Putem amâna bătrânețea?

Florentin Popa
Prof. dr. biolog MARIA POP - director HYPERICUM Baia Mare - "Este mai important CUM trăim, nu CÂT trăim!"

"Bătrânețea nu ține de vârstă, ci de starea de spirit a omului"

- D-nă Maria Pop, trăiți în inima Maramu­re­șului, pe plaiuri mirifice, unde femeile nu prea își arată vârsta. Care-i secretul?

- Nu-i niciun secret! Pur și simplu nu ne temem de bătrânețe, pentru că înțelegem și acceptăm îm­bătrânirea, ca pe o lege biologică care guvernează omul și toate or­ga­nismele vii, încă de la Creație! În plus, aș putea spune că bătrâne­țea nu ține de vârstă, ci de starea de spirit a omului. Există persoane în vârstă, dar tinere prin modul lor de a fi, după cum există și tineri îmbătrâniți înainte de vreme. De­pinde cum alegi să trăiești, dacă ai bucurie în suflet sau nu! Starea de spirit contează foarte mult. Și apoi, dacă ne raportăm la învățăturile biblice și ac­ceptăm că există o viață veșnică, o trecere a omului de la forma materială la cea spirituală, atunci nici moar­tea n-are de ce să ne sperie. Așadar, este mai important cum trăim, nu cât trăim!

- Până să ajungem la suflet, obrazul are și el nevoie să fie întreținut, iar țărăncile noastre erau maestre în păcălit bătrânețea.

- Într-adevăr, erau multe trucuri țărănești de pă­călit bătrânețea la noi, în Maramureș. Eu le știu de la bătrâni, dar nu cred că mai sunt folosite în zilele noastre. De pildă, spălarea pe față cu "apă neînce­pută" de la izvor, la prima oră a dimineții. Femeile care doreau să rămână tinere, frumoase și dorite, se trezeau dis-de-dimineață și alergau la izvorul din apropiere pe furiș, să nu le vadă vecinele. Se spălau pe față, spuneau o rugăciune, apoi umpleau un ul­cior cu apă, pe care îl aduceau acasă și puneau în el un fir de busuioc. Cu această apă se spălau încă trei zile dimineața, înainte să-și spună rugăciunile. Nu ștergeau apa de pe față cu prosopul, ci așteptau până se evapora natural. Moroșencele erau convinse că spălarea cu apă pură, mai multe zile la rând, le va în­frumuseța, pentru că apa curată este de la Dum­nezeu! Când erau obosite sau supărate, femeile se spălau dimineața cu ceai de sânziene, pentru a avea vitalitate și frumusețe. Nu exista gospodărie fără un buchet de flori de sânziene galbene, legate de stâl­pul casei! Femeile cu ten mai gras, pătat sau îmbă­trânit, foloseau Laptele-câinelui (Euphorbia cipa­rissias), din care extrăgeau sucul de culoare albă, pe care îl aplicau pe față. A doua zi, tenul se inflama (era o zi grea pentru ele, pentru că nu trebuia să le vadă nimeni!) iar după vreo săptămână, li se deco­jea un strat de epidermă, iar pielea lor rămânea albă, curată și tânără. Într-adevăr, tenul devenea foarte frumos, dar nu recomand acestă rețetă, pentru că produce durere și inflamație!
Pentru frumusețea părului, pentru strălucire și elasticitate, după spălare, femeile îl limpezeau cu oțet de mere făcut în casă. Oțetul de mere îl prepa­rau în butoaie de lemn, din cele mai frumoase și sănătoase mere. Oțetul nu avea mai mult de 2-3 grade și era considerat un medicament. Dimineața, consumau în jur de 200 ml înainte de masă, ca stimulent al digestiei. Chiar și în timpul zilei, ori de câte ori simțeau că ar avea nevoie de acest medica­ment, se duceau în pivniță cu un pahar de apă pe care îl puneau în butoi, peste mere, în locul celui pe care îl luau de la robinet. Copiii primeau oțet de mere îndulcit cu miere de albine.
Toamna, când se recoltau nucile, femeile folo­seau coaja verde, cărnoasă, pentru prepararea unei soluții de vopsit părul înălbit sau pentru închiderea lui la culoare. La prepararea soluției se mai folosea oțet de mere pădurețe, Drobiță (Genista tictoria) adusă de pe câmp și Priboi (Geranium macror­hizum), care creștea pe lângă fântâni. Plantele erau proaspete, verzi, nu uscate!
Copiilor și femeilor bătrâne li se dădea câte un pahar cu lapte călduț, în fiecare dimineață, cum era muls de la vacă, ca întăritor. Calciul natural le ferea pe bătrâne de osteoporoză și asi­gu­ra dezvoltarea scheletului la copii.

"Procesul de îmbătrânire poate fi amânat prin alimentație"

- Frumoase și sănătoase obi­ceiuri, dar ce femeie mai stă astăzi să culeagă priboi? Pentru doam­nele noastre care vor să câștige bătălia cu timpul, aveți rețete mai noi?

