Tinerețe fără bătrânețe

Diana Vlad
- Vârsta nu se măsoară în riduri, ci în starea de sănătate -

Visăm la ea, dar, mai des decât ar trebui, ne imaginăm că a fi și a ne simți tineri după 50 de ani trebuie să fie rezultatul unui leac miraculos. Adevărul, certificat și de specialiștii americani în nutriție, e că azi, tinerețea nu se mai măsoară în câte riduri avem, ci în cât de sănătoși și cât de în formă ne simțim. Iar factorii cheie care decid dacă la 50 de ani vom arăta de 42 sau, mai de­gra­bă, de 65, sunt hrana sănă­toa­să, activitatea fizică și... su­pli­mentele naturale. Nu ne vor oferi acea tinerețe veșnică pro­misă în poveste, dar ne vor ajuta să îmbă­trânim frumos și sănătos. Asupra câtorva supli­mente anti-aging, specialiștii americani s-au pus unanim de acord. Vi le prezentăm în rându­rile de mai jos. Din fericire, au pătruns și pe piața ro­mâ­nească și se găsesc cu ușurință în farmacii.

SOD (sau Super Oxid Dismutaza)

E probabil cel mai puternic antioxidant pe care îl produce corpul omenesc, direct implicat în lupta împotriva radicalilor liberi. Un radical liber e un atom cu un electron liber, necuplat. Dacă ați făcut chimie la școală, vă amintiți că electronii stau în perechi. Când unul se pierde de perechea lui, ato­mul devine extrem de reactiv, căutând să-și aco­pere valența (electronul lipsă) cu orice are la dis­po­ziție. Cel mai adesea, acel ceva este chiar o ce­lulă a corpului, pe care în procesul respectiv o și distruge. Numărul de celule distruse anual de radi­calii liberi e impresionant. Dacă am putea vizuali­za procesul, am vedea cum radicalii liberi ne mă­nâncă de viu organismul, organ cu organ, compro­mițând grav sistemul imunitar. Tocmai de aceea, lupta împotriva îmbătrânirii începe cu lupta împo­triva radicalilor liberi. Corpul nostru înlocuiește și repară de la sine celulele distruse, însă nu face față viciilor noastre și calității îndoielnice a hranei. Aici intervine superoxid dismutaza, care întrerupe lanțul de formare a noi și noi radicali liberi. Chris­tie Brinkley, celebrul model american, care la 63 de ani a pozat în costum de baie pentru revista "Sports Illustrated", jură pe SOD când vine vorba de felul în care îi arată corpul. Superoxid dismu­taza e foarte eficientă în lupta cu ridurile. Reface calitatea pielii, îi redă elasticitatea, culoarea și to­nu­sul. E extraordinară în capacitatea ei de a recon­strui țesuturile, e capabilă chiar să repigmenteze pielea în cazurile de vitiligo. Și asta ar fi floare la ureche pe lân­gă celelalte efecte ale ei, cu ade­vărat remarcabile: este eficientă în toate tipurile de cancer, sus­ține chimio și radio­terapia, este un puternic antivi­ral, antibacterian și antiinfla­mator, este un detoxifiant de vârf, e eficientă în Alzheimer și Parkinson, menține memoria trează și protejează neuronii în cazurile de meningită, luptă cu reumatismul și ateroscleroza.
(Se găsește și la noi, în farmacii, sub denu­mirea "SOD 2000 plus", de la firma So­laray.)

