România în presa lumii - Laude fără frontiere

Redactia
Revoluția din 1989 a fost înfăptuită, în mare măsură, de tinerii epocii. În 2017, o altă generație de tineri, mulți dintre ei școliți în străinătate, au făcut din nou să se vor­beas­că de România. Protestele din Bu­cu­rești și din alte 50-60 de orașe ale țării au im­presionat presa inter­națională. Laude fără fron­tiere! Ca-ntr-un adevărat miraj, imaginea așa de sum­bră și ponosită a țării noastre s-a limpezit. O nouă Românie, nesperat de frumoa­să, zâmbește de pretutindeni, prin chipurile ilumi­na­te de inteligență, demnitate și entuziasm, ale su­te­lor de mii de tineri ieșiți în stradă. Prin ei, România a renăscut.

AFP, EFE, Reuters...
"Cea mai masivă manifestație de 25 de ani"


"Guvernul social-democrat din România s-a confruntat cu manifestații de o rară amploare în întreaga țară, unde sute de mii de persoane au de­nun­țat decizia sa de a relaxa legislația anticorupție, inițiativă criticată, de asemenea, în străinătate. Po­trivit EFE (importantă agenție spaniolă), vreo 300.000 de persoane au înfruntat temperaturile negative în Piața Victoriei din capitală, în fața se­diului guvernului, strigând, printre altele, "Hoții!", "Rușine!", "Demisia!". "A fost cea mai masivă ma­­nifestație din Bucu­rești, din ultimii 25 de ani, după reveni­rea la democrație". "Ma­jo­ritatea protes­ta­ta­rilor sunt tineri, iar manifestațiile s-au des­fășurat paș­nic".

BBC
"Fără presiunea străzii, guvernul nu dădea înapoi"


"Guvernul de la București nu ar fi dat înapoi în privința ordonanței de urgen­ță, fără presiunea stră­zii. Este cea mai mare demonstrație din țară de la pră­bu­șirea regimului co­mu­nist".

Deutsche Welle
"Protestatarii nu au încredere"


"Sute de mii de oameni au ieșit în stra­dă, împotriva or­donanței care slă­beș­te legislația anticorupție. Ordonanța a fost abro­ga­tă, amendamentele sunt deja istorie, dar protes­ta­tarii continuă să nu aibă încredere în prim-mi­nis­trul Sorin Grindeanu".

Le Monde
"Liviu Dragnea, le visage de la corruption roumaine"


"După modelul liderilor ultraconservatori un­guri și polonezi, acest politician de stânga (Liviu Dragnea), afiliat Socialiștilor europeni, a profitat pentru a-și acuza opozanții că sunt manipulați de miliardarul american de origine ungară George So­ros, care finanțează organizații ale societății civile din Europa de Est prin fundația sa. Și nu ezită să joa­ce cartea naționalismului, plângându-se de in­fluența Bruxelles-ului sau companiilor străine, ceea ce este rar într-o țară proeuropeană".

The Financial Times
"Poporul a fost trădat de conducători"


"Ordonanțele de urgență, menite să grațieze o mul­țime de oficiali condamnați și să dezincrimi­neze abuzul în serviciu de nivel scăzut, pe care pro­teste în masă au obligat Guvernul să le retragă, au fost o trădare a poporului român de către con­ducă­torii săi".
Notăm alte jurnale și posturi de televiziune care și-au trimis reporterii la București: CNN, Euro­news, The Guardian, Al Jazzera, postul german ARD, N1 (Serbia), China Nouă, Reuters, AFP, CNN Balcani, pos­turi din Rusia, din Bulgaria, jur­naliști indepen­denți, canalul TV Telesur (din Ame­rica de Sud), canale din SUA, Marea Britanie etc. Milioane de te­lespectatori din întreaga lume au urmărit "protes­tul luminii" din Piața Victoriei, cât și drapelul tricolor.

Albania
"Le ținem tovărășie românilor"


Și de-a lungul Balcanilor, oamenii și-au arătat solidaritatea cu românii. Cei mai activi s-au dovedit albanezii. Liderul opoziției, Lulzim Basha, a scris pe Facebook: "Iată un exemplu de curaj al cetățe­nilor români! De aceea, începând cu 18 februarie, le vom ține companie românilor." Un grup de pro­tes­tatari a avut curajul să apară în fața ambasadei României din Sofia, cu următoarele anunțuri: "Ro­mânia, Bulgaria vă sprijină" și "Uniți împotriva co­rupției". Au fost mitinguri și în Serbia, Bosnia și Mun­tenegru. La Podgorica, liderul opoziției, Ne­bojsa Medojevic, a afirmat că "românii au arătat un nivel mai înalt al culturii politice decât muntene­gre­nii; ei au dorința de a apăra interesul public, ară­tând că protestul în masă, pe care noi îl promovăm de vreo doi ani, este unica politică efectivă împo­triva hoților de la putere". La Belgrad, portalul "Njuz.net" a publicat un articol ironic, afirmând: "Cei mai mulți cetățeni ai Serbiei, amețiți de încă o noapte de nesomn, au trimis un protest românilor, rugându-i să protesteze cu mai puțin zgomot, din cauză că ei nu pot dormi".

The Weekend Australian
"Tinerii sfidează iarna cea aspră"


"Mii de protestatari sfidează zăpada și gerul în capitala României, pentru a demonstra împotriva guvernului care a încercat să slăbească legile anti-corupție. Adunați în Piața Victoriei, unde au făcut un om de zăpadă, tinerii au strigat sfidând iarna cea aspră: «Vom rezista!», «Nu vom pleca!»".

The New York Times
"Romania Times"


Cunoscutul ziar american, The New York Times, a publicat, în semn de respect pentru protestatarii din România, o pagină în limba română. Este pen­tru prima dată în istoria sa când celebrul jurnal pu­blică o pagină în această limbă! Românii sunt încu­rajați să povestească fapte de corupție la care au luat parte. Iată câteva fraze puse la vedere de im­portantul ziar: "Țara noastră se luptă cu corupția de zeci de ani. Când eram copil, credeam că politicie­nii sunt atotputernici; legea părea să nu li se aplice. Asta m-a deranjat dintotdeauna, pe mine și pe toți cunoscuții mei, chiar și pe susținătorii PSD-ului" (Ioan Radu Tănăsescu). "Am fost forțată să pără­sesc țara de multe ori, din cauza corupției teribile" (Monica Vlad). "Într-o comună mică, ca aceea în care am crescut, nepotismul e la fel de obișnuit ca o moștenire de la părinți, ca mersul la biserică du­minica sau ca trecerea anotimpurilor: e ceva în tra­diția noastră, ceva acceptat pur și simplu. (Tamas Hunor Kecskes). "Când crești în România, ești înconjurat de corupție. Îți auzi părinții vorbind des­pre cutare politician care a făcut avere folo­sin­du-și puterea. La televi­zor se discută numai despre asta. Când devii adult, per­cepi corupția ca pe o parte activă a societății" (Rareș Petru Achiriloaie). Impresionat de noua mentalitate a gene­ra­­ției tinere ro­mâ­nești, The New York Times, publi­cația ca­re a scris de zeci de ori despre Româ­nia comunistă și chiar despre cea ca­pitalistă, în va­ri­an­ta ei sălbatică, oma­giază noua ge­ne­ra­ție de la Bucu­rești, Timișoara, Cluj-Na­poca, Sibiu, Iași, Bacău, Galați, Cra­iova, Baia Mare. Într-un fel, numele său celebru poate fi transformat, peste noapte, cu mult res­pect, în... "Roma­nia Times".

Selecție de
ION LONGIN POPESCU