Două hibe care ne fac de ocară: MĂTREAȚA și NEGII

Gilda Fildan
Sănătate cu alimente

- Deși nu sunt considerate boli, jena pe care ne-o provoacă e egală cu suferința. Măcinișul scârbos de piele care ne-ncarcă părul și hainele și ciorchinii de piele care ne cresc pe degete reprezintă o umilință și creează complexe, oricât te-ai da de viteaz. Sfaturile care urmează, luate de pe raftul cămării, combinate cu tratamentele uzuale pe care le folosiți, vă vor ajuta să scăpați de ocară -

MĂTREAȚA

Atunci când celulele moarte se desprind de scalp în număr atât de mare încât devin vizibile sub for­ma unor scuame albicioase, depuse pe firele de păr și pe îmbrăcăminte, avem de-a face cu o afecțiune cutanată, numită în limbajul uzual mătreață. Ea se poate asocia și cu senzații de mâncărime. La fel ca acneea, mătreața apare deseori în tinerețe, pentru ca mai târziu, în decursul vieții, să se manifeste cu intensitate variabilă. Persoanele afectate de ea ob­servă adesea că formarea scuame­lor se reduce în sezonul cald.
S-ar crede că mătreața trebuie să fie o consecință a pielii excesiv de us­cate. Dimpotrivă, specialiștii au ajuns la concluzia că ea este provo­cată de o ciupercă, Malassezia ova­lis, căreia îi priește în mod special gră­simea. Prin urmare, cu cât aveți scal­pul mai gras, cu atât crește pro­babi­litatea să vă apară pe păr și pe umeri acele scuame inestetice.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva mătreței

Din fericire, în cămara și în fri­gi­derul dvs. se găsesc câteva reme­dii care pot înlătura mătreața. Nu­mai că va trebui să aveți răbdare. În mod nor­mal, celulele cutanate se reîn­no­iesc la 28 de zile, dar în cazul mă­treței, acest proces se desfășoară mai rapid. Totuși va trebui să așteptați minimum două-trei săptămâni până veți ști cu certitudine dacă un re­me­diu are sau nu succes. Când constatați că nu aveți rezultate nici după o lună, există puține speranțe să se mai schim­be ceva.

*** Mierea
În cadrul unui studiu realizat în Emiratele Arabe Unite, s-a dovedit că mierea poate înlătura mâncărimile și formarea de scuame în decurs de o săptămână. Participanții au diluat mierea pură cu apă călduță în proporție de 9 la 1 și au aplicat-o pe pielea capului din două în două zile, timp de patru săptămâni. După aplicare au executat un masaj ușor al scalpului, au lăsat amestecul să acționeze trei ore, apoi l-au îndepărtat prin clătire cu apă caldă. Nu numai că simptomele au cedat, dar s-a obținut și un beneficiu suplimentar - respectiv, s-a redus căderea părului.

** Orzul
Specialiștii au descoperit că deficitul de zinc favorizează mătreața. De aceea, n-ar fi rău să in­cludeți în meniul dvs. alimente care conțin această substanță, de exemplu arpacașul de orz și fasolea roșie.

* Oțetul de mere
Aducând în echilibru valoarea pH-ului, oțetul de mere ține sub control formarea scuamelor. Încălzi­ți-l în cuptorul cu microunde sau într-o crăticioară pe aragaz, în­muiați în el un prosop mic și țineți com­presa pe cap o oră. Apoi spălați-vă părul cu un șam­pon neagresiv, pe bază de plante.

* Iaurtul
Întindeți iaurtul pe scalp într-un strat gros, în­fășurați-vă capul cu un pro­­sop, iar după 20 de mi­nute spălați-vă bine cu apă caldă. Veți obține o ame­lio­rare a simpto­melor.

* Somonul
Dermatita sebo­rei­că, pro­­vocată de ca­rența de vitamine B6 și B12, poate duce și la apariția scua­melor. Vă sfătuim să mân­cați mai mult somon, de ase­menea carne și ficat de vită, care vă vor furniza vitaminele amintite în can­titate sufi­cientă. În cazul când vă confruntați cu probleme cardiovasculare, ar fi de preferat să re­nunțați la carne în favoarea somonului. Puteți opta și pentru sursele vegetale de vitamină B6, cum sunt legumele din familia verzei și a spanacului.

