Ce înseamnă anul astrologic
Spre deosebire de anul calendaristic, potrivit căruia un nou ciclu de 12 luni începe în toiul iernii, adică la 1 ianuarie, anul natural începe odată cu prima zi de primăvară, numită și echinocțiu, care e de regulă 21 martie. Astrologia (ca și astronomia, de altfel) respectă această dată ca fiind începutul de an. În consecință, când vorbim despre planeta guvernatoare a unui an, ne referim la una dintre cele șapte planete care-și pune pecetea energetică asupra anului respectiv, de la echinocțiul de primăvară al unui an și până pe data de 21 martie a anului următor. Ce se întâmplă însă cu anul calendaristic? Pentru că miliarde de locuitori ai planetei sărbătoresc de peste două mii de ani, în noaptea dinspre 31 decembrie și 1 ianuarie, un sfârșit și un început, e ca și când o parte din energia planetei, care urmează să intre la guvernare de echinocțiu, devine activă, la rândul ei. Se întâmplă la fel ca un interimat pentru un președinte. Este ales unul nou, dar cel care este în funcție continuă încă o vreme, până când sosește data predării mandatului. În această perioadă de interimat astrologic, se suprapun, practic, două energii: cea a planetei care-și continuă domnia până de echinocțiu, fiind cea dominantă, și cea a planetei care urmează să ocupe această funcție, care e secundară.
Domnia lui Marte a început la echinocțiul de primăvară 2016, deci, anul acesta, energia planetei Marte este dominantă până pe 20 martie. Dar alături de ea se face simțită, deja, energia Soarelui. În drumurile lor prin zodiile succesive, planetele nu se simt la fel. În semnele pe care le stăpânesc, se simt ca omul la casa lui, se cheamă că sunt "în domiciliu". Marte are două domicilii (nu ne mirăm, la puterea lui), Berbecul și Scorpionul. Dar în Berbec este cu adevărat la el acasă, căci aici este singurul stăpân, pe când Scorpionul este un domiciliu pe care îl împarte cu Pluton. Iar Marte și-a preluat în forță atribuțiile, în momentul în care a intrat în Berbec, adică pe 28 ianuarie, o dată la care ne vom mai întoarce. Dar până atunci să vedem...
Cine e Marte?
Printre planetele sistemului nostru solar, două întruchipează în mod special energia masculină. Prima este Marte, cea de-a doua, Soarele. E nevoie de două planete care să reprezinte principiul masculin, pentru că fiecare reprezintă bărbatul în altă ipostază. Marte simbolizează energia bărbatului tânăr și plin de energie, care pornește la drum, pentru a vedea de ce este capabil. Marte presupune acțiune, mers înainte, inițiativă. Iar pentru tânărul care dorește să afle, din experiență proprie, dacă are stofă de erou, orice provocare pe drum e o oportunitate de a-și demonstra forța și curajul. Într-o confruntare directă cu un adversar sau în raportul cu ofițerul care dă ordine în armată, bărbatul află dacă cine credea el în mintea lui că este corespunde sau nu cu realitatea de pe teren.
Sunt șapte planete care își pasează, pe rând, guvernanța anilor. În consecință, un an guvernat de Marte vine o dată la șapte ani. Pe perioada acestor ani se face simțită o puternică energie combativă precum și o dorință pronunțată de desprindere de trecut, de formele care au ajuns perimate sau despre autorități (persoane sau instituții), care exercită excesiv de multă putere. Și pentru că aceste forme nu dispar de la sine, este nevoie de un efort eroic, marțian, de a le da la o parte și de a introduce, la nevoie brutal, noul.
Putem să îl asemuim pe Marte cu un cavaler care participă la turniruri, confruntându-se cu cei mai redutabili adversari, în aspirația sa de a-și impune în final supremația. La finele fiecărui an marțian, începe un an solar. Soarele reprezintă cel de-al doilea principiu masculin. Să vedem în ce constă acesta.
Cine e Soarele?
