"La începutul primăverii este bine să «reîncărcăm bateriile organismului»"
- Doamnă doctor, primăvara ne dă mari bătăi de cap: suntem obosiți, nu avem pic de vlagă, devenim melancolici, "pornim la drum" mai greu decât ghioceii...
- Influența anotimpurilor asupra vieții noastre e evidentă, iar medicina tradițională pune accent pe armonizarea ritmului de funcționare a corpului cu ritmurile naturii. Fiecare sezon are un specific de temperatură, luminozitate, vânt, umiditate. În prezent, ne aflăm în plină tranziție între iarnă și primăvară - perioadă în care ziua începe să fie tot mai lungă și temperatura exterioară crește. Natura se pregătește să revină la viață, seva circulă mai intens în arbori, insectele încep să iasă la soare. Este un moment general de reînnoire, de revenire la viață, în care fenomenele de creștere și dezvoltare se accelerează. Primăvara sunt favorizate acumulările și creșterile, deci este bine să întâmpinăm acest sezon prin detoxifierea organismului, ca să nu se amplifice în noi fenomenele negative - inflamațiile, infecțiile, tumorile etc. Cum orice organism are propriul bioritm, fiecare om ar trebui să țină cont de punctele sale slabe din corp, pentru a lua măsuri să nu se îmbolnăvească.
Tratamente cu plante și produse melifere
- Concret, ce putem face pentru a ne recăpăta energia?
- Toate sistemele medicale ne oferă informații oarecum asemănătoare despre ce ar trebui să facem pentru a fi energici și sănătoși în această perioadă. Se știe că toată lumea e afectată de așa-numita "astenie de primăvară". Deoarece în perioada iernii ne-au lipsit alimentele proaspete, crude (cele de seră nu se compară cu cele crescute în pământ, afară, în aer liber și soare), ne putem confrunta la începutul primăverii cu stări de oboseală accentuată, din cauza deficitului de vitamine și minerale. În acest caz (mai ales dacă deficitul reiese și din analizele de sânge), soluția salvatoare e administrarea de suplimente alimentare bogate în fier, calciu, magneziu, vitaminele B și C. Recomand și antioxidanții naturali, bogați în vitamine și minerale, cum ar fi siropurile din afine, cătină sau coacăze negre cu miere - câte trei lingurițe zilnic, luate cu apă, timp de o lună.
La fel de bune vitaminizante și mineralizante sunt produsele apicole. Primul recomandat este polenul, care are un bogat conținut de aminoacizi, vitamine și minerale. Cel mai bun din punct de vedere terapeutic este polenul proaspăt, păstrat la congelator. Sunt indicate toate sortimentele de polen, cu mici nuanțe. * Polenul de salcie este printre primele tipuri de polen adunate de albine primăvara. El are un gust foarte plăcut și numeroase beneficii: reglator hormonal, recomandat pentru fertilitate (la ambele sexe), în caz de probleme cu prostata sau tulburări de menopauză; acest polen protejează ochii contra îmbătrânirii premature, stimulează imunitatea, previne cancerul. * Polenul de păducel și polenul de trandafir protejează inima și vasele de sânge și ajută la normalizarea valorilor colesterolului. * Polenul de castan și polenul de iarbă neagră protejează vasele de sânge și creierul, reglează flora digestivă, ajută la fixarea calciului în oase. * Polenul poliflor are multiple efecte de protecție, fiind recomandat mai ales oamenilor sănătoși, pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Polenul proaspăt (se găsește la firma Apiland din Baia Mare) poate fi administrat dimineața (preferabil după micul dejun, pentru a fi mai bine tolerat), în amestec cu miere ori dizolvat în iaurt sau suc de fructe. Doze: 2-3 linguri zilnic pentru adulți și 2-3 lingurițe pentru copii. Cura durează 30-60 de zile și se poate relua după o săptămână de pauză. Înainte de începerea curei trebuie testată toleranța alimentară, iar cei alergici sau sensibili pot opta pentru păstură (3 lingurițe zilnic) sau alte produse apicole.
Lăptișorul de matcă este un excelent imunostimulator acum, la ieșirea din iarnă, fiind recomandat în doze de 1-3 lingurițe zilnic, dimineața, timp de minimum o lună. Persoanele care răcesc ușor, sunt foarte slăbite, anemice sau au probleme neuro-endocrine pot consuma doze mai mari: 4-5 lingurițe zilnic, cu condiția să nu fie alergice.
