În anul 2005, cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au invitat 1200 de persoane adulte din SUA să răspundă la un chestionar. 25% dintre respondenți au declarat că principala lor sursă de dureri este spatele, mărturisind că această suferință se răsfrânge în mod negativ asupra muncii lor, ca și a altor îndatoriri, a activităților zilnice, a somnului, a stării generale de spirit și, mai ales, a poftei de viață. Din păcate, durerile de acest tip nu sunt ușor de combătut. Deși participanții la sondajul sus-amintit apelaseră la medicamente alopate și tehnici mentale de relaxare, numai 50% dintre ei afirmau că ele au avut efect. Astfel, un număr impresionant de oameni înghit zilnic cantități uriașe de medicamente care, în final, le aduc prea puțin folos.
Nu cu multă vreme în urmă, soluțiile oferite de medici pentru durerile de spate erau: repaos, un tratament medicamentos pe termen lung și intervenția chirurgicală. Din fericire, acum nu se mai recurge atât de des la bisturiu. În cazul când vi se recomandă totuși operația, noi v-am sfătui să cereți o a doua opinie medicală. Fiindcă practica ne arată că 80% dintre pacienții care nu acceptă să fie operați reușesc să-și calmeze treptat durerile într-un interval de aproximativ patru luni. Desigur, aceasta nu înseamnă să renunțăm din principiu la orice medicație. În fazele acute, cu dureri violente, se pot administra pe o perioadă scurtă analgezice, aspirină și alte antireumatice nesteroidiene, care ameliorează simptomele, cel puțin temporar. În situațiile foarte grave pot fi indicate codeina și chiar un preparat cu morfină - ambele au la bază o materie primă vegetală: semințele de mac.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva durerilor de spate
Nu trebuie să neglijăm faptul că există o serie de alimente capabile să prevină și să trateze eficient durerile cronice de spate.
*** Ardeii iuți
Capsaicina, o substanță rășinoasă, usturătoare, căreia i se datorează și gustul ardeilor iuți, este cel mai puternic analgezic natural. Aplicată extern, ea distruge așa-numita substanță P, responsabilă pentru transmiterea impulsurilor dureroase. În absența substanței P, semnalele de durere nu mai pot ajunge la creier. Zeci de studii atestă faptul că mai multe tipuri de dureri, inclusiv cele de spate, pot fi calmate temporar cu ajutorul capsaicinei.
Vă puteți procura din comerț o cremă cu 0,025 până la 0,075% capsaicină, cu care să vă ungeți spatele de trei-patru ori pe zi. Aveți și alternativa (mai ieftină) de a mărunți în blender câteva teci de ardei iute crud și de a aplica pasta obținută direct pe porțiunile dureroase ale spatelui. Sau de a-l combina cu o cremă oarecare, de exemplu Nivea. Pentru oricare dintre variante v-ați decide, vă puteți aștepta ca la primele utilizări să simțiți o arsură, care însă va dispărea treptat, pe măsură ce continuați tratamentul. După aplicarea cremei sau a pastei de ardei, este obligatoriu să vă spălați bine pe mâini, căci dacă duceți apoi întâmplător degetele la ochi, nas sau gură, veți avea surpriza unor senzații extrem de neplăcute.
Capsaicina se administrează de preferință extern. Cu toate acestea, vă va fi de folos să mâncați mai mulți ardei iuți, sosuri condimentate cu ei și pulbere de piper Cayenne (care, deși poartă acest nume, n-are nicio legătură cu piperul, ci se obține prin măcinarea tecilor uscate de ardei Cayenne). O altă posibilitate ar fi să luați de trei ori pe zi tinctură Cayenne (0,3 până la 1 ml). De asemenea, vă puteți prepara o infuzie din jumătate de linguriță, până la una întreagă, de pulbere de piper Cayenne (2,5-5 g), lăsată 10 minute într-un sfert de litru de apă clocotită. Din această infuzie se ia de trei-patru ori pe zi câte o linguriță, diluată în apă.
*** Ghimbirul
Ghimbirul conține în cantitate mare o substanță cu puternic efect antiinflamator, numită zingibain. Specialiștii apreciază că ea este mai eficientă decât bromelaina din ananas, ori papaina din papaia. Se pare că în ghimbir există de o sută optzeci de ori mai multe enzime proteolitice decât în papaia, motiv pentru care el reușește mai bine să amelioreze suferințele de origine inflamatorie, așa cum sunt durerile de spate. Pe lângă aceasta, ghimbirul ne oferă și patru inhibitori naturali ai enzimei COX-2, care nu provoacă efecte secundare grave - spre deosebire de preparatul farmaceutic de sinteză Celebrex.
