Guvernul și multinaționalele

Ciprian Rus
În Sălaj, ca să luăm ca reper județul care a dat ultima "sursă" a tuturor "relelor" din societatea ro­mâ­nească, pe fostul premier Dacian Cioloș, existau, îna­inte de Revoluție, patru mamuți indus­triali: Armătura, Elcond, Anvelope și Silcotub.

Primele două, producătoare de robineți, respectiv conductori, au fost pri­vatizate "românește". Elcond a murit, în vreme ce Armătura, ajunsă - via Dinu Patriciu - la oligarhii estici de la Kaz Munai Gaz, mai fac bani doar din vânzarea spațiilor, în condițiile în care, povestesc oamenii din zonă, a ajuns de la 7.000 de angajați la mai puțin de 200. Anvelope și Silcotub au avut o soartă diferită. Au ajuns pe mâna celor de la "Michelin" și "Tenaris", "mul­tina­ționa­lele" cărora președintele PSD, Liviu Dragnea, și alți aleși cu putere din majoritatea par­lamentară, le caută în coarne zilele acestea. Rezul­tatul e că fostele Anvelope și Silcotub plătesc taxe la stat, dau salarii bune și se implică extraordinar în viața Zalăului. Despre ce se întâmplă la Cluj-Napo­ca nu mai are rost să vorbim. Orașul are șomaj practic inexistent, în vreme ce tinerii sunt curtați încă din universități, de cele mai mari companii IT din lume. Mai aproa­pe de Teleorman, Bucureștiul își datorează poziția foarte bună la capitolul produ­sului intern brut pe cap de locuitor, multina­ționa­lelor care plătesc salarii de tip european...
Sigur că multinaționalele nu sunt niște mânăstiri de măicuțe și nici centre de protecție socială, un concept atât de drag PSD-ului. Au făcut și ele gre­șeli prin România (nu fără a avea asigurat spatele "românilor verzi", aflați în fruntea statului), au și ele interesele lor (că nu au venit la noi doar pentru că l-au auzit pe Prințul Charles vorbind frumos despre Transilvania), dar punerea în acord a inte­reselor lor cu cele ale noii guvernări ar trebui făcută prin dialog și pe bază de principii, nu prin amenin­țarea cu SRI-ul și cu controalele ori cu retorica co­munistă de tip Gheorghiu-Dej, despre imperialiștii care ne-au distrus țărișoara. Dacă guvernul român și PSD-ul, care a guvernat ani și ani de zile țara, vor să dea o lecție "multinaționalelor", o pot face înce­pând prin mai buna administrare a companiilor pe care le au în subordine: Metrorex e în faliment, într-un București sufocat de trafic, CFR Călători și CFR Marfă sunt, la propriu, pe butuci, Taromul e și el în aer, dar la figurat. Iar când le va profitabiliza pe astea, până să se arunce să scoată toate firmele străine din țară, ar putea trece la reforma sistemului bugetar, care înghite - până una-alta - cam tot ce produc blestematele de multinaționale.