* Uleiul de măsline
Uleiul ajută la desprinderea scuamelor. Încălziți puțin ulei de măsline și verificați-i tem­pe­ratura cu dosul mâinii, deoarece el n-are voie să fie prea fierbinte. Ma­sați-l, astfel încât să intre în pielea capului și lăsați-l să acționeze 20 de minute. Periați-vă părul cu o perie care nu trebuie să fie exagerat de moale și după aceea spă­lați-vă pe cap cu multă apă. Repetați procedura de două ori pe săptămână. Unii dermatologi sunt totuși de părere că periajul scalpului poate accelera reîn­noi­rea celulară. Prin urmare, testați metoda o săptă­mâ­nă și re­nunțați la ea, dacă obser­vați că vă apar mai multe scuame.

* Sarea
Sarea grunjoasă este un leac tradițional contra mătreței. Dizolvați trei linguri de sare într-o cană de apă caldă, masați scalpul cu soluția salină și apoi clătiți-vă abundent cu apă caldă.

* Lămâia
Stoarceți o lămâie proaspătă, masați-vă pielea capului cu câteva linguri de zeamă de lămâie și după aceea clătiți-vă cu multă apă. Repetați trata­mentul până la dispariția scuamelor. Metoda func­ționează după același principiu ca oțetul de mere. Scalpul are un pH de aproximativ 5,4, fiind deci ușor acid. Secreția glandelor sebacee și produsele pentru îngrijirea părului pot modifica această va­loare spre alcalin. Dacă restabiliți nivelul normal de aciditate al scalpului, simptomele se vor ame­liora.

Alimente de consumat cu prudență

Încă din anii '60, cercetătorilor britanici le-a atras atenția faptul că pacienții cu dermatită sebo­reică consumau în mod evident mai mult zahăr de­cât persoanele cu scalpul sănătos. Eliminați așa­dar zahărul din alimentație, ca să vedeți dacă astfel vă dispare mătreața.
Deoarece există neîndoielnic o legătură între for­marea de scuame și scalpul seboreic, rețineți că tot ceea ce îngrașă pielea capului riscă să agraveze mă­treața. Dermatologul new-yorkez David King­sley, specialist în tricologie (patologia părului și a scal­pului), recomandă evitarea brânzeturilor tari (ex. cașcavalul), a mâncărurilor grase, ca și a cioco­latei.

Din cămara cu ierburi de leac

Uleiul extras din arborele de ceai (tea tree) se utilizează ca remediu natural împotriva celor mai diverse probleme ale pielii. Studiile au demon­strat că el combate micozele cutanate, inclusiv ale scal­pului, precum și pe cele localizate la unghii (onico­mi­­cozele) aproape la fel de eficient ca me­di­camen­tele alopate. Participanții la un studiu australian, care s-au spălat zilnic pe cap cu un șampon con­­ținând ulei de arbore de ceai în concen­tra­ția de 5%, au înregistrat o reducere cu 41% a for­mării de scua­me (comparativ cu 11% în gru­pul celor tratați cu un pla­cebo).
Amestecați câteva picături de ulei de tea tree în șamponul dvs. cu extracte de plante și spă­lați-vă pe cap cu el. Atenție: ule­iul de arbore de ceai (sau alte ule­iuri eterice) nu se administrează in­tern, deoa­rece sunt extrem de con­centrate și toxice.



NEGII

Unii cred că negii (numiți și veruci) n-ar fi mare lucru. Persoanele afectate de ei (7-10 procente din totalul populației) sunt însă de altă părere. Micile protuberanțe rotunde se formează cel mai adesea pe mâini (în acest caz, vorbim de veruci vulgare), la pi­cioare (veruci plantare) sau în zona organelor ge­nitale (veruci anogenitale). Cândva a circulat mitul că negii ar fi transmiși de broaștele râioase, dar în realitate, vina pentru apariția lor o poartă virusul pa­piloma uman (HPV). Riscul de contami­nare este destul de redus, însă totuși prezent, în condițiile unui sistem imunitar slăbit. Infectarea se produce fie prin contact direct, fie prin atingerea unor su­prafețe care n-au fost curățate corespunzător, de pil­dă în baie sau în bazinele de înot.
Alimentele cu acțiune curativă recomandate în acest capitol nu se ingerează, ci sunt destinate uzu­lui extern - în speranța că ele vor face negii să dis­pară. În plus, sunt binevenite și numeroasele remedii care întăresc capacitatea de auto­apărare a organismului, pen­tru prevenirea contaminării inițiale, precum și a recidi­velor. Pe primul loc se află, desigur, usturoiul. Dar nu trebuie să uităm nici schin­duful, pepenii galbeni, fruc­tele arbustului camu-camu, curmalele chinezești numite jujube, ginsengul, nalba-mare, ovăzul, afinele, ghimbirul, năutul, mușe­țe­lul, brusturele, curcuma, piperul, păpădia, gălbe­ne­lele, spanacul, cimbrul, ciu­perca shiitake, scorțișoara, strugurii și cartofii dulci. Plantele care conțin inu­lină - și vom aminti aici an­ghi­­narea, barba-caprei, iarba-mare, andivele, brus­turele, păpădia și topi­namburul - consolidează de asemenea sistemul imu­nitar prin acțiunea lor pro­biotică. Întrucât stre­sul sabotează buna funcționare a sistemului imun, să ne gândim și la plantele medicinale care favori­zează relaxarea: valeriana, hameiul, sunătoarea, lavanda, mușețelul, roinița, passiflora, lemnul-dulce, gura-lupului, kava-kava (piperul halucino­gen) și, firește, macul.
Medicina alopată are și ea în arsenalul ei o serie de mijloace - printre altele, tratamentele cu laser, in­troducerea unor substanțe în interiorul negilor prin injectare sau crioterapia (aplicarea de zăpadă carbonică). La celălalt capăt al spectrului se află nenumăratele leacuri tradiționale. Între cei doi poli, vă stau la dispoziție alimentele pe care vi le pre­zentăm mai jos. Dar vestea cu adevărat cea mai bună este aceea că unii negi dispar de la sine.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva negilor