Primăvara, nu este de neglijat nici tinctura de propolis, care are multiple efecte de prevenire a îmbolnăvirilor. Se recomandă doze de 2-3 lingurițe zilnic, dizolvată în ceai, sau în amestec cu miere. De curând au apărut și suplimente care conțin mai multe produse apicole, combinate uneori și cu plante medicinale. Recomand fiolele buvabile de tip Tonic apicol - câte una pe zi, timp de 10 zile, și amestecurile Coctail apicol sau Vitalizant-energizant - câte 3 lingurițe zilnic, timp de o lună.
Pentru cei care fac crize dureroase de stomac primăvara (se știe că ulcerul se poate agrava în acest sezon), sunt recomandate curele cu gel de aloe - 3-4 linguri pe zi, sau cura cu argilă (dizolvată într-un pahar cu apă) - câte trei doze zilnic. În această perioadă se pot bea ceaiuri antiacide (ceai de gălbenele, nalbă sau tei) - câte trei căni pe zi, minimum 3 săptămâni.
Medicină chineză
- Ce ne recomandă medicina orientală pentru perioada de primăvară?
- În medicina tradițională chineză, regula de bază pentru acest sezon este "să ajutăm nașterea și întreținerea lăstarului vieții", iar organele corespondente sunt Ficatul și Vezica Biliară, care sunt foarte active în acest sezon. Ca atare, trebuie să le protejăm și să le ajutăm să funcționeze cât mai bine. Este un moment important, în care trebuie să eliminăm din corp substanțele toxice (inclusiv fumatul și alcoolul), metalele grele, reziduurile metabolice, astfel încât să curățăm ficatul. În această perioadă, medicina chineză ne recomandă să mâncăm multe verdețuri cu gust acru, să facem multă mișcare în aer liber, mai ales exerciții de întindere controlată a tendoanelor (cum sunt exercițiile de tai chi sau yoga) și mișcări ale mușchilor oculari. Trebuie să ne ferim de stările de mânie și iritabilitate (care deranjează ficatul) și să dăm dovadă de multă răbdare.
Din perspectivă chineză, tratamentele sunt axate și pe plante depurative și tonice hepato-biliare: păpădie, coada-șoricelului, fumariță, cicoare, armurariu, măceșe. Pentru comoditate în administrare, se pot folosi amestecurile de plante numite Meridian Ficat și Vezică Biliară produse la "Steaua Divină" - câte 3 capsule din fiecare, înainte de mese, sau două lingurițe de tinctură, luate cu apă, după mese. Sunt recomandate și suplimentele cu Zeolit, Spirulină sau Chlorella (elimină metalele grele din organism) - câte 3 capsule zilnic, înainte de mese, timp de minimum 2 săptămâni.
Persoanele care au deja probleme cu ficatul sau sunt sensibile la frig și curent trebuie să ia măsuri de protecție suplimentare, pentru a nu se confrunta cu situații mai serioase. Trebuie protejate mai ales zona spatelui și a gâtului, atât prin haine călduroase, cât și prin aplicații locale de creme și uleiuri de masaj, cu efect de încălzire și lubrifiere (cremă cu ardei iute, unguent cu propolis, muguri de plop, venin de albine). Pentru cei care deja au contracturi musculare se recomandă câteva ședințe de acupunctură sau terapia cu venin de albine.
Medicina Ayurveda
- Sunteți o adeptă înfocată a medicinei indiene. Ce remedii ayurvedice putem folosi primăvara?
- Medicina Ayurveda are principii de diagnostic și de terapie diferite, însă recomandările pentru perioada de primăvară au elemente comune cu celelalte tradiții medicale. Pentru indieni, primăvara este anotimpul Kapha, caracterizat de umezeală, răcoare, fenomene de creștere și dezvoltare. La începutul său există o perioadă de tranziție, în care elementul prezent anterior (Vata dosha, principiul Aerului - caracterizat de frig, curent, vreme schimbătoare, uscăciune) își scade treptat puterea. Persoanele care sufereau deja de probleme legate de uscăciune excesivă a pielii pot suferi agravări în lunile februarie-martie. Tot acum, se pot agrava paraliziile și astmul bronșic. Pentru protecția contra uscăciunii, se recomandă masajele cu ulei cald, consumul de lactate, evitarea alimentelor uscate și reci.
