- În tendința ei salutară de înnoire, televiziunea română mizează, de la o vreme, și pe prezența, la emisiunile de actualități, a unor persoane seducătoare, nu doar prin agerime de spirit, ci și prin înfățișare plăcută și mult firesc. Aflată la comanda jurnalului de știri din weekend, te numeri și tu printre aleși. A fost greu să treci din dosul cortinei, în fața ei?
- Uneori a fost și greu, dar mereu a fost frumos. Eu am ajuns în televiziune din întâmplare. Inițial, mi-am dorit să devin profesoară de română sau psiholog. De altfel, în Galațiul natal, am și urmat liceul pedagogic, iar apoi am dat admitere la Facultatea de Filologie. În anul I, cum aveam de ales între a face practică într-o televiziune locală sau a merge în licee și a preda, prima variantă mi s-a părut mai interesantă, eram curioasă să văd ce se întâmplă în "bucătăria" unei televiziuni. Experimentul a fost de succes: o săptămână am mers pe teren și am făcut reportaje. În prima zi, am făcut un material la grădina zoologică din Galați, însoțită de un coleg, iar de a doua zi m-au trimis deja singură. Erau foarte încrezători c-am să mă descurc. Și așa a și fost. În următoarele zile am continuat în același ritm, am învățat cum să-mi editez știrea, cum să intru cu ea în montaj... După acea săptămână de practică, deși eu credeam că totul s-a terminat, am fost rechemată și întrebată dacă nu vreau să mă angajez la ei, la "Express TV", pe post de reporter. Am acceptat, deși aceea a fost o perioadă destul de grea: munca în televiziune îmi consuma mult timp și energie, iar eu voiam să-mi duc și școala la aceleași standarde ca înainte. În plus, colaboram și cu o revistă studențească! Eram ca un titirez, aș fi vrut să pot să dilat timpul. Anii aceia mi-au pus baza în materie de profesie și nu regret nici o secundă zbaterea și lipsa de somn.
- În TVR cum ai ajuns?
- Căutând niște informații într-o zi, am ajuns pe site-ul TVR, acolo unde am descoperit un anunț: se făceau angajări, pentru TVR București, actualul TVR 3, care atunci se lansa. Am venit la probe, am dat nenumărate teste eliminatorii și, dintre sutele de candidați, a fost aleasă echipa viitorului post, din care făceam parte și eu. Așa că, mi-am luat inima-n dinți, m-am mutat în capitală, inclusiv cu facultatea, am dat licența aici... A fost o întreagă aventură! La început, pe TVR 3, am prezentat o emisiune tip magazin, după vreo jumătate de an mi s-a oferit să prezint știrile la Telesport, unde am stat trei ani, după care m-am mutat, tot pe știri sportive, la GSP TV.
- Te pasiona sportul?
- Da, foarte tare! Jucasem handbal în școala generală și în liceu și, în general, urmăream orice fel de transmisiuni sportive, eram la curent cu toate evenimentele din domeniu, citeam mult pe tema asta... Eram chiar bine pregătită! În plus, am acceptat oferta de a trece pe sport și ca o provocare. La momentul acela, femeile nu erau prea dorite în jurnalismul sportiv și eu am vrut să demonstrez că se poate. Cred că mi-am onorat promisiunea: nu m-am rezumat doar la a citi niște știri de pe prompter, ci am făcut și emisiuni, am moderat dezbateri în direct, cu invitați din diverse arii sportive... Apoi, în 2013, m-am întors în TVR. Am prezentat Jurnalul de la ora 18, apoi am trecut la Telejurnalul de weekend, unde, mai bine de trei ani, am făcut echipă cu Mircea Radu, care e o persoană extraordinară și un om de televiziune fără cusur! După care am intrat pe Matinalul de la TVR 1. Și după un an, am trecut la Telejurnalul de weekend, unde sunt și azi.
- Ți-a fost de folos zig-zagul ăsta profesional?
- Peste tot, indiferent de zonă sau de televiziune, eu am lucrat la fel de serios, la fel de riguros și cu la fel de multă responsabilitate. Și-apoi - știi! - ăsta a fost cursul pe care mi l-a oferit viața și era de datoria mea să-l folosesc. Plus că am avut noroc de niște echipe extraordinare, alcătuite din profesioniști unul și unul!
Tata, mama și patru copii
- Cu atâtea schimbări de direcție, e de presupus că ai avut în spate doi părinți foarte înțelegători.
- Da. Suntem o familie extrem de unită - mama, care a lucrat în domeniul sănătății, tata, care, având o formație tehnică, a fost angajat la Nuclearmontaj în Cernavodă, și noi, cei patru copii, două fete și doi băieți, eu fiind a doua, în ordinea vârstei. Ne iubim mult și întotdeauna am fost unul pentru altul. Tata nu mi-a impus niciodată nimic, iar mama chiar m-a impulsionat. Ea a fost cea care m-a îndemnat să mă mut în București, în ultimul an de facultate. Amândoi au fost de părere că trebuie să-și lase copiii să se desprindă de cuib și să-și deschidă aripile către orizontul care îi atrage. Așa se face că azi sora mea mai mare și unul dintre frații mai mici sunt în Galați, eu și celălalt frate suntem în București, iar părinții s-au mutat în Italia.
- Te mai leagă ceva de Galați? Cum arată în amintirile tale?