*** Usturoiul
Verucile primesc o dublă lovitură din partea usturoiului: el nu numai că omoară virușii, dar și îm­piedică proliferarea celulelor infectate. Cercetă­torii iranieni au oferit dovezi greu de contestat. Ei au tratat cu extract de usturoi 23 de pacienți, care aveau între doi și 96 de negi. După o săptămână sau două, toate formațiunile cutanate dispăruseră.
Dacă v-ați hotărât să dați o șansă terapiei cu usturoi, curățați atâția căței proaspeți câți vă fac tre­buință, iar apoi zdrobiți-i sau tăiați-i în mici rondele. Puneți usturoiul direct pe veruci, evitând contactul cu pielea dimprejur. Bandajați locul respectiv, lăsați remediul să acționeze peste noapte și, în dimineața următoare, spălați porțiunea de piele cu multă apă. Este posibil să se formeze bășici, totuși aplicați tratamentul cu consecvență în continuare, până la dispariția negilor.
Procedura de mai sus nu se poate folosi în cazul copiilor, cu atât mai puțin a bebelușilor. Usturoiul va provoca arsuri grave pe pielea lor delicată.

** Smochinele
Gustul și consistența smochinelor proaspete sunt incomparabile. Însă, dacă doriți să scăpați de veruci, nu vă veți delecta gustând fructele. Terapeuții din Iran obișnuiesc să trateze negii tamponându-i cu sucul lăptos ce se scurge din codița smochinelor. Pentru a confirma această metodă, specialiștii iranieni au efectuat un experiment cu 25 de per­soane infectate cu virusul HPV, cărora le-au cerut să-și trateze verucile de pe jumătate de corp cu lapte de smochine, în timp ce pe cealaltă jumătate s-a întrebuințat zăpada carbonică. Autorii studiului au constatat că sucul de smochine avusese efecte comparabile cu crioterapia. Ei presupun că aceasta s-ar datora acțiunii proteolitice a enzimelor con­ținute în el.
În cazul când doriți să încercați procedura, ar trebui să vă tamponați negii o dată pe zi, timp de cinci până la șapte zile, cu sucul alb, picurat din codița smochinelor proaspete.

** Curcuma
Curcuminul, principala substanță activă din curcuma, acționează contra virusului HPV, acesta fiind un fapt deja confirmat știin­țific. Însă rizomul de curcu­ma conține încă alți zece com­puși care produc efecte antivira­le, iar medicina populară îl între­buințează de multă vreme ca leac pentru negi. Dacă vă tentea­ză să încercați, trebuie să știți că există un singur inconvenient: pulberea de un galben intens poate să vă lase urme pe haine, în cazul când nu este mânuită cu destulă prudență.

** Uleiul de susan
Acest ulei parfumat, foarte îndrăgit în Extremul Orient, se obține prin presarea micuțelor semințe de susan. În legătură cu eficiența lui în tratamentul ve­rucilor, s-a păstrat o poveste amuzantă - și strict autentică. În anii '80, cercetătorii testau bleomicina, un medicament care se injecta direct în negi. La subiecții din grupul de control s-a întrebuințat ca placebo ulei de susan. În final, specialiștii au avut o surpriză de proporții: numărul negilor se mic­șorase la 46% dintre cei ce primiseră ulei de susan, în vreme ce la participanții tratați cu bleomicină procentul nu depășea 18%.

