ZODIACUL LUNII MARTIE

Tana Rosca
- Energia cumulată a lui Marte și a lui Uranus marchează începutul de lună, care se anunță frenetic și însoțit de o doză de risc, mai ales până pe 10. Un astfel de risc poate fi, de exemplu, să ne încăpățânăm să ducem la bun sfârșit anumite planuri, despre care ne-am dat seama că sunt, de fapt, prea ambițioase. Altul apare atunci când intrăm în concurență cu colegii, prin mijloace nu tocmai corecte. Micul benefic Venus intră în mișcare retrogradă pe 5 și reușește să ne calmeze, primind și ajutorul planetei comunicării, Mercur, începând cu mijlocul lunii. Marte intră în Taur pe 10 și, din acest moment, energia sa este temperată. De acum înainte, își ia rămas-bun de la anul astrologic pe care l-a guvernat. Ștafeta este preluată de Soare, care va guverna până pe 21 martie anul viitor. Din acest moment, turbulența și conflictele marțiene încep să facă loc unei ordini care să aibă sens. Dezavantajul e că devine greu, de-acum, să se schimbe anumite decizii luate intempestiv, sub influența lui Marte. Anul favorizează Leii, regalitatea, demersurile creative și dragostea -

BERBEC
Ajustați-vă energiile


Tensiunea și energia lunii sunt un prilej de-a vă estima deciziile curajoase luate din martie anul trecut și până acum și a reveni asupra celor care par nepotrivite. E bine să faceți aceste ajustări până în ziua de echinocțiu, intervalul optim fiind 14-20. E important să treceți prin acest proces de triere a deci­zii­lor și examinare a motivațiilor dvs. acum, deoarece Marte va reveni în postura de guvernator al anului de abia în 2023. Atunci, el va verifica în ce măsură ați reușit să finalizați inițiativele începute acum.
BANI: Venus, patroana banilor, se găsește și ea în sem­nul dvs., pe lângă Marte (până în 10), Mercur (din 14), Soare (din 20) și Uranus. Asta înseamnă că aveți multe de făcut în asocierile dvs. cu caracter lucrativ. Din 5, când Venus e retrogradă, puteți revizui raporturi de asociere, iar modificările sau no­i­le contracte ar fi bine să fie con­semnate în acte în a doua parte a lunii.
CARIERĂ: Pot exista persoane care îi montează pe șefi împotriva dvs. Aceste uneltiri pot fi virulente, mai ales până pe 13. Nu vă destăinuiți secretele și nu vă alăturați bârfelor.
DRAGOSTE: Sunt tare multe porniri contra­dic­torii în sufletul dvs., iar o metodă bună de a vă lămuri e să discutați cu partenerul despre trecut, mai ales între 14 și 20.
SĂNĂTATE: Lăsați-vă timp pen­tru odihnă și fe­riți-vă de persoane cu boli in­fec­țioase, mai ales în a doua parte a lunii.


TAUR
Separați grâul de neghină


Vă vine destul de greu să descifrați anumite lucruri care se petrec în viața dvs., în primul rând, pentru că, despre multe dintre ele nu aveți cunoștință. Per­soa­ne pe care le credeați prietene vă pot face surprize neplăcute sau pot lucra chiar activ împotriva dvs. Când vă dați seama despre ce este vorba, vă vi­ne greu să contracarați. Pentru a pre­veni asemenea situații, evitați să faceți confesiuni celor pe care-i credeți prie­teni, mai ales dacă sunt colegi de serviciu. Gândiți-vă la avantajul pe ter­men lung, în sensul că veți scăpa de persoane neloiale. Marte în semnul dvs. din 10 încolo, vă dă forța necesară să separați grâul de neghină.
BANI: Sub nicio formă să nu faceți lucruri pe sub mână, deoarece după 5, aceste șiretlicuri pot fi dezvăluite. "Nimeni n-a murit de câștig puțin" e o deviză potrivită.
CARIERĂ: Atenția la amănunte e esențială, ca să vă dați seama dacă echipa dvs. funcționează cu adevărat bine și dacă obiectivele pe care vi le-ați propus sunt suficient de realiste.
DRAGOSTE: După 10, Marte vă face mai exigenți față de partener, iar dacă există un fond de nemulțumire, pot apărea și certuri, dar certuri lămuritoare, în registru minor.
SĂNĂTATE: Insomnii, probleme ale aparatului respi­ra­tor (din 14), un ficat trândav și aritmii car­diace (din 20) vă pot necăji luna asta.


