AFP, EFE, Reuters...
"Cea mai masivă manifestație de 25 de ani"
"Guvernul social-democrat din România s-a confruntat cu manifestații de o rară amploare în întreaga țară, unde sute de mii de persoane au denunțat decizia sa de a relaxa legislația anticorupție, inițiativă criticată, de asemenea, în străinătate. Potrivit EFE (importantă agenție spaniolă), vreo 300.000 de persoane au înfruntat temperaturile negative în Piața Victoriei din capitală, în fața sediului guvernului, strigând, printre altele, "Hoții!", "Rușine!", "Demisia!". "A fost cea mai masivă manifestație din București, din ultimii 25 de ani, după revenirea la democrație". "Majoritatea protestatarilor sunt tineri, iar manifestațiile s-au desfășurat pașnic".
BBC
"Fără presiunea străzii, guvernul nu dădea înapoi"
"Guvernul de la București nu ar fi dat înapoi în privința ordonanței de urgență, fără presiunea străzii. Este cea mai mare demonstrație din țară de la prăbușirea regimului comunist".
Deutsche Welle
"Protestatarii nu au încredere"
"Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, împotriva ordonanței care slăbește legislația anticorupție. Ordonanța a fost abrogată, amendamentele sunt deja istorie, dar protestatarii continuă să nu aibă încredere în prim-ministrul Sorin Grindeanu".
Le Monde
"Liviu Dragnea, le visage de la corruption roumaine"
"După modelul liderilor ultraconservatori unguri și polonezi, acest politician de stânga (Liviu Dragnea), afiliat Socialiștilor europeni, a profitat pentru a-și acuza opozanții că sunt manipulați de miliardarul american de origine ungară George Soros, care finanțează organizații ale societății civile din Europa de Est prin fundația sa. Și nu ezită să joace cartea naționalismului, plângându-se de influența Bruxelles-ului sau companiilor străine, ceea ce este rar într-o țară proeuropeană".
The Financial Times
"Poporul a fost trădat de conducători"
"Ordonanțele de urgență, menite să grațieze o mulțime de oficiali condamnați și să dezincrimineze abuzul în serviciu de nivel scăzut, pe care proteste în masă au obligat Guvernul să le retragă, au fost o trădare a poporului român de către conducătorii săi".
Notăm alte jurnale și posturi de televiziune care și-au trimis reporterii la București: CNN, Euronews, The Guardian, Al Jazzera, postul german ARD, N1 (Serbia), China Nouă, Reuters, AFP, CNN Balcani, posturi din Rusia, din Bulgaria, jurnaliști independenți, canalul TV Telesur (din America de Sud), canale din SUA, Marea Britanie etc. Milioane de telespectatori din întreaga lume au urmărit "protestul luminii" din Piața Victoriei, cât și drapelul tricolor.
Albania
"Le ținem tovărășie românilor"
Și de-a lungul Balcanilor, oamenii și-au arătat solidaritatea cu românii. Cei mai activi s-au dovedit albanezii. Liderul opoziției, Lulzim Basha, a scris pe Facebook: "Iată un exemplu de curaj al cetățenilor români! De aceea, începând cu 18 februarie, le vom ține companie românilor." Un grup de protestatari a avut curajul să apară în fața ambasadei României din Sofia, cu următoarele anunțuri: "România, Bulgaria vă sprijină" și "Uniți împotriva corupției". Au fost mitinguri și în Serbia, Bosnia și Muntenegru. La Podgorica, liderul opoziției, Nebojsa Medojevic, a afirmat că "românii au arătat un nivel mai înalt al culturii politice decât muntenegrenii; ei au dorința de a apăra interesul public, arătând că protestul în masă, pe care noi îl promovăm de vreo doi ani, este unica politică efectivă împotriva hoților de la putere". La Belgrad, portalul "Njuz.net" a publicat un articol ironic, afirmând: "Cei mai mulți cetățeni ai Serbiei, amețiți de încă o noapte de nesomn, au trimis un protest românilor, rugându-i să protesteze cu mai puțin zgomot, din cauză că ei nu pot dormi".
The Weekend Australian
"Tinerii sfidează iarna cea aspră"
"Mii de protestatari sfidează zăpada și gerul în capitala României, pentru a demonstra împotriva guvernului care a încercat să slăbească legile anti-corupție. Adunați în Piața Victoriei, unde au făcut un om de zăpadă, tinerii au strigat sfidând iarna cea aspră: «Vom rezista!», «Nu vom pleca!»".
The New York Times
"Romania Times"
Cunoscutul ziar american, The New York Times, a publicat, în semn de respect pentru protestatarii din România, o pagină în limba română. Este pentru prima dată în istoria sa când celebrul jurnal publică o pagină în această limbă! Românii sunt încurajați să povestească fapte de corupție la care au luat parte. Iată câteva fraze puse la vedere de importantul ziar: "Țara noastră se luptă cu corupția de zeci de ani. Când eram copil, credeam că politicienii sunt atotputernici; legea părea să nu li se aplice. Asta m-a deranjat dintotdeauna, pe mine și pe toți cunoscuții mei, chiar și pe susținătorii PSD-ului" (Ioan Radu Tănăsescu). "Am fost forțată să părăsesc țara de multe ori, din cauza corupției teribile" (Monica Vlad). "Într-o comună mică, ca aceea în care am crescut, nepotismul e la fel de obișnuit ca o moștenire de la părinți, ca mersul la biserică duminica sau ca trecerea anotimpurilor: e ceva în tradiția noastră, ceva acceptat pur și simplu. (Tamas Hunor Kecskes). "Când crești în România, ești înconjurat de corupție. Îți auzi părinții vorbind despre cutare politician care a făcut avere folosindu-și puterea. La televizor se discută numai despre asta. Când devii adult, percepi corupția ca pe o parte activă a societății" (Rareș Petru Achiriloaie). Impresionat de noua mentalitate a generației tinere românești, The New York Times, publicația care a scris de zeci de ori despre România comunistă și chiar despre cea capitalistă, în varianta ei sălbatică, omagiază noua generație de la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Bacău, Galați, Craiova, Baia Mare. Într-un fel, numele său celebru poate fi transformat, peste noapte, cu mult respect, în... "Romania Times".
Selecție de
ION LONGIN POPESCU