O formulă sintetică a "varanului" Dan Voiculescu (din perioada lui de glorie publică) a devenit, pentru ei, emblematică. "Mai rămâne să controlăm doar Justiția", a spus viitorul condamnat pentru corupție, sintetizând preocuparea dintotdeauna a grupului oligarhic de moștenitori politici ai PCR. Cine are răbdarea să privească în urmă la cei peste douăzeci și șapte de ani de la răsturnarea regimului totalitar al lui Ceaușescu constată, fără nici o îndoială, că aceasta a fost obsesia tuturor generațiilor de conducători ai așa-zisului partid de stânga. PSD-iștii și-au propus mereu să controleze legal Justiția, obținând astfel toate garanțiile impunității pentru propriile fapte, imunitatea totală față de Lege. Căderea sistemului comunist, în care arbitrariul nu avea limitări legale, i-a obligat să rafineze "democratic" metodele de control social, obiectivul rămânând, în fapt, mereu același. După nenumărate tentative de asalt asupra Justiției, de anulare a separației firești a puterilor în stat (penultima acțiune fiind "marțea neagră" din 2012), liderii PSD-ului au încercat iarăși "să dea lovitura", bazați pe rezultatele alegerilor parlamentare (din decembrie 2016). Deși au fost votați doar de 16% din electorat, ei s-au considerat legitimați în mod absolut pentru schimbarea, în favoarea lor, a codurilor juridice. Nu au trecut însă la atingerea țintei pe căile normale ale democrației, prin dezbateri publice și parlamentare, ci hoțește, în miez de noapte, prin ordonanțe de urgență. Procedura i-a descalificat, dezvăluind reflexele comuniste din codul genetic PSD-ist, urmarea fiind declanșarea unei revoluții civice cum n-a mai cunoscut România. Cramponați în obsesia autoimunizării lor față de Lege, șefii PSD-ului nu au observat că, treptat, țara s-a schimbat, generațiile noi, membre ale clasei de mijloc în formare, începând să prevaleze asupra generațiilor de cetățeni-asistați, dependenți de stat și, în consecință, manipulabili de el. Uriașele manifestații (spontan-organizate pe Facebook) ale societății civile au blocat complotul PSD-ist și au dus la abandonarea OUG 13. Ele au atras atenția străinătății și au dezvăluit aspirația PSD de a transforma România într-o "țară exotică", de tipul dictaturilor latino-americane sau africane din secolul trecut.
Conducătorii PSD-iști și-au spus că pierderea unei bătălii nu înseamnă și pierderea războiului. D-l Dragnea și ai lui și-au rechemat consilierii care le-au construit strategia victorioasă la "parlamentare" și au purces la alegerea altor tactici, pentru atingerea aceluiași obiectiv, subordonarea Justiției. Tactica asediului a înlocuit-o pe cea a asaltului, majoritatea parlamentară confortabilă permițându-le să adopte, după mimarea unor dezbateri publice, cu specialiști aleși pe sprânceană, a unor legi precum Legea grațierii sau Legea răspunderii magistraților, a căror aplicare duce indirect la salvarea condamnaților pentru abuz de putere și corupție, dar și la limitarea libertății judecătorilor, obligați să răspundă pentru deciziile lor în fața unor entități politice. "Grațierea" (cu o dedicație mai largă decât dezincriminarea abuzului în serviciu din OUG 13) i-ar elibera și "albi" pe mai toți politicienii înhățați de Justiție, iar "răspunderea" ar elimina rolul CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) în garantarea independenței magistraților. Tandemul Dragnea-Tăriceanu a ales calea introducerii pe ușa din spate, treptat, a unor mecanisme de control al Justiției, fără să-i pese de activarea MCV-ului de către Comisia Europeană, concomitent mizând pe stingerea elanului spontan al manifestanților societății civile prin narcoza produsă de renunțarea la OUG 13. Mai mult, la sfaturile strategilor lor politici, șefii PSD-iști au început să inițieze (cu finanțarea și infrastructura de rigoare), în mod preventiv, mitinguri de susținere a guvernului Grindeanu, care au ca scop delegitimarea revoluției civice concretizate în manifestațiile anticorupție din toate marile orașe ale țării. Guvernanții PSD-iști speră, astfel, să descurajeze și participarea la Referendumul pe temă, anunțat de președintele Johannis, un eșec al acestuia dându-le posibilitatea de a-și impune mult mai lejer atingerea scopului final de subordonare a Justiției. PSD-iștii au trecut la această forțare "de catifea", pentru că știu că promisiunile economice din programul de guvernare nu pot fi ținute, "datele" pe care s-au bazat în vânturarea lor fiind complet nerealiste. În toamnă, probabil, bugetul pentru salarii și pensii va fi gol.
Cu o opoziție politică divizată, aproape inexistentă și atinsă de multe dintre "păcatele" guvernanților, liderii PSD speră să obțină respingerea sau invalidarea referendumului prezidențial. Imensul lor aparat propagandistic ("vuvuzelele" A3, RTV și, mai nou, B1TV, alături de mediile scrise, cumpărate sau subordonate direct) a trecut la ofensivă, atacând "temele" deja știute, mai insistent și mai agresiv. Tandemul denunță binomul DNA-SRI, dezvăluirile "fugarului" S. Ghiță fiind continuate de presa aservită cu "probe și mărturii" ale implicării politice a serviciilor. Deși corupția generalizată este o chestiune de siguranță națională, șefii PSD-ALDE vor ca Justiția să nu aibă niciun fel de "arme". La "castrarea" ei ajută și blocarea ONG-urilor, descrise - după modelul putinist din Rusia - drept "sorosiste", antinaționale, destabilizatoare. Cum destabilizatoare sunt și "multinaționalele", care "sug sângele poporului" exportându-și profitul. Că ele aduc investiții și dau de lucru la peste un milion de români nu contează. Parlamentul, prin comisiile sale de control, ar trebui să le blocheze activitatea, chiar cu riscul ca unele dintre ele să se retragă sau să-și reducă investițiile, aruncând în șomaj mii de tineri școliți, obligați astfel să plece din țară. Și, în sfârșit, cu ajutorul unor cassandre compromise în afaceri veroase, dar folositoare (precum Chirieac sau Stănescu), va vântura mai abitir "scenariul dezmembrării României", pus la cale de străini și îndeplinit de "neamțul" Johannis. Pentru tandemul penal și gașca lui de susținători, democrația și posibila bunăstare a României viitoare nu reprezintă nimic.