Răspuns pentru MARIA V. - Timișoara, F. AS nr. 1253 - "Zi și noapte mă chinuie dureri în tot corpul"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

Din cele descrise de dvs., simptomatologia ar putea fi explicată în contextul unei boli autoimune. În acest tip de boli, sistemul imun este dereglat și atacă propriul organism. Acesta răspunde prin anumite simptome specifice fie­că­rei boli în parte, dar și prin simp­­tome cu caracter general, care apar în toate bolile autoimune. Du­rerile din tot corpul, pe care le des­crieți, se înca­drează în simpto­ma­tologia generală a unei boli auto­imune. Ținând cont de medicația pe care o luați, mă refer la Euthyrox, s-ar putea să fie vorba des­pre o tiroi­dită cronică autoimună - Hashimo­to, una dintre cele mai frecvente boli autoimune la femei. La ora actuală, majoritatea bolilor tiroidiene apar pe fond auto­imun. Manifestările bolii țin, pe de o parte de dereglarea hormonală - hipo sau hipertiroidie - și pe de altă parte, de dereglarea sis­temului imun, care atacă tiroida, dar și alte sisteme și organe.
Medicația clasică are ca scop doar echilibrarea nivelului de hor­moni tiroidieni, fie prin suplimen­tare, fie prin scăderea producției lor. Din această cauză, de multe ori, chiar dacă analizele hormonale sunt în parametrii normali, pacienții nu se simt bine.
Caracteristic tiroiditei cronice autoimune este că, de multe ori, pa­cienții au simptome chiar și în condițiile în care funcția tiroidiană este echilibrată. Ei acuză stări de agitație, nervozitate, senzație de nod în gât sau de sufocare (în special la emoții pu­ter­nice) sau, dim­po­trivă, de depresie sau anxietate. Tulburările de ritm cardiac sunt frecvente și se manifestă prin palpitații, care pot să apară chiar și în condiții de repaus, fără să existe o afecțiune cardiacă. De asemenea, pacienții se pot confrunta cu transpirații abundente și bufeuri sau, dimpotrivă, au pielea uscată, unghiile și firul de păr friabile, sunt frigu­roși. Pot să apară tulburări de somn sau somnolență peste zi, probleme cu memoria și capa­citatea de concentrare și, de foarte multe ori, pro­ble­me cu greutatea corporală. O pro­blemă extrem de frec­ventă care apare la acești pa­cienți este constipația. De multe ori, ei rămân uimiți că după instituirea tratamentului, această problemă dispare foarte ra­pid, fără să mai fie nevoie de tra­tamente laxative.
Simptomele generale sunt legate de manifestări la nivelul pielii - urticarie cronică sau recurentă, der­matite, fotosensibilizare (extrem de frecvente), dureri articulare sau musculare nesistematizate, stări de oboseală nejustificate, reacții alergice la medicamente și altele.
Există și situații în care aceste manifestări gene­rale, mă refer în special la durerile articulare și musculare, se datorează și asocierii unei alte boli autoimune. Frecvent, există o asociere între tiroi­dită și poliartrită sau hepatita cronică autoimună.
Această boală apare pe un anumit teren genetic, care se moștenește. Frecvent, această boală există într-o familie, la mai mulți membri. Pe acest teren, boala se declanșează sub influența unor factori ex­terni sau interni. Printre cele mai frecvente cauze de declanșare sau de agravare a bolii se numără stresul. Prin stres se înțelege suprasolicitarea fizică, emoțională sau psihică. De multe ori, în spatele tulburărilor de tip depresiv anxios, al atacurilor de panică, stă tiroidita cronică. Cauzele țin de stări emoționale, conflicte, supărări care nu sunt verbali­zate, nu sunt exprimate. Frecvent, ele apar la per­soanele care sunt nemulțumite de viața pe care o duc, dar nu știu sau nu au curajul să facă ceva pentru a îndrepta situația. Sunt cazuri în care bol­na­vul se neglijează pe sine, se sacrifică pentru alții. De aici apar o serie de conflicte interioare, de frus­trări, care dacă nu sunt exprimate, co­mu­nicate, sfârșesc prin a afecta tiroida. De multe ori este vor­ba despre un conflict între soți sau la serviciu, cu persoane în poziție de conducere. Sunt conflicte pe care pacienții nu le pot gestiona și preferă să-și su­prime emoțiile, pentru a nu escalada conflictul. Este important, pentru evoluția favorabilă a bolii, să se rezolve toate aceste conflicte, inclusiv prin psiho­terapie, dacă este cazul.
Tratamentul tiroiditei Hashimoto trebuie să se adreseze în primul rând sistemului imunitar. Aici pacienții se lovesc frecvent de un paradox. Chiar și atunci când este diagnosticată boala de către endocrinolog, dacă funcția glandei tiroide este în limite normale, li se spune că nu e nevoie de nici un tratament și că simptomele de care se plâng nu au legătură cu tiroida. În principiu așa este, adică nu este nevoie de un tratament hormonal pentru tiroidă, dar în mod cert, întotdeauna este nevoie de un tratament imunomodulator, care nu este apa­najul endocrinologului. Doar în cazurile în care este dereglată și funcția tiroidei, endocrinologul vă re­co­mandă un tratament hormonal, de obicei, de sub­stituție cu hormoni tiroi­dieni (l-tyroxina). Există și excepții, unii endocrinologi recomandă, chiar și când funcția tiroidei este echilibrată, un tratament cu doze mici de hormoni tiroi­dieni, pentru a pune în repaus glanda tiroidă.
Din punct de vedere alo­pat, tratamentul imunomo­dulator este recomandat doar în situații excepționale, în care apare hipertiroidia (așa numita Hashitoxicoza) rezistentă la tratamentul de inhibiție hor­mo­­nală. În aceste situații, se face tratament imunosupresor cu corticoizi, pe perioade scurte.
Tratamentul de bază este re­prezentat de tera­piile alter­na­tive, cu rol atât în susținerea funcției tiroidiene, cât și în reglarea sistemului imunitar. Pentru susținerea funcției ti­roi­diene se pot folosi suplimente cu tirozină, extract de sânziene, uleiul de primulă, seleniul. Trebuie menționat că produ­sele care conțin iod sunt con­traindicate dacă pa­cien­tul urmează tratament cu hormoni tiroidieni. De aceea chiar și suplimentele sau plantele, nu mai vorbesc despre tratamentul homeopat, trebuie recomandate de către un medic.
Rezultate foarte bune se obțin prin tratamentul homeopat. Aici se pot administra remedii în funcție de tipul constituțional al pacientului și/sau trata­men­te organotrope, care se adresează în mod spe­cial tiroidei.
Tratamentul imunomodulator este legat de co­rec­tarea dezechilibrelor de la acest nivel. Pentru aceasta, se administrează antioxidanți - seleniu, zinc, vitamina C, Coenzima Q10. S-a constatat că acizii grași esențiali (tip omega 3) au un foarte bun efect imunomodulator, de aceea ei sunt indicați în toate bolile autoimune, inclusiv în tiroidita Hashi­moto. De asemenea, sunt indicate și tratamente care au efect antiinflamator, atât asupra tiroidei, cât și asu­pra pielii, articulațiilor, mușchilor, și tratamente care au efect de calmare a sistemului nervos.
O combinație cu efecte foarte bune, pe care o recomand și cititoarei noastre, este următoarea: ulei de Evening primerose, ulei de Cătină, ex­tracte-pul­bere de Sânziene, Roiniță, Rhodiola rosea și Coa­căz negru.


