Coli, Aureus... În si­tuația ca­tastro­fală a cercetării științifice româ­nești, succesele obținute la ROMVAC sunt, cu ade­vărat, ste­lare! Ce urmează nu este o simplă poveste, ci o reali­tate contabilizată în mii de vindecări.

Export de vârf, în 14 țări

- Având în vedere rezultatele de excepție de la ROMVAC, vă rog să le prezentați cititorilor noș­tri firma pe care o conduceți.

- Până în urmă cu câțiva ani, la ROMVAC fabricam numai medi­ca­mente și vaccinuri de uz vete­rinar. Dar cum efectivele de ani­male din România au scăzut con­tinuu, iar nevoia te învață, nu puteam să stăm cu mâinile-n sân. Așa că am încercat să ne re­lansăm activitatea prin extin­de­rea pe piața externă, un pas ce s-a dovedit nu doar curajos, ci și extrem de avantajos. În prezent, exportăm produse în 14 țări de pe toate continentele, chiar dacă procesul de înregistrare a vacci­nurilor și a medicamentelor de uz veterinar pe teritoriul acestor țări este deosebit de scump și de ane­voios, pentru că legislația diferă de la o țară la alta. Până acum, am reușit să facem față cu brio cerințelor partenerilor noștri, cărora le-am ofe­rit o gamă variată de produse de uz veterinar, după nevoile și specificul fiecăruia: unii cresc numai porci și vite, musulmanii - doar oi și capre, mulți au efective imense de păsări, deci avem de lucru din plin!
Apoi, ne-am extins cercetările spre un domeniu mai larg. În ultimii ani s-a discutat tot mai mult despre conceptul "One health" ("O singură sănă­tate"), ceea ce înseamnă sănătatea solului, a apei, a aerului, a animalelor și a oamenilor la un loc, toate fiind interdependente. În ultima perioadă, s-au întâlnit tot mai multe zoonoze (boli care se transmit de la animale la om), deci e logic că agentul pato­gen este același atât pentru animale, cât și pentru om, iar tratamentul bolii se poate face cu aceeași substanță activă. Noi știm exact ce agenți patogeni sunt implicați și am fi putut realiza medicamente de uz uman, numai că legislația din România inter­zice ca o întreprindere să producă pe aceeași linie tehno­logică și medicamente de uz veterinar, și de uz uman, chiar dacă ROMVAC-ul dispune de toate standardele internaționale de calitate: GMP, ISO 9001, 14001 și 18001. Pentru că nu puteam depăși aceas­tă "chichiță" legislativă, în urmă cu șase ani ne-am îndreptat atenția spre zona medicinei alter­native și am început să facem cercetare în domeniul sănătății umane, pornind de la o informație demult uitată, dar de mare actualitate.

Ouăle care fac minuni

- În 1893, savantul german F. Klemperer a ob­servat că găinile infectate cu anumiți agenți pato­geni au capacitatea să producă imunoglobuline spe­cializate, pe care le transferă în ouă, pentru a asigura imuni­tatea puilor în fața bacteriilor cu care păsările-mamă au fost infectate. Descoperirea sa a făcut vâlvă la acea vreme, dar în scurt timp a fost negli­jată, pentru că au apărut serurile hiperimune, ex­trase de la mamifere, cu care s-au salvat multe vieți în acea perioadă (după ce animalele erau vaccinate, se extrăgeau imunoglobulinele din sânge și se foloseau în tratamentul oamenilor). A urmat apoi epoca antibioticelor, iar descope­rirea cercetă­torului german a fost complet uita­tă. Pornind de la consta­tarea lui Klemperer, am reluat aceas­tă impor­tantă temă de cercetare împreună cu o echipă de specialiști a Institutului "Victor Babeș" și am făcut o serie de ex­perimente în laborator. Ei au recoltat diverse bacterii de la bolnavii internați în spital, care aveau rezistență la antibiotice, le-au izolat și ni le-au dat nouă. Noi le-am inactivat și am produs vac­cinuri cu care am injectat mai multe loturi de găini. După trei vaccinări succesive, am căutat în gălbe­nușurile ouălor un răspuns imunitar. Surpriza a fost uriașă: pentru fiecare infecție bacte­riană tes­tată, am găsit în ouăle găinilor vaccinate imuno­glo­buline specifice, anticorpi care le stopează dez­voltarea. După ce am extras imunoglobulinele din gălbenu­șuri și le-am condiționat sub formă de pul­­bere și soluții buvabile, le-am dat medicilor de la Spitalul "Victor Babeș", care le-au administrat pacien­ților infectați, iar aceștia s-au vindecat în scurt timp!