Aspirina

Considerat cel mai vechi și mai ieftin medicament îm­po­triva îm­bătrânirii, banala as­pirină face bine prin simplul fapt că sub­țiază sângele. Or, asta împie­dică formarea chea­gurilor și a depunerilor pe va­sele de sân­ge, care în timp duc la pro­bleme cardiovasculare. O cir­culație bună înseamnă o irigare bună a tuturor orga­ne­lor, deci, un tonus și o sănătate mai bu­ne. Dar aspirina are și proprie­tăți antican­cerigene absolut impresionante. Un studiu atestă că o aspirină luată în fiecare zi, timp de zece ani, reduce semnificativ rata mortalității pacienților cu cancer. Revista "The Lancet" a condus o serie de cercetări care au dovedit o remisiune cu 63% a bolii în cazul can­cerului de colon, cu 73% în cazurile de can­cer de esofag și cu 62% în tipu­­rile de cancer stomacal. Și totuși, cu toate avantajele ei, aspirina are și efecte adver­se. Reversul medaliei e că subțierea sân­gelui pe care o induce poate duce la sân­ge­rări prelungite, în cazul unor afecțiuni. Dacă sunteți pre­dispuși la pierderi de sânge, consultați totdea­una medicul. Sau evitați-o și înlocuiți-o cu...

Curcuminul


Un antiinflamator la fel de redutabil ca aspi­rina, dar lipsit de efecte adverse. Este un foarte bun supliment pentru tinerețea sis­temului digestiv, ajută la menținerea vederii până la vârste înaintate, subțiază sângele, previne for­ma­rea cheagurilor, ajută la irigarea corectă a creie­rului. Problema curcuminului constă tocmai în celebritatea lui, în faptul că e unul din cele mai efi­ciente extracte naturale cunoscute, cu rezultate în atât de multe afecțiuni, încât pe cartea lui de vizită nici nu i-ar în­căpea toate calitățile. E antitumoral, imunosti­mu­lator, antiviral, antibacterian, antifun­gic, anti­oxidant, antidepresiv și lista ar putea continua la nesfârșit. Un lucru e cert, curcuminul e și... anti-aging. În cantități foarte scăzute (3-5%), se găsește în mod natural în turmeric, un condiment cu gust asemănător curryului.
(Cei care vor să beneficieze la maximum de calitățile lui de prelungire a vieții ar trebui să caute varianta extractului standardizat de 500 mg, Curcumin 95, Jarrow Formulas sau Curcu­min 380 mg de la Herbagetica.)

Chlorella

Asemănată adesea cu spirulina, chlorella e tot o algă, unul dintre primele organisme apărute pe pământ și cea mai mică totodată, corpul ei fiind compus dintr-o singură celulă. Chlorella e, pro­babil, și cea mai verde viețuitoare de pe pământ, căci cantitatea de clorofilă pe care o conține, de la care își trage și numele, este impresionantă. Dar pe lângă clorofilă, chlorella mai conține un ade­vărat cocktail de substanțe anti-aging: vitamine, minerale, antioxidanți, acizi grași esențiali și ami­noacizi. Dintre ei, acizii grași esențiali sunt în mod special importanți pentru menținerea sănătății și a tonusului pielii. Consu­mul regulat de chlorella re­face epiderma și țesutul muscular și mărește viteza de reînnoire a celulelor îmbătrânite din organismul uman. Cât despre clorofila pe care o conține, efec­tul ei de curățare și detoxifiere a organismului este remarcabil. Este unul din puținele suplimente ca­pa­bile să elimine metalele grele din organism (in­clusiv mercurul). Chlorella are grijă și de creierul nostru. Repară țesutul neuronal, alcalinizează organismul și întărește considerabil sistemul imu­nitar. Dar ceea ce face din ea o vedetă a su­pli­mentelor sunt acizii ei dezoxi­ri­bonu­cleic și ribonucleic care sunt capabili să rejuveneze ADN-ul și ARN-ul uman. Stu­diile au demonstrat că pielea pa­cienților care au consu­mat timp de două luni hrană bogată în ADN și ARN arată mai tânără, mai lu­minoasă și mai sănătoasă. (O alter­na­tivă de hrană bogată în ADN și ARN, dar mult mai săracă decât chlo­rella, sunt sardelele). Chlorella mai e numită și alga inte­ligentă, pentru că știe să selecteze toxinele dintre alți compuși și nutrienți și să le elimine, ori­unde le-ar găsi instalate în corp. Pe scurt, be­ne­ficiile anti-aging ale chlorellei sunt nenumărate. Dacă sunteți în căutarea unui produs care să înce­tinească marșul timpului asupra organismului, care să cu­rețe eficient urmele toxice ale procesului digestiv și să purifice sângele, chlorella e cea mai bună alegere.
(Chlorella se găsește în farmaciile naturiste sub formă de pulbere, mai greu de consumat, din cauza mirosului specific de algă putredă, sau sub formă de tablete presate, care pot fi luate de 2, 3 ori pe zi.)