GEMENI
Feriți-vă de manipulări


Observați cu grijă lucrurile care se petrec în casa și fa­milia dvs. E foarte probabil ca spre mijlocul lunii să se întâmple anu­mite evenimente menite să des­câl­cească o situație familială sau casnică, ce persistă de circa un an și jumătate. Ar fi însă bine să fiți atenți ca o persoană care nu se implică direct, să nu încerce să ma­nipuleze, la un moment dat, lucrurile, în defavoarea dvs. Riscul de reușită e mic, dar exis­tă. Anumite dezvăluiri surprin­zătoare vă pot da peste cap viața socială. Vă puteți da seama că în cercurile pe care le frecventați sunteți văzuți cu alți ochi decât credeați.
BANI: Aceste vânzoleli sociale pot antrena și niște pro­bleme bănești. Se poate să doriți să vă distanțați de așa-ziși prieteni care vă tot îndemnau către speculații sau jocuri de noroc.
CARIERĂ: Pe la mijlocul lunii puteți dejuca planu­rile unui competitor prea laș ca să se confrunte direct cu dvs. Ziua optimă e 13. Atenție însă la co­mu­ni­carea cu șefii, după această dată.
DRAGOSTE: Parteneriatele stabile merg în continuare bine, încrederea re­ci­procă e mare și roman­tis­mul poate fi reactivat. Re­lațiile de iubire pot fi însă puse la în­cer­care, mai ales la început de lună.
SĂNĂTATE: Durerile de cap sau puseurile de tensiu­ne își pot face apariția începând din data de 10.


RAC
Reflectoarele vă așteaptă


Mulți dintre dvs. sunt tare preocupați de imaginea lor publică, probabil ca urmare a unor studii sau călătorii în străi­nă­tate. Eclipsa de Soare de la finele lunii trecute vă face să doriți să schimbați ceva în sen­sul acesta. Cele mai nu­me­roase șanse se vor pre­zen­ta până pe 13, când, dacă vă lăsați timiditatea la o parte, puteți face o figură bună, dacă vă adresați publicului, dacă aveți exa­me­ne sau dacă interacționați cu per­soane de peste hotare. Zilele în care ar fi însă de dorit să fiți o pre­zen­ță dis­cretă sunt 13 și 18. Viața dvs. so­cială se înviorează din 10 încolo, când veți primi invitații din partea prietenilor dvs. bărbați. E vorba pro­babil de distracții mai energice, cum ar fi mersul la sală, bowlingul, dan­sul, etc. E bine să mențineți o oare­care distanță față de rudele prin ali­anță care vă tot cer câte ceva.
BANI: Toate activitățile pe care le faceți ca să vă crească prestigiul pot duce, destul de ra­pid, către profituri bănești.
CARIERĂ: Așteptați cu răbdare ca șe­fii sau autoritățile să se lă­mu­rească între ei și nu luați par­tea niciunuia, în special până pe 10. Nu vă bazați pe ami­ciția șefelor, după 5.
DRAGOSTE: S-ar putea să vă vi­nă greu să vă abți­neți de la o aventură, începând cu data de 10.
SĂNĂTATE: Afecțiunile dvs. cronice, în special ce­le privind oasele, pielea și dinții, continuă să se amelioreze, dar pe 12 și 18 se pot acutiza.


