Norvegia
Suc de coacăze negre pentru infecții respiratorii
Dacă vă aflați într-una din țările scandinave și vă prinde răceala pe drum, nu vă mirați dacă pentru bronșită sau tuse sunteți "tratat" de localnici cu unul-două pahare de suc proaspăt de coacăze. Foarte bogate în vitamina C, ele ajută la reducerea simptomelor infecțiilor respiratorii.
Africa de Sud
Miere și scorțișoară împotriva acneei
Praful deșertului și temperaturile mari pun la încercare pielea africanilor. Extrem de popular, remediul care urmează promite vindecarea acneei, a roșeții și mâncărimii care o însoțesc, lăsând în scurt timp o piele fără cusur. Scorțișoara este un puternic antiinflamator și antibacterian, iar mierea are și ea proprietăți antibacteriene, hidratante și regenerante. Amestecați 2 linguri de miere cu o lingură de scorțișoară pulbere, aplicați pasta pe zona afectată și lăsați preparatul și peste noapte, protejat de un tifon.
Iran
Trandafiri, pentru bronșită și astm
De secole, în Iran, preparatele din trandafiri sunt nelipsite din arta culinară, înfrumusețare, parfumerie și sănătate. Pentru tratamentul bronșitei și astmului aveți nevoie de două linguri de petale proaspete sau uscate de trandafiri cu parfum intens, de la care îndepărtați partea albă de la bază. Peste ele turnați o cană de apă clocotită, lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Eficient este și dacă lăsați peste noapte la macerat 4 linguri de petale de trandafiri, într-o cană de apă călduță, iar a doua zi strecurați lichidul. Se beau 2-3 căni pe zi din ceaiul sau maceratul astfel preparate, adăugând și o linguriță de miere. Vindecătorii iranieni mai recomandau și dulceață de trandafiri - 2-3 linguri pe zi, pentru afecțiuni pulmonare.
India
Ceaiul atotvindecător: Kadha
Casele indiene sunt de obicei aprovizionate cu condimente și plante aromatice, folosite la gătit zi de zi, dar și pentru ameliorarea bolilor. Kadha este o băutură în care ierburile se fierb timp îndelungat, în apă sau lapte, pentru a le extrage toate substanțele. Sunt mai multe rețete de kadha, iar alegerea plantelor variază în funcție de afecțiunea de care suferiți.
Kadha pentru răceală, gripă și tuse - aveți nevoie de o lingură de ghimbir uscat și mărunțit, o lingură de piper negru măcinat, pe care le puneți la fiert pe foc mic, în două căni de apă, până ce amestecul scade la jumătate. Strecurați și adăugați, când ceaiul e călduț, o linguriță de miere. Amestecați bine. Beți 2-3 căni pe zi.
Kadha pentru stimularea digestiei și creșterea imunității - aveți nevoie de o linguriță de ghimbir uscat și mărunțit, o linguriță de cardamom verde măcinat, o linguriță de scorțișoară pulbere, o linguriță de piper alb măcinat, pe care le puneți la fiert, pe foc mic, în două căni de apă, timp de 4-5 minute. Adăugați o linguriță de miere și amestecați bine. Beți 2-3 căni pe zi.
Kadha pentru diabet și nivel crescut al glicemiei - se prepară dintr-o linguriță de semințe de schinduf măcinate, o linguriță de turmeric pulbere, pe care le puneți la fiert, pe foc mic, în 400 ml lapte, timp de 5 minute. Beți câte o cană în fiecare dimineață.
Kadha împotriva febrei - două linguri de frunze de busuioc mărunțite și 5 cuișoare zdrobite se pun să fiarbă cu două căni de apă, la foc mic, până amestecul scade la jumătate. Se adaugă un vârf de cuțit de sare. Se beau 2 căni pe zi, timp de 2-3 zile.
America de Nord
Mătura răcelii: salvia
Unul dintre cele mai populare remedii împotriva răcelii, folosit de americani, este salvia. Ușor amăruie, puternic aromată, ea are darul de a pune pe fugă bacteriile și virusurile, de a elimina toxinele, de a dezinflama. De asemenea, scade rapid febra. Pacientul trebuie să stea în pat și să bea 4-5 căni de ceai cald de salvie pe zi.
Australia
Coada-șoricelului, pentru vindecarea rănilor, tăieturilor, grăbirea cicatrizării
Se aplică pe zona afectată suc proaspăt stors din plantă, sau comprese cu decoct sau ceai de coada-șoricelului.
Thailanda
Făină de orez, împotriva coșurilor, iritațiilor și petelor de pe piele
Făina de orez e un remediu tradițional în felurite afecțiuni, datorită proprietăților ei antiinflamatorii, de curățare, purificare, albire și regenerare a pielii. Se presară făină de orez sau se amestecă cu puțină apă și se aplică pe zona afectată. Se lasă să acționeze una-două ore. Mamele thailandeze pudrează cu făină de orez pielea copiilor mici, în cazul mâncărimilor și iritațiilor.
Grecia
Ceai de răceală cu miere și coniac
Umpleți un vas cu două căni de apă clocotită, în care amestecați o lingură de flori de mușețel, un baton de scorțișoară, 3 cuișoare, coaja rasă de la o lămâie sau o portocală. Lăsați să stea 10 minute, strecurați-l și adăugați "un strop" de coniac grecesc Metaxa și o linguriță de miere. Se beau trei căni pe zi. Înlătură germenii răcelii, relaxează și dezinflamează gâtul iritat.
Egipt
Ajutor pentru digestie: coriandrul
Cunoscut încă de pe vremea vechilor egipteni, coriandrul este un stimulent pentru digestie, crește pofta de mâncare și elimină balonarea și colicile intestinale. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, preparat dintr-o linguriță de semințe de coriandru mărunțite, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Tratamentul se face câte 3 săptămâni, cu pauză 2 săptămâni, apoi se poate relua.
Nepal
Turmericul împotriva diareei
Folosită pe scară largă în preparatele culinare asiatice, pulberea gălbuie de turmeric (curcuma) are și foarte multe utilizări medicinale. Printre ele se numără și efectul rapid în tratarea diareei: o jumătate de linguriță de pulbere de turmeric se amestecă cu puțină apă sau suc de fructe, ori se ia sub formă de capsule.
China
Astragalus - protector suprem contra afecțiunilor respiratorii
Utilizat de mii de ani în medicina tradițională asiatică, astragalus este o plantă ce se regăsește în compoziția multor leacuri tradiționale chinezești. A fost descoperit în urmă cu 4.500 de ani, de Shennong, întemeietorul medicinei chineze tradiționale și creatorul a sute de leacuri din plante. Când vine vorba de protecție împotriva răcelii, gripei, astmului, bronșitei și alte afecțiuni respiratorii, sau de tratarea lor, astragalus este campionul. Are efect antiinflamator, antibacterian și antiviral și, de asemenea, apără organismul împotriva efectelor cauzate de stres. Astragalus e un dușman al tumorilor canceroase, cărora le încetinește evoluția, și un sprijin pentru pacienții care luptă cu cancerul, slăbiți în urma chimioterapiei sau radioterapiei, pe care îi ajută să se recupereze mai repede și să trăiască mai mult. De la astragalus se folosește rădăcina, sub formă de capsule, tablete, tictură, ceai, decoct.