* Coaja de banană
Un alt procedeu utilizat de adepții medicinei complementare constă în frecarea verucilor cu par­tea interioară a unei coji de banană. Puteți aplica această metodă de trei-patru ori zilnic, timp de cinci până la șapte zile. Este foarte posibil să ajungeți la rezultatele dorite, după cum ne încredințează un studiu publicat tot în anii '80, în paginile revistei "Journal of Reconstructive Surgery".

* Spanacul și alte alimente bogate în zinc
Un lucru e sigur: oamenii cu sistemul imunitar slăbit riscă să capituleze mai lesne în fața negilor, iar zincul influențează în modul cel mai benefic funcționarea mecanismelor proprii de apărare ale organismului. De aceea, el este inclus în proto­coa­lele de tratament ale multor afecțiuni dermatolo­gice. Pe tema care ne interesează, se poate cita un studiu efectuat de cercetătorii ira­kieni, cu concluzii mai mult decât în­curajatoare. 90% dintre partici­panții cărora li se administrase zil­nic un preparat cu zinc (în do­za de 10 miligrame per kilo­gram/corp) consta­taseră dispariția verucilor în decurs de două luni.
Dacă vă sâcâie cumva un neg re­bel, vă sfătuim să mân­cați cantități mai mari de spanac, pătrunjel, varză de iarnă, varză de Bru­xelles și castraveți, întrucât toate aceste legume vă asi­gură un aport ma­siv de zinc.

* Zeama de lămâie
"Plants Used against Cancer" de Jonathan Hartwell este un amplu tratat de fitoterapie, compus din 11 volume, care face referire la mai mult de 3.000 de plante cu utilizare consacrată în medicina populară. Lucrarea menționează sute de plante întrebuințate ca remedii împotriva negilor. Zeama de lămâie, de pildă, se regăsește atât pe continentul australian, cât și în statele americane Illinois și Kentucky.
Dacă sunteți dispuși să priviți lucrurile din pers­pectiva "Nu strică să încerc", vă recomandăm să aplicați o metodă foarte simplă. Tamponați-vă negii cu zeamă de lămâie și prelungiți tratamentul până când acidul conținut în ea îi va face să dispară.

Alimente de consumat cu prudență

Există alimente și băuturi care nu vă sunt de ajutor, ci dimpotrivă. Pe cele de mai jos vă îndem­năm să le evitați.
* Alcoolul - Specialiștii presupun existența unei legături între consumul de alcool și verucile anogenitale, provocate - ca toate celelalte tipuri de negi - de virusul papiloma uman (HPV). Un grup de cercetători din Seattle a stabilit o conexiune certă între consumul a două până la patru porții de băuturi alcoolice pe săptămână și dublarea riscului de apa­riție a verucilor anogenitale. Suplimentarea numă­rului de băuturi la cinci sau mai multe a avut drept urmare creșterea simultană a riscului amintit. Oa­me­nii de știință nu dispun deocamdată de o expli­cație detaliată a acestui fenomen, dar în opinia lor este vorba, cel mai probabil, de efectul alcoolului asupra activității sistemului imunitar.
* Carnea de porc - Cu prilejul unui studiu, cercetătorii germani au observat că verucile ano­genitale ale unui pacient tânăr au dispărut atunci când el a fost tratat cu preparatul antiviral interferon gamma și în același timp a renunțat să mai mănânce fripturi din carne de porc. Specialiștii nu pot decât să conchidă că există o legătură cauzală între apa­riția afecțiunii declanșate de virusul HPV și con­sumul permanent de carne de porc.

Din cămara cu ierburi de leac

Micile flori galbene și frunzele de rostopască sunt cunoscute încă din antichitate pentru virtuțile lor tă­măduitoare. Planta face parte din flora Europei și a Asiei, dar de o bună bucată de vreme și-a extins area­lul și pe continentul nord-american.
Dacă aveți posibilitatea să vă procurați rostopască proaspătă, stoarceți puțin suc din tulpini și picurați-l direct pe veruci, o dată sau de două ori pe zi, timp de cinci până la șapte zile. În cazul când folosiți plan­ta uscată, va trebui să pregătiți un decoct concentrat, cu care să vă tamponați negii.
Și paiele de ovăz tocate (Avenae stramentum) conțin, printre alte principii active, nu mai puțin de șapte compuși cu acțiune antivirală. Aceasta ne per­mite să presupunem că ar putea fi întrebuințate cu succes (tot sub formă de decoct) contra virusului (HPV). Merită o încercare.