După cum știm cu toții, Soarele este centrul sistemului nostru solar. Dacă el nu ar exista, sistemul nostru solar ar fi inexistent. În jurul lui se învârt planetele, gravitația lui ține totul în ordine, pe orbite bine definite. Soarele nu trebuie să demonstreze nimic nimănui, el este centrul tuturor lucrurilor și reprezintă cea de-a doua ipostază a energiilor masculine. El este bărbatul ajuns în deplinătatea puterilor, care își cunoaște valoarea și în jurul căruia personajele de mai mică anvergură își ocupă, firesc, rolul în suită. Soarele este simbolul regalității, deci i se cuvine atât o suită, cât și un loc central în tribuna turnirurilor, la care nu mai are nevoie să participe. Putem spune că este în juriu, ba mai mult, că reprezintă președintele juriului. Autoritatea sa nu poate fi contestată decât de cineva care i-a egalat măcar performanțele. Până atunci este apanajul său să evalueze valoarea luptătorilor și să-și exprime autoritatea fără drept de apel, dar mereu cu o doză regală de generozitate și creativitate. Puterea regală reală nu este niciodată meschină.
Deoarece întotdeauna unui an guvernat de Marte îi urmează un an guvernat de Soare, predare de ștafetă care se petrece o dată la șapte ani, s-ar părea că acesta nu ar fi un eveniment atât de ieșit din comun. Ca să ne dăm seama de ce anul acesta combinația celor două energii de tip masculin are un caracter de-a dreptul exploziv, e cazul să ne întoarcem însă la data de 28 ianuarie.
Ce s-a mai întâmplat pe 28 ianuarie?
Pe lângă faptul că Marte a intrat pe 28 ianuarie în Berbec, zodie în care puterea sa este maximă, mai ales într-un an pe care-l stăpânește, la aceeași dată s-au mai întâmplat două evenimente astrologice semnificative. Primul dintre ele este Luna nouă, care s-a petrecut în Vărsător, zodie care guvernează țara noastră (Unirea Principatelor - 24 ianuarie 1859), deci, efectul Lunii noi a amplificat voința lui Marte de a o rupe cu trecutul. Luna nouă favorizează, la rândul ei, începuturile, iar Vărsătorul are de-a face cu mișcările sociale, a căror finalitate se dorește a fi crearea unei lumi mai bune, bazate pe principii morale novatoare, mai înalte. Nu este deci de mirare, că mișcările sociale au luat amploare, ca urmare a acestei combinații energetice, cărora li s-a adăugat un al treilea eveniment astrologic: începutul anului Cocoșului de foc, potrivit astrologiei chineze. Și în Europa, mai precis la romani, cocoșul era considerat o pasăre prin care se manifestă atât energia lui Marte, cât și cea a Soarelui. Motivele sunt simple și clare. Dintre toate orătăniile din curte, cocoșul este cel mai bătăios, fiind înzestrat și cu o creastă roșie, culoarea zeului Marte, pe care o regăsim și pe coifurile soldaților romani. Luptele de cocoși sunt cunoscute peste tot în lume, spre deosebire de luptele dintre gânsaci sau rățoi, ceea ce ilustrează, o dată în plus, caracterul războinic, marțian, al cocoșului.
La ce aspiră orice cocoș care se respectă? Păi, dacă ne gândim că cel mai tare strigă la răsăritul Soarelui, și încă se cocoață pe ceva ca să facă salutul său mai impresionant, ne devine clar că el dorește să devină asemenea Soarelui. Iată o coincidență semnificativă: în anul în care potrivit astrologiei occidentale, Marte îi predă ștafeta Soarelui, zodiacul chinezesc vine cu o sinteză a energiei celor două planete, care se va face simțită pe parcursul următorului an. În concluzie, pe mai tot parcursul anului astrologic care urmează, adică echinocțiul de primăvară 2017 - echinocțiul de primăvară 2018, energia celor două planete continuă să se manifeste împreună. Acest lucru duce la o contestare cvasi-permanentă a autorității existente (a Soarelui), de către forțele noi, care vor să se impună (reprezentate de energia lui Marte). Metaforic vorbind, toți cavalerii care aspiră să devină regi își vor încerca norocul în acest sens. Dar acei puțini care vor ajunge în poziția de forță dorită nu vor putea spera că vor rămâne acolo o veșnicie, pentru că dorința de confruntare pentru validare marțiană va continua neabătută până pe 16 februarie 2018, când va lua sfârșit anul Cocoșului de foc. Focul este alt element care accentuează volatilitatea acestui an. Împărații chinezi se temeau de anii guvernați de semnele zodiacale bătăioase (cum ar fi Cocoșul sau Dragonul), când acestea coincideau cu elementul foc, deoarece știau că riscul de revolte sau răscoale e mult mai pronunțat pe parcursul acestora. Se știe doar că focul mistuie tot ce atinge și că e aproape imposibil de prevăzut când și cum va izbucni, în ce direcție se va extinde și ce pagube va provoca.