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Se poate ține schizofrenia în frâu?"
(Răspuns pentru ANCA I. - Iași, F. AS nr. 1254)


Schizofrenia este o tulburare psihică puțin înțe­leasă, care afectează gândirea, emoțiile și compor­tamentul unei persoane. Medical, schizofrenia este definită ca o "tulburare mintală care durează cel pu­țin șase luni și presupune, cel puțin o lună, existența a două sau mai multor simptome dintre următoa­rele: idei delirante, halucinații, dezorganizarea vorbirii, comportament profund dezorganizat sau catatonic, simptome negative. Bolnavul cu schizo­frenie are episoade în care nu poate face diferența între real și imaginar, nu are o personalitate dublă sau multiplă, nu este violentă și nu este un pericol pentru cei din jur. Boala apare în general între 15-35 de ani.
Cauzele schizofreniei nu sunt clare, dar sunt in­criminați factori cum ar fi ereditatea, modificări în struc­tura și funcționarea creierului, tulburări hor­mo­nale apărute la pu­bertate și adolescență, unele infecții virale, inclusiv ale mamei în timpul sarcinii, situații foarte stre­sante, consumul de substanțe psihoactive sau psiho­trope, tulburări metabolice, inflamații.
Simptomele schizofreniei sunt foarte variate, dar pot fi clasificate astfel:
* Pozitive: deliruri (ex.: ideea falsă că este o per­­so­nalitate istorică sau că este spionat), halucina­ții olfactive, gustative, vizuale, auditive (cele mai frecvente sunt vocile imaginare care le dau diferite comenzi), manii, comportament bizar, gândire dezor­­donată, confuză, repetarea unor idei sau a unor cuvinte fără sens și logică, mișcări anormale.
* Negative, manifestate prin: retragere socială, lipsă de entuziasm, voință, inițiativă, plăcere, lipsă de igienă personală, tulburări de atenție, concen­trare, memorie, randament intelectual scăzut, im­pul­sivitate, anxietate, agitație fără motiv, com­portament și gânduri suicidare.
Simptomele bolii pot apărea dintr-o dată sau lent (pe parcursul a câtorva luni sau ani) și pot varia ca tip și severitate de-a lungul timpului, cu perioade de agravare și de remisie. Unele simptome pot fi în­totdeauna prezente, bolnavii având nevoie de spri­jin și asistență permanente. Din păcate, nu exis­tă analize de laborator specifice acestei boli. Ur­mând un tratament adecvat, terapie psihologică, terapie familială și ocupațională, unele persoane cu schizofrenie pot duce o viață normală. Pe baza unei analize individuale și holistice, recomandăm produ­se naturale adaptate cazului concret al fiecărui bol­nav. În Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) evaluarea stării globale de sănătate a pacientului se face pe baza documentelor medicale, dar și a testării EIS (electroscanare interstițială), care oferă infor­ma­ții privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genito-uri­nare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite și urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute prin admi­nistrarea tratamentului complementar adecvat.
Produsele folosite sunt extrem de bine verifi­cate, decontaminate, purificate și realizate pe baza unor tehnologii avansate și cu standarde calitative foarte înalte, ceea ce le conferă eficiență și sigu­ranță maximă.
Abordarea holistică și integrativă a pacientului, calitatea excepțională a produselor Secom(R) (peste 300 tipuri), care conțin extracte inovatoare din plan­te, sunt factorii esențiali pentru obținerea unor rezultate favorabile și în cazul fiului dvs., dar și al al­tor bolnavi care solicită în paginile acestei presti­gioase reviste programe de tratamente naturale pentru diferite afecțiuni.