1. Somnul complet
E bine știut că o noapte prea scurtă se citește în primul rând pe obraz: cearcăne, o față palidă, o expresie de om abătut. Lipsa de somn n-a întinerit niciodată pe nimeni. În schimb, somnul este un moment unic de regenerare a întregului organism. Maximul de activitate celulară se atinge noaptea, cu un vârf la ora 1 dimineața. Atunci celulele profită de liniștea organismului pentru a se diviza, pentru a-și vindeca rănile produse de agresiunile exterioare, pentru a-și reface energia. Dacă vom ține minte că ceea ce înseamnă cosmosul pentru noi, însemnăm noi pentru celulele noastre, vom deveni, poate, mai înțelepți. Așa cum noi ne plângem de influența nefastă a mediului ambiant, pentru celulele organismului nostru, mediul ambiant suntem noi. Deci iată suficiente motive pentru a ne culca la vreme și pentru a dormi destul.
2. Expunere la soare în doze mici
Bun pentru moral și indispensabil pentru sinteza vitaminei D, soarele este totodată și responsabilul numărul unu al îmbătrânirii pielii înainte de 50 de ani. Cercetătorii au constatat că nu există, practic, modificări fiziologice la nivelul țesuturilor cutanate înainte de această vârstă. "Prăbușirile" de țesuturi, ridurile, sunt datorate în principal acțiunii razelor ultraviolete. Deci, profitați de soare, dar fără a abuza, și folosiți produse cosmetice cu un grad intens de protecție antisolară. Mergeți prin soare, dar nu zăceți în el.
3. Atenție la spinare!
Începând cu vârsta de 20 de ani, discurile intervertebrale își pierd din elasticitate. Pentru a vă menține un spate sănătos și pentru a evita blocajele care vă compromit suplețea și elasticitatea mișcărilor, renunțați la sporturile violente, feriți-vă de pozițiile greșite și de purtarea unor mari greutăți.
4. Mâncați echilibrat
Acordați prioritate elementelor care vă împiedică organismul să îmbătrânească: vitamine - aflate din abundență în fructe și legume proaspete, dar și calciu, prezent în produsele lactate. Acesta din urmă are însușirea de a păstra capitalul osos, care după 30 de ani are tendința de a scădea cu 3% în fiecare an, ducând la scleroze și tasări de vertebre.
5. Practicați o activitate fizică
Și mușchii au tendința de a se lăsa, dacă nu îi punem să muncească. Și, fără ei, atât silueta femeilor, cât și a bărbaților își pierde robustețea și aspectul tonic. Și activitatea fizică mai are un avantaj: ea dinamizează circulația sângelui din cap și până în picioare, ameliorând astfel schimburile la nivelul țesuturilor cutanate. Activitatea celulelor se dinamizează și, ca urmare, tăria pielii. Inutil de a face în acest scop un sport de performanță: mergeți pe jos în fiecare zi, urcați scările evitând liftul, faceți câteva exerciții de gimnastică pe zi. E de ajuns.
6. Evitați regimurile dure de slăbit
Ele determină mari lipsuri în alimentarea organismului cu elementele esențiale, periclitându-vă, dacă nu sunt supravegheate cu grijă, sănătatea. Dar cel mai rău este faptul de a pierde repede câteva kilograme, care apoi se repun. Aceste variații întind pielea și, adesea, după curele drastice de slăbire se observă o lăsare a sânilor, a pântecelui și a brațelor.
7. Preferați dușurile reci, băilor fierbinți
Căldura provoacă dilatarea vaselor sanguine, ramolismentul țesuturilor, iar o imersiune prelungită produce o pierdere importantă de apă din țesuturi. În schimb, dușul rece stimulează circulația sanguină, face masaj, iar prospețimea apei face pielea mai tonică. Indiferent cât de cald este dușul pe care îl faceți la început, terminați totdeauna cu apă rece!
8. Hidratați-vă pielea
Indiferent ce tip de piele aveți, hidratarea ei ajunge pentru a-i întări apărarea naturală și pentru a întârzia cu ani de zile apariția primelor riduri, care sunt cauzate mai ales de deshidratare. Pentru a îndeplini această funcție a îngrijirii extrem de eficace, nu ezitați să folosiți creme hidratante de noapte și zi.
9. Beți minimum un litru și jumătate de apă pe zi
Hidratarea corpului din interior este cel mai bun mijloc de a elimina toxinele și de a lupta contra fenomenului de deshidratare care intervine cu anii, și nu doar la nivelul pielii. În fond, apa reprezintă 70% din greutatea corpului la 20 de ani și 50-60% spre șaizeci de ani. Pentru a bea fără efort această cantitate de lichid, puteți consuma la fel de bine sucuri de fructe (fără zahăr și acid), infuzii de plante și lapte. Dar atenție, fără zahăr!
10. Supravegheați-vă ținuta!
Îndreptați-vă spatele, țineți umerii drepți și sugeți-vă pântecele. În câteva secunde veți câștiga 10 ani, câțiva centimetri și un mod de a păși mai alert. De îndată ce veți izbuti, încordați-vă mușchii fesieri și îndreptați-vă gâtul. Ținută sigură de regină.
Graficul îmbătrânirii
* Începând cu vârsta de 10 ani, zilnic mor 100.000 de celule cerebrale;
* de la 20 de ani, auzul începe să scadă;
* de la 30 de ani, sistemul imunitar devine mai slab;
* de la 40 de ani, oasele devin mai poroase și mai instabile;
* de la 50 de ani, se atrofiază mușchii, se măresc depunerile de grăsimi.
Longevitatea și naturismul
Longevitatea se mai poate obține și prin remedii naturale nemedicamentoase. Iată câteva dintre ele:
* Drojdia de bere. Se iau câte 25-30 g, de trei ori pe zi, ca atare sau adăugată în apă, lapte, suc de roșii sau orice suc de fructe.
* Germeni de secară - câte o jumătate de kilogram pe zi. Conțin de patru ori mai multe proteine decât un ou.
* Lăptișor de matcă - drajeuri. Se iau trei drajeuri pe zi, timp de o lună. Se face pauză o lună, apoi cura se repetă. Se consumă 5-6 cutii pe an.
* Lăptișor de matcă omogenizat în miere. Se iau câte 10 g (o linguriță) de amestec dimineața, menținut sublingual. Să se consume cu o oră înainte de micul dejun. După consumul unui borcan de miere cu lăptișor de matcă, se face o pauză de șapte zile, după care se repetă.
* Propolis, 20%, în alcool. Se iau câte 20-30 picături, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
* Polen - 20 g pe zi, dimineața, pe nemâncate, timp de o lună. Se repetă de patru ori pe an, uneori cura trebuie prelungită tot anul, cu pauze de câte o săptămână după fiecare lună.
* Apilarnil. Se iau câte 3-8 drajeuri pe zi, se sug sau se înghit, înainte de mese. Se fac cure de 40-60 de zile, separate prin pauze de 30 de zile.
* Oțet de mere. Se iau două lingurițe de oțet amestecate cu 100 ml apă, la care se adaugă 1-2 picături de soluție Lugol (5% iod și 10% iodură de potasiu), în cure îndelungate.