Răspuns pentru LAURA, F. AS nr. 1258 - "Mama are tumoră pancreatică și metastaze hepatice"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși cancerul pancreatic reprezintă doar un procent mic din totalitatea bolilor neo­plazice, el este, fără îndoială, o condi­ție patologică foarte agresivă și severă, însoțită, de obicei, de un prognostic foarte rezervat. Motivul pentru care acest tip de cancer are o mortalitate atât de mare rezidă în faptul că, frec­vent, este diagnosticat tardiv, el nepro­ducând nici un semn sau simptom, până la atinge­rea unui stadiu evolutiv avansat. Când semnele și simp­tomele apar, cele mai frecvente sunt durerea ab­do­­minală, scăderea importantă în greutate, icte­rul cauzat de blocarea ductului biliar de către masa tumorală.
Multe dintre motivele care pot conduce la apariția acestui tip de cancer sunt încă neclare, însă anumiți factori, precum fumatul, istoricul familial, vârsta, sexul (bărbații au un risc cu 30% mai mare față de femei) sau pancreatita cronică, pot creș­te riscul declanșării lui. Din păcate, rata de supraviețuire în cancerul pancreatic este redusă, în general, deoarece, în momen­tul în care este identificat, se evidențiază și determinări se­cundare (metastaze).
În cazul în care cancerul este depistat precoce și este limitat la nivelul parenchimului pancrea­tic, îndepărtarea unei părți a pancreasului sau a pancreasului în întregime poate fi încununată de succes. Cea mai frecventă inter­ven­ție chirurgicală (procedura Whipple) constă în scoaterea unei părți de stomac și a primei porțiuni a intestinului subțire, împreună cu vezica biliară. Este o procedură complexă și dificilă, care necesită o perioadă lungă de recuperare. O altă opțiune tera­peutică este blocarea ganglionilor celiaci, prin care sunt distruși nervii ce duc spre pancreas. Totodată, terapia cu enzime pancreatice poate fi de folos în reducerea malabsorbției și scăderii în greutate.
Este ușor de înțeles că, cel puțin din punct de vedere al abordării terapeutice convenționale, șan­sele de vindecare pentru cancerul pancreatic sunt mici, scopul vizat fiind în special prelungirea du­ratei de viață. Așa stând lucrurile, singura for­mă de tratament care mai poate oferi șanse pa­cien­tului rămâne utilizarea terapiei complemen­tare.
În ultima perioadă, studii biochimice, far­maco­logice și clinice au pus în evidență principii active noi (extracte din plante, ciuperci, cereale etc.), capabile să ducă o luptă importantă cu flage­lul neo­plazic de diferite localizări. Cele mai noi pro­grese în domeniul terapiilor antineoplazice natu­riste s-au concretizat în apariția unor produse complexe, cu acțiune multiplă (antitumorală, anti­mitotică, inhibi­toare a angiogenezei peritumorale, imunosti­mulan­tă etc.), dintre care, pentru neo­plasmul pancreatic, dar și pentru metastaze, reco­mand Extractul de Pelin-dulce (Artemisinin), Arabinoxilanul, vita­mina B 17 (Casinovita), și, nu în ultimul rând, Avemar (extract fermentat din germeni de grâu), remedii capabile să stopeze evo­luția bolii, prin multiplicarea celulelor anormale, capacitarea siste­mului imunitar și reducerea sau chiar blocarea căilor enzimatice de metastazare. Sigur, aceste so­luții terapeutice pot fi asociate și cu alte tipuri de remedii sau metode de tratament ne­convențional. Pentru lămuriri suplimentare, contac­tați-mă tele­fonic!
Să auzim numai de bine!


Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Caut tratament pentru artrită și poliartrită reactivă"
(Răspuns pentru PETRE VALERIU - jud. Tulcea, F.AS nr. 962)


Artrita presupune inflamarea articulațiilor, având ca efecte durerea, înțepeneala și inflama­ția. Se cunosc două tipuri de artrite: osteoartrita (înseam­nă degenerarea cartilajelor articulațiilor, cauzată de cele mai multe ori de îmbătrânire) și artrită reu­matoidă (presupune inflamarea mem­branei sino­viale, alcătuită din lichidul lubrifiant care protejea­ză articulațiile).

Sfaturi utile:
* Faceți exerciții fizice: înot, plimbare, dans și taijiquan (gimnastică bazată pe principii chine­zești).
* Faceți băi de nămol, băi de nisip sau hidro­terapie.
* Evitați expunerea la frig și umezeală, încă­perea în care locuiți să fie caldă și uscată.
* Nu dormiți direct pe pământ și nu stați multă vreme pe o piatră.
* Nu vă expuneți în aria de func­ționare a aerului con­dițio­nat.

Rețete tradiționale:
* Chimen dulce și sare (fo­lo­siți remediul doar dacă articu­lația nu este roșie și um­flată)
Preparare: prăjiți ușor într-o tigaie 50 g chimen și 250 g de sare. Apoi puneți-le într-o pânză de bumbac și țineți-le pe locul dureros câte o oră, de două ori pe zi, timp de cinci zile. Ingre­dientele se aruncă după fiecare utilizare.
* Orez fiert cu sare (în cazul în care articulația nu este roșie și umflată). Preparare: amestecați 4 părți de orez fiert cu o parte de sare. Le puneți apoi în­tr-un vas pe care îl țineți 2-3 minute la aburi. Aștep­tați până ce temperatura sca­de, apoi puneți ames­tecul într-o pânză de bumbac și țineți-l pe locul dureros o oră. Repetați procedura o dată pe zi, timp de cinci zile.
* Ghimbir (folosiți doar dacă articulația nu este roșie și umflată). Preparare: puneți într-un storcă­tor 30 g ghimbir și o jumătate de cană de apă fier­bin­te și faceți suc de ghimbir. Înmuiați în suc o bu­ca­­tă de tifon și stoarceți-o, apoi pu­neți-o pe locul du­reros. Repetați de două-trei ori pe zi.
* Ghimbir cu zahăr brun și vin (folosiți doar dacă articulația nu este roșie și umflată). Preparare: fierbeți 30 g ghimbir cu o linguriță de zăhar brun și 500 ml vin. Con­su­mați acest prepa­rat în 2 zile: ju­mă­tate într-o zi și cealaltă a doua zi. 
* Țuică fiartă (doar da­că arti­culația nu este roșie și umflată). Fier­beți puțină țuică, apoi înmu­iați o bucată de bumbac în ea și faceți masaj cu aceas­ta, 10 minu­te. Repetați de două-trei ori pe zi.

