Tratamentul cu plante al bolilor primăverii - ALERGIA și ULCERUL GASTRO-DUODENAL

Redactia
Din rețetele domnului farmacist Bobaru

Preparate pentru uz extern
(Preparatele pentru uz intern au fost prezentate în numărul trecut al revistei)

Oțetul medicinal - două linguri de plan­tă uscată și mărunțită groscior se țin la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Ur­mează apoi fil­trarea și condiționarea în fla­coa­ne brune.
Uleiul terapeu­tic - două linguri de plan­tă uscată și mărunțită groscior se fierb îm­preună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe bain-marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.

III. Alergia

Pentru mulți dintre noi, venirea primăverii, cu beția sa de flori și arome, a încetat de mult să mai fie o bucurie. Sute de mii de români suferă în aceas­tă perioadă de alergii severe, provocate de polenul și puful unor plante. Alergia se manifestă la nivelul pielii prin: urticarie, eczeme, mâncărimi locale sau generalizate. Aceste manifestări apar aproape instantaneu și se manifestă fulminant timp de câteva ore până la câteva zile. Pentru vin­decare se vor folosi tratamente interne în asociere cu cele externe.
Plante folosite: - Trei-frați-pătați (Viola tri­color) - se fo­losește planta în­treagă. - Turița-mare (Agrimonia eupa­to­ria) - se vor recolta și folosi doar părțile aeriene. - Crețișoara (Al­chemillae her­ba) - se folosește plan­ta re­coltată în timpul înfloririi. - An­ghi­narea (Cynara sco­ly­mus) - se folosesc flo­rile îmbo­bocite. - Plantele aromatice (mentă, bu­suioc, cim­bru, levănțică) - se utili­zea­ză ex­tremitățile tulpinilor parțial înflo­rite.

Tratamente interne
Infuzia: se bea câte o cană, de două ori pe zi. Ceaiurile pot fi simple, dintr-o singură plantă, sau dintr-un amestec din plantele recomandate mai sus.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi.
Vinul: se ia câte o lingură, două 2 ori pe zi.

Tratamente externe
Pentru uz extern se folosesc preparate din plante aromatice bogate în uleiuri volatile: men­tă, busuioc, cimbru, lavandă, roiniță, iaso­mie.
Pe piele se fac tamponări, frecții, pensulații cu uleiuri terapeutice, oțeturi medicinale, tinc­turi, uleiuri volatile, loțiuni, paste sau pudre din plan­tele de mai sus.

IV. Ulcerul gastro-duodenal

Boala ulceroasă are două vârfuri de mani­fes­tare în timpul anului: primăvara și toamna. Ulce­rul este o inflamație a mucoasei stomacului sau a duo­denului, în care simptomul principal este du­rerea provocată de hiperaciditate. La ulcerul gas­tric, durerea este localizată în capul pieptului și apare la 30-60 minute după masă, în timp ce în cazul ulcerului duodenal durerea apare la 2-4 ore după masă. Un indiciu în apariția ulcerului este gastrita, în cazul căreia durerile apar înainte de fiecare masă și trec imediat după ce am mâncat. Netratat, ulcerul va penetra mucoasa digestivă, devenind ulcer perforat cu hemoragie digestivă.
În tratamentul preventiv și curativ al bolii ulceroase se folosesc următoarele plante: varza, obligeana, lemnul-dulce, sal­câmul, iedera, găl­be­ne­lele, nal­ba, pătlagina.

* Varza. Se recomandă su­cul proaspăt de varză - câte 300 ml/zi, divizat în 3 reprize: dimi­neața, la prânz și seara.

* Obligeana (Acorus calamus) - se folosesc rădăcinile.
Pulberea: se ia câte 1/2 linguriță, de trei ori pe zi.
Decoctul: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de men­tă.
Vinul: se iau câte 3 lin­guri, de două ori pe zi, după masă.

* Lemnul-dulce (Gly­cyrrhiza glabra) - se folo­sesc rădăcinile.
Pulberea: se ia câte 1/2 linguriță, de trei ori pe zi.
Decoctul: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pi­cături, de trei ori pe zi, adău­ga­te în puți­nă apă.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.

* Salcâmul (Robinia pseu­doacacia) - se folosesc florile.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de trei ori pe zi, adău­gate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.

* Iedera (Hedera helix) - se fo­losesc frunzele tinere.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de trei ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de două ori pe zi, după masă.
Farmacia FALTIS are spre comercializare ceai de iederă, tinctură și vin de iederă.

* Gălbenelele (Calendula officinalis) - se utilizează florile.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se ia câte o lingură, de trei ori pe zi.

* Nalba (Althaea officinalis) și Pătlagina (Plantago lanciolata) - se folosește planta întreagă, sub formă de macerat, din care se beau câte 2 căni pe zi.
Nota farmacistului: Plan­tele menționate mai sus se pot folosi singure ca atare sau în diferite combinații.


Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul far­maciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.