- Galați-ul pe care-l văd cu ochii minții are încă frânturi din atmosfera interbelică, mai adie prin el obiceiurile și parfumul epocii cosmopolite de odinioară. De pildă, din copilăria foarte mică, îmi aduc aminte că familia mea încă mai păstra obișnuința ca, măcar o dată pe săptămână, să facă o plimbare pe faleza Dunării, care pe atunci era umbrită de arbori bătrâni, dintre care unii erau salcâmi, așa că primăvara parfumul fluviului se împletea cu acela al florilor. Iar plimbarea se încheia întotdeauna într-o cofetărie, cochetă încă, unde mâncam niște prăjituri delicioase. Apoi îmi aduc aminte prima întâlnire directă cu Dunărea: eram prin clasa a VIII-a și ai mei au închiriat o bărcuță, cu care am ieșit pe apă. Am avut un sentiment indescriptibil: dintr-o dată percepeam întinderea aceea lichidă într-un mod cu totul diferit! Dacă până atunci Dunărea mi se păruse mare, acum mi se părea imensă! Și copleșitoare! În suflet mi s-a lăsat o pace profundă. Și ce culori avea Dunărea! O combinație magnifică de nuanțe pastelate de verde și albastru! Nu în ultimul rând, în amintire îmi revine zona gării, unde existau case foarte vechi și pe unde mă preumblam aproape în fiecare zi: pe vremea aia nu exista acces la Internet sau la alte surse de informare alternative, așa că, după ce ieșeam de la școală, o porneam către biblioteca aflată în cartierul acesta, care se mai păstra atunci, neschimbat probabil de peste o sută de ani. Îmi plăcea mult incursiunea asta zilnică pe care o făceam pe acele străzi: mergeam agale, admiram arhitectura fiecărei case și-mi imaginam ce povești văzuseră, auziseră și trăiseră acele ziduri, alături de familiile care locuiseră acolo de-a lungul anilor. Mi-a plăcut totdeauna să croiesc povești. Croiam povești care mă transportau instantaneu în alte timpuri... Și ce bine era!
Jurnalismul tabloid a devenit monstruos
- Revenind la timpurile de azi, se mai potrivesc ele cu amintirile tale?
- Deloc. Așezarea și rostul omenesc de atunci s-au pierdut peste tot. Lumea s-a transformat într-un carusel. Nici o zi nu seamănă cu alta. Iar schimbările se simt puternic și în jurnalism, și nu întotdeauna în mod pozitiv. De pildă, la capitolul schimbări pozitive trec faptul că aici, în TVR, am devenit mai conectați la ceea ce se întâmplă în lume și în țară. La capitolul schimbări negative, trec fuga asta după senzațional, care se înregistrează în jurnalismul global. Deseori se depășește o limită a normalului și a bunului simț, în materie de informație. Iar în România... ce să mai spun?! Mi se pare că jurnalismul tabloid a căpătat o formă de-a dreptul monstruoasă! Totuși, nu-mi pierd speranța. Nu mi-o pierd, pentru că eu sunt o natură optimistă, dar și pentru că lucrez într-o televiziune în care se face jurnalism de calitate. Și mai cred în ceva: în faptul că inclusiv publicul care s-a rătăcit pe parcurs va reveni "la matcă", va reuși din ce în ce mai bine să facă diferența între presa de calitate și cea tabloidă și, evident, o va alege pe prima. Cred că, până la urmă, toți oamenii se vor sătura de senzaționalul ieftin care domină acum. Bunul gust va învinge.
Cu Cosmin, înconjurul pământului
- Pari îndrăgostită de meseria ta. Ai încă entuziasm. Jurnalismul îți dă putere și energie.
- Așa e! Eu consum multă energie, dar și dobândesc multă energie din meseria mea. E un schimb reciproc avantajos. (râde) Nu m-am tocit, nu m-am blazat... După treisprezece ani de presă, mă consider încă abia la început.
- În ce altceva îți mai găsești surse de energie și de entuziasm?
- Pe primul loc e familia: soțul meu, Cosmin, părinții, frații și, nu în ultimul rând, pisicuța pe care am adoptat-o de curând. Ei sunt cei mai importanți pentru mine și cea mai solidă sursă de energie și de entuziasm. Apoi, o sursă de inspirație sunt și proiectele pe care le materializez deja de câțiva ani, împreună cu prietena mea, Ramona Ulici. E vorba de niște conferințe dedicate femeilor, unde se prezintă și se dezbat subiecte din domeniul sănătății, al frumuseții, carierei etc. Altele sunt mai tehnice, abordând zone precum marketingul, IT-ul, antreprenoriatul etc. Cred foarte mult în proiectele astea, pentru că văd cât de mulți oameni sunt interesați de ele, cât de benefice sunt la nivel de societate. Și, nu în ultimul rând, o doză sănătoasă de energie mi-o iau din călătorii. Iar în Cosmin am găsit partenerul ideal și la capitolul cutreierat lumea. Investim mulți bani în aventurile astea, dar considerăm că ei nu sunt nici pe departe irosiți - călătoriile, atunci când sunt făcute cu cap, îți lărgesc orizontul, au puterea să-ți hrănească spiritul, inima și inteligența.
- Mai vorbește puțin despre soțul tău. Pare un pilon important al echilibrului tău.
- E un om grozav, absolut senzațional. Ne-am întâlnit acum foarte mulți ani, am fost colegi de facultate, așa că am crescut împreună, am ajuns să ne cunoaștem și să ne înțelegem foarte bine unul pe celălalt. De fapt, uneori cred că soțul meu mă înțelege mai bine decât mă înțeleg eu însămi. (râde) E un tip răbdător și de la el am învățat să-mi mai temperez și eu comportamentul, pentru că eram destul de "scăpărătoare". Are un simț al umorului extraordinar, ceea ce iarăși cred că ne-a ajutat foarte mult în relație. Ce mai! Chiar cred că sunt o norocoasă că-l am alături de mine. Și uite, suntem de paisprezece ani împreună!
Foto: IOANA CHIRIȚĂ (2)