Deși cancerul pancreatic reprezintă doar un procent mic din totalitatea bolilor neoplazice, el este, fără îndoială, o condiție patologică foarte agresivă și severă, însoțită, de obicei, de un prognostic foarte rezervat. Motivul pentru care acest tip de cancer are o mortalitate atât de mare rezidă în faptul că, frecvent, este diagnosticat tardiv, el neproducând nici un semn sau simptom, până la atingerea unui stadiu evolutiv avansat. Când semnele și simptomele apar, cele mai frecvente sunt durerea abdominală, scăderea importantă în greutate, icterul cauzat de blocarea ductului biliar de către masa tumorală.
Multe dintre motivele care pot conduce la apariția acestui tip de cancer sunt încă neclare, însă anumiți factori, precum fumatul, istoricul familial, vârsta, sexul (bărbații au un risc cu 30% mai mare față de femei) sau pancreatita cronică, pot crește riscul declanșării lui. Din păcate, rata de supraviețuire în cancerul pancreatic este redusă, în general, deoarece, în momentul în care este identificat, se evidențiază și determinări secundare (metastaze).
În cazul în care cancerul este depistat precoce și este limitat la nivelul parenchimului pancreatic, îndepărtarea unei părți a pancreasului sau a pancreasului în întregime poate fi încununată de succes. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală (procedura Whipple) constă în scoaterea unei părți de stomac și a primei porțiuni a intestinului subțire, împreună cu vezica biliară. Este o procedură complexă și dificilă, care necesită o perioadă lungă de recuperare. O altă opțiune terapeutică este blocarea ganglionilor celiaci, prin care sunt distruși nervii ce duc spre pancreas. Totodată, terapia cu enzime pancreatice poate fi de folos în reducerea malabsorbției și scăderii în greutate.
Este ușor de înțeles că, cel puțin din punct de vedere al abordării terapeutice convenționale, șansele de vindecare pentru cancerul pancreatic sunt mici, scopul vizat fiind în special prelungirea duratei de viață. Așa stând lucrurile, singura formă de tratament care mai poate oferi șanse pacientului rămâne utilizarea terapiei complementare.
În ultima perioadă, studii biochimice, farmacologice și clinice au pus în evidență principii active noi (extracte din plante, ciuperci, cereale etc.), capabile să ducă o luptă importantă cu flagelul neoplazic de diferite localizări. Cele mai noi progrese în domeniul terapiilor antineoplazice naturiste s-au concretizat în apariția unor produse complexe, cu acțiune multiplă (antitumorală, antimitotică, inhibitoare a angiogenezei peritumorale, imunostimulantă etc.), dintre care, pentru neoplasmul pancreatic, dar și pentru metastaze, recomand Extractul de Pelin-dulce (Artemisinin), Arabinoxilanul, vitamina B 17 (Casinovita), și, nu în ultimul rând, Avemar (extract fermentat din germeni de grâu), remedii capabile să stopeze evoluția bolii, prin multiplicarea celulelor anormale, capacitarea sistemului imunitar și reducerea sau chiar blocarea căilor enzimatice de metastazare. Sigur, aceste soluții terapeutice pot fi asociate și cu alte tipuri de remedii sau metode de tratament neconvențional. Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Caut tratament pentru artrită și poliartrită reactivă"
(Răspuns pentru PETRE VALERIU - jud. Tulcea, F.AS nr. 962)
Artrita presupune inflamarea articulațiilor, având ca efecte durerea, înțepeneala și inflamația. Se cunosc două tipuri de artrite: osteoartrita (înseamnă degenerarea cartilajelor articulațiilor, cauzată de cele mai multe ori de îmbătrânire) și artrită reumatoidă (presupune inflamarea membranei sinoviale, alcătuită din lichidul lubrifiant care protejează articulațiile).
Sfaturi utile:
* Faceți exerciții fizice: înot, plimbare, dans și taijiquan (gimnastică bazată pe principii chinezești).
* Faceți băi de nămol, băi de nisip sau hidroterapie.
* Evitați expunerea la frig și umezeală, încăperea în care locuiți să fie caldă și uscată.
* Nu dormiți direct pe pământ și nu stați multă vreme pe o piatră.
* Nu vă expuneți în aria de funcționare a aerului condiționat.
Rețete tradiționale:
* Chimen dulce și sare (folosiți remediul doar dacă articulația nu este roșie și umflată)
Preparare: prăjiți ușor într-o tigaie 50 g chimen și 250 g de sare. Apoi puneți-le într-o pânză de bumbac și țineți-le pe locul dureros câte o oră, de două ori pe zi, timp de cinci zile. Ingredientele se aruncă după fiecare utilizare.
* Orez fiert cu sare (în cazul în care articulația nu este roșie și umflată). Preparare: amestecați 4 părți de orez fiert cu o parte de sare. Le puneți apoi într-un vas pe care îl țineți 2-3 minute la aburi. Așteptați până ce temperatura scade, apoi puneți amestecul într-o pânză de bumbac și țineți-l pe locul dureros o oră. Repetați procedura o dată pe zi, timp de cinci zile.
* Ghimbir (folosiți doar dacă articulația nu este roșie și umflată). Preparare: puneți într-un storcător 30 g ghimbir și o jumătate de cană de apă fierbinte și faceți suc de ghimbir. Înmuiați în suc o bucată de tifon și stoarceți-o, apoi puneți-o pe locul dureros. Repetați de două-trei ori pe zi.
