Viața sentimentală a BERBECULUI

Tana Rosca
Tipul de emoționalitate

El este, prin poziție și definiție, primul. Prin poziție, fiindcă e primul dintre semnele zodiacale, locomotiva care generează atâta energie, încât trage toate celelalte 11 zodii după ea. Prin definiție, pen­tru că el întruchipează eroul, primul care se în­dreaptă neînfricat spre tot ce este nou și necunoscut. Sau către situații înfricoșătoare, în care trebuie salvată o încântătoare domniță sau vreun alt suflet inocent, de balauri sau monștri. Bine, bine, dar ce se face o femeie Berbec, dat fiind că se întâmplă mai rar ca prinții să fie sechestrați de balauri? Pot să vă dau un exem­plu din experiența personală. Una dintre prietenele mele apropiate, Berbec, desigur, călca pașnic rufe, ziua în amiaza mare, în apar­ta­mentul în care se găsea împreună cu soțul ei, când în ca­să a apărut un hoț. Ce credeți că s-a întâm­plat? Soțul ei a dat bir cu fugiții, mai precis s-a ascuns în spatele ei, în timp ce eroina Berbeacă a în­chis rapid masa de căl­cat, a ri­di­cat-o în mâini și, scoțând un strigăt de lup­tă, l-a pocnit cu ea pe intrus. Evident că acesta a șters-o rapid, că se pricepea doar la furat, nu la con­fruntat Berbeci, iar curajoasa mea prietenă și-a sal­vat și bu­nurile, și bărbatul. Coincidență sau nu, ar­ma prie­tenei mele, o simplă masă de călcat, era de fier, metalul asociat cu Marte, stăpânitorul Berbe­cului...
După cum intuiți, deja, Berbecul este mai de­grabă temperamental decât sentimental, motiv pentru care emoțiile sale se aseamănă unui mon­tagne-russe.
Reacțiile Berbecului pot fi de două feluri: ins­tinctive sau intuitive. Cele instinctive îi pot salva via­ța într-o situație limită, dar îl pot băga în încurcă­tură în situațiile de zi cu zi. De exemplu, dacă cineva îl calcă din greșeală pe bătătură, se poate trezi instantaneu cu un pumn în nas. Berbecul nu a lovit persoana respectivă din intenție, reacția a fost pur instinctivă. În situații de felul acesta, cei mai mulți dintre Berbeci sunt fair-play și își cer fără probleme scuze în secunda doi.
Reacțiile intuitive, deși sunt adesea la fel de rapide ca cele instinctuale, pot friza geniul. Să ne gândim la un general pe câmpul de luptă, când ob­servă cum, pe neașteptate, este atacat de un nou duș­man, de care habar nu avea că se află prin preaj­mă. Nu are răgazul să se sfătuiască cu cineva sau să elaboreze vreo strategie. Trebuie să ia o decizie pe loc, în toiul luptei. Intuiția îi spune ce să facă și intuiția este o calitate pregnantă a Berbecilor care au reușit să-și depășească sau să-și controleze re­ac­țiile instinctive. Ce are asta de-a face cu viața emo­țională? Acolo unde unii se îndrăgostesc de un am­ba­laj frumos, iar alții își aleg partenera pe seama unor considerente preponderent raționale sau ma­teriale, Berbecul intuitiv nu poate da greș. Îi ajunge adesea o clipă ca să simtă cu întreaga sa făptură că o persoană, poate de abia zărită, se potrivește întru totul sufletului său. Berbecul instinctual, mare ro­man­tic și el, se îndrăgostește până peste cap, dar pur­tat de instincte. Acesta trăiește, de regulă cu sin­ceritate, o serie de povești de dragoste, una mai ar­ză­toare ca alta, dar focul se dovedește a fi de paie atunci când este alimentat doar de energia instinc­telor.