În a doua perioadă (lunile aprilie-mai) se pot agrava bronșitele cronice, sinuzitele și tulburările de digestie. Pentru a echilibra influența acestui sezon asupra corpului, pe toată perioada trebuie luate măsuri de încălzire, ceea ce presupune folosirea condimentelor în alimentație, mai ales a celor verzi: ceapă și usturoi verde, care ne protejează și de răceală. Bineînțeles, se pot folosi și alte condimente: piper, ghimbir, muștar, ardei iute - în doze mai mici sau mai mari, după cum le suportă fiecare.
În perioada de umiditate crescută se recomandă exercițiile fizice regulate, realizate perseverent, chiar până obosim, expunerea la aer cald și uscat (saună uscată) sau băile fierbinți.
La persoanele mai corpolente, cu afecțiuni respiratorii cronice (bronșită cronică, sinuzită, rinită cronică) și mult mucus în corp, există pericolul ca aceste probleme să se agraveze. De aceea, ele ar trebui să nu consume primăvara lactate sau alimente foarte grele, consistente, uleioase. Pentru a preveni agravarea fenomenelor inflamatorii cronice din sfera ORL se pot face proceduri de eliminare și detoxifiere specifice terapiei ayurvedice, numite generic Pancha Karma. Sunt recomandate în mod special procedurile de eliminare pe cale nazală (Nasya), în care se instilează în nări câteva picături de macerat de ulei și plante medicinale dezobstruante și antiinflamatoare. Pentru reechilibrare se pot face proceduri expectorante de tip Vamana, sub îndrumarea unui specialist în medicină ayurvedică.
Primăvara se pot agrava și durerile articulare, mai ales dacă ne expunem la frig și la curent. Pentru aceste probleme se începe tot cu regimul de detoxifiere, care este ales diferit, de la o persoană la alta. După purificările de la începutul tratamentului, unele dureri pot dispărea în proporție de 70-80%, mai ales la persoanele tinere.
Pentru a concluziona, la începutul primăverii este bine să "reîncărcăm bateriile organismului" cu enzime și vitamine din crudități, cu suplimente detoxifiante și tonice, precum și cu produse apicole (miere, polen, păstură, lăptișor de matcă).
Alimentația de primăvară
- Primăvara, piețele se umplu cu trufandale. Care dintre acestea sunt mai bune pentru sănătate, ce ar trebui să mâncăm?
- În calendarul ortodox, începutul primăverii coincide cu postul Paștelui - cel mai lung și mai aspru din an, în care timp de șapte săptămâni se consumă numai alimente vegetale. Pe lângă valoarea sa religioasă, acest post este important și pentru sănătate. E demonstrat științific faptul că organismul uman este mult mai bine adaptat la restricțiile alimentare decât la excesele de hrană. O mulțime de boli moderne sunt cauzate de supraalimentare. Atât remediile naturale din plante, cât și unele medicamente își fac mult mai bine și mai rapid efectul dacă sunt administrate după o perioadă de pregătire prealabilă, care a inclus și detoxifierea sau postul. Contrar unei convingeri greșite, larg răspândite în materie de alimentație, noi nu avem nevoie de cantități mari de hrană, ci de alimente de calitate cât mai bună, în cantități mai mici, dar care să fie consumate liniștit (și mestecate bine!), pentru a putea fi digerate rapid.
În 2016, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a luat Premiul Nobel pentru medicină, pentru descoperirea mecanismelor celulare reparatoare ce se declanșează în timpul privării organismului de hrană. Concluzia studiilor lui este următoarea: "Oamenii care mănâncă mai puțin, mai sănătos și fac mai multă mișcare trăiesc mai mult decât cei care mănâncă excesiv la fiecare masă și nu au perioade de repaus alimentar". Așadar, ar trebui să nu ne facem din hrană un scop în sine. Una, două mese pe zi sunt suficiente în perioada de primăvară, iar dacă apare foamea, putem să mai luăm o gustare sau să bem mai multe lichide calde (compoturi, ceaiuri preparate din fructe uscate sau macerate la rece din plante purificatoare, pentru ficat și vezica biliară: sunătoare, mentă, turiță-mare, coada-șoricelului, brusture, păpădie, rostopască - se prepară la rece, se strecoară și se beau între mese, ușor încălzite). Chiar și apa poate fi băută călduță, mai ales dacă afară este încă frig. Cei care au imunitatea scăzută și fac infecții repetate, precum și cei cu probleme metabolice (diabet, gută, obezitate) vor fi surprinși de efectele benefice rapide ale postului! Ar putea chiar să constate cu surprindere că organismul lor funcționează mult mai bine, că se simt plini de energie și că rezultatele analizelor de sânge le ies acum mult mai bune.