Ce se va întâmpla după 20 martie, sub domnia oficială a Soarelui?
Începând cu echinocțiul de primăvară, Soarele, "regele", se va apuca să facă ordine printre multele schimbări inițiate de Marte, dar neduse la bun sfârșit. Marte demolează structurile învechite dar nu vine neapărat cu un plan constructiv, cu structuri noi, mai adecvate. Aici intervine însă Soarele, care este atât creativ, cât și un excelent organizator. Pe măsură ce haosul declanșat de Marte începe să fie ordonat de Soare, se poate interveni tot mai puțin asupra schimbărilor produse, chiar dacă ar mai fi necesare niște ajustări. Din punctul acesta de vedere, este bine că energia marțiană continuă să acționeze în planul secund.
Sub influența dominantă a Soarelui, fiecărui semn zodiacal i se vor amplifica trăsăturile: Taurii vor fi mai Tauri ca oricând, la fel și Gemenii și toate celelalte zodii. Trebuie să ne așteptăm, deci, ca oamenii cu care avem de-a face să se arate din ce în ce mai mult cu adevăratul lor chip. Acesta este un câștig, pe de-o parte, pentru că îi vedem și înțelegem mai bine cine sunt, dar poată să presupună și un disconfort, pentru că oamenii vor fi tot mai puțin dispuși să fie concilianți sau să ajungă la soluții de compromis. Iar de aici se pot ivi conflicte. De câștigat vor avea semnele mutabile (Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești), care sunt mai flexibile și mai adaptabile ca celelalte zodii. Cei care vor să își păstreze bunele relații cu cei din jur, pot să le ia drept exemplu sau le pot solicita ajutorul.
Soarele guvernează zodia Leului, așa încât Leii vor fi cei mai întăriți în structura personalității lor și vor dori să strălucească și să se impună cu toate atributele regalității, în special în perioada dintre 23 iulie și 22 august. În aceeași perioadă, însă, și anume, pe 21 august, are loc și o eclipsă solară totală. Aceasta dă tonul pentru noi rivalități și schimbări în raporturile de putere, pentru că Marte și Soarele se regăsesc în același semn al Leului, ambele planete căzând sub umbra eclipsei.
Primele semne pentru România
Imediat după 28 ianuarie, la noi în țară, unde în general se consideră că societatea civilă pe care "noi o vedem și nu e", a demonstrat, din plin, că există prin uriașele manifestații de stradă. Mai mult, a dat dovadă de o remarcabilă forță de mobilizare, însoțită de o atitudine de un înalt civism. Majoritatea societății civile s-a raliat în jurul unui președinte născut sub semnul Gemenilor, care a venit să tragă semnalul de alarmă în privința unui act legislativ, celebra Ordonanță de Urgență născută sub numărul fatidic 13. Președintele Iohannis și-a exprimat public și explicit temerea că adoptarea acestei OUG s-ar putea constitui într-o adevărată amenințare la adresa statului de drept, iar oamenii l-au crezut și l-au susținut. Forța străzii a fost contestată, foarte anemic, de susținătorii unei coaliții conduse de un Scorpion, pe numele său Liviu Dragnea. Astfel a pornit un dans care continuă și azi și care poate reizbucni cu vigoarea inițială fie în preajma, fie după eclipsa totală de Soare din 21 august. Ceea ce poate duce la o nouă situație tensionată nu este, de fapt, confruntarea dintre un președinte și un lider al majorității parlamentare, ci înțelegerea faptului că o societate civilă născută undeva pe parcurs între fenomenul Piața Universității și mișcarea #rezist nu mai poate accepta forme ale puterii care nu o mai exprimă.