Vitamina C

Pare o glumă ca banala vitamină C să fie tre­cută pe lista cu produse anti-aging de vârf, dar dacă ne gândim că majoritatea serurilor și creme­lor anti-îmbătrânire se fac cu vitamina C, o să îi dăm crezare. Vitamina C este substanța principală de care organismul are nevoie pentru a putea pro­duce colagen și elastină, cele două proteine care țin pielea întinsă, proaspătă și sănătoasă. Fără des­tulă vitamina C, pielea începe să se lase, să-și piardă elasticitatea, să facă riduri și să se păteze. E ușor să beneficiem de vitamina C, din fructe și legu­me, dar pentru a ne bucura de bene­fi­ciile ei asupra pielii, e ne­voie de o cantitate de minimum 1 g. A­van­tajul e că, odată con­sumată, Vitamina C ajută și la pierderea în greutate. Vindecă mai repede orice zgârietură, rană, coș sau iritare a pielii și în­lă­tură urmele fumatului activ și pasiv.
(Pe piața românească, se gă­sește de vânzare pulbere de ca­mu-camu - cel mai bogat fruct în vitamina C, de 30 de ori mai bogat decât por­tocalele, dar și vita­mina C pură și concen­trată de 1000 mg de la fir­ma Solaray, extrasă din fruc­te de acerola și de măceș. Feriți-vă de ver­siunile sintetice, dispo­nibile în farmacii.)

Coenzima Q-10


E absolut necesară organismului pentru a pro­duce energie. Dar dacă la tinerețe corpul o produce în cantități suficiente, cu vârsta, producția ei înce­pe să scadă. O dată cu ea, și performanța fizică, aspectul și tonusul muscular. O cantitate insufi­cientă de CoQ10 poate genera disfuncții celulare, fiind asociată cu bolile de inimă, cu apariția cancerului, a diabetului și a bolii Parkinson. Un mare beneficiu pe care CoQ10 îl aduce ține de sănătatea sistemului cardiovascular. Medicii îl consideră suplimentul nr. 1 în bolile de inimă. Mai puțin știut însă e faptul că CoQ10 protejează sis­temul nervos și apără organismul de bolile dege­nerative (de Alzheimer, Parkinson, demența senilă etc). Este extrem de eficientă în sindromul burnout și în oboseala cronică, protejează și reface neuro­nul și crește capacitatea de memorare. CoQ10 este și un foarte bun protector al pielii, mai ales după vârsta la care tenul începe să sufere de uscăciune. După 30, 40 de ani, merită consumată zilnic.
(Pe piața românească există nenumărate forme de CoQ10, însă cea mai pură și eficientă este cea produsă de compania Kaneka din Ja­ponia, pe care s-au făcut toate studiile clinice din lume. Se găsește în produsul Q-Absorb, de la Jarrow Formulas, și poate fi cumpărată în București de la farmacia Centrului de Medi­ci­nă Integrativă Secom, str Știrbei Vodă nr. 150.)