- Un rezultat de-a dreptul extraterestru, venit parcă de pe o altă planetă, care ar putea revolu­ționa terapiile antibacteriene actuale!

- Credeți-mă, și noi am fost la fel de entuzias­mați când ni s-au confirmat rezultatele! Pornind de la acest succes, de atunci am investit sume foarte mari în cercetare, deoarece ne-am dat seama că este un domeniu de mare viitor. Vedeți, deși s-au investit sume enorme pentru cercetarea și obținerea de anti­biotice sintetice tot mai puternice, cu acțiune poli­va­lentă, tot natura a biruit! Bacteriile s-au adaptat, iar în prezent au dezvoltat rezistență chiar și la anti­bio­ticele de ultimă generație. Suntem primii din lume care au folosit bacterii recoltate de la subiecți umani pentru obținerea unui astfel de tratament. Tes­tele noastre au arătat că, pe lângă imunoglo­bulina specializată IgY, în gălbenușul oului de găină pot exista concomitent mai mulți anticorpi capabili să neutralizeze fel de fel de bacterii și chiar virusuri! Interesant este faptul că, spre deosebire de mami­fere, care le furnizează fetu­șilor substanțele nece­sare dezvoltării prin interme­diul placentei, găina trebuie să le asigure embrio­nilor absolut toate sub­stanțele necesare creșterii și dezvoltării indepen­dente în interiorul oului! De altfel, ouăle sunt con­siderate cel mai complex și complet aliment, pen­tru conținutul bo­gat în protei­ne, vitamine, mine­rale, aminoacizi, imu­noglobuline etc. - substanțe care au un rol esen­țial în dez­voltarea viitorului pro­gen (descendent - n. red.).

Mii de pacienți tratați

- Pornind de la o idee pierdută în timp, ați rea­lizat o întreagă gamă de produse cu rol antibac­terian. Vă rog să le prezentați cititorilor noștri, mulți dintre ei excedați de lupta cu bacteriile.

