"Antibioticele își pierd eficacitatea, din cauza răspândirii rezistenței în rândul agenților patogeni"
- Infecțiile urinare provoacă mari suferințe în rândul femeilor, mai ales de când antibioticele, chiar și cele de ultimă generație, nu își mai fac efectul. Cum se explică "decăderea" lor? Sunt zeci de ani de când au fost declarate super-puterea medicamentelor.
- Când se folosește ceva în exces, fără control, indiferent cât de bun este acel lucru, la un moment dat nu mai dă rezultatul dorit. Exact așa s-a întâmplat și cu antibioticele. Au trecut mai bine de o sută de ani de când au apărut primele medicamente chimice. Înainte de 1913, ne tratam în principal cu produse naturale, sub diverse forme (ceaiuri, decocturi, tincturi, pulberi, uleiuri esențiale etc.), acestea având în componență sute sau mii de substanțe chimice naturale. Fitocomplexul ce caracterizează plantele medicinale a fost în mare parte uitat sau ignorat, în timp ce noi și noi substanțe chimice de sinteză, printre care și cele cu rol antimicrobian, au fost create în laborator.
Încrederea lumii medicale în noile antibiotice de sinteză era atât de mare încât, în urmă cu circa 50 de ani, se anticipa că datorită noilor antibiotice, într-un interval de timp nu prea îndelungat, majoritatea infecțiilor vor dispărea. Acum, însă, se întâmplă exact pe dos: antibioticele își pierd eficacitatea, din cauza instalării și răspândirii rezistenței în rândul agenților patogeni. Astfel, au apărut numeroase tulpini multirezistente de germeni gram pozitivi și negativi, unele dintre acestea devenind imune la toate antibioticele disponibile în prezent!
Semnale de alarmă vin și din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care, într-un raport din 2012, privind rezistența la antibiotice, avertiza cu privire la creșterea rezistenței microbiene a tot mai multe specii de bacterii, virusuri, fungi și paraziți - o problemă care a devenit o adevărată amenințare asupra stării de sănătate a populației la nivel global.
- Există o alternativă? Fitoterapia, reprezentată la vârf de "Fares", firma în care activați, are soluții viabile pentru infecțiile urinare, de pildă?
- Fitoterapia, plantele medicinale condiționate în diverse forme (ceaiuri, tincturi sau capsule) sunt de un real folos pentru întreținerea sănătății aparatului urinar. Dintre rețetele complexe elaborate de echipa de cercetare din cadrul Laboratoarelor "Fares Bio Vital" recomand în primul rând Ceaiul Diurosept, care conține frunze de merișor, de mesteacăn, codițe de cireșe, muguri de plop, coada-calului, fructe de ienupăr, rizomi de pir, mătase de porumb, flori de lavandă, plante cu efect diuretic, antiinflamator, dezinfectant, antispastic și de eliminare a acidului uric. Tinctura Diurosept este recomandată în infecții și inflamații ale căilor urinare, iar Tinctura și Soluția de uleiuri esențiale Renalex au eficiență în litiaza reno-urinară, având efecte antispastice, litolitice, antiinflamatoare și diuretice. Ceaiul V pentru prostată și vezică (rețeta farmacistului Andrei Farago, fondatorul firmei noastre în 1929) este benefic în infecții și inflamații urinare, microlitiază urinară și prostatite.
- În primăvara aceasta, Fares vine pe piață cu o noutate plină de bună speranță pentru bolnavii asupriți de infecțiile renale: Biomicin urinar A20...
- Într-adevăr, Biomicin urinar A20 este un antibacterian natural redutabil, pentru combaterea infecțiilor și inflamațiilor tractului genito-urinar, bazat pe uleiuri esențiale, care sunt cele mai concentrate extracte din plante medicinale. (De exemplu, din 200 kg de cimbru se obține doar un litru de ulei esențial!) Un ulei esențial este compus din zeci de substanțe chimice de sine stătătoare, care se absorb foarte repede în organism și a căror combinație îi dă proprietăți terapeutice extrem de utile: antimicrobiene (antibacteriene, antivirale, antifungice), antiparazitare, antispastice, antiinflamatoare, antilitiazice, imunostimulatoare etc. Din cauza patologiei tot mai frecvente, a recidivelor și a efectelor adverse ale antibioticelor de sinteză relatate de consumatori și ținând cont de faptul demonstrat că uleiurile esențiale au cel mai ridicat potențial terapeutic, echipa Fares a creat acest nou remediu natural împotriva infecțiilor urinare - Biomicin urinar A20.
- Ce uleiuri esențiale folosiți în compoziție?