Ca la noi, și la americani
Dincolo de Ocean, un alt președinte născut sub zodia Gemenilor, pe numele său Donald Trump, genera un act legislativ privitor la limitarea imigrației pe teritoriul Statelor Unite. Ținând cont că președintele american s-a născut cu ascendentul în Leu (guvernat de Soare), peste care tronează Marte, ne putem aștepta din partea sa la o atitudine provocatoare, dacă nu chiar războinică, pe perioada întregului interval. Și în cazul său, principalul oponent politic este un Scorpion, și anume senatorul democrat Hillary Clinton. Ca și la noi, președintele este exponentul republicanilor, care sunt de dreapta, în timp ce Clinton îi reprezintă pe democrați, cu orientare de stânga. Și în Statele Unite lumea a ieșit în stradă pentru a contesta un gest politic și legislativ pe care l-a considerat incompatibil cu spiritul democrației americane. E vorba despre legea imigrației, îndreptată specific împotriva celor provenind din țări de credință islamică. Nici în SUA confruntările pe această temă nu sunt în plină desfășurare și este greu de întrezărit un rezultat sau o soluție în viitorul apropiat.
Fenomene fără precedent, sub incidența energiilor Marte-Soare
În Rusia, țară în care la 40 de minute o femeie moare ca urmare a violenței domestice, aceste agresiuni au fost parțial scoase de sub incidența codului penal. Evident că, de când violența domestică a intrat parțial în legalitate, incidența acestor agresiuni a crescut considerabil. Cele două parlamentare care au inițiat acest proiect de lege au ținut să onoreze principiul marțian, spunând că "pentru o femeie e mai puțin deranjant să vadă un bărbat bătându-și soția decât un bărbat umilit de o femeie". Cel mai șocant fapt l-a constituit atitudinea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a susținut adoptarea acestei legi.
Ca și armata, poliția este, la rândul ei, guvernată de Marte. Tot după 28 ianuarie, numeroase cadre de poliție din Brazilia au intrat într-o grevă prelungită, ceea ce a dus la o proliferare a actelor de violență și la anarhie. Jafurile, tâlhăriile și crimele au crescut la cote alarmante. Estimarea vieților pierdute după primele șase zile de grevă a fost de circa o sută. Presa din întreaga lume a descris evenimentele din Brazilia ca fiind consecințele unei crize instituționale prelungite, generate de corupție.
Pe 4 februarie, Roma a fost împânzită de afișe împotriva Papei Francisc. Afișele ridicau o serie de acuze împotriva nonconformistului Papă, începând cu înlăturarea unor preoți, acțiuni împotriva unui ordin franciscan și decapitarea Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta. Acest din urmă act ilustrează cum nu se poate mai bine confruntarea dintre energia lui Marte, reprezentată de Cavalerii de Malta, și cea a Soarelui, reprezentând Papalitatea. Papa Francisc a cerut demisia Marelui Maestru al Ordinului, Matthew Festing, numind în locul său un "delegat pontifical", până la alegerea unui nou Mare Maestru. Din punct de vedere legal, Papa nu este îndreptățit să intervină în structura Ordinului, deoarece acesta este un ordin religios laic și suveran. În întreaga existență a Ordinului de Malta, inițial numit Ordinul Sfântul Ioan de Ierusalim, fondat în 1048, nu s-a întâmplat ca vreun Papă să intervină în modul de funcționare a acestuia.
Acestea sunt doar câteva exemple care ne pot ajuta să ne imaginăm ce forme neobișnuite pot îmbrăca conflictele, confruntările și rivalitățile între diversele tipuri de autoritate consacrate și forțele venite să le conteste. Arena este deschisă energiilor de tip masculin; există puțină înțelegere și toleranță pentru cei mai slabi. Anul astrologic, care începe la echinocțiul de primăvară, îi stăpânește pe cei puternici, pe regi și persoanele aflate în înalte funcții de autoritate. Noul an astrologic le permite celor mai puternici să ajungă la vârf, dar nu le garantează sub nicio formă dăinuirea. În paralel, societatea civilă are timp să își perfecționeze mijloacele de luptă pentru cauze ce merită susținute într-o manieră constructivă, pașnică.