- Am dezvoltat gama IMUNOINSTANT, iar numele ales nu este deloc întâmplător. Prin imuno­globulinele Y pe care le conțin, produsele noastre au capacitatea să-i asigure organismului imunitatea la anumite bacterii încă de la prima administrare, spre deosebire de vaccinuri, la care răspunsul imu­nitar apare după 2-3 săptămâni. Marele avantaj al acestor produse este acela că nu au niciun efect se­cundar și se pot administra la orice vârstă, cu excep­ția persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou. Până la ora actuală, avem câteva mii de pacienți tratați cu diferite produse din gama Imu­noinstant, care nu au reclamat efecte secundare, deci sunt foarte bine tolerate.
Imunoinstant G este realizat sub formă de pulbere din ouă de găină imunizate cu un amestec de antigene, și este destinat persoanelor de orice vârstă (inclusiv copii) care au sistemul imun slăbit de boli cronice, mai ales în cazul expunerii la o si­tua­ție provocatoare - infecții cu unul dintre ger­me­nii patogeni pentru care există imunoglobuline Y specifice în compoziție: Streptococcus pneumo­niae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Kleb­­siella pneumoniae, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Acinetobacter baumannii, Pseudo­mo­nas aeruginosa, Clostridium difficile, Candida albi­cans.
Avem și o variantă mai nouă de Imunoinstant G, realizat tot sub formă de pulbere, care, pe lângă germenii patogeni enumerați anterior, mai conține și imunoglobuline ce asigură protecția împotriva infecțiilor cu Helicobacter pylori și Streptococcus mutans, tot mai des întâlnite în ultima perioadă. Acest produs și-a dovedit utilitatea în susținerea imu­nității organismului în fața infecțiilor bacterie­ne, în menținerea structurii și a bunei funcționări a articulațiilor. De asemenea, ajută la menținerea ni­velului normal al colesterolului din sânge și la re­glarea activității musculare (inclusiv a mușchiului cardiac).
Am realizat și gama Imunoinstant Mono, în care am inclus opt soluții buvabile monovalente, destinate unui singur germen patogen, iar în prezent putem trata infecțiile cu Escherichia coli, Kleb­siella pneumoniae, Pseudo­mo­nas aeruginosa, Strep­to­coc­cus pneumoniae, Sal­monella enteritidis, Clos­tridium difficile sau Sta­phylococcus aureus. Solu­țiile sunt eficiente în tra­tarea infecțiilor izolate, deoarece conțin cantitatea maximă de imunoglobu­lină specifică. Însă este ne­voie de un diagnostic de precizie, pentru a ști cu ce bacterie ne luptăm.
Avem și un produs plu­rivalent, Imunoin­stant Multiplu, realizat sub formă de soluție buva­bilă, care poate să neutra­lizeze 18 bacterii, unele cu mai multe tulpini dife­rite! Acest produs este recomandat în infecțiile bac­teriene grave, în care sunt implicați mai mulți ger­meni patogeni, dar și ca tratament preventiv pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care se con­fruntă cu fenomenul de imuno­senescență (slăbirea sistemului imun).
Formula Imunoinstant Multiplu este realizată și sub formă de gel, pentru tratarea locală a plăgilor deschise, infectate cu diverse microorganisme pato­gene. Am tratat fistule postoperatorii vechi, care nu se vindecau de 5, 6 sau chiar de 10 ani! Vă dați sea­ma ce chinuri pe capul acelor oameni, să aibă de atâta timp plăgi deschise infectate, care supurau în­continuu! Cu Imunoinstant Multiplu Gel, fistulele s-au închis în mai puțin de două săptămâni!
De asemenea, am realizat și două produse pentru copii: Imunoinstant Multiplu Junior - soluție care se administrează sub formă de picături nazale sau se pun pe limbă la copiii mici, pen­tru diverse infecții bacteriene, și Imunoinstant Mono - soluție, destinat infecțiilor digestive cu Rotavirus.

- Ați reușit să testați toate bacteriile cu­nos­cute?

- Nu le-am testat chiar pe toate (există mii de bacterii patogene), dar am studiat marea majoritate a microorganismelor implicate în infecții, și rezultatele sunt identice. Practic, în acest moment putem aborda orice infecție bacte­ria­nă. Dacă există vreun pacient infectat cu o bacterie care nu se înca­drează în tulpinile pentru care noi avem antidotul, putem să-i realizăm un tratament personalizat. În cabinetul nostru de terapii comple­mentare putem să recoltăm probe microbiene de la pacienți. Apoi izolăm agentul patogen, îl inactivăm, realizăm vaccinurile, injectăm găinile, așteptăm să se ouă, extragem imunoglobulinele specifice și preparăm un tratament țintit. La prima vedere pare foarte complicat, dar de fapt e destul de simplu. Numai că întregul proces durează circa două luni!

