Răspuns pentru LORELEI, F. AS nr. 1256 - "Ce pot face să-mi crească nivelul de serotonină?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pentru a putea crește nivelul de serotonină, tre­buie, mai întâi, să înțelegeți ce este și ce rol are în organism acest neuromediator chimic. Serotonina este extrem de importantă pentru buna func­ționare fizică și psi­hică a organis­mu­lui. Deși acțiunea ei importantă se pe­trece la nivel cerebral, aproximativ 80-90% din cantitatea totală este pro­dusă la nivelul tractului intestinal, iar restul este sintetizat și eliberat în creier, de glanda pineală.
Pentru a putea sintetiza serotonina, organismul are nevoie de triptofan, un amino­acid obținut din alimentele pe care le consumăm. Se­ro­tonina se lea­gă de buna func­­ționare a organismului și influen­țează major mai multe funcții ale aces­tuia, prin­tre care somnul, me­moria, tempera­tura, comportamen­tul sexual, proce­sul de învățare, dispozi­ția, ape­titul, sistemul endocrin și vin­de­carea ră­nilor prin stimularea creș­terii anu­mitor tipuri de celule. Bineîn­țeles, pen­tru dvs., ca persoană depre­sivă, serotonina joacă un rol foarte im­por­tant în instalarea bunei dispoziții, reducerea anxietății și stimularea sin­tezei de melatonină în glanda pineală, hormon care vă ajută să dormiți. De aceea este important să știți că există câțiva factori care pot crește nivelul de serotonină, cum sunt lumina solară, activitatea fizică, masajul, rememora­rea unor eve­nimente fericite, alimen­tația bogată în car­bohidrați. Și alimen­tația are un rol extrem de important în sinteza sero­toninei. Unele alimente sunt bogate în triptofan, amino­acidul din care este produsă sero­tonina. Aces­tea sunt carnea de pui, de curcan, nu­cile, ba­nanele, produsele lactate, fasolea. În același timp, există și alimente care conțin direct sero­tonină, cele mai bogate în acest sens fiind nucile, bananele, ananasul, kiwi, prunele și roșiile.
Din punct de vedere naturist, suplimentele care pot determina creșterea nivelului de serotonină, atât la nivel intestinal, cât și la nivel cerebral, sunt 5-HTP, Rhodiola, Melissa, Sunătoarea, Resveratro­lul, în asociere cu complexul vitaminic B și mag­neziul.
O foarte bună acțiune calmantă asupra sistemu­lui nervos, dar și asupra stimulării sintezei de sero­tonină, o are uleiul esențial de lavandă, precum și gemoderivatul obținut din muguri de tei argintiu.
În încheiere, doresc să menționez că nivelul scă­zut de serotonină este asociat cu creșterea agresivi­tății, iritabilității, precum și cu tulburările de somn și de alimentație. Totodată și producția sub limită normală sau afectarea celulelor nervoase, care nu mai sunt capabile să reacționeze la serotonină, pot duce frecvent la depresie, schimbări de dispoziție sau chiar la tulburări de natură psihiatrică.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Există vreun tratament naturist pentru neuropatia diabetică?"
(Răspuns pentru GABI P. - București, F. AS 1206)


Neuropatia diabetică este o tulburare a sistemu­lui nervos care apare la pacienții cu diabet zaharat, afectând peste 50% din bolnavi. La cei cu diabet de tip 1, neuropatia apare după circa 10 ani de la de­clanșarea bolii, iar la cei cu diabet de tip 2, se întâl­nește frecvent chiar la momentul diagnosticării.
Factorii de risc (care predis­pun) sunt: fumatul, lipsa de con­trol periodic al glicemiei, vârsta de peste 40 ani, hipertensiune arterială, boli de rinichi, supra­ponderalitate, consum excesiv de alcool.
Există câteva moduri de a clasifica neuropatia diabetică. Ea poate fi senzorială (afectează simțu­rile), motorie (afectează capacitatea de mișcare), polineuropatie (afectând mai mulți nervi) sau mononeuropatie (afectând unul sau câțiva nervi).