Remedii:
* Dacă articulația nu este roșie și umflată puteți folosi un ulei pentru masaj HONG HUA YOU. Fa­ceți masaj cu acest ulei, de două-trei ori pe zi. De asemenea, puteți folosi cremă antireumatism din plante chinezești. Folosiți crema de două ori pe zi.
* Pentru durerile provocate de artrită puteți fo­losi diferite centuri cu plasturi din plante, în funcție de zonele afectate: bustieră pentru umeri, brâu pentru spate, genunchere pentru genunchi.
* Plasturi cu amestec din plante chinezești, pe care îi aplicați în funcție de zona afectată.
* Folosiți foehn-ul pe zona afectată. Timp de 10-20 minute, cu mișcări circulare, folosind aerul cald pentru masaj.
* Pieptenele de lemn: puteți face masaj cu acesta, în funcție de zona afectată, timp de 10 minute.
* Acupunctura este benefică în cazul artritei.
* Pastile adjuvante: DIZ DA WAN, HUO LUO DAN.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut un leac pentru reducerea trigliceridelor"
(Răspuns pentru DUMITRU - Cugir, F.AS nr. 1254)


Anomalii cu factor de risc cardiovascular deo­sebit, dislipidemiile se caracterizează prin creșterea (uneori simultană) a colesterolului LDL (rău) - valori normale sub 100 mg/dl a raportului coles­terol total/ colesterol HDL (bun) peste 5 mg/dl, creșterea trigliceridelor - valori normale sub 200 mg/dl și scăderea colesterolului HDL.
Trigliceridele sunt lipide (grăsimi neutre) lipo­proteine ce provin din alimentația dvs., sinteti­zate la nivelul intestinului și stocate în celule grase ale organismului ca o "rezervă de energie", distri­buită la țesuturi și mai ales la mușchi, la nevoie.
Organismul mai poate produce trigliceride peste valoarea normală (< 200 mg/dl) și în cazul în care con­sumați alcool și zaharuri sau când este predis­pus la diabet și, mai grav, când este instalat diabe­tul.
Combinate cu colesterol, trigliceridele ajung în plasma sanguină și limfă, provocând ateroscleroză și boli coronariene (de inimă, AVC etc.).
Este bine de știut că aproximativ 75% din colesterolul din organism este fabricat de ficat, iar restul de 25% vine din alimentație, fiind folosit în producerea "enzimelor digestive".
Majoritatea persoanelor care au un nivel crescut de trigliceride și colesterol prezintă un risc sporit de a suferi de boli de inimă.
Pentru tratament eficient este necesar să-mi trimiteți hemoleuco­gra­ma completă, înălțimea și greuta­tea, nivelul colesterolului LDL.
Tratament hipertrigliceridimie - Persoanele care au un nivel ridicat al trigliceri­delor (lipide) trebuie să con­sume obli­gatoriu pește (macrou, sardine, păs­trăv, hering, șalău, crap, somon, ton în ulei) - sunt pești grași ce ajută la sub­țierea sângelui și prevenirea formării cheagurilor de sânge. Folosiți la indi­cația terapeutului: Omega 3 Salmon Plus, Gold Krill, Bi-Iomar, Caps - 100 caps, CY­NA­RA (Rotta Natura), alune, nuci, cereale inte­grale, pâine integrală, orez brun, pâine de secară, lap­te prins (bătut), lactate de­gresate, iaurt slab 0,1%, zer, brân­ză slabă de vacă, carne slabă de vită (vacă, vițel), ied, curcan, pui, ciu­perci, suc de tomate, spa­nac, mor­covi, roșii, fa­sole verde, ardei gras, cartofi fierți, mere, caise, orez fiert, prune, dietă bogată în fibre, fructe proaspete, ulei de măsline, unt de ara­hide, fulgi de ovăz și tărâțe, fructe de mare, Spiru­lină etc.
Nu consumați: carne grasă (porc, oaie, miel), untură de porc, margarină, ulei de floarea-soarelui, unt, pate de ficat, mezeluri, smântână, ciocolată cu lapte, halva, brânză de burduf, zahăr, băuturi al­coolice (țuică, coniac, vodcă), lapte gras (vacă sau oaie), pâine albă, brânză grasă de oaie, vacă sau bivoliță, grăsimi prăjite, carne de rață și gâscă, brânză topită, carne tocată, costiță.
Pe lângă o dietă adecvată aveți voie 1-2 pahare vin roșu pe zi.
Schimbați obiceiurile alimentare! Nu fumați! Controlați-vă greutatea! Zilnic, exerciții fizice. Vitamina C masticabilă, usturoi capsule - Bio-oilcaps/ 120 capsule, ceai anghinare, păpădie, mes­tea­căn, rozmarin.
Multă sănătate!