"Bătrânețea nu ține de vârstă, ci de starea de spirit a omului"
- D-nă Maria Pop, trăiți în inima Maramureșului, pe plaiuri mirifice, unde femeile nu prea își arată vârsta. Care-i secretul?
- Nu-i niciun secret! Pur și simplu nu ne temem de bătrânețe, pentru că înțelegem și acceptăm îmbătrânirea, ca pe o lege biologică care guvernează omul și toate organismele vii, încă de la Creație! În plus, aș putea spune că bătrânețea nu ține de vârstă, ci de starea de spirit a omului. Există persoane în vârstă, dar tinere prin modul lor de a fi, după cum există și tineri îmbătrâniți înainte de vreme. Depinde cum alegi să trăiești, dacă ai bucurie în suflet sau nu! Starea de spirit contează foarte mult. Și apoi, dacă ne raportăm la învățăturile biblice și acceptăm că există o viață veșnică, o trecere a omului de la forma materială la cea spirituală, atunci nici moartea n-are de ce să ne sperie. Așadar, este mai important cum trăim, nu cât trăim!
- Până să ajungem la suflet, obrazul are și el nevoie să fie întreținut, iar țărăncile noastre erau maestre în păcălit bătrânețea.
- Într-adevăr, erau multe trucuri țărănești de păcălit bătrânețea la noi, în Maramureș. Eu le știu de la bătrâni, dar nu cred că mai sunt folosite în zilele noastre. De pildă, spălarea pe față cu "apă neîncepută" de la izvor, la prima oră a dimineții. Femeile care doreau să rămână tinere, frumoase și dorite, se trezeau dis-de-dimineață și alergau la izvorul din apropiere pe furiș, să nu le vadă vecinele. Se spălau pe față, spuneau o rugăciune, apoi umpleau un ulcior cu apă, pe care îl aduceau acasă și puneau în el un fir de busuioc. Cu această apă se spălau încă trei zile dimineața, înainte să-și spună rugăciunile. Nu ștergeau apa de pe față cu prosopul, ci așteptau până se evapora natural. Moroșencele erau convinse că spălarea cu apă pură, mai multe zile la rând, le va înfrumuseța, pentru că apa curată este de la Dumnezeu! Când erau obosite sau supărate, femeile se spălau dimineața cu ceai de sânziene, pentru a avea vitalitate și frumusețe. Nu exista gospodărie fără un buchet de flori de sânziene galbene, legate de stâlpul casei! Femeile cu ten mai gras, pătat sau îmbătrânit, foloseau Laptele-câinelui (Euphorbia ciparissias), din care extrăgeau sucul de culoare albă, pe care îl aplicau pe față. A doua zi, tenul se inflama (era o zi grea pentru ele, pentru că nu trebuia să le vadă nimeni!) iar după vreo săptămână, li se decojea un strat de epidermă, iar pielea lor rămânea albă, curată și tânără. Într-adevăr, tenul devenea foarte frumos, dar nu recomand acestă rețetă, pentru că produce durere și inflamație!
Pentru frumusețea părului, pentru strălucire și elasticitate, după spălare, femeile îl limpezeau cu oțet de mere făcut în casă. Oțetul de mere îl preparau în butoaie de lemn, din cele mai frumoase și sănătoase mere. Oțetul nu avea mai mult de 2-3 grade și era considerat un medicament. Dimineața, consumau în jur de 200 ml înainte de masă, ca stimulent al digestiei. Chiar și în timpul zilei, ori de câte ori simțeau că ar avea nevoie de acest medicament, se duceau în pivniță cu un pahar de apă pe care îl puneau în butoi, peste mere, în locul celui pe care îl luau de la robinet. Copiii primeau oțet de mere îndulcit cu miere de albine.
Toamna, când se recoltau nucile, femeile foloseau coaja verde, cărnoasă, pentru prepararea unei soluții de vopsit părul înălbit sau pentru închiderea lui la culoare. La prepararea soluției se mai folosea oțet de mere pădurețe, Drobiță (Genista tictoria) adusă de pe câmp și Priboi (Geranium macrorhizum), care creștea pe lângă fântâni. Plantele erau proaspete, verzi, nu uscate!
Copiilor și femeilor bătrâne li se dădea câte un pahar cu lapte călduț, în fiecare dimineață, cum era muls de la vacă, ca întăritor. Calciul natural le ferea pe bătrâne de osteoporoză și asigura dezvoltarea scheletului la copii.
"Procesul de îmbătrânire poate fi amânat prin alimentație"
- Frumoase și sănătoase obiceiuri, dar ce femeie mai stă astăzi să culeagă priboi? Pentru doamnele noastre care vor să câștige bătălia cu timpul, aveți rețete mai noi?