- Important este să se știe că putem să amânăm procesul de îm­bă­trânire prin alimentație, dân­du-i organismului acele sub­stanțe acti­ve pe care nu le mai poate sin­tetiza după o vreme. Știm că or­ganismul uman e for­mat din ce­lule care se reînnoiesc conti­nuu. Pe măsură ce unele ce­lule mor, se formează al­tele noi. A­cest echi­libru celular poa­te fi dereglat genetic sau prin lipsa de acizi nucleici (ADN și ARN), amino­acizi grași esențiali, enzime, vitamine și minerale. Uneori sunt necesare suplimente alimentare care să ne furnizeze substanțe de bază, pe care nu le mai gă­sim în ali­mente. Lipsa acestor substanțe la nivel ce­lular afec­tează funcționarea normală a organis­mu­­lui, ceea ce duce la apariția unor boli degenerative.

- Ce deficiențe apar mai frecvent odată cu îmbătrânirea?

- Una dintre substanțele de care avem mare ne­voie odată cu trecerea timpului este acidul hialu­ronic - un produs natural, sintetizat din plin de către organism, până la o anumită vârstă. După 40 ani, acidul hialuronic este produs în cantitate din ce în ce mai mică. Dacă reușim să acoperim necesarul de acid hialuronic, putem să ne păstrăm nealterate anu­mite funcții ale corpului. Acidul hialuronic este sub­stanța naturală care unește celulele pielii cu fibrele de colagen și elastină. Deficiența de acid hialuronic face ca celulele epidermei, colagenul și elastina să se dezintegreze, ceea ce duce la pierde­rea elastici­tății și la apariția ridurilor. Deci, putem estompa ridurile, aplicând pe față și pe decolteu, creme cu acid hialuronic.
Acidul hialuronic este principalul component al lichidului sinovial, care lubrifiază articulațiile, reduce frecarea și îmbunătățește mobilitatea, deci putem evita sclerozarea articulațiilor prin consumul de Acid hialuronic - capsule, în combinație cu Fructoborat de calciu - un alt produs natural care conține calciu, bor și glucoză, util în menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei. Fructo­boratul de calciu se extrage din plante, fructe și legume, este un puternic antiin­flamator și combate durerile reumatice, întâlnite frecvent la persoanele vârstnice.
În cazul tumorilor, Fructo­bo­ratul de calciu declanșează apoptoza celulară (moartea pro­­gramată a celulelor, pentru a le lua locul alte celule noi). Tumora este o aglomerare de celule care se înmulțesc la ne­sfârșit. Inducerea echilibrului de moarte și regenerare a ce­lulelor poate fi o alternativă a prevenției sau chiar a vinde­cării cancerului! Ceaiul din iarbă-de-fier, potrivit unor cer­cetători din Elveția, poate să prevină apariția tumorilor, prin puterea sa antioxidantă, dar și să crească potența și longevi­tatea vârstnicilor.
Colagenul este o proteină din piele, tendoane, ligamente și cartilaje, care dispare, și el, încet-încet. Colagenul natural, folosit ca ingredient în cremele de față, asigură hidratarea normală a te­nului, iar consumul pe cale internă îmbunătățește mo­bilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Prin apor­tul de colagen putem corecta două aspecte ale pro­cesului de îmbătrânire: deshidratarea tenului și rigi­ditatea mișcării. Iar dacă vrem să refacem carti­la­jele care acoperă capetele osoase ale articulațiilor tre­­buie să luăm suplimente naturale cu glucozamină și condroitin fosfat. Natural, colagenul este prezent în supa de oase (rasol, pui) din copilărie. Să știți că este foarte sănătoasă și conține atât colagen, cât și acid hialuronic natural (nu este recomandată bolna­vilor de gută, care au nivelul de acid uric crescut!).
Acidifierea sângelui este o altă cauză a îmbă­trânirii, care duce la deficit de calciu în oase și apariția osteoporozei. Se poate corecta prin alcalini­zarea sângelui cu fructe și legume proaspete, uleiuri presate la rece, nuci, alune și pește, care vor regla pH-ul sanguin. Consumarea în fiecare dimineață a unui pahar cu apă, în care am stors o jumătate de lă­mâie și punem puțin bicarbonat de sodiu, ne poate asigura menținerea pH-ului în limite normale.
O dietă cu multe proteine animale și puține fibre vegetale duce la scăderea densității osoase și mus­cu­lare. De aceea se recomandă ca proteinele ani­male din carne, lapte și ouă să nu depășească 10% din cantitatea de alimente ingerate.

- Îmbătrânirea implică și reducerea activității mentale, cu pierderea parțială sau totală a me­moriei. Putem evita aceste probleme?