Îmbracă mai multe forme:
* Neuropatia periferică - în care există tulbu­rări de sensibilitate și slăbirea forței musculare. Simptomele includ senzații de furnicături, arsuri, junghiuri, crampe, amorțeli, greutate la mers, pi­cioare "moarte". Pacienții își pot pierde echilibru, împiedicându-se ușor, mai ales cu ochii închiși.
* Neuropatia dureroasă acută - apare abrupt, cu dureri severe, agravate în timpul nopții, aparent fără cauză.
* Neuropatia vegetativă - afectează sistemul nervos vegetativ, deci acea parte "auto­mată" a sis­te­mului ­nervos, care controlează funcții cum ar fi bătăile inimii, respirația, digestia, transpirația. Simp­tomele pot include dia­ree/constipație, greață și vomă, dificultate în a înghiți, tulburări de ritm cardiac, amețeli, mai ales la ridicare, leșin, oboseală ușoară, difi­cultate în urinat, disfunc­ție erectilă (25% dintre bărbați).
* Transpirația excesivă - mai ales legată de anumite alimente picante sau, la po­lul opus, pielea uscată din cauza lipsei de transpirație.
* Mononeuropatii - sin­drom de tunel carpian, radi­cu­­lopatie (dureri de-a lungul membrelor) sau lomboscia­tică, vedere dublă, ce rezul­tă din afectarea nervilor care controlează mișcarea glo­bilor oculari.
* Amiotrofia diabetică - afectează oamenii de vârstă mijlocie, cu glicemie prost controlată. Afec­tează mușchii coapsei, făcând ridicatul de pe scaun un chin.
Din punct de vedere naturist, ar putea fi de folos următoarele tratamente:
* Controlul glicemiei este esențial pentru pre­ve­nirea complicațiilor. Astfel, este bine ca pacienții să-și respecte regimul și tratamentul recomandat de medicul specialist.
* Încetarea fumatului și a consumului de alcool.
* Exercițiul fizic ajută la menținerea unei glicemii bune, îmbunătățește tonusul organismului, crește fluxul energetic al corpului, ține greutatea sub control, este bun și pentru starea psihică. Cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână ar fi ideal.
* Monitorizați tensiunea arterială și tratați hipertensiunea.
* Dietă sănătoasă, conținând multe legume și vegetale, cereale, lactate (cu grăsime redusă), pește, car­ne de pasăre. În plus, eliminați alimentele rafina­te din dietă și mâncați porții mici.
* Consumați suplimente nutritive ce conțin vita­minele D, E și B. Acidul alfa-lipoic este produs în cantități mici în corp, a fost găsit ca fiind util în tratarea neuropatiei diabetice pe termen lung.
* Tehnici de relaxare: yoga, meditație, Qi Chong, Tai Chi.
* Băi de picioare în apă călduță, aproape de tem­peratura camerei. Atenție! Pentru că mulți pa­cienți cu neuropatie au lipsă de sensibilitate, este bine să măsoare temperatura apei cu termo­me­trul!
* Rugăciunea. Este din ce în ce mai evident fap­tul că, în zilele noastre, ne lipsește mișcarea su­fle­tească. De mișcare fizică avem parte. Prin miș­care sufletească înțelegem acea dorință lăuntrică de a ne conecta la Dumnezeu. Primul pas este să aflăm de ce existăm, căci doar în această întrebare și în împlinirea Voii Sale, aflate în răspunsul adevărat la această primă între­bare, pot fi posibile pacea interi­oară și sănătatea fizică.
* Plante medicinale, cum ar fi uleiul de pri­mulă, ceaiul de sunătoare, ardeiul iute.
* Stimularea electrică transcu­tanată și iono­fo­reza sunt alte tehnici recomandate. Seamănă, într-un fel, cu băile galvanice. Prin aceste tehnici, curenții electrici sunt transmiși prin corp și pot aju­ta la ameliorarea simptomelor. Cei care au stimu­lator cardiac vor trebui să anunțe medicul îna­inte de a face aceste proceduri. Curenții pot interfera cu funcțiile stimulatorului.
