Din această cauză, aceste patologii nu sunt diagnosticate decât foarte târziu sau deloc. În cele ce urmează, vom prezenta lista câtorva dintre bolile care ating în același timp mai multe sisteme vitale și ale căror semne și simptome sunt fie clasice, fie mai neobișnuite. Conform patologiei, semnele și simptomele apar unele după altele sau, din contră, toate în același timp. Oricare ar fi situația în care vă găsiți, la cea mai mică îndoială, mergeți să consultați un doctor.
Diabetul
Această boală este cauzată de o producție insuficientă sau de o proastă utilizare de către organism a insulinei, hormon care convertește zaharurile, amidonul și celelalte nutrimente în energie. Diabetul este una dintre principalele cauze ale orbirii și ale disfuncției renale la adulți. Persoanele diabetice au șanse mai mari decât celelalte să aibă o criză cardiacă sau un accident vascular cerebral.
Semne și simptome: foamea intensă, setea intensă, creșterea frecvenței și volumului urinei, scăderea în greutate, oboseală și slăbiciune, tulburări ale vederii, căderea părului, slăbiciunea organismului în fața infecțiilor, vindecarea îndelungată a rănilor, îngreunarea (parestezia) membrelor, halenă, cu miros de zahăr sau de alcool, gingii sensibile, gură uscată, decolorarea limbii, alterarea gustului, urină închisă la culoare, transpirație pe timpul nopții, palmele mâinilor înroșite, apariția unor pete albe pe piele (vitiligo), pete negre și dese pe piele (ancathosis nigricans), îngroșarea și alte anomalii ale unghiilor.
Criza cardiacă
O criză cardiacă (infarctul de miocard) se produce atunci când sângele nu mai ajunge până la mușchiul inimii, una sau mai multe artere fiind înfundate. Criza cardiacă este una dintre primele cauze de mortalitate în lume. Semnele apar de obicei brusc și sunt intense. Se poate întâmpla însă ca simptomele să nu aibă nicio legătură cu inima.
Semne și simptome: durere, jenă și senzația de avea pieptul strâns de o gheară, durere sau jenă în alte zone din partea de sus a corpului, durere în brațe (mai ales cel stâng), spate, ceafă, maxilar sau stomac. De asemenea, o respirație dificilă, însoțită sau nu de o jenă la nivelul pieptului, oboseală puternică, sudori reci, greață și vomă, leșin.
Hipotiroidia
Hipofuncționarea glandei tiroide este o boală cauzată de un deficit de hormoni tiroidieni (hormonii produși de către tiroidă). Femeile sunt mai vizate decât bărbații, boala apărând în general după 50 de ani.
Semne și simptome: păr uscat, unghii fine și casante, piele uscată și ten palid, căderea părului și deschiderea sprâncenelor la culoare, fața umflată, pleoapa superioară care atârna (ptosis), hipotermie și frig permanent, constipație, creșterea în greutate, edem, voce răgușită și încetinirea ritmului vorbirii, somnolență, oboseală, depresie, tulburări menstruale.
Hipertiroidia
Numită și tirotoxicoza sau tireotoxicoza, hipertiroidia se caracterizează printr-o supraproducție de tiroxină, hormonul tiroidian care reglează metabolismul. Boala Basedow, cauza cea mai frecventă a unei hipertiroidii, atinge mai mult femeile decât bărbații.
Semne și simptome: tahicardie, sete excesivă, apetit scăzut, pierderea de greutate, irascibilitate, nervozitate și instabilitate emoțională, insomnie, tremurul extremităților sau al limbii, termofobia, ochi ficși și globuloși, oscilația involuntară a globului ocular (nystagmus), ochi uscați, slăbiciune musculară, creșterea volumului tiroidei, căderea părului, tulburări gastro-intestinale, tulburări menstruale, creșterea volumului sânilor, mai ales la bărbați.