Alte "minuni"

Parodontoză
- De-a lungul vremii, ni s-au comunicat unele rezultate surprinzătoare, la care nici nu ne așteptam. Un bătrân a venit la noi să cumpere ouă hiperimune, pentru întărirea imunității. Le consuma ca atare, crude, pentru că temperaturile ridicate distrug imu­noglobulinele pe care le conțin. M-a sunat fericit, după vreo săptămână, să-mi spună că nu i se mai mișcă dinții. I-am transmis imediat informația fiului meu, care este medic stomatolog, iar de atunci, le-a recomandat soluția Imunoinstant Mul­tiplu tuturor pacienților cu parodontoză, sub formă de gargară, cu rezultate uimitoare: gingia își schim­bă culoarea în câteva ore! De fapt, e logic că produ­sul nostru are efecte benefice în parodontopatii, deoarece dis­truge placa bacteriană patologică de la nivelul gin­giilor.
Acnee
Soluția Imunoinstant Multiplu are efecte foarte bune și în uzul extern, pentru tratarea acneei de diferite etiologii, inclusiv a acneei juvenile.
Osteoporoză
Pornind de la studiul ouălor superimune, am conceput și alte produse interesante: OvoCalD, un supliment alimentar sub formă de comprimate, care conține calciu extras din coajă de ouă și vitamina D3. Coaja de ou conține calciu sintetizat pe cale naturală de către păsări, ceea ce îi conferă calități deosebite și-i asigură absorbția integrală, fără peri­col de hipercalcemie sau risc de depunere a cal­ciului în țesuturile moi. Ovo­CalD este indicat în combaterea decal­cifierii osoase, care apare odată cu înaintarea în vârstă (osteoporoză) și în recuperarea rapidă după fracturi. Totodată, are rol activ în menținerea nor­mală a ritmului cardiac, sti­mularea activității ner­voase și musculare, intensificarea osteo­sintezei, tonifierea neuromus­culară și stimularea fagocitozei.
Am avut mai multe cazuri rezolvate cu ajutorul acestui produs. O doamnă de 86 de ani a suferit o fractură urâtă, cu deplasare de os. A luat OvoCalD preventiv, iar peste șase săptă­mâni, când i s-a făcut radio­grafia de control, osul era per­fect sudat, încât chiar și medi­cul s-a minunat cât de frumos s-a vindecat. O altă doamnă, de 93 de ani, care în urma unei că­zături s-a ales cu o fractură de cap femural, s-a vindecat la fel de rapid cu OvoCalD.
Dureri articulare
O altă invenție a colectivului nostru de cercetare este ROdia HPC2 - un supliment alimentar reali­zat din membranele cochiliere (pielițele) extrase din ouă hiperimune și vitamina C. Componentele natu­rale ale membranei cochiliere (acid hialuronic, co­la­­gen, sulfat de glucozamină și sulfat de condroi­ti­nă) asigură buna funcționare a sis­te­mului osteo-articular. Produsul este re­comandat numai persoa­ne­lor adul­te, pentru sănătatea sistemului osteo-ar­ti­cular și al ligamentelor, precum și în unele afec­tări funcționale ale aces­tora (dureri articulare, rigi­ditate etc.). Este foarte bun, îți ia durerea cu mâna!
Avem în faza de testare și omolo­gare un unguent cu imunoglobulină extrasă din ouă hiperimune, foarte eficient în tratarea plăcilor psoriazice, dar și un spray destinat afecțiunilor respiratorii suprain­fectate cu bacterii.

Eradicarea infecțiilor spitalicești

- Vreau să ne întoarcem la preparatul Imu­no­instant Multiplu. Ți­nând cont de acțiunea lui polivalentă, n-ar pu­tea fi util și ca trata­ment al infecțiilor noso­co­miale, care fac rava­gii prin spi­talele noas­tre? S-a interesat cine­va din Ministerul Sănă­tății de acest produs?