LEU
Calități de manager


Cu cât evitați mai mult ex­pu­ne­rea la lumina rampelor, până la echinocțiul de primăvară (oricât de tentant ar fi și oricât de mult ar insista prietenii dvs. să ieșiți în față), cu atât vi se vor recu­noaș­te adevăratele me­­ri­te, căci pe 21, exact de echi­nocțiu, în­cepe anul gu­ver­nat de Soare, protectorul dvs. Pen­tru a vă intra atunci în rol e bine să aveți distanță față de toa­te situațiile turbulente din jurul dvs. Încep să fie puse în valoare calitățile dvs. ma­na­ge­riale. De abia de atunci anturajul își dă seama că dvs. dețineți soluția unor probleme încurcate și se va pu­tea gru­pa în jurul dvs. Dar, dacă vă arun­cați intempestiv în situațiile ne­cla­rificate, nu se va întâmpla așa. Până la echi­noc­țiul din 2018, sta­bilitatea, onoarea și demnitatea dvs. vor putea fi un etalon pentru ceilalți.
BANI: Și din acest punct de ve­dere începe să vă meargă bine, ba chiar pe 13 și 14 nu veți face "13-14", ci vă veți putea umple contu­rile. Fără să faceți vreun efort deo­sebit.
CARIERĂ: Ambiția vă apucă din 11 și nu va fi trecută cu vede­rea, ci apreciată de șefi.
DRAGOSTE: Cu excepția zilelor de 13 și 18, atmosfera este senină și plăcută în relațiile de iubire. De îndată ce Soarele își intră în drep­turi, viața dvs. amoroasă devine mai pal­pitantă.
SĂNĂTATE: Feriți-vă cu strictețe de infecții, în special până pe 10. Ar fi o idee bună să vă în­tăriți sistemul imunitar.


FECIOARĂ
Cad munți de fier


Destinul continuă să joace un rol important în viața dvs., mai ales la mijlocul acestei luni. For­țele speciale ale sorții vă pot fi de mare folos în special pe 13 și pe 14, când, probabil cu ajutorul unui băr­bat, reușiți să-i convingeți pe cei din jur că ați avut dreptate asupra unui subiect care înseamnă mult pentru dvs. Sau s-ar putea să cadă niște o­preliști care înainte nu vă permi­teau să întreprindeți o călătorie lun­gă sau niște studii.
BANI: La capitolul acesta, ar trebui să aveți mare grijă întreaga lună, îndeosebi până pe 10. Puteți primi infor­ma­ții con­tra­dictorii sau de-a dreptul false sau s-ar putea ca niște bani, pe care urma să-i pri­miți, să întârzie să so­­seas­că. De asemenea, nu vă apucați să chel­tuiți bani pe care nu-i aveți încă.
CARIERĂ: Poate ar fi o idee bună să reînnodați relațiile de prietenie cu oameni cu care ați avut asocieri profesionale. Ideal este să-i contactați înainte de data de 14.
DRAGOSTE: Aceia dintre dvs. care nu au jucat co­rect pot fi surprinși de partenerul le­gi­tim "în ofsaid". Riscul există de la în­ceputul lunii, dar crește din 5. Va fi imposibil să dregeți lucrurile.
SĂNĂTATE: Zona capului e foarte vulnerabilă la început de lună, iar insomniile pot persista până către finele lui martie.


BALANȚĂ
Nu dați mai mult decât primiți


Stând așa și analizând cam ce-ați făcut pen­tru cei dragi din septembrie 2016 încoace și ce au făcut ei în schimb, se prea poate să vă apu­ce nemulțumirea. Cu majoritatea dintre ei puteți pune lucrurile la punct pașnic, dar unii s-au obiș­nuit prea mult cu binele și aceștia s-ar putea să-și arate destul de vehement nemulțumirea, până cam pe 10. Cu prilejul Lunii pline din 12, ar putea ieși la iveală cine din familie a încercat să bage zâzanie între dvs. și alte rude sau persoane apro­piate. Sau veți afla cine v-a apărat în fața celor ce încer­cau să vă pone­grească.
BANI: Fie apare o propunere de afacere de la cineva energic și hotărât, după 10, fie vă mo­bilizați să puneți pe picioare o investiție stag­nan­tă sau neglijată de cei responsabili.
CARIERĂ: După eclipsa de Soare din 26 februarie e de presupus că ra­por­tu­rile de muncă se reașează. Nu e cazul să vă lansați în proiecte noi.
DRAGOSTE: Multe depind de felul în care par­tenerul de cuplu va ști să com­pen­seze gafele produse, probabil, la finele lui februarie și până pe 10 martie. Arătați fermitate cu privire la ceea ce nu mai acceptați.
SĂNĂTATE: Nu e deloc exclus ca spre mij­locul lunii să descoperiți vreun leac la una dintre multele probleme mici care vă deranjea­ză.