Ce-și doresc Berbecii de la o relație

Planeta guvernatoare a Berbecului, Marte, își înzestrează nativii cu o îndrăzneală și o po­zi­tivitate aparte. Natura cavalerească a Berbecului este evidentă, el dorește să cucerească persoana care îi stârnește pasiunea. Și pe urmă ce face? Caută pe altcineva pe care să-l cucerească. Pen­tru a ră­mâ­ne într-un loc (fizic și afectiv, căci când se termină cu afectivitatea, nimeni și nimic nu-l poate reține), Berbecul are nevoie de două in­grediente. Primul este aprecierea gesturilor sale de cuce­ritor/ cu­ce­ritoare, fără de care se simte frustrat, ca omul care a muncit degeaba. Dacă nu primește o recunoaștere (și nu e vorba de vreo răsplată ma­te­rială, prea pu­țini Berbeci sunt ma­te­ria­liști), el se va retrage, bo­sum­flat și jignit, ca un copil care a mun­cit tot anul să ia pre­miul întâi cu co­roniță și părinții nici n-au catadicsit să vină la serbarea de sfârșit de an. Ber­be­cul dorește ca persoana iubită să fie mân­dră de el. Și nu doar în sinea ei.
Al doilea ingredient necesar pen­tru ca focul pasiunii Berbe­cului să nu se stingă este misterul. E o idee bună ca persoanele îndră­gos­tite de un Berbec să lase mereu un con de umbră, ceva ne­des­coperit, o zonă a făp­turii sale care nu a fost cucerită încă. Un alt sfat pentru iubitorii și iu­bitoarele de Berbeci este să nu renunțe, în timp, la ca­litățile pe care le-au etalat în fața sa în perioada de început de relație. Berbecul nu oferă și nu acceptă calitatea a doua. Întâi este suprins, își spune că a fost o scă­pare, dar dacă vede că ceva frumos și stră­lucitor, ce i s-a pre­zentat în personalitatea parte­nerului la în­ceput, în­cepe să pălească și să se apla­tizeze, așa se va în­tâmpla și cu sentimentele sale. Cel mai bine ar fi ca persoana îndrăgită de Berbec să lucreze la ace­le ca­lități sau talente pe care le-a demonstrat inițial, să le îm­bu­nă­tățească și să le pună în valoare. Ber­becul se străduiește să-l facă pe partener să fie mân­dru de el dar, în același timp, își dorește să se mân­­dreas­că, la rândul său, cu însușirile sau rea­li­ză­rile acestuia. De asemenea, așteaptă ca dra­gos­tea pe care nu va înceta să i-o arate parte­ne­­rului pe par­cursul relației să-i trezească ace­luia aceeași reacție de bucurie și entu­ziasm ca la în­ceput. Pentru Berbec, dragos­tea nu are co­tidian.
Berbecul caută o misiune, o cauză sau un ideal pe care să le poată înfăptui pentru par­tener sau împreună cu acesta. În momentul în care totul se învârte în banalitatea mulțumită în care se complac cele mai multe cupluri, Ber­becul simte că toate atributele sale eroice se irosesc, că armura i-a ruginit și că nu mai are nici un rost pe lume. Dar dacă cineva are nevoie de el și îl privește cu respect și speranță, cavalerul învie, mârțoaga i se preface într-un armăsar care mănâncă jar, ochii îi strălucesc și nimic nu-i poate sta împotrivă.

Ce oferă Berbecii într-o relație

Berbecul dă semnalul pentru începerea pri­măverii, care este o explozie de vitalitate. Întreaga natură se trezește la viață într-un mod miraculos, pomii înfrunzesc, iar pământul cenușiu se acoperă de verdeață. Cu aceeași energie intră și Berbecul în­tr-o relație. Căldura sa face ca totul să vibreze, cu­lorile să fie mai intense, sunetele să fie mai limpezi. O întâlnire cu un Berbec poate fi ca o ieșire din amorțeală și o trezire la alt nivel al realității. Pentru unii poate suna ciudat, dar mulți Berbeci chiar trăiesc la un alt nivel al realității, de aceea, atât de mulți dintre ei sunt artiști, exploratori, sportivi de performanță sau aventurieri, oameni care refuză să se lase înghițiți de griul vieții de zi cu zi. Că e într-o toană bună sau într-o toană proastă, Berbecul trăiește cu adevărat, nu încearcă să fugă de realitate, dar încearcă - și de cele mai multe ori reușește - să o transfigureze. Asta aduce și într-o relație. Un tonus și un entuziasm uneori de-a dreptul copilăresc și o bucurie profundă de-a trăi.
Printre exploziile Berbecului se numără însă și cele de furie, care pot fi înfricoșătoare, pentru firile mai sensibile. Berbecului i se pare normal să iz­bucnească și se scuză, spunând că are nevoie să se descarce și că îi trece repede. Dar ar fi bine să ia în con­siderare urmările pe care aceste ieșiri, care lui i se par firești, le pot avea asupra relațiilor sale. Un mod eficient de-a preveni accesele temperamentale îl poate constitui mișcarea fizică făcută cu regu­la­ritate. Energia fizică neconsumată se transformă cu ușurință, în cazul Berbecului, în energie ner­voasă.
Alături de un Berbec, stările de descurajare nu pot să dăinuiască, deoarece pentru el nu există "nu se poate". Apar greutăți? Ia să vedem, cum le dăm de cap? Obstacolele nu sunt decât oportunități de a-și pune la încercare forța și inventivitatea. Departe de-a fi un semn simplu, cum e prezentat uneori, Berbecul are un arsenal de resurse complexe, fizice, emoționale și mentale. Cu un singur lucru nu poate să se lupte, și anume cu minciuna, cu falsitatea și cu trădarea. Asta pentru că Berbecul se naște cu un simț al onoarei, care nu-i permite decât con­frun­tările cinstite, directe. Acest simț al onoarei este pre­zent atât față de persoanele pe care le iubește, cât și față de inamici.
Unde există atâta energie și forță, e greu de pre­supus că vom găsi tandrețe. Ei bine, Berbecul în­drăgostit este capabil de o delicatețe uneori sur­prin­zătoare în exprimarea sentimentelor, atâta timp cât persoana iubită știe să călătorească alături de el în lumea imaginației creatoare.

