GLENN MILLER ORCHESTRA - "Let's swing"

Dana Ene
- O instituție de rang internațional, Ateneul Român, își deschide spațiul de elită și își ridică cortina, pentru a găzdui un gen muzical ce păruse a fi intrat în desuetudine: swing-ul. Uitarea nu poate să scoată însă din scenă Orchestra care îl cântă, purtătoare a unui nume celebru, care a scris istorie: Glenn Miller. Cine vrea să retrăiască atmosfera electrizantă a sălilor de concerte americane din anii premergători celui de-al doilea război mondial, să nu piardă concertul din București. Bătrânul swing are încă multe de spus -

Glenn Miller
"Dă publicului ce își dorește și va alerga spre tine"


Au trecut mai bine de 70 de ani de când Glenn Miller dispărea fără urmă, cu avionul său, într-un tragic accident, deasupra Canalului Mânecii. Muzi­cianul american avea doar 40 de ani și scrisese deja o pagină importantă din Istoria muzicii mondiale.
Instrumentist (trombon), compozitor, aranjor și lider de trupă, Glenn Miller a apucat să cânte și să com­pună doar 21 de ani, dar melodiile lui, precum: "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Chat­tanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", au ră­mas în istorie.
Alton Glenn Miller s-a născut pe 1 martie 1904, în orășelul Clarinda, din Iowa (SUA), într-o familie sărmană cu patru copii. Întreaga lui copilărie a fost un lung șir de mutări dintr-un oraș în altul și din­tr-un stat în altul, căci părinții nu își pierduseră speranța unui trai mai bun. Dragostea pentru mu­zică a moștenit-o chiar de la mama lui, care cânta la orgă. La 13 ani, ca să își cumpere pri­mul trombon, a cheltuit toți bă­nu­ții strânși cu multă trudă din mul­sul vacilor vecinilor. Era elev de li­ceu când s-a îndrăgostit de muzica dance pentru orchestră. A hotărât pe loc că vrea să urmeze o carieră muzicală. A reușit să intre cu brio la Universitatea din Colorado, dar studiul muzicii îl pasiona mai puțin decât practica. A picat trei examene din cinci, într-un singur semestru, așa că a abandonat școala. Și-a amanetat trombonul pen­tru un bilet de autobuz către Los An­ge­les, unde știa că se aflau cei mai buni muzicieni ai momentului. Acolo nu a găsit ceea ce spera, așa că, în 1923, Glenn începe să cânte alături de orches­tra "Boyd Senter's" din Denver și să absoarbă ca un burete tot ce putea. În paralel, nu lasă nici iubirea deoparte, căci în 1928 se căsătorește cu Helen Burger, iubita lui din primul an de univer­si­ta­te, cea care îl va susține mo­ral în anii grei de ucenicie și îl va încuraja să compună.
Abia în 1937, Glenn Mil­ler reușește să-și for­me­ze propria trupă. I-au trebuit doi ani ca să obțină o or­ches­­tră pe placul lui, una cu "ceva în plus" față de nu­me­roasele formații la modă atunci. În doi ani, Glenn Miller Orchestra a devenit un nume de referință pe Coasta de Est a Americii. Glenn și trupa lui au devenit staruri naționale și interna­ționale în 1939, mulțumită ra­dioului. Muzicianul a acceptat să cânte în direct, în cadrul unei emisiuni, făcându-și astfel cunoscute me­lo­diile pe întregul teritoriu al Americii. "Chatta­nooga Choo-Choo" a fost primul single care a primit cer­­tificare din partea RIAA (Recor­ding Industry Association Of Ame­rica), căci s-a vândut în peste un milion de exemplare și a obținut un Disc de aur. Glenn și orchestra lui o țin practic din succes în succes. Compozițiile îi sunt la mare cău­tare. "Dă publicului ce își dorește și va alerga spre tine", spunea ar­tistul, care a intuit mereu ce își doreau oamenii să asculte.
Dar marele război ce se întindea ca o cangrenă peste lume a ajuns și în SUA. Nu prea mai era timp de muzică, astfel că, în 1942, Glenn Miller își dizolvă orchestra și se înrolează în ar­mată. Nu a vrut să se folosească de faima lui ca să "scape" de datoria pe care simțea că o are pentru țară. Colegii lui de trupă, mai puțin îndrăzneți, nu au dorit să-l urmeze, așa că și-a creat o nouă for­ma­ție pe front, cântând ca să ridice mo­ralul solda­ților. Pe 15 decembrie 1944 pleacă la Pa­ris, ca să organizeze și acolo un con­cert. În plină furtună, deasupra Ca­nalului Mâ­necii, avionul în care se afla alături de alți doi colegi dispare. Nu a fost găsit nici până azi, iar maiorul Glenn Miller a pri­mit, postum, Medalia de Bronz pentru con­tribuția lui la război. Un alt premiu primit de artist postum este și "Gram­my"-ul pentru întreaga carieră, care i-a fost conferit în 2003.

Glenn Miller Orchestra

Faima lui Glenn Miller și muzica lui nu au dis­pă­rut însă odată cu el. Saxo­fonistul Tex Beneche, unul dintre prie­tenii muzi­cianului și membru al orches­trei originale, a deve­nit conducător al Glenn Miller Orchestra în 1944, cân­tând mai departe compozițiile lui Glenn. Apoi, în 1956, un alt fost coleg de trupă, toboșarul Ray McKin­ley, a preluat pentru un timp ștafeta la conducerea Orchestrei. Au urmat mai apoi alte și alte formule, cu alți muzicieni, fără ca Or­chestra să-și schimbe numele. Azi, există mai multe astfel de formații, în paralel. Cea pe care o puteți asculta la București este condusă de dirijorul Wil Salden.
Wil Salden are 67 de ani, este olandez și a stu­diat pianul la universitatea Maastricht. S-a îndră­gostit de swing și de muzica lui Glenn Miller încă din copilărie. ?n 1978, și-a format propria trupă, după modelul muzicianului american, iar din 1985, a obținut licența ca să-și numească formația "Glenn Miller Orchestra". Wil Salden străbate Europa cu trupa sa, în timp ce un alt "pui" al acestei orchestre celebre străbate și azi America în lung și-n lat. Reu­șesc și unii și alții să umple ochi sălile de concerte.
Pentru că solicitările au fost numeroase, Glenn Miller Orchestra va susține la București nu unul, ci două concerte, pe 11 martie, la Ateneu. Prețul unui bilet este de 250 lei și poate fi achiziționat din rețeaua Eventim.