Dr. CARMEN NEAGU - medic primar recuperare medicală la Centrul de sănătate Clermont: "Avem pacienți care spun că nu pot trăi fără cura balneară de aici"
- Cu toate că vremea de-afară nu-i chiar de concediu, văd foarte multă lume în stațiunea Covasna. Care este explicația?
- Aici nu prea contează nici sezonul, nici temperatura. Cei mai mulți oameni nu vin la distracție în Covasna, ci pentru odihnă și tratament. Din fericire, beneficiem de numeroși factori naturali de cură, care compensează lipsa de distracție. Iată de ce, spre deosebire de alte stațiuni din țară (lăsate în paragină, care s-au degradat în timp și unde nu se mai poate face cură balneară), cele câteva baze de tratament din Covasna sunt solicitate în permanență de bolnavi, pe tot parcursul anului.
- Ce afecțiuni pot fi tratate la Covasna?
- Principalele recomandări medicale vizează afecțiunile cardiovasculare: arteriopatii (arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare - stadiul I și II, trombangeita Bürger), cardiopatii ischemice cronice (sechele după infarctul miocardic - la minimum 6 luni după episodul acut, fără tulburări de ritm, fără angor instabil, echilibrate din punct de vedere hemodinamic, angină pectorală stabilă și angină de efort - aflate sub tratament medicamentos), hipertensiune arterială stadiul I și II (sub control medical, fără boli asociate care să excludă tratamentul cu factori naturali), valvulopatii (valvulopatii reumatismale fără tulburări clinice hemodinamice, valvulopatii operate - la 3 luni de la efectuarea actului operator, cu avizul medicului cardiolog), tulburări circulatorii venoase (sechele după tromboflebite superficiale sau profunde), sechele după accidente vasculare cerebrale (numai la bolnavii echilibrați cardiovascular, cu aviz din partea medicului neurolog!), afecțiuni reumatice (afecțiuni articulare și abarticulare degenerative - tip artroze, afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale - spondiloze, boli cronice inflamatorii articulare sau de coloană vertebrală - numai în sezonul cald, reumatism de focar - după asanarea focarului, osteoporoză), boli endocrine (hipofuncționale), afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet, obezitate, gută), boli ale sistemului nervos periferic (radiculopatii, polinevrite, sechele posttraumatice ale nervilor periferici), afecțiuni asociate (nevroză astenică).
Gloria stațiunii -
Mofetele
- Unii dintre factorii naturali care fac reputația deosebită a Covasnei sunt mofetele...
- Da, una dintre cele mai eficiente metode de cură balneară este mofeta - un loc special amenajat, în care sunt captate gazele rezultate din emanațiile post-vulcanice. Pe teritoriul Covasnei și în împrejurimi, în zona de curbură a arcului Carpatic, emanațiile au apărut în mod natural, acum câteva mii de ani, în urma mișcării plăcilor tectonice.
Principalul efect terapeutic al mofetei este vasodilatația - atât periferică (vasele mici de sânge - capilare, arteriole, venule etc.), cât și sistemică (vasele mari de sânge - artere și vene). Procedeul ajută la modificarea calibrului vaselor sanguine, ceea ce duce la îmbunătățirea circulației sângelui în întregul organism. Dacă ajutăm circulația periferică, se ameliorează și circulația sistemică, implicit circulația cerebrală. Iar un debit sanguin crescut înseamnă, în primul rând, o mai bună irigație tisulară cu substanțe esențiale pentru viață, lucru care conduce la îmbunătățirea funcționării tuturor organelor și sistemelor corpului. Prin efectul de "recalibrare" a sistemului circulator se ameliorează efectele negative ale unor afecțiuni cardiovasculare (hipertensiunea arterială în stadiul I și II, de exemplu, unde curele bianuale dau rezultate de excepție).
- În ce alte boli mai este indicată mofeta?
- Așa cum vă spuneam, cele mai bune rezultate se obțin în afecțiunile cardiovasculare. Pe lângă hipertensiunea arterială, gazele de mofetă au efecte benefice în cardiopatiile ischemice compensate, în sechelele după infarct miocardic (obligatoriu la cel puțin trei luni după infarct!), în arteriopatiile aterosclerotice, în bolile varicoase (ulcerele varicoase se vindecă cu acest tratament!) și în disfuncțiile sexuale cauzate de tulburări circulatorii.