SCORPION
Luați o decizie pe termen lung


Marte, cel ce-a domnit de la echinocțiul de primă­va­ră trecut până acum. este unul din­tre guvernatorii zodiei dvs., iar până pe 20, vă mai puteți suci, mai ales în privința vieții pro­fe­sio­nale. Ar fi bine să fiți sută la sută siguri pe deciziile dvs. pe termen lung, căci hotărâri de o asemenea importanță cu privire la direcția generală a vieții dvs. vor redeveni posibile de abia în 2023. Unii din­tre dvs. au motive să se răzgândească asupra unor pro­iec­te legate de caritate, alții, asupra unei căi spi­ri­tuale. Nu e obligatoriu să abandonați ce-ați în­ceput în septembrie anul trecut, ci să aflați lucruri ca­re vă fac să vedeți lumea într-o lumină mai rea­lis­tă.
BANI: În ultimele luni, situația dvs. financiară s-a stabilizat. Creșteri spectaculoase nu sunt de așteptat, dar o ușoară accelerare a ritmului de creștere e posibilă.
CARIERĂ: Dacă știți să vă țineți nervii în frâu până pe 10 și sunteți împăciuitori cu colaboratorii dvs. mai lenți, puteți ieși în față cu ceva nou după Luna nouă din 28.
DRAGOSTE: Viața de cuplu poate deveni pa­sională la mijlocul lunii, ușor ten­sionată către sfârșit. Poveștile amoroase pot fi teri­bil de complicate.
SĂNĂTATE: Migrenele și tensiunea arterială pot fi o problemă până pe 10, apoi funcțiile organismului se pot încetini. Pericol de îngrășare.


SĂGETĂTOR
Mari schimbări


Mulți dintre dvs. s-au lămurit despre ce NU mai vor să facă în viață. Dar nu vă năpustiți la orice variantă nouă care vă iese în cale. Lăsați-vă timp să vă gândiți cine doriți să deveniți. Uitați-vă la prietenii dvs., ca să vă orien­tați. Cei care au succes în lume sunt oare cei mai fericiți? Iar cei ce sunt fericiți, de ce sunt așa? Vedeți apoi ce experiență vi s-ar potrivi acum. Con­sultați-vă și cu ei, cereți-le să vă spu­nă în ce ipostază v-ar vedea pe viitor. Cei care și-au des­coperit un talent n-ar trebui să creadă că îl pot fruc­tifica imediat. Așteptați măcar până în iunie - și perfecționați-l.
BANI: Pierderile financiare suferite, dacă vă lăsați în voia jocurilor de noroc, pot fi semnificative. Luna aceasta ar trebui să fiți ex­trem de cumpătați în prima jumătate și prudenți în cea de-a a doua.
CARIERĂ: La mijlocul lunii, în special pe 13 și 14, se pot întruni anumite con­diții care să vă permită saltul profesional la care lucrați de mai bine de un an.
DRAGOSTE: În cuplurile consacrate domnește echilibrul, dacă nu și căldura. În poveștile de amor, situația se poate schimba în mod neașteptat și exploziv, de la o zi la alta, până pe 10 sau, mai blând, mai încolo.
SĂNĂTATE: Ochii, nasul sinusurile sau ten­siunea vă pot provoca dureri de cap, la propriu, după data de 10.