* Ghimbir cu zahăr brun și vin (folosiți doar dacă articulația nu este roșie și umflată). Preparare: fierbeți 30 g ghimbir cu o linguriță de zăhar brun și 500 ml vin. Consumați acest preparat în 2 zile: jumătate într-o zi și cealaltă a doua zi.
* Țuică fiartă (doar dacă articulația nu este roșie și umflată). Fierbeți puțină țuică, apoi înmuiați o bucată de bumbac în ea și faceți masaj cu aceasta, 10 minute. Repetați de două-trei ori pe zi.
Remedii:
* Dacă articulația nu este roșie și umflată puteți folosi un ulei pentru masaj HONG HUA YOU. Faceți masaj cu acest ulei, de două-trei ori pe zi. De asemenea, puteți folosi cremă antireumatism din plante chinezești. Folosiți crema de două ori pe zi.
* Pentru durerile provocate de artrită puteți folosi diferite centuri cu plasturi din plante, în funcție de zonele afectate: bustieră pentru umeri, brâu pentru spate, genunchere pentru genunchi.
* Plasturi cu amestec din plante chinezești, pe care îi aplicați în funcție de zona afectată.
* Folosiți foehn-ul pe zona afectată. Timp de 10-20 minute, cu mișcări circulare, folosind aerul cald pentru masaj.
* Pieptenele de lemn: puteți face masaj cu acesta, în funcție de zona afectată, timp de 10 minute.
* Acupunctura este benefică în cazul artritei.
* Pastile adjuvante: DIZ DA WAN, HUO LUO DAN.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Caut un leac pentru reducerea trigliceridelor"
(Răspuns pentru DUMITRU - Cugir, F.AS nr. 1254)
Anomalii cu factor de risc cardiovascular deosebit, dislipidemiile se caracterizează prin creșterea (uneori simultană) a colesterolului LDL (rău) - valori normale sub 100 mg/dl a raportului colesterol total/ colesterol HDL (bun) peste 5 mg/dl, creșterea trigliceridelor - valori normale sub 200 mg/dl și scăderea colesterolului HDL.
Trigliceridele sunt lipide (grăsimi neutre) lipoproteine ce provin din alimentația dvs., sintetizate la nivelul intestinului și stocate în celule grase ale organismului ca o "rezervă de energie", distribuită la țesuturi și mai ales la mușchi, la nevoie.
Organismul mai poate produce trigliceride peste valoarea normală (< 200 mg/dl) și în cazul în care consumați alcool și zaharuri sau când este predispus la diabet și, mai grav, când este instalat diabetul.
Combinate cu colesterol, trigliceridele ajung în plasma sanguină și limfă, provocând ateroscleroză și boli coronariene (de inimă, AVC etc.).
Este bine de știut că aproximativ 75% din colesterolul din organism este fabricat de ficat, iar restul de 25% vine din alimentație, fiind folosit în producerea "enzimelor digestive".
Majoritatea persoanelor care au un nivel crescut de trigliceride și colesterol prezintă un risc sporit de a suferi de boli de inimă.
Pentru tratament eficient este necesar să-mi trimiteți hemoleucograma completă, înălțimea și greutatea, nivelul colesterolului LDL.
Tratament hipertrigliceridimie - Persoanele care au un nivel ridicat al trigliceridelor (lipide) trebuie să consume obligatoriu pește (macrou, sardine, păstrăv, hering, șalău, crap, somon, ton în ulei) - sunt pești grași ce ajută la subțierea sângelui și prevenirea formării cheagurilor de sânge. Folosiți la indicația terapeutului: Omega 3 Salmon Plus, Gold Krill, Bi-Iomar, Caps - 100 caps, CYNARA (Rotta Natura), alune, nuci, cereale integrale, pâine integrală, orez brun, pâine de secară, lapte prins (bătut), lactate degresate, iaurt slab 0,1%, zer, brânză slabă de vacă, carne slabă de vită (vacă, vițel), ied, curcan, pui, ciuperci, suc de tomate, spanac, morcovi, roșii, fasole verde, ardei gras, cartofi fierți, mere, caise, orez fiert, prune, dietă bogată în fibre, fructe proaspete, ulei de măsline, unt de arahide, fulgi de ovăz și tărâțe, fructe de mare, Spirulină etc.
Nu consumați: carne grasă (porc, oaie, miel), untură de porc, margarină, ulei de floarea-soarelui, unt, pate de ficat, mezeluri, smântână, ciocolată cu lapte, halva, brânză de burduf, zahăr, băuturi alcoolice (țuică, coniac, vodcă), lapte gras (vacă sau oaie), pâine albă, brânză grasă de oaie, vacă sau bivoliță, grăsimi prăjite, carne de rață și gâscă, brânză topită, carne tocată, costiță.
Pe lângă o dietă adecvată aveți voie 1-2 pahare vin roșu pe zi.
Schimbați obiceiurile alimentare! Nu fumați! Controlați-vă greutatea! Zilnic, exerciții fizice. Vitamina C masticabilă, usturoi capsule - Bio-oilcaps/ 120 capsule, ceai anghinare, păpădie, mesteacăn, rozmarin.
Multă sănătate!