- Cum se face tratamentul?
- Mofeta noastră e construită într-un spațiu special amenajat, la demisolul hotelului, chiar deasupra unei emanații de gaze. Factorul terapeutic utilizat este dioxidul de carbon, care are o concentrație de 95-98%. Pentru că are densitate mai mare decât aerul, se acumulează în partea de jos a mofetei și formează un strat compact, invizibil. Nivelul dioxidului de carbon este controlat la fiecare jumătate de oră cu ajutorul unui chibrit aprins, care este coborât ușor în mofetă, până când acesta se stinge. Se marchează nivelul (vedeți această panglică roșie), iar pacienții trebuie să stea în picioare, în emanația de gaz, unde se exercită acțiunea benefică, până la ombilic - nivelul maxim admis, pentru a nu se produce intoxicații accidentale. Mofeta induce o senzație plăcută: moleculele de gaz acționează aproape instantaneu, trec prin hainele și prin pielea bolnavului, iar dilatarea vaselor capilare conduce la încălzirea extremităților. Concentrația scăzută de bioxid de carbon din straturile superioare ale gazelor de mofetă stimulează respirația și transportul oxigenului către organe și țesuturi, inclusiv către creier, ceea ce ajută la creșterea performanțelor intelectuale!
În caz de disconfort (tahicardie, transpirație, amețeală), tratamentul se întrerupe imediat.
Emanația mofetariană mai conține și alte gaze de origine vulcanică: sulf, amoniac, magneziu, sodiu, cantități mici de heliu și radon, care cresc puterea de pătrundere a dioxidului de carbon în tegumente.
- Câte zile de tratament sunt necesare pentru obținerea unor rezultate durabile?
- Ideal ar fi ca tratamentul să dureze 10-12 zile, dar cum nu toată lumea își permite să stea atât în stațiune, e nevoie de măcar 5-6 zile, pentru ca efectul să se facă simțit. Și asta, deoarece în primele zile se produce adaptarea organismului - la climă, la aerul puternic ionizat, la procedurile terapeutice. Să nu uităm că, la începutul tratamentului, orice afecțiune e "răscolită" de gazele de mofetă, motiv pentru care și expunerea se face gradat: se începe cu 5 minute în prima zi, apoi creștem gradual durata de tratament, până ajungem la 20 de minute. Se pot face și două mofete zilnic - în funcție de patologie, desigur! Dacă bolnavul optează pentru o cură de 6 zile, sunt necesare două cure pe an, la o distanță de șase luni între ele. Rezultatele apar la 2-3 săptămâni după terminarea curei și durează circa șase luni - motiv pentru care și recomandăm cele două cure anual.
Efectele tratamentului mofetic sunt benefice pentru pacienți: presiunea arterială este ținută mai bine sub control, încep să reducă dozele de medicamente (la recomandarea medicului cardiolog, desigur!) și nu le mai apar alte afecțiuni asociate, ceea ce este mare lucru! Mă refer aici în special la diabet, care are efect negativ asupra microcirculației, prin apariția de arteriopatii. Ei bine, după cura mofetică se dezvoltă circulația colaterală, iar arteriopatiile se ameliorează semnificativ și nu se mai refac atât de repede. Avem pacienți care vin de peste 10 ani la tratament și spun că nu pot trăi fără cura balneară la Covasna. Oameni care au grijă de sănătatea lor și, în ciuda vârstei destul de înaintate, se simt foarte bine, au un tonus psihic nemaipomenit și o veselie molipsitoare.
- Există și contraindicații pentru acest tratament?
- Pe lângă efectele benefice incontestabile, gazele de mofetă pot face și rău în unele cazuri. Contraindicațiile generale se adresează în primul rând femeilor însărcinate (cu sarcină normală de peste 3 luni) și persoanelor care au afecțiuni acute febrile, hemoragii de orice natură, boli infecțioase, epilepsie, boli neoplazice, boli digestive, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică, boli sistemice, psihopatii cronice manifeste, boli respiratorii cronice cu disfuncții ventilatorii. Contraindicațiile specifice se referă la afecțiunile cardiovasculare. Nu pot urma cura cu gaze de mofetă pacienții cu infarct de miocard cu evoluție severă, în faza acută, sau după un infarct miocardic recent, cu deficit motor major, cei cu cardiopatie ischemică nedureroasă, cei cu tulburări majore de ritm cardiac. De asemenea, mofeta este contraindicată în insuficiența cardiacă, în hipertensiunea arterială stadiul III sau cu complicații, în stenoza mitrală sau aortică, în valvulopatiile cu fenomene de insuficiență cardiacă sau accidente trombotice recente, în ateroscleroza cerebrală cu tulburări psihice sau de comportament, în accidentele trombotice cerebrale cu sechele neurologice importante, în insuficiențele venoase stadiul II și III.