Nu este greu să consumați suficient ghimbir, pentru a ajuta la ameliorarea durerilor. Obișnuiți-vă să condimentați zilnic mâncarea cu jumătate de linguriță de pulbere sau 30 g (2 linguri) de rădăcină proaspăt rasă. De asemenea, puteți prepara un ceai, punând la infuzat 3 sau 4 rondele de rădăcină proaspătă, într-o cană de apă clocotită. Dacă preferați, vă puteți procura doza terapeutică și dintr-o tinctură sau din capsule. Vă va fi de ajutor chiar și ginger ale, o băutură plăcută - însă trebuie să citiți eticheta de pe sticle, pentru a vă asigura că ea a fost într-adevăr fabricată din ghimbir și nu doar asezonată cu arome sintetice. În unele magazine naturiste, se găsește și o alifie de ghimbir cu miere, rudă îndepărtată a unei rețete exotice, folosită de populația din bazinul Amazonului. Ea constă din ghimbir, miere, rom și rășină recoltată de la arborele numit Sângele dragonului (Croton lechleri). De altfel, nimic nu vă împiedică să vă pregătiți și dvs. un ceai dintr-o lingură de ghimbir uscat, la care să adăugați miere după gust și un strop de rom.
*** Menta
Uleiul de mentă conține foarte mult mentol care, întrebuințat extern, ameliorează durerile și contracturile musculare asociate cu problemele spatelui. Desigur, și în comerț se găsesc produse cu mentol. Totuși, ar putea fi mai sănătos să vă ungeți spatele cu un simplu ulei de mentă. Însă rețineți că el este toxic, așadar, contraindicat pentru uzul intern. În schimb, puteți bea zilnic 3-4 căni dintr-un ceai preparat astfel: 1 linguriță cu vârf (5 g) de frunze uscate de mentă se opărește cu 1 cană de apă clocotită și se lasă la infuzat între 5 și 10 minute. Dacă vreți să-i sporiți efectul, adăugați puțin mușețel și un baton de lemn-dulce. Astfel veți beneficia de un supliment de substanțe cu acțiune analgezică și antiinflamatoare. Iar în perioadele critice, puteți lua 3 până la 6 g de mentă pe zi, sub formă de capsule ori tablete. Însă, dacă aveți cumva mentă în grădină sau într-o jardinieră pe balcon, metoda cea mai puțin complicată este să culegeți câteva frunze proaspete, să le striviți între degete și să le puneți, fixate cu un bandaj, pe locurile unde simțiți durere.
** Ananasul
Acest fruct exotic conține o sumă de principii active care vă pot fi de ajutor contra durerilor de spate. Trebuie să amintim în primul rând bromelaina, o enzimă proteolitică foarte utilă în bolile inflamatorii însoțite de dureri, deoarece ameliorează tumefierile și inflamațiile. Acțiunea ei antiinflamatoare este atât de puternică, încât autoritățile medicale din Germania au recomandat ca ea să fie administrată în perioada de după traumatisme și operații. Ananasul ne oferă și mult mangan, un oligoelement indispensabil pentru formarea fibrelor de colagen, acea proteină robustă, care se regăsește în structura oaselor, a pielii și a cartilajelor. O cană plină cu bucățele de ananas proaspăt este suficientă pentru a acoperi necesarul zilnic (2 mg). Apoi, ananasul ne furnizează o mare cantitate de vitamina C, de asemenea prezentă în procesul de formare a colagenului. O cană cu bucăți de ananas ne aprovizionează cu 24 mg de vitamină C, respectiv 40% din doza zilnică recomandată.
Totuși, cercetările cele mai recente au condus la concluzia că bromelaina din ananasul proaspăt și papaina (enzima similară din papaia proaspătă) nu ating o concentrație suficientă pentru a calma durerile puternice de spate. Desigur, este foarte bine să mâncați aceste fructe ca atare ori sub formă de suc, însă cantitățile eficiente terapeutic nu le veți obține, probabil, decât prin administrarea unor suplimente nutriționale. Terapeuții naturiști prescriu între 250 și 750 mg de bromelaină, de trei ori pe zi. Din studiile realizate cu participanți voluntari a reieșit că o doză zilnică de până la 2.000 mg nu prezintă niciun fel de riscuri.
Pentru rezultate și mai bune, puteți adăuga ghimbirul, cu enzima lui proteolitică, zingibain.