CAPRICORN
Povești de dragoste


În familia dvs. se pot petrece multe schimbări surprinzătoare, în special la în­ceputul lunii, schimbări care vă solicită multă ener­gie și răbdare. Problema e că schimbările bruș­te care s-au tot petrecut în viața dvs. de vreo șase ani încoace v-au consumat o bună parte din energia și răbdarea de care, iată, aveți nevoie din nou. Ati­tu­­dinea dvs., care oricum nu sunteți amatori de sur­prize și schimbări abrupte de direcție, poate fi una de refuz, și în privința transformărilor pozitive. Da­că lucrați aici, vă va veni mult mai ușor să pre­luați situația din mers și s-o direcționați.
BANI: Mai sunt trei luni și ceva, timp în care puteți interveni asupra neajunsurilor pe care le-ați observat după 11 februarie. Cei din familie, care s-au obișnuit să îi tot ajutați, ar trebui să pri­mească o lecție, după 5.
CARIERĂ: Toată agitația asta cu famila și aca­returile de tot felul vă împiedică să faceți progresul către care aspirați. Deocamdată, propuneți-vă obiective modeste.
DRAGOSTE: O nouă poveste de dragoste poate să înceapă, în forță, după data de 10. Și poate fi vorba chiar de ceva de durată, mai ales dacă vă cunoașteți în împrejurări neobișnuite.
SĂNĂTATE: Oboseala cronică nu dispare, dar vă vine mai ușor să trăiți cu ea. Tra­tați-vă conștiincios problemele osoase și dinții.


VĂRSĂTOR
Simpatie din toate părțile


Și dacă ziua ar avea 48 de ore, tot nu v-ar ajunge ca să faceți tot ce v-ați dori. Prieteni noi vă cer să vă întâlniți cu ei, prieteni vechi doresc să vă revadă, programul vi se poate schimba de la o clipă la alta, dar, categoric, simțiți că trăiți din plin. În toată această agitație, pot apărea destule momente de neatenție. E important să nu le aveți în trafic. Un maximum de prudență vă recomandăm până pe 10, dar riscurile revin, într-o formă atenuată, e drept, în ultima săptămână a lunii. Ar fi de dorit să nu lăsați discuțiile animate să se înfierbânte.
BANI: O perioadă oportună pentru semnarea contractelor de serviciu e până pe 13. O afacere ori o investiție poate fi finalizată cu bine până pe 12, când e Lună plină.
CARIERĂ: Știți probabil deja că personaje destul de puternice vă lucrează din culise, dar cea mai mare greșeală pe care o puteți face, în prima parte a lunii și în jurul datei de 27, ar fi să vă apărați cu vehemență.
DRAGOSTE: Cuplurile consacrate trec printr-un proces de reajustare, care mai du­rează trei luni și ceva. Evitați rutina, ca să vă dați seama cum stau lucrurile de fapt între voi.
SĂNĂTATE: Sistemul imunitar are în con­tinuare nevoie de ajutor, mai ales dacă in­fec­țiile care apar vizează aparatul uro-genital.


PEȘTI
Nu vă luați visele drept realitate


Sunteți în revenire după puternica eclipsă de Soa­re din 26 februarie, care s-a petrecut în semnul dvs. Acesta nu este un lucru rău, dim­potrivă, acum puteți să faceți mai multă ordine în planurile dvs. Dar pentru asta trebuie să faceți o distincție clară între ceea ce puteți face cu ade­vărat, cu credință și pasiune, și ceea ce vă ima­ginați că ați putea face. Cinci luni durează pro­cesul lămu­ritor, iar la mijlocul lunii, un amic, o rudă sau un vecin, v-ar putea ajuta să faceți aces­te distincții. Unii dintre dvs. pot fi tentați să se apuce să învețe ceva nou și incitant.
BANI: De astă dată nu e bine să vă luați după sfaturile prietenilor dvs, nici măcar să le cereți sau să le dați bani împrumut. Cu cât sunteți mai cumpătați și mai conservatori, cu atât mai bine.
CARIERĂ: Discuțiile cu șefii pot fi destul de tensionate, între 10 și 13. Nu e cazul să le cereți mai mult, mai ales că de abia ați început să fiți priviți cu mai multă îngăduință. Noua dvs. reputație mai trebuie consolidată o vreme, înainte să vă luați avânt.
DRAGOSTE: Ceva pus la cale de destin vine să armonizeze relația de cuplu, către mijlocul lunii. Luați-vă timp pentru partener, mai ales pe 13 și 14.
SĂNĂTATE: Deși s-ar putea să nu aveți pro­bleme serioase, fiți atenți la felul în care vi se comportă stomacul, inima și coloana și luați măsuri de îndată ce apare ceva.