Iată de ce pacienții trebuie să fie investigați cu maximă atenție înainte de tratament, inclusiv în privința bolilor asociate, iar dacă au contraindicații li se atrage atenția asupra riscurilor, deoarece unii bolnavi sunt tentați să meargă la mofetele în aer liber din zonă, fără să știe la ce pericol se expun. Pun accent pe faptul că tratamentul se face numai la recomandarea medicului balneolog și sub atenta lui observație!
Stațiunea celor 1000 de izvoare
Apele minerale
- Un alt important factor de cură al stațiunii Covasna îl reprezintă apele minerale. Nu degeaba e numită și "stațiunea celor 1000 de izvoare"! În ce boli sunt indicate aceste ape?
- Nu știu dacă mai sunt chiar 1000 de izvoare în Covasna, însă efectul terapeutic al apelor minerale naturale e la fel de important. Practic, vorbim aici despre un efect cumulativ, ținând cont de faptul că apele carbogazoase sunt utilizate pentru băi cu bioxid de carbon, deoarece au un conținut ridicat de gaz carbonic, compus din acid carbonic dizolvat și bule de CO2. Băile cu apă minerală combină factorul termic cu cel chimic și presiunea hidrostatică exercitată de apă. Bioxidul de carbon formează o peliculă de bule la suprafața pielii, care penetrează bariera tegumentară, apoi, prin stimularea microtactilă a țesuturilor aflate în imersie, exercită un fenomen de vasodilatație locală până la nivel muscular, prin eliberarea de substanțe vasoactive capilare. Băile se fac la temperatura de 33-34°C, cu corpul în imersie generală sau parțială, timp de cel mult 15 minute.
În combinație, factorii terapeutici ai mofetei și ai băilor cu ape minerale realizează o vasodilatație lentă și sănătoasă, care, pe lângă efectul benefic direct asupra afecțiunilor cardiovasculare, are ca scop și îmbunătățirea transportului substanțelor hrănitoare către celule și țesuturi, dar și preluarea mai rapidă a deșeurilor metabolice și transportul lor la organele specializate, pentru a fi prelucrate și eliminate. Astfel, procesele inflamatoare din corp sunt reduse, iar procesele metabolice de la nivelul organelor interne, țesuturilor și celulelor sunt normalizate.
La Centrul de Sănătate Clermont mai avem echipamente de electroterapie computerizate (curenți de înaltă, medie și joasă frecvență), dar și aparate de magnetoterapie, destinate tratamentului afecțiunilor care se manifestă prin durere (spondiloze, reumatism cronic etc.). De asemenea, dispunem și de un laser terapeutic, aparatură pentru aerosoli, săli de masaj, jacuzzi, saună și piscină acoperită, astfel încât să le asigurăm clienților noștri toate facilitățile pentru recuperare. În sala de gimnastică medicală se poate face kinetoterapie cu aparate moderne, pentru recuperarea funcțiilor motorii diminuate sau pierdute în urma anumitor boli. Kinetoterapeutul stabilește planul de exerciții individual, în funcție de patologia cu care vine bolnavul. De exemplu, un antrenament de efort pentru un pacient cu infarct miocardic este foarte important în recuperare. Nu mai vorbesc de exercițiile de recuperare după accidente vasculare cerebrale, prin care se pot recâștiga numeroase funcții motorii pierdute!
Darul pădurilor -
Aerul ionizat
- Aminteați mai devreme și de aerul Covasnei, ca factor terapeutic. Ce proprietăți are?
- În Covasna, factorul climateric e cu totul special. Aflată la o altitudine medie de 568 de metri, la contactul versantului estic al Munților Vrancei cu Depresiunea Bârsei, stațiunea e înconjurată de păduri nesfârșite, de foioase și conifere. Aerul blând, ozonat, foarte bogat în ioni negativi, are o importanță majoră în cura balneară, fiind benefic pentru pacienții cu boli cardiovasculare, deoarece induce o stare de relaxare și înlătură efectele stresului.