Acidul Lipoic

A făcut vâlvă din clipa în care dermatologii au dat în vileag că acidul lipoic (sau Alpha Lipoic Acid) e secretul de frumusețe al fostei prime doamne a Americii, Michelle Obama. La scurt timp, celebrul dermatolog Nicolas Perricone, auto­rul cărții Forever Young, i-a dedicat un capitol în­treg acestei substanțe care se găsește în mod natu­ral și în organismul uman. De ce? Pentru că acidul lipoic e un antioxidant atât de puternic încât își ara­tă beneficiile nu doar la interior (unde apără mitocondriile de radicalii liberi și întârzie semni­ficativ procesele de îmbătrânire, echilibrează și ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos), ci și la exterior, unde își demonstrează în egală măsură valențele de luptător împotriva oxidării celulare. Acidul lipoic este de 400 de ori mai pu­ter­nic decât Vitamina E și Vitamina C combi­nate (ambele fiind recunoscute ca antioxidanți de vârf). Are efecte remarcabile când e aplicat direct pe piele, în loțiuni, creme sau seruri. Înlătură în timp record cearcănele și pungile de sub ochi, reduce um­flăturile, roșeața și rugozitățile, cal­mează fața și, în timp, îi uniformizează textura și culoarea, făcând fondul de ten aproape inutil. ALA e cam­pion la reducerea ridurilor fine și la micșo­rarea porilor. Și fiindcă reglează producția de oxid ni­tric, care controlează fluxul de sânge care irigă pielea, are darul de a transforma tenul obosit și tern într-unul radios și strălucitor.
(În Occident, există pe piață creme și seruri cu acid lipoic, la prețuri accesibile. În România e disponibilă doar versiu­nea de uz in­tern, Alpha Lipoic Sustain, îmbu­nă­tățită cu bio­tină, de la Jar­row Formu­las. O găsiți tot la far­macia din Știrbei Vodă nr. 150.)

Uleiul de ficat de cod


Pe vremuri, unele mame își obligau copiii să ia zilnic câte o lin­gură de ulei de pește. Ade­vă­rată oroare pentru cei mici, uleiul sau untura de pește era se­cre­tul de viață lungă, moștenit de la bunici și străbunici. Azi, spe­cia­liștii le-au dat dreptate mame­lor: nu există aliment pe pământ care să conțină o canti­tate mai mare de acizi grași Omega 3 ca uleiul de cod. Lista beneficiilor lui e nesfâr­șită: apără de degradare sistemul cardio­vas­cular, reduce infla­ma­ția din corp în cazul bolilor cronice, reduce riscul de cancer, diabet și atac de cord, păstrează sănătatea încheieturilor și arti­cula­țiilor celor care practică spor­turi și la vârste înain­tate, iar în cazul ar­tritei, e consi­derat supliment obli­ga­to­riu. Efectele anti-aging își arată puterea și când vine vorba de creier. Acizii grași Ome­ga 3 joacă un rol esențial în neu­ro­plasticitate, permițând neu­­­ro­nilor să se adapteze cerin­țelor și să funcționeze optim. Însă partea frumoasă e că avanta­jele uleiului de pește se văd mai ales pe față, chiar dacă nu-l aplicăm extern. O lună de con­sum regulat trans­formă vizibil aspectul tenului, pentru că Ome­ga 3 stimulează celu­lele să-și reca­pete capa­citatea (pe care cu vârsta o pierd) de a reține apa. Ridurile fine dispar, tenul e lumi­nos, hidratat și repulpat. Persoanele care con­sumă re­gu­lat ulei de pește au parte de mai puține riduri și pete datorate radiațiilor UV. Uleiul de pește e rare­ori folosit în creme, datorită mirosului neplă­cut și a faptului că poate râncezi foarte ușor. Dar consu­mul intern e suficient. Suplimentarea cu ulei de pește e necesară și pentru că, deși sunt vi­tali pentru buna funcționare, organismul uman nu poa­te pro­duce Omega 3.
(Pe piața din România, un produs bun este Cod Liver Oil, în capsule, oferit de firma Solgar. Se găsește în unele pla­faruri și în farmaciile naturiste online.)