- Biomicin urinar A20 conține ulei esențial de șovârv, ulei esențial de ienupăr, ulei esențial de scorțișoară și ulei esențial de cimbru, toate având un larg spectru antimicrobian. Uleiul de șovârv combate bacteriile, fungii, chiar și virusurile, fiind util în aria urinară. Alături de uleiul esențial de cimbru, au fost cele mai studiate uleiuri pentru aceste efecte, având un spectru antibacterian foarte larg. Uleiul esențial de ienupăr este extras din fructele de ienupăr, recunoscute ca remediu antiseptic și diuretic încă din Antichitate nu numai de către greci și romani, ci și de către barbari. Pe lângă mulți alți medici din istorie, Paracelsus l-a folosit pentru bolile de rinichi. Datorită compoziției sale, uleiul de ienupăr stimulează irigarea organelor urinare, având un bun efect diuretic și acvaretic (diureză fără pierdere de electroliți); totodată, optimizează contracțiile musculaturii netede la nivel urinar. Studiile științifice in vitro au dovedit efectele uleiului esențial de scorțișoară în combaterea fungilor și bacteriilor, iar uleiul esențial de cimbru este trecut în farmacopee de multe decenii (în Germania, spre exemplu, există pe piață încă din anii '70 produse care conțin ulei esențial de cimbru!). Cantitatea însemnată de timol din compoziție îi conferă acestui ulei o eficientă acțiune antibacteriană cu spectru foarte larg.
- De unde vă procurați uleiurile esențiale? Aveți garanția calității lor?
- Uleiurile esențiale pe care le folosim în procesul de producție sunt pure, 100% naturale, achiziționate de la producători de încredere. Noi le analizăm încă o dată gazcromatografic, pentru a avea certitudinea calității. Utilizăm doar uleiuri esențiale obținute prin metode clasice: antrenare cu vapori de apă, respectiv presare la rece.
- Se știe că unele plante medicinale (la fel ca florile și copacii) nu suportă vecinătatea altora. Și în natură există simpatii și antipatii. Nu se întâmplă același lucru și cu principiile lor active? Cât de mult contează sinergia, armonia dintre substanțele tămăduitoare extrase din plante?
- Principiile active din compoziția unei plante se completează unele pe altele, acestea fiind responsabile de complexitatea proprietăților curative ale plantelor medicinale. În rețetele noastre ținem cont de sinergismul lor, pentru a crește eficiența produsului. Se știe că toate componentele din ulei acționează mai eficient împreună, decât un singur compus izolat. Astfel, bacteriile nu pot dezvolta rezistență la uleiurile esențiale, cum se întâmplă în cazul preparatelor de sinteză, care sunt formate dintr-o singură substanță activă. În cazul capsulelor Biomicin urinar A20, acțiunea sinergică a uleiurilor din compoziție contribuie la combaterea bacteriilor localizate la nivelul tractului genito-urinar (atât feminin, cât și masculin), sporind spectrul de acțiune. De asemenea, elimină inflamația și senzațiile neplăcute apărute la urinare, crescând calitatea vieții pacientului.
- În ce tipuri de infecții urinare are cele mai bune efecte?
- Tratamentul cu Biomicin urinar A20 se adresează în special infecțiilor de tract urinar inferior, respectiv cistitele. Pentru infecțiile urinare mai severe, recomandăm Biomicin urinar A20 ca tratament de întreținere sau în asociere cu tratamentul alopat, pentru reducerea perioadei de administrare, prevenirea apariției candidozei și împiedicarea dezvoltării de tulpini rezistente la medicamentele de sinteză.
- Ați experimentat eficiența acestui produs? Cu ce rezultate?
- Rezultatele studiilor noastre sunt foarte bune, aromatogramele realizate arătând sensibilitate pentru germenii testați: E. Coli, Klebsiella, Proteus etc.
- Cum s-ar putea spori eficiența unui asemenea tratament?
- În perioada de tratament a infecțiilor și a inflamațiilor căilor urinare se recomandă evitarea consumului de produse lactate, dulciuri cu zahăr alb, făină albă, grăsimi și prăjeli. Sunt de preferat alimentele ușor de digerat: supe calde de legume; zarzavaturi, legume și fructe crude, sub formă de suc, coapte sau fierte. Consumul de lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspăt stoarse din fructe sau compoturi îndulcite cu miere) favorizează diureza, previne stagnarea germenilor în vezica urinară și reduce numărul acestora prin diluarea urinei și eliminarea ei.
- Contează încrederea bolnavului în eficiența unui tratament? Se spune că rolul mental ajută mult la vindecare. E adevărat?
- Optimismul și încrederea în tratamentul urmat ajută organismul să răspundă mult mai bine la orice terapie. Pe de altă parte, biodisponibilitatea pentru substanțele vegetale naturale este crescută, fără a fi nevoie ca organismul să se adapteze și să recunoască substanțele xenobiotice (străine vieții), ceea ce-i insuflă și mai multă încredere bolnavului, rezultatul fiind eficiența crescută a terapiei. Bineînțeles, aici vorbim despre remediile naturale de calitate, corect dozate, care nu au reacții adverse sau efecte secundare.