***
M-am plimbat și eu pe drumurile Covasnei, spre pădurile acoperite de nea. Pe drum, m-am întâlnit cu câțiva oameni ieșiți la plimbare și i-am întrebat dacă se simt mai bine în urma tratamentelor balneare pe care le urmează.
D-l George (68 ani) e din Suceava și a venit în stațiune împreună cu soția sa, Maria. "Noi urmăm în fiecare an două cure de tratament - una la Spitalul de Cardiologie Covasna, cu trimitere de la medicul de familie, și una la privat, pe unde găsim locuri și ne permitem prețul, că suntem pensionari amândoi. Eu am fost operat pe cord deschis acum 12 ani, aveam toate vasele de sânge înfundate. Mi-au schimbat medicii de la Târgu-Mureș aorta, valvele inimii și o parte din carotidă, pentru că sângele nu mai avea pe unde să circule. La doi ani după operație, mi s-a recomandat cura balneară la Covasna, iar diferența s-a simțit imediat. Înainte, nu puteam să merg mai mult de un kilometru pe zi, cu toate că mi-era indicat, pentru că oboseam groaznic, nu mai aveam aer și mă apucau palpitațiile. După primele două cure, cu totul alta a fost situația! M-am simțit din ce în ce mai bine de la an la an, doctorul meu cardiolog mi-a mai redus din medicamente, iar de atunci venim mereu, că doar nimic nu-i mai de preț ca sănătatea. Soția mea e hipertensivă, avea 2-3 crize pe săptămână, dar de când face mofetă și băi cu ape minerale la Covasna a scăpat de chinuri! A uitat de tahicardie și de junghiurile în piept, e mai activă și mai veselă, nu mai stă toată ziua în fotoliu, de frica palpitațiilor. Suntem foarte mulțumiți de rezultate! Medicii de aici sunt foarte serioși, profesioniști adevărați, care-și dau toată silința să ne facă bine, deci suntem pe mâini bune!"
D-na Eleonora e din Brăila și vine la Covasna de 7 ani. "Nu credeam c-o să scap de problemele pe care le aveam cu inima! M-am născut într-o familie de cardiaci - și mama, și tatăl meu au decedat în urma infarctului de miocard. Știam că am moștenit boala și m-am îngrijit încă din tinerețe, însă la 52 de ani, după moartea soțului meu, am suferit și eu un infarct destul de grav. Am stat mult prin spitale, am urmat fel de fel de tratamente, dar cu nimic nu mă simțeam bine. Aveam mereu o gheară în piept, iar inima mi-o lua razna, la cel mai mic efort. Auzisem de Covasna, dar niciun medic nu mi-a recomandat să vin aici la tratament. M-a încurajat un vecin cu același diagnostic, care făcea de câțiva ani cură în stațiune și spunea că se simte extraordinar. Mi-am luat o trimitere și am ajuns pentru prima dată la Spitalul de Cardiologie din Covasna, în 2010. Am fost consultată minuțios și mi s-au recomandat doar băi cu ape minerale, în primul an, abia apoi am făcut mofetă și gimnastică medicală de recuperare. Mă simt foarte bine de când urmez cura balneară, n-aș întrerupe-o nici dacă aș rămâne fără bani de mâncare! Nu mai am simptomele neplăcute de odinioară și nu mai iau atât de multe medicamente. În plus, de-a lungul vremii m-am împrietenit cu mulți dintre cei care vin la cură și ne planificăm venirea ca să ne bucurăm împreună de frumusețile locului. Recomand stațiunea Covasna tuturor celor care pot urma tratamentul, pentru că le aduce beneficii imense! Să-i transmiteți salutări d-nei Sânziana Pop. Vă citesc revista din 1994, când am descoperit-o prima dată la chioșcuri! Să fiți cu toții sănătoși și inspirați, că multe lucruri bune am învățat din ce scrieți dvs. acolo!"
D-na dr. CARMEN NEAGU poate fi contactată la Centrul de Sănătate al Hotelului Clermont din Covasna, str. Mihai Eminescu nr. 225A, tel. 0267.342.123