Lupus eritematos diseminat
Este o maladie auto-imună cronică, inflamatorie, care afectează pielea, articulațiile, rinichii și celelalte organe. Chiar dacă există și o formă benignă, lupusul eritematos diseminat poate fi chiar fatal. Nouă bolnavi din zece sunt femei. Boala poate să apară la orice vârstă, chiar dacă ea atinge în principal subiecții între 10 și 50 de ani.
Semne și simptome: articulații dureroase și umflate, eritem pe față, la nivelul nasului, în formă de fluture, plăgi pe urechi, brațe, umeri, piept și pe mâini, fotosensibilitate, febră, oboseală, o stare de rău generală. Mai pot să apară și tulburări digestive, ulcerarea mucoasei bucale, o respirație sacadată, dureri în piept, crize convulsive, hipertrofie ganglionară, dureri musculare, amețeli și vomă, răcirea extremităților (boala Reynaud), furnicături în membre și îngreunarea lor (parestezie).
Miastenia gravis
Această maladie autoimună este caracterizată printr-o slăbiciune a mușchilor scheletului, ea fiind mai pronunțată în perioadele de activitate decât în cele de repaos. Chiar dacă atinge toate grupurile etnice și ambele sexe, ea este mai frecventă la femeile sub 40 de ani și la bărbații de peste 60.
Semne și simptome: pleoape care atârnă (ptosis), slăbiciune musculară în brațe și picioare, dificultate de a trece din poziția culcat în picioare, dificultăți de a respira, mesteca și vorbi, greutate în a menține capul drept, paralizie facială, vedere dublă, voce răgușită.
Cancerul ovarelor
Este a cincea cauză de mortalitate la femei. Când maladia este diagnosticată rapid și tratată, șansele de supraviețuire sunt mai mari. Din nefericire, de multe ori, diagnosticul este pus atunci când deja se ajunge la metastaze.
Semne și simptome: pilozitate excesivă pe față și pe corp (hirsutism), abdomen umflat, creșterea taliei, tulburări gastro-intestinale, lipsa apetitului, stomac micșorat, pierderi sau creșteri inexplicabile în greutate, dureri la nivelul bazinului și abdomenului, dureri de șale, un ciclu menstrual neregulat, sporirea cantității de urină, dureri în timpul raportului sexual.
Sindromul ovarelor polichistice
Această afecțiune cronică este o tulburare hormonală caracterizată prin prezența unei multitudini de chisturi pe ovare. Între 5 și 10 % dintre femei sunt atinse de această maladie, mai ales cele aflate la vârsta procreării. Acest sindrom este una dintre principalele cauze ale sterilității.
Semne și simptome: ciclu menstrual neregulat sau chiar absent, sterilitate, pilozitate excesivă pe față și pe corp (hirsutism), căderea părului, îngroșarea vocii, scăderea volumului sânilor, acnee, pete negre pe piele (acanthosis nigricans), creșterea excesivă în greutate.
Accidentul vascular cerebral
Este vorba de un accident neurologic ce se produce atunci când sângele nu mai ajunge la creier (accident cerebral vascular ischemic) sau când un vas de sânge din creier se sparge (accident cerebral vascular hemoragic). Ele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Identificarea rapidă a simptomelor unui accident cerebral și aplicarea unui tratament în primele trei ore reduce riscul sechelelor sau al decesului.
Semne și simptome: îngreunarea sau slăbiciunea unei singure părți a corpului, dureri puternice de cap, amețeli, pierderea echilibrului și un mers dificil, paralizia unei părți a corpului sau a feței, tulburări de vorbire sau de înțelegere a limbajului (afazie), confuzie mentală, orbire, vedere tulbure sau dublă, cu un ochi sau cu amândoi.
Atacul cerebral pasager
Această tulburare este cauzată de o scădere temporară a fluxului sanguin ce merge spre creier, mai ales din cauza formării unui cheag. Acest "mini" accident cerebral vascular prezintă aceleași semne și simptome ca și atacul cerebral, dar durează mai puțin, niciodată mai mult de 24 de ore. Deși semnele și simptomele pot să dispară cu totul, ele pot să apară din nou, ba chiar să anunțe un atac cerebral.