Alimentația în această perioadă trebuie să țină cont de tranziția dintre anotimpuri și să valorifice mai ales cruditățile care încep să apară în piețe. Cum spuneam, ficatul și vezica biliară sunt cele mai sensibile în acest sezon, iar lor nu le plac alimentele grele, grăsimile în exces, prăjelile și alcoolul. În schimb, sucurile proaspete, acrișoare, vor fi bine primite. Putem începe dimineața cu un mic dejun ce conține 1-2 pahare cu suc de portocale (cu sau fără adaos de grepfruit, lămâi, mandarine, pomelo), în care punem o lingură de miere și una de polen. Dacă stomacul este sensibil la crudități, putem prepara un mic dejun din fulgi de cereale (recomand fulgii de ovăz) cu miere și fructe uscate rehidratate (stafide, smochine, curmale, prune, merișoare, coacăze, goji) sau proaspete (mere, banane), la care adăugăm 1-2 linguri de păstură. Toate acestea pot fi mâncate și cu iaurt natural. Medicina Ayurveda recomandă și ea consumul de cereale, mai ales grâu integral și secară. O idee bună este consumul de terciuri calde, asemănătoare cu mămăliga, preparate din diverse tipuri de făină: grâu integral, mei, secară, hrișcă sau diverse combinații ale lor. Este foarte bine ca terciurile să se consume calde, imediat după preparare, deoarece după ce se răcesc nu mai au aceleași efecte terapeutice.
La prânz, putem mânca borș sau ciorbă de verdețuri (urzici, lobodă, morcov, sfeclă, cartofi etc.) și o mâncare ușoară din orez sau hrișcă, dacă dorim să scădem în greutate. Dacă, însă, suntem prea obosiți sau slăbiți, avem nevoie de o mâncare ceva mai consistentă, bazată pe leguminoase: supă de linte cu adaos de chimen și usturoi, mâncare de năut sau fasole, ciuperci (preparate la cuptor, nu prăjite!) cu umplutură de legume sau cu brânză și condimente.
Primăvara este un anotimp bun și pentru consumul de germeni, mai ales cei de grâu, lucernă, varză roșie, broccoli, schinduf. Conțin foarte multe minerale și fibre, scad colesterolul excesiv și protejează organismul de instalarea bolilor grave.
Primăvară este sezonul crudităților, mai ales al verdețurilor. Urzicile, salata, ridichile, leurda, ceapa verde, pătrunjelul, loboda, spanacul trebuie să fie nelipsite din alimentația noastră. Am putea spune că urzica este "planta sezonului", pe care nu trebuie să o ratăm, pentru că are un conținut bogat de minerale, dar și un efect puternic energizant și de curățare a sângelui.
Ca sursă de grăsimi sănătoase putem folosi uleiurile presate la rece, pe care le adăugăm în salate, în supe și ciorbe, la sfârșitul preparării mâncării. O altă sursă de grăsimi sănătoase o reprezintă semințele oleaginoase: nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju-ul și toate celelalte tipuri de nuci și alune pot fi adăugate în salatele de legume sau în gustările energizante dintre mese.
Pentru persoanele aflate în convalescență se recomandă lactate în cantități moderate - mai ales brânză proaspătă, iaurt, chefir sau lapte bătut. Pâinea cea mai bună este cea din făină integrală, bogată în fibre. Dulciurile cele mai sănătoase sunt fructele uscate rehidratate și mierea naturală. Este de preferat să nu mai consumăm deloc zahăr alb rafinat!
D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul Naturist de Sănătate "Steaua Divină" din B-dul Dimitrie Pompei nr. 3-5, sector 2, București, tel. 021/233.19.50, 0733/014.160