Am o problemă cu care cred că vă întâlniți în multe scrisori: îngrășarea foarte rapidă a părului (o zi, două, e frumos, strălucește, apoi devine uleios). M-am spălat cu aproape toate șampoanele cărora li se face reclamă la televizor, dar n-a apărut nicio ameliorare. Aveți o soluție eficientă?
ADINA - București
Excesul de grăsime al părului poate fi combătut prin respectarea pe durată îndelungată a câtorva principii ușor de îndeplinit: - Nu te spăla pe cap mai mult de o dată pe săptămână. - Renunță la folosirea șampoanelor industriale. - Folosește șampoane naturale, bogate în albumină și preparate în casă (urmează rețeta). Ele nu dau părului un volum așa de aspectuos ca șampoanele industriale, în schimb părul se poate aranja mai ușor și se îngrașă mai greu. - Foarte importantă este și tehnica de spălare a părului, în care clătitul are un rol decisiv. El trebuie să dureze cel puțin trei minute, să fie făcut cu apă din abundență, până ce părul "scârțâie!"
Șampon cu ou, pentru păr gras
Ingrediente: 1 gălbenuș de ou, 1 dop (o lingură) de coniac.
Mod de preparare și acțiune: se amestecă într-o cană gălbenușul de ou cu coniacul. Se spală părul mai întâi cu foarte puțin șampon neutru (pentru copii) sau cu săpun vegetal lichid. Se clătește și se zvântă puțin în prosop. Apoi se aplică pe cap amestecul de ou și coniac, masându-se bine în tot părul. Se lasă să acționeze 15 minute, acoperind capul cu o cască de plastic. Se spală părul cu apă caldă, masându-l energic. Se mai pune o dată puțin șampon de ou și coniac, apoi se clătește cu multă apă caldă, adăugându-se la final, în ultima apă, aproape rece, un dop de suc de lămâie. Intern: bea zilnic un pahar de apă + 1 linguriță de oțet de mere cu miere. În prima săptămână din fiecare lună, fă o cură de vitamina A.
"De ce nu-mi dispar coșurile?"
Am 12 ani, dar de la vârsta de 10 ani, au început să-mi persiste coșurile pe față. Am încercat tot felul de soluții, dar totul a fost în zadar. Dacă ați avea un răspuns la problema mea, v-aș mulțumi. Cu drag,
JULIA - București
Acneea juvenilă de care suferi e foarte răspândită la vârsta ta, dar nu reprezintă o problemă majoră, pentru că dispare cu timpul, după apariția menstrelor și intrarea în pubertate. Până atunci, pentru a remedia efectele neplăcute, evită alimentele condimentate și grase, mezelurile și ciocolata în exces. Mănâncă multe legume (salate) și fructe, bea ceaiuri slabe de plante îndulcite cu miere (urzică, trei-frați-pătați) în care poți să adaugi 4-5 picături de propolis lichid (se găsește la apicultori). Curățarea feței este și ea importantă: dimineața întinde pe față un lapte demachiant sau pur și simplu smântână proaspătă. Lasă-le să acționeze 2-3 minute, apoi șterge-te bine cu un tampon de vată. Spală-te cu apă călduță și un săpun neutru (pentru copii), apoi tamponează-ți coșurile cu bitter suedez sau suc de varză proaspătă. Seara, după ce cureți fața, aplică pe zonele cu probleme cremă de gălbenele sau de cătină.