Resveratrolul


"Să îmbătrânești ca vinul" e o ex­presie care se potrivește de minune aces­tui polifenol extras din sâmburii și din coaja strugurilor, despre care studiile sus­țin că e capabil să măreas­că cu mulți ani durata vieții. E un anti­tumoral ex­cep­țional, un redutabil anti­oxidant (de 20 de ori mai puternic decât vitamina C și de 50 de ori mai puternic ca vitamina E) și un foarte bun protector cardiovas­cular. Reduce semnificativ riscul apari­ției bolilor bătrâneții și a pierderilor de me­morie și își arată beneficiile și la categoria beau­ty. Fiindcă îmbu­nătățește vizibil calitatea pielii, e recomandat pen­tru reducerea celulitei și a aspectului us­cat și flasc al pielii, căreia îi redă elasti­ci­tatea, tonu­sul și stră­lucirea. Teoretic, resveratrolul se gă­sește în stru­guri negri, vin roșu, fructe de pădure, chiar și în arahide. Prac­­tic, ar fi nevoie de 170 de pahare de vin roșu, pentru a putea beneficia de cantitatea de resve­ra­trol necesară pentru a vedea toate aceste efecte. De aceea, în cazul lui, supli­mentarea e preferabilă.
(Îl găsiți în farmaciile naturiste online sub numele Resveratrol Synergy Jarrow Formula.)

Carnitina

Iubitorii de fitness sunt familiarizați cu ea, o folosesc în timpul antrenamentelor pentru abilita­tea ei de a produce energie, topind depozitele de grăsime din organism. E un element nutritiv pe care, în condiții normale, îl produc rinichii și fica­tul. Cu trecerea timpului însă, capacitatea de a-l sintetiza scade considerabil. Una din proprietățile carnitinei, ignorată adesea de sportivi, este capa­citatea ei de a acționa încă de la primele semne de distrugere a neuronilor, cauzate de radicalii liberi. Cine vrea să aibă o memorie redutabilă și la 90 de ani trebuie să ia în calcul și carnitina. Nu e doar un anti-aging excepțional, ci și un protector cu re­zultate excelente în cazurile de scleroză multi­plă, Alzheimer, Parkinson, paralizie și senilitate.
(Carnitina e ușor de găsit în magazinele sportive și în farmacii. Un produs care merită atenția, deoarece conține 4 forme esențiale de carnitină, este Carnitall 600+, de la "Jarrow Formulas".)

Hesperidina

Se spune că bătrânețea se tră­dează la mâini. Oricât am reuși să ținem ridurile departe de față, cu vâr­sta, venele de pe mâinile noastre se îngroașă, se sco­fâlcesc, de parcă cine știe ce vier­me al­băs­trui și-ar fi găsit culcuș sub pie­le. Vedetele de la Hollywood i-au venit de hac cu hesperidină, un bioflavo­noid spe­cific, care se găsește în coa­ja ci­tricelor. Hesperi­dina îm­bu­­nătă­țește fluxul sangvin și înce­ti­nește îmbătrânirea, reduce infla­ma­ția venoasă, riscul apariției varice­lor și fragilitatea pereților capilari (la bă­trânețe, capilarele sparte devin atât de inestetice pe obraz!). În mod nor­mal, într-o linguriță de coa­jă de lămâie și porto­cală uscată se găsește o canti­tate suficientă de hes­peridină, pentru a beneficia de cali­tățile ei. Specia­liștii ne avertizează însă că citri­cele de pe piața europeană au coaja îmbibată de pesticide. Dacă nu sunteți siguri că portocalele pe care le cumpărați sunt bio, cel mai bine e să recurgeți la un su­pli­ment.
(În România, hesperidina e greu de găsit în formulă unică, însă există două produse dedi­ca­te sistemului venos care o conțin: Vein De­fense, de la firma Kal, cu o concentrație de 200 mg (se găsește la Centrul Integrativ Secom) și formula Hespidin, de la Walmark, într-o con­centrație mult mai scăzută, de doar 50 mg.)