Acum exact un secol, un întreg popor suferea în așteptarea împlinirii unui vis istoric, în vreme ce anul viitor, copiii din Republica Moldova, urmașii celor ce au luptat timp de secole pentru ființa românească, vor învăța la școală o altă istorie. Istoria unui stat "mândru", Moldova, care i-a ținut la respect, încă de pe vremea lui Ștefan, nu doar pe turcii hrăpăreți, dar și pe munteni și pe ardeleni; istoria unui stat ocupat nițel de români, dar salvat de la sărăcie și modernizat de marea URSS. Istoria unui stat care, mai apoi, cu îngăduința și cu grija Federației Ruse, care a mai lăsat, așa, de control, o mică armată pe Nistru, este, iată, independent și suveran, atât de independent și de suveran încât își permite să râdă în nas României cotropitoare și aliaților ei perfizi din Uniunea Europeană.
O astfel de istorie le este pregătită elevilor din Republica Moldova de propaganda socialistă rusofilă din jurul noului președinte, Igor Dodon. Într-un gest de vădită sfidare, la exact 100 de zile de la preluarea mandatului său, președintele Dodon a semnat, marți, un decret privind organizarea unui referendum în care vrea să pună pe tapet înlocuirea din programa de învățământ a disciplinei "Istoria românilor" cu "Istoria Moldovei". Cu aceeași ocazie, Dodon i-a cerut premierului Moldovei demiterea ministrului Educației, Corina Fusu, deranjat de emiterea unei circulare pentru desfășurarea unor acțiuni consacrate celor 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Ca să fie sigur de succes, Dodon și-a întărit întrebarea despre predarea "Istoriei", cu câteva teme populiste, care vizează miliardul furat de mai mulți oligarhi moldoveni, dar și sporirea competențelor președintelui țării în dizolvarea Parlamentului și reducerea numărului deputaților de la 101 la 71.
"Nu voi mai face greșelile pe care le-a acceptat fostul șef de stat, Vladimir Voronin, în relația cu România. Relația cu Bucureștiul se bazează strict pe pragmatism, respect reciproc, prietenie. Frate, frate, dar fiecare la el acasă", a transmis Igor Dodon. Și, în timp ce România e trimisă "la ea acasă", Dodon se pregătește pentru o nouă vizită la Moscova și pentru semnarea de noi parteneriate cu Uniunea Euroasiatică, un soi de echivalent UE în spațiul ex-sovietic. Totul sub aparenta resemnare (dacă nu o fi vorba de interese mult mai condamnabile) a diplomației românești și a liderilor ei politici, prea prinși cu problemele de "acasă" cu Parchetul și cu DNA-ul, ca să apere istoria și interesele românilor. Dacă referendumul lui Dodon va trece - și are mari șanse să treacă - o rușine mai mare pentru clasa politică de la București nici că se putea, la 100 de ani de la Marea Unire!