- Important este să se știe că putem să amânăm procesul de îmbătrânire prin alimentație, dându-i organismului acele substanțe active pe care nu le mai poate sintetiza după o vreme. Știm că organismul uman e format din celule care se reînnoiesc continuu. Pe măsură ce unele celule mor, se formează altele noi. Acest echilibru celular poate fi dereglat genetic sau prin lipsa de acizi nucleici (ADN și ARN), aminoacizi grași esențiali, enzime, vitamine și minerale. Uneori sunt necesare suplimente alimentare care să ne furnizeze substanțe de bază, pe care nu le mai găsim în alimente. Lipsa acestor substanțe la nivel celular afectează funcționarea normală a organismului, ceea ce duce la apariția unor boli degenerative.
- Ce deficiențe apar mai frecvent odată cu îmbătrânirea?
- Una dintre substanțele de care avem mare nevoie odată cu trecerea timpului este acidul hialuronic - un produs natural, sintetizat din plin de către organism, până la o anumită vârstă. După 40 ani, acidul hialuronic este produs în cantitate din ce în ce mai mică. Dacă reușim să acoperim necesarul de acid hialuronic, putem să ne păstrăm nealterate anumite funcții ale corpului. Acidul hialuronic este substanța naturală care unește celulele pielii cu fibrele de colagen și elastină. Deficiența de acid hialuronic face ca celulele epidermei, colagenul și elastina să se dezintegreze, ceea ce duce la pierderea elasticității și la apariția ridurilor. Deci, putem estompa ridurile, aplicând pe față și pe decolteu, creme cu acid hialuronic.
Acidul hialuronic este principalul component al lichidului sinovial, care lubrifiază articulațiile, reduce frecarea și îmbunătățește mobilitatea, deci putem evita sclerozarea articulațiilor prin consumul de Acid hialuronic - capsule, în combinație cu Fructoborat de calciu - un alt produs natural care conține calciu, bor și glucoză, util în menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei. Fructoboratul de calciu se extrage din plante, fructe și legume, este un puternic antiinflamator și combate durerile reumatice, întâlnite frecvent la persoanele vârstnice.
În cazul tumorilor, Fructoboratul de calciu declanșează apoptoza celulară (moartea programată a celulelor, pentru a le lua locul alte celule noi). Tumora este o aglomerare de celule care se înmulțesc la nesfârșit. Inducerea echilibrului de moarte și regenerare a celulelor poate fi o alternativă a prevenției sau chiar a vindecării cancerului! Ceaiul din iarbă-de-fier, potrivit unor cercetători din Elveția, poate să prevină apariția tumorilor, prin puterea sa antioxidantă, dar și să crească potența și longevitatea vârstnicilor.
Colagenul este o proteină din piele, tendoane, ligamente și cartilaje, care dispare, și el, încet-încet. Colagenul natural, folosit ca ingredient în cremele de față, asigură hidratarea normală a tenului, iar consumul pe cale internă îmbunătățește mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Prin aportul de colagen putem corecta două aspecte ale procesului de îmbătrânire: deshidratarea tenului și rigiditatea mișcării. Iar dacă vrem să refacem cartilajele care acoperă capetele osoase ale articulațiilor trebuie să luăm suplimente naturale cu glucozamină și condroitin fosfat. Natural, colagenul este prezent în supa de oase (rasol, pui) din copilărie. Să știți că este foarte sănătoasă și conține atât colagen, cât și acid hialuronic natural (nu este recomandată bolnavilor de gută, care au nivelul de acid uric crescut!).
Acidifierea sângelui este o altă cauză a îmbătrânirii, care duce la deficit de calciu în oase și apariția osteoporozei. Se poate corecta prin alcalinizarea sângelui cu fructe și legume proaspete, uleiuri presate la rece, nuci, alune și pește, care vor regla pH-ul sanguin. Consumarea în fiecare dimineață a unui pahar cu apă, în care am stors o jumătate de lămâie și punem puțin bicarbonat de sodiu, ne poate asigura menținerea pH-ului în limite normale.
O dietă cu multe proteine animale și puține fibre vegetale duce la scăderea densității osoase și musculare. De aceea se recomandă ca proteinele animale din carne, lapte și ouă să nu depășească 10% din cantitatea de alimente ingerate.
- Îmbătrânirea implică și reducerea activității mentale, cu pierderea parțială sau totală a memoriei. Putem evita aceste probleme?
- Îmbătrânirea creierului face parte din același proces degenerativ general, dar poate fi estompată sau evitată prin respectarea câtorva reguli de bază.