** Cireșele
Este greu de presupus că, mâncând o porție de cireșe, veți obține o ameliorare notabilă a durerilor violente de spate. Dar dacă vă supără des aceste dureri, consumul regulat poate contribui la reducerea problemelor mușchiului pătrat lombar (musculus quadratus lumborum). Când vă apar senzații dureroase în zona lombară, mușchiul de care vorbim este cel dintâi afectat. În anul 2006, revista "British Journal of Sports Medicine" a publicat rezultatele unui experiment: 14 studenți cu o stare de sănătate bună fuseseră supuși unui atrenament care le suprasolicita mușchii, iar înainte de aceasta, li se dăduse să bea o sticlă cu suc de cireșe (corespunzând cu consumul a 50-60 de boabe). Ulterior, cercetătorii au constatat că prezența, ca și intesitatea durerilor, au fost mai reduse la cei care băuseră suc.
** Curcuma
Curcuma constituie o sursă excelentă de curcumin, un antioxidant puternic, care este, totodată, și un analgezic natural, fiind un inhibitor al enzimei COX-2. Astfel, ea reprezintă o alternativă lipsită de efecte secundare a inhibitorilor sintetici de COX-2, cum este, de pildă, Celebrex. Reduce inflamațiile prin scăderea nivelului de histamină și determină glandele suprarenale să producă mai mult cortizon - analgezicul natural al organismului. Pacienții care au avut curajul să renunțe la Celebrex în favoarea curcuminului nu regretă această opțiune.
Curcuminul poate ameliora durerile și anchiloza articulară în poliartrita reumatoidă și reduce inflamațiile postoperatorii. Și, fiindcă alimentul în stare naturală este oricând de preferat substanțelor extrase din el, vă îndemnăm să condimentați cât mai des orezul fiert și alte feluri de mâncare cu pulbere de curcuma sau curry, ba chiar să le adăugați și alte alimente cu efect antiinflamator, ca ananasul și papaia. Din curcuma se poate prepara și un ceai.
Este totuși dificil să-ți asiguri doza terapeutică de curcumin numai din alimentație. Terapeuții recomandă o doză zilnică de 250 până la 500 mg de curcumin pur, luat între mese - ceea ce ar însemna minimum 5 și maximum 25 de lingurițe de pulbere de curcuma. Nici cel mai entuziast fan n-ar fi în stare să înghită atât. De aceea, vă sfătuim să vă condimentați cât mai des mâncarea cu curcuma pentru prevenirea durerilor, iar atunci când vă aflați în faza acută, să vă combateți simptomele cu suplimente care conțin un extract standardizat de curcumin, cu concentrația de 90-95%. Adăugați, de fiecare dată, și puțin piper negru proaspăt măcinat, fiindcă el îmbunătățește asimilarea curcuminului în organism.
** Atac concertat asupra durerilor de spate
Dacă aveți dureri insuportabile pe care vreți să le combateți prin toate mijloacele posibile, începeți prin a mânca o fiertură de urzici. Urzica este o plantă cu proprietăți analgezice uimitoare. Preparați-vă apoi o alifie, în care veți introduce pastă de ardei iute, boabe de muștar măcinate, oțet, ulei de cuișoare (bogat în eugenol) și puțin ulei de mentă. Aplicați-vă pe spate acest amestec cu miros înțepător. După aceea, mâncați un ardei iute roșu (care, pe lângă capsaicină, mai conține și salicilați) sau o lingură de hrean ras ori muștar (în ambele se găsește izocianat, o substanță care ajută la calmarea durerilor).
Ce este bine să evitați
Nu se cunosc alimente care să agraveze durerile de spate, deci puteți consuma tot ce vă priește - atâta vreme cât nu mâncați prea mult. Surplusul de greutate corporală, îndeosebi cel care atinge limita obezității, solicită enorm zona lombară. La fel și sedentarismul. Renunțarea la exercițiul fizic este una din cele mai mari greșeli pe care le poate face un pacient cu astfel de simptome. Centrele medicale de recuperare vă oferă programe excelente de kinetoterapie și, totodată, acolo puteți beneficia de îndrumarea unui specialist.
Din cămara cu ierburi de leac
Numeroase cercetări confirmă faptul că gheara-diavolului (Harpagophitum procumbens) ameliorează durerile de spate, în special pe cele lombare, având o eficiență comparabilă cu aceea a medicamentelor de sinteză. Un studiu efectuat cu participarea a 316 pacienți a dovedit că extractul de gheara-diavolului poate calma aceste dureri la fel de bine ca o doză standard de Rofecoxib (Vioxx), un inhibitor al enzimei COX-2, între timp retras de pe piață, deoarece s-a descoperit că făcea să crească riscul de infarct.
Dacă aveți senzația tipică de împunsătură în spate, încercați cu 1200 mg de gheara-diavolului pe zi. Rețineți însă că ea poate fi periculoasă pentru persoanele care au tensiunea arterială prea mică sau își administrează anticoagulante. De aceea, ar fi prudent să cereți părerea medicului dvs., înainte de a lua acest remediu.