Mirodenii pentru calmarea durerii
* Aplicați puțin ulei esențial de cuișoare pe dintele care doare. Cuișoarele au un efect anesteziant, datorită conținutului ridicat de eugenol, o substanță ce posedă proprietăți antibacteriene puternice. La începutul secolului 19, medicii și dentiștii nu se deplasau fără să aibă la ei un flacon de ulei esențial de cuișoare. Pe moment, acest ulei poate provoca o ușoară senzație de arsură, dar sedarea intervine rapid.
* Același efect se obține și folosind cuișoare întregi. Introduceți câteva cuișoare în gură, lăsați-le să se înmoaie și zdrobiți-le, apoi, cu molarii sănătoși, pentru a scoate uleiul din ele. În continuare, țineți cuișoarele lipite de dintele dureros, circa 20-30 de minute.
* Dacă nu aveți cuișoare la-ndemână, preparați o pastă din praf de ghimbir și piper de Cayenne măcinat. Puneți ingredientele într-un bol mic, adăugați puțină apă și amestecați până obțineți o pastă. Luați o bucată de vată, înmuiați-o în pastă până ce o acoperă bine și plasați-o sub dintele care doare (pasta trebuie să atingă doar dintele, nu și gingia pe care o poate irita). Un singur remediu din cele două este suficient. Indiferent care, pentru că ambele calmează durerea.
Băi de gură, calmante
* Clătiți-vă gura cu tinctură de smirnă. Smirna este astringentă, având ca efect diminuarea inflamației. Și are, în plus, proprietăți antibacteriene. Puneți 1 linguriță de smirnă (pulbere) în 200 ml de apă, lăsați să fiarbă, la foc mic, circa 30 de minute, luați decoctul de pe foc, strecurați-l și lăsați-l să se răcească. Clătiți-vă gura, de 5-6 ori pe zi, cu 1 linguriță de decoct, diluat în 1/2 de ceașcă de apă.
* În afara gustului plăcut, infuzia de mentă are o anumită putere anesteziantă. Puneți 1 linguriță de frunze uscate într-o ceașcă de apă clocotită, lăsați să se infuzeze 20 de minute și strecurați. Folosiți infuzia răcită pentru a vă clăti gura. Apoi scuipați-o. Reluați procedeul de câte ori doriți.
* Pentru a dezinfecta și pentru a calma, provizoriu, durerea, clătiți-vă gura cu apă oxigenată (20 ori), diluată în aceeași cantitate de apă. Această baie este recomandată atunci când durerile de dinți sunt însoțite de febră (semn de infecție).
La fel ca și în cazul remediilor recomandate anterior, este vorba de un tratament provizoriu, vizita la dentist fiind indispensabilă. Pentru că originea infecției trebuie descoperită și tratată corespunzător. Apa oxigenată, chiar și diluată, nu trebuie înghițită! Clătiți-vă gura 20-30 de secunde și apoi scuipați-o.
Apa sărată curăță gingia dimprejurul dintelui și diminuează puțin inflamația, provocând scurgerea unei părți din lichidul reținut în țesut.
Reluați procedeul de câte ori doriți.
Compresele - reconfortante
* Puneți o bucățică de gheață într-o pungă de plastic, înveliți punga într-o bucată de pânză subțire și aplicați-o pe dintele dureros. Lăsați să acționeze circa 15 minute. Puteți folosi și o pungă cu cuburi de gheață, pe care s-o lipiți de obraz, în zona dintelui care vă doare.
* Aplicarea unei comprese înmuiate în ceai cald este un remediu tradițional, ce merită încercat. Ceaiul conține taninuri, a căror astringență poate reduce inflamația și poate aduce o ameliorare temporară.
* Un alt remediu al bunicii: aplicarea pe obraz a unei foi de hârtie groasă (de ambalaj), îmbibată cu oțet și acoperită - pe o parte - cu piper negru. Căldura produsă astfel poate "disimula", pentru moment, senzația de durere.
Periajul blând
* Folosiți o pastă pentru dinți sensibili. În cazul retracției gingiei (datorată acumulării de placă dentară și de tartru), aceasta ar putea calma durerile, resimțite, de obicei, la ingerarea alimentelor foarte fierbinți sau foarte reci. Reculul gingiei aduce după sine dezvelirea părții inferioare a dentinei, care nu este acoperită cu smalț: în acest caz, baza dinților este neprotejată și devine sensibilă la cald, la rece și la alți stimuli care provoacă durerea.
* Pentru a vă proteja gingiile și pentru a limita această retracție, spălați-vă pe dinți cu o periuță extramoale.
Astupați spărturile
* Dacă v-ați rupt un dinte sau v-a căzut o plombă, acoperirea părții expuse cu o bucată de gumă de mestecat vă va atenua puțin durerile. Această tehnică poate fi folosită până ce ajungeți la stomatolog, și pentru fixarea unei plombe care amenință să se desprindă. Pentru a nu agrava situația, evitați să mestecați pe partea dintelui cu probleme, până ce acesta va fi "reparat".
* Puteți, de asemenea, să folosiți un material de restaurare provizoriu (de tipul Cavit), cumpărat de la farmacie, care vă va proteja dintele, dar și partea interioară a obrazului, în caz că există margini care agață.
Calmarea prin apăsare
Pentru a potoli rapid durerea de dinți, apelați la acupresură. Apăsați cu degetul mare pe dosul celeilalte palme, acolo unde se întâlnesc baza degetului mare cu cea a arătătorului. Mențineți presiunea circa 2 minute. Această manevră stimulează eliberarea endorfinei, hormonul stării de bine, produs de creier. Specialiștii în acupresură recomandă evitarea acestor proceduri de către femeile gravide.
Bine de știut
Durerile de dinți se datorează adeseori cariilor dentare, care se formează sub acțiunea bacteriilor ce proliferează în resturile alimentelor dulci, cu mult amidon, lipite de dinți. Aceste bacterii produc acizi, care atacă dinții. Și atunci când este atins un nerv, încep durerile. Dar durerile de dinți pot avea și alte cauze: bucăți de mâncare blocate între doi dinți, plombe căzute, dinți crăpați, abcese ("pungi" infectate între dinți și gingie) sau probleme legate de sinusuri.
Când apelați la stomatolog
Consultați dentistul cât mai repede posibil, chiar dacă simptomele par să se diminueze. Remediile propuse aici nu pot aduce decât o ameliorare trecătoare. Medicul stomatolog este singurul care poate determina cauza durerilor dvs. Probabil că va fi necesar un tratament specific. Dacă lăsați lucrurile să treneze, situația se va înrăutăți.
Testat...
Conform părerii populare, masarea mâinii cu un cub de gheață poate calma durerile de dinți.
...și adeverit
Mesajele pe care nervii le transmit creierului pentru a semnala frigul pot interfera cu semnalele de durere provenind de la dinte. Înveliți un cub de gheață într-o pânză fină și treceți-l peste zona cărnoasă situată între degetul mare și degetul arătător.