* Odihnă nocturnă obligatorie - în jur de 8 ore. - Punerea creierului în activitate prin învățarea de lucruri noi, citit, scris, pentru formarea de noi conexiuni neuronale, care protejează memoria și previn apariția bolii Alzheimer. * Alimentație sănătoasă, bogată în antioxidanți naturali, din fructe și legume. * Stăpânirea stresului emoțional excesiv. * Comunicarea cu cei din jur (familie, vecini, prieteni). * Ținerea sub control a afecțiunilor care apar odată cu înaintarea în vârstă: hipertensiune arterială, diabet zaharat etc. * Evitarea sedentarismului și a obezității. * Eliminarea unor obiceiuri nocive, ca fumatul și consumul de alcool. * Detoxifierea organismului cu produse naturale și plante medicinale, pentru eliminarea metaboliților acumulați.
- În ce constă detoxifierea? În ultimul timp se vorbește non-stop despre ea. Realitate sau modă?
- Pentru o detoxifiere eficientă, trebuie urmați anumiți pași: se începe cu detoxifierea colonului, apoi a ficatului și a sângelui.
Detoxifierea colonului se face cu semințe de Psyllium, semințe de in, fructe și plante bogate în vitaminele C, A și E. Conținutul mare de fibre al semințelor îmbunătățește digestia, ajută la eliminarea toxinelor și curăță vasele de sânge de colesterol, fiind considerate statine naturale. Conținutul în mucilagii reglează tranzitul intestinal. Detoxifierea colonului întărește imunitatea și are proprietăți antiîmbătrânire.
Detoxifierea ficatului se face cu păpădie, armurariu, anghinare, măceșe, betaină din sfeclă. Astfel, se asigură detoxifierea celulei hepatice și se regenerează hepatocitele. Detoxifierea ficatului normalizează transaminazele și secreția de fermenți care îmbunătățesc metabolismul lipidic și glucidic.
Detoxifierea sângelui se face cu plante diuretice și depurative: cozi de cireșe, coada-calului, mătase de porumb, trei-frați-pătați, brusture.
Leacuri de păcălit bătrânețea
- Firma Hypericum oferă o gamă foarte bogată de produse naturale de sănătate. Aveți ceva pilule și pentru oprit bătrânețea?
- Desigur, atunci când am elaborat rețetele după care ne realizăm produsele, ne-am gândit și la numeroase aspecte legate de îmbătrânire. Vi le înșir pe primele care îmi vin în minte.
* Capsulele Hyper Anti-aging ajută vârstnicii să își regenereze organismul și să-și încetinească ritmul îmbătrânirii. Hyper Anti-aging întărește imunitatea, reduce sindromul oboselii cronice, crește energia fizică și intelectuală.
* Crema Anti-aging "Taina plantelor" este realizată din compuși naturali antiîmbătrânire și acid hialuronic. Combate ridurile, hidratează, detoxifică și întinerește celulele pielii. Poate să inverseze semnele de îmbătrânire, care la multe persoane apar timpuriu, din cauza stilului de viață stresant.
* Crema cu Colagen și Acid Hialuronic nu conține parabeni și asigură o hidratare de lungă durată, estompează ridurile, redă elasticitatea și fermitatea pielii.
* Crema de mâini Anti-aging cu Acid Hialuronic și Coenzima Q10 previne și atenuează semnele îmbătrânirii pielii mâinilor, cele mai afectate de trecerea timpului. Nu conține parabeni.
* Crema cu Goji ajută la prevenirea, stoparea și chiar inversarea semnelor de îmbătrânire. Extractul de Goji, fiind un puternic antioxidant natural, reface țesuturile epiteliale și accelerează producția de colagen. Nu conține parabeni.
* Hyperflex Articulații ajută la menținerea flexibilității articulațiilor. Stimulează sinteza osoasă, încetinește procesul de reducere a masei osoase, stimulează regenerarea țesutului cartilaginos, îmbunătățește mobilitatea. De asemenea, contribuie la menținerea sănătății pielii, a părului și a unghiilor.
* Cardiobor este un produs natural care previne îmbătrânirea și mărește longevitatea. Are rol de protecție a inimii și a vaselor de sânge, reduce ischemiile cardiace și stopează depunerea de colesterol pe vasele de sânge. Stimulează circulația periferică la nivelul inimii și a creierului, împiedică instalarea bolilor neurovegetative ca Parkinson și Alzheimer.
D-na Prof. dr. biolog MARIA POP poate fi contactată la tel. 0262.263.048. Detalii despre produsele Hypericum puteți găsi la www.hypericum-plant.ro