- Îmbătrânirea creierului face parte din același proces degenerativ general, dar poate fi estompată sau evitată prin respectarea câtorva reguli de bază.
* Odihnă nocturnă obligatorie - în jur de 8 ore. - Punerea creierului în activitate prin învățarea de lucruri noi, citit, scris, pentru formarea de noi co­nexiuni neuronale, care protejează memoria și pre­vin apariția bolii Alzheimer. * Alimentație sănă­toasă, bogată în antioxidanți naturali, din fructe și legume. * Stăpânirea stresului emoțional excesiv. * Comunicarea cu cei din jur (familie, vecini, prie­teni). * Ținerea sub control a afecțiunilor care apar odată cu înaintarea în vârstă: hipertensiune arterială, diabet zaharat etc. * Evitarea sedentarismului și a obezității. * Eliminarea unor obiceiuri nocive, ca fu­matul și consumul de alcool. * Detoxifierea organis­mului cu produse naturale și plante medicinale, pentru eliminarea metaboliților acumulați.

- În ce constă detoxifierea? În ultimul timp se vorbește non-stop despre ea. Realitate sau modă?

- Pentru o detoxifiere eficientă, trebuie urmați anumiți pași: se începe cu detoxifierea colonului, apoi a ficatului și a sângelui.
Detoxifierea colonului se face cu semințe de Psyllium, semințe de in, fructe și plante bogate în vita­minele C, A și E. Conținutul mare de fibre al se­mințelor îmbunătățește digestia, aju­tă la eliminarea toxinelor și cu­răță vasele de sânge de colesterol, fiind conside­rate statine naturale. Conținutul în mu­cilagii reglează tran­zitul intestinal. De­toxifierea colonului întărește imu­ni­tatea și are proprietăți antiîmbătrânire.
Detoxifierea ficatului se face cu păpădie, armurariu, anghinare, mă­ceșe, betaină din sfeclă. Astfel, se asigură detoxi­fierea celulei he­pa­tice și se re­ge­nerează hepatoci­tele. Detoxi­fierea ficatului normali­zează transami­nazele și secreția de fermenți care îm­bunătățesc me­ta­bolismul lipidic și glu­cidic.
Detoxifierea sângelui se fa­ce cu plante diuretice și depu­rative: cozi de cireșe, coada-calului, mă­ta­se de porumb, trei-frați-pătați, brusture.

Leacuri de păcălit bătrânețea

- Firma Hypericum oferă o gamă foarte bo­gată de produse naturale de sănătate. Aveți ceva pilule și pentru oprit bătrânețea?

- Desigur, atunci când am elaborat rețetele după care ne realizăm produsele, ne-am gândit și la nu­me­­roase aspecte legate de îmbătrânire. Vi le înșir pe primele care îmi vin în minte.
* Capsulele Hyper Anti-aging ajută vârstnicii să își regenereze organismul și să-și încetinească ritmul îmbătrânirii. Hyper Anti-aging întărește imu­nitatea, reduce sindromul oboselii cronice, crește energia fizică și intelectuală.
* Crema Anti-aging "Taina plantelor" este rea­lizată din compuși naturali antiîmbătrânire și acid hialuronic. Combate ridurile, hidratează, deto­xi­fică și întinerește celulele pielii. Poate să inver­seze semnele de îmbătrânire, care la multe persoane apar timpuriu, din cauza stilului de viață stresant.
* Crema cu Colagen și Acid Hialuronic nu conține parabeni și asigură o hidratare de lungă du­rată, estompează ridurile, redă elasticitatea și fermitatea pielii.
* Crema de mâini Anti-aging cu Acid Hia­luronic și Coenzima Q10 previne și atenuează sem­nele îmbătrânirii pielii mâinilor, cele mai afec­tate de trecerea timpului. Nu conține parabeni.
* Crema cu Goji ajută la prevenirea, stoparea și chiar inversarea semnelor de îmbătrânire. Ex­trac­tul de Goji, fiind un puternic antioxidant natural, reface țesuturile epiteliale și accelerează producția de colagen. Nu conține parabeni.
* Hyperflex Articulații ajută la menținerea flexibilității articulațiilor. Stimulează sinteza osoa­să, încetinește procesul de reducere a masei osoase, stimulează regenerarea țesutului cartilaginos, îmbu­nătățește mobilitatea. De asemenea, contribuie la menținerea sănătății pielii, a părului și a unghiilor.
* Cardiobor este un produs natural care pre­vine îmbătrânirea și mărește longevitatea. Are rol de protecție a inimii și a vaselor de sânge, reduce ischemiile cardiace și stopează depunerea de coles­terol pe vasele de sânge. Stimulează circulația peri­ferică la nivelul inimii și a creierului, împiedică instalarea bolilor neurovegetative ca Parkinson și Alzheimer.


D-na Prof. dr. biolog MARIA POP poate fi contactată la tel. 0262.263.048. Detalii despre produsele Hypericum puteți găsi la www.hypericum-plant.ro