Compatibilități zodiacale

Bărbatul Berbec și femeia Berbec
E greu pentru doi eroi să al­­că­tuiască un cuplu ar­mo­nios. În primul rând, se pune problema cum pot să fie fiecare eroul celuilalt?! Se poate, doar dacă știu să-și împartă domeniile în care să ia fiecare deciziile și să nu intre în concurență unul cu celălalt.

Bărbatul Berbec și femeia Taur
Iată o combinație clasică, în care el este "bărbat de bărbat", iar ea este cu adevărat femeie. El este guvernat de Marte, ea de Venus. Cei doi au format un cuplu și în Olimp, deci ar trebui să le reușească și pe pământ, mai ales dacă el trece peste mo­men­tele ei de căpoșenie.

Femeia Berbec și bărbatul Taur
Aici rolurile sunt inversate, ea e reprezentată de un semn masculin, el, de unul feminin. E mai greu, dar se poate. Viața intimă poate fi secretul sta­bi­lității acestui cuplu. În viața de zi cu zi, ea face bine dacă-și prezintă inițiativele cu diplomație, nu în­cercând să le impună.

Bărbatul Berbec și femeia Geamăn
O combinație dinamică și veselă. El are nevoie de activități diverse, la fel ca și ea. Ea e de regulă mai sociabilă decât el, care are nevoie să i se res­pecte nevoia de-a fi sau de-a pleca undeva singur. Ea îl face să râdă, iar el o protejează, uneori, ca pe un copil.

Femeia Berbec și bărbatul Geamăn
Se pot descurca bine împreună, dacă nu-și pa­sea­ză reciproc acțiuni începute și ne­ter­mi­nate. Ni­ciu­nul nu e prea consecvent. De aceea ar fi o idee bună să se înțeleagă clar ci­ne ce are de făcut, în mare. Când se aglo­me­rează lucrurile, știu însă să facă echipă bună.

Bărbatul Berbec și femeia Rac
Pentru el, casa e un loc din care pleci ca să te în­torci. Pentru ea, e un sanctuar, un loc pe care nu prea îi place să-l părăsească decât, eventual, pen­tru o ieșire la un res­taurant bun. Rețeta succesului e depistarea acti­vităților comune agreabile.

Femeia Berbec și bărbatul Rac
Dacă ea face carieră și el stă acasă cu copiii, măcar o vreme, e bine, pentru că s-ar pu­tea ca după aceea să se ambiționeze și să vrea să demonstreze că e și el ca­pabil să o facă. În cazul acesta, pro­blema e cine se mai ocupă de copii?!

Bărbatul Berbec și femeia Leu
O mare iubire romantică poate să înflorească între aceste două semne de foc. Ea se poate trans­forma într-o relație stabilă, de parteneriat, doar dacă cei doi agreează să împartă lumina reflec­toarelor sau să se pună reciproc în valoare.

Femeia Berbec și bărbatul Leu
Pentru ca totul să meargă bine, cei doi nu trebuie să devină concurenți. Nici pro­fe­sional, nici social și în niciun caz în cuplu. Ea simte nevoia să mai evadeze, să întreprindă ceva de capul ei, fără ca el s-o controleze.

Bărbatul Berbec și femeia Fecioară
Atracția fizică poate fi puternică, iar el, de obi­cei, se aprinde primul. Ea, deși atrasă, are obiceiul să cârcotească, ceea ce pe el nu face decât să-l in­cite. Ea ar trebui să înțeleagă că critica necons­tructivă îl alungă, iar el, că nu trebuie să aștepte apre­cieri pentru orice gest drăguț.