- Imunoinstant Mul­tiplu este 100% natural, are o acțiune plurivalen­tă și poate neutraliza o întreagă gamă de agenți patogeni periculoși. Pu­tem realiza tratamente pentru cele mai frec­vente infecții din spațiile spitalicești, care pot fi administrate preven­tiv personalului medical și pacienților cu risc cres­cut la astfel de infecții, mai ales bolnavilor cronici, celor cu răni deschise, cu boli infecțioase sau celor supuși la intervenții chi­rur­gicale! O altă variantă ar fi realizarea de produse personalizate, în funcție de specificul institu­ției și de germenii patogeni desco­periți, pentru că aceste infec­ții apar și se dezvoltă alea­toriu, nu se găsesc aceiași germeni în două spitale dife­rite. Putem să recoltăm probe bacteriene și să producem un Imu­noinstant Multiplu cu acțiune țintită împotriva bac­teriilor din acel spațiu. Din păcate, eforturile noastre de a prezenta foru­rilor com­petente din Minis­terul Sănătății rezul­tatele obți­nute cu acest produs n-au avut niciun ecou... Am par­ticipat și la numeroase con­ferințe medi­cale, unde am prezentat studii seri­oase des­pre acțiu­nea ga­mei Imuno­in­stant în infec­țiile bacteriene. Nu ne-a băgat ni­meni în sea­mă! Tipic româ­nesc, nici n-are sens să co­mentăm! To­tuși, vreau să fac o precizare, să "bat șaua ca să pri­ceapă iapa", cum se spune în popor! Am un prieten bun (n-am să-i dau numele) al cărui fiu se afla în Clubul Colectiv, în momentul acelei groaz­nice tragedii. Fusese internat într-un spital din Bucu­rești, alături de multe alte victime, cu arsuri de gradul II și III pe circa 40% din suprafața corpului. Ne știa produsele, pentru că le folosise. Dându-și seama la ce riscuri este expus copilul său, a venit la mine și i-am dat mai multe doze de Imunoinstant Multiplu. Cu toate restricțiile din spital impuse atunci de gra­vitatea situației și de tot circul mediatic stârnit pe acest subiect, a reușit să convingă o asis­tentă să-i administreze zilnic fiului său soluția bu­va­bilă. Sta­rea tânărului s-a stabilizat, n-a fost trans­ferat în străi­nătate și este astăzi pe lista supravie­țui­torilor. Cred că mulți dintre tinerii care au decedat din cauza infecțiilor nosocomiale puteau fi salvați... Mare păcat!

- În ciuda unor mari somități care au ridicat medicina noastră veterinară la rang regal, medi­cina umană încă privește cu o superioritate de neînțeles medicina veterinară. De ce se întâmplă acest lucru? N-ar fi mai productiv să existe o colaborare strânsă între aceste ramuri medicale?

- N-aș vrea să intru în astfel de polemici, pentru că atitudinea despre care vorbiți nu e o regulă gene­rală! Mulți medici ne recomandă produsele, pentru că le-au testat personal eficiența și și-au dat seama că sunt mai bune decât medicamentele pe care le prescriu în mod uzual bolnavilor. Mai nou, au venit la noi pacienți cu transplant de organe, trimiși chiar de medicii care i-au operat, pentru a-și asigura imu­nitatea pasivă la infecții, ținând cont de faptul că, după transplant, sunt obligați să ia trata­mente imu­no­supresoare, pentru a evita respingerea grefei. În concluzie, n-avem cum să ne plângem de atitudinea tuturor reprezentanților medicinei alo­pate, chiar dacă ne-am dori o colaborare mai strânsă cu ei, mai ales la nivel ministerial!

- Sper ca mesajul dvs. să ajungă unde trebuie! Vă doresc mult succes!


D-l ing. CONSTANTIN CHIURCIU poate fi contactat la sediul Companiei ROMVAC din Voluntari, Șoseaua Centurii nr. 7, tel. 031.824.30.50.
(Mai multe informații despre produsele realizate la ROMVAC puteți găsi pe http://www.romvac.ro/)