* Acupunctura este o metodă excelentă pentru tratarea neuropatiei diabetice. Lucrările pe care le-am publicat atât în țară, cât și în străinătate, au demonstrat eficacitatea acestei metode de trata­ment. Acupunctura echilibrează energiile organismului și deblochează canalele din organe.
* Homeopatia este o altă metodă excelentă. Me­dicamente precum - Arsenicum album, Aurum metallicum, Capsicum, Causticum, Cuprum metal­li­cum, Hypericum ar putea fi de folos. Însă, un tra­tament individualizat primează.
* Tratamentele pentru problemele speciale, cum ar fi cele gastrice sau disfuncția sexuală, ar trebui adaptate pentru fiecare situație.
Deoarece neuropatia diabetică este o com­pli­cație severă a diabetului zaharat, putând duce la multe alte complicații, cum ar fi ulcerele de picior și amputații (pe care le vom discuta în alt articol), sau probleme cardiovasculare, este necesar să vă adresați medicului de specialitate!
Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Mă chinuie aftele. Nu scap cu niciun tratament"
(Răspuns pentru MIHAIL, F. AS 1185)


Precedată de apariția unor vezicule foarte dure­roase la nivelul cavității bucale sau organelor geni­tale, aftoza este o afecțiune recidivantă (în general de cauză necunoscută), ce se prezintă la început sub forma unor ulcerații "cât un bob de mei" ce se pot mări până la 10 mm, au culoare gălbuie cu inel roșu-carmin și margini nete.
Se localizează predilect pe vârful limbii, fața in­ternă a buzelor, marginile limbii, asociindu-se une­ori cu ulcerații cutanate dureroase pe scrot, perineu, față și nivelul organelor genitale la femei (aftoză bipolară Touraine - Boala Behcet).
Cu toate că etiologia bolii nu este elucidată pe deplin, se vor urmări cu atenție factorii ce duc frec­vent la apariția aftelor (consum de ali­mente alte­rate), eliminându-se pe rând.
* Eliminați factorii de natură psihică (an­xieta­tea, stresul, supărările, stările imunodepre­sive etc.).
* Eliminați fumatul, alcoolul, alimentele condi­mentate, vinetele, roșiile, muștarul, piperul, ardeiul iute, șvaițerul, brânza, laptele, mierea, căpșunile, nucile, alunele, migdalele, băuturile acidulate, înghețata, bananele, grepfruitul etc.
Tratament - consumați tablete efervescente cu multivitamine, 1 tabletă pe zi, ce conțin vitamina B12, zinc, fier.
Seara, înainte de culcare, clătiți gura cu bicar­bonat de sodiu (1 linguriță/50 ml apă sau cu apă de gură "Ossidenta"/Sensodyne.
În 3-10 zile, boala ar trebui să dispară. Un efect extraordinar se poate obține rapid (24 ore) cu ceai concentrat de salvie.
Consolidați-vă urgent imunitatea cu Carotenoid Complex, Zinc Complex (Herbagetica), Xyliacer Tabs, Immunity Stem, Vitamina C organică.
Dacă apare o recidivă, imediat faceți ceai con­centrat de afin și busuioc (3+3 lingurițe/600 ml apă), clătiți gura, scuipați, apoi aplicați glicerină boraxată, din 3 în 3 ore, pe zonele afectate.
Când puseele sunt foarte puternice, la reco­man­darea medicului se pot folosi preparate pe bază de cortizon și unguente pe bază de tetraciclină. Alte produse eficace: Tantum Verde, Aftibloc, Aftolizol.
La farmacie se poate prepara următoarea rețetă: Nitrat de argint 0,5-2%, albastru de metil 1%, xilină 1-2%, aspirină pulbere.
După vindecare, 2-3 luni, preventiv, consumați suc de Aloe Vera. Multă sănătate!