Femeia Berbec și bărbatul Fecioară
Pentru ea e simplu să ia decizii, ceea ce pe el îl poate exaspera, fiindcă, în mintea lui, ele trebuie întoarse întâi pe toate părțile și analizate în detaliu înainte de-a fi puse în practică. Dacă n-ar fi chimia dintre ei, ar fi unul hăis și altul cea...

Bărbatul Berbec și femeia Balanță
Dacă nu se resping din prima, pot fi o pereche ca la carte. El, hotărât și masculin, ea, fină și fe­mi­nină. El are multe din cavalerul pe care ea îl vede în rolul soțului, ea este cineva ușor de pus pe un piedestal, deci îi alimentează lui nevoia de ideal.

Femeia Berbec și bărbatul Balanță
E un cuplu fezabil, dar cu roluri necon­ven­țio­na­le. Ea are o nevoie pronunțată de-a se impune, dar el are nevoie de o părere onestă pentru a se decide. Și nu urmează neapărat sfaturile ei, deși ține cont de ele.

Bărbatul Berbec și femeia Scorpion
Lui îi plac situațiile solicitante, în care sunt de învins obstacolele care-l țin departe de aleasa inimii lui. Dar nu-l atrag legăturile secrete sau situațiile încurcate. Asta, până când intră în scenă o Scor­pioancă și fascinația pe care o exercită. Atunci regulile devin relative.

Femeia Berbec și bărbatul Scorpion
În mod cert, el este atras de ea. Ca maestru al seducției, îi poate fi relativ ușor să-i aprindă imaginația și sim­țu­rile, dar o poate dezamăgi. Lui îi plac jocurile de putere, ei îi plac situațiile clare. Pentru a-l lega, ar trebui să se lase greu cucerită.

Bărbatul Berbec și femeia Săgetător
Ea reușește să-l impresioneze atât prin agilitatea minții, cât și pentru deschiderea către lume. Rămâne intrigat când își dă seama că, în același timp, poate fi copilăroasă și chiar naivă. O combinație interesantă și vie.

Femeia Berbec și bărbatul Săgetător
Are ce învăța de la el, îi place să-l asculte. Râd împreună, pot întreprinde adevărate expediții îm­pre­ună călătorind la propriu sau în domeniul ideilor. Po­vestea de dragoste poate fi fermecătoare și me­morabilă, dar se poate dovedi la fel de ușor una volatilă.

Bărbatul Berbec și femeia Capricorn
La acest capitol se pot înscrie marile iubiri, acelea presărate cu obs­tacole, care testează fide­litatea și an­ga­jamentul celor doi. Ea este o fire mai suspicioasă, care are de învățat de aici lecția în­crederii, pe când lecția pentru el este cea a tempe­ranței.

Femeia Berbec și bărbatul Capricorn
Ea este cea idealistă și impulsivă, în timp ce el s-a născut cu o înțelepciune atemporală. Asta nu înseamnă că nu e în stare să trăiască emoții la fel de intense ca ea, doar că le filtrează printr-o pers­pectivă lucidă și realistă.

Bărbatul Berbec și femeia Vărsător
Această femeie prietenoasă, dar distantă, care când crezi că o cunoști, face ceva surprinzător, îl intrigă. Clar, nu se se poate plictisi de ea. Ei îi e greu să rămână indiferentă la farmecul lui, dar inde­pen­dentă cum e, poate prefera o prietenie cu beneficii.

Femeia Berbec și bărbatul Vărsător
Cei doi pot împărtăși multe idealuri, dar pentru că ea este omul de acțiune, va fi adesea persoana care le pune în mișcare. Dar nu se omoară după or­ga­nizare, unde trebuie să intervină el. Dacă relația se axează prea mult pe prietenie, e posibil ca ea, romantica, să renunțe.

Bărbatul Berbec și femeia Pești
Ea poate rămâne veșnic, în ochii lui, domnița pe care a salvat-o, la un moment dat, de balaur. E vul­nerabilă, schimbătoare și atât de feminină... Iar ea continuă să vadă în el un protector și un iubit. Cei doi pot trăi într-o lume aparte, numai a lor.

Femeia Berbec și bărbatul Pești
El are prea multă inteligență emoțională pentru a încerca să-i impună ceva, și suficientă subtilitate ca să știe cum să o facă, să vadă și punctul lui de ve­­dere. Dar stările lui schimbătoare pot s-o dea peste cap, iar uneori pot s-o enerveze, dacă devine negativist.