Trucuri pentru ademenit somnul

Andrei Cheran
- În topul neplăcerilor menopauzei se află insomnia. Chiar dacă nu există o soluție miraculoasă, sunt multe metode care pot să aducă somnul. Banale în aparență, au efecte mari -

Kilograme mai puține pe cântar
Uneori, pentru a putea dormi bine, trebuie să vă schimbați cu orice preț stilul de viață. Or, este un fapt dovedit că greutatea în plus vă expune mai tare la bufeurile care creează insomnii. A vă consola de înaintarea în vârstă mâncând nu este o idee prea bună.

Alegeți o lenjerie de pat potrivită
Dacă încă nu v-ați hotărât, poate că acum a sosit momentul să vă schimbați lenjeria de pat și să vă alegeți una nouă, din fibre naturale, bumbac sau in, în care să nu mai transpirați. Dacă vă permi­teți, cumpărați și o saltea cu apă a cărei tempera­tură o puteți regla cum doriți.

Ceai de salvie și de viță-de-vie roșie
Salvia este o plantă renumită în fitoterapeutica internațională pentru puterea ei de a opri transpi­rația. Un ceai călduț, alternat cu ceai de viță-de-vie roșie, care este foarte eficient și în cazul bufeurilor și al circulației deficitare.

Nu încălziți camera în exces
Temperatura ideală pentru a dormi bine este de 18 grade celsius. Casele noastre fiind de multe ori prea încălzite, trebuie să aerisim 10 minute înain­te de a ne băga în pat.

Un duș călduț
Făcut chiar înainte de a vă culca, o să vă ofere câteva ore de repaus. Puteți să îl repetați și după miezul nopții, dacă vă treziți transpirate.

Pijamale care să respire
De curând, au apărut în comerț pijamale con­cepute pentru femeile care suferă de transpirație nocturnă. Sunt făcute dintr-un material special, care limitează absorbția apei și crește tranzitul transpirației către exterior, unde se va evapora mai repede. Dacă nu găsiți, alegeți exclusiv cămăși de noapte sau pijamale din bumbac.

Luați o cină mai ușoară
Mesele prea copioase, mai ales cele bogate în grăsimi, perturbă somnul. Așadar, mâncați ușor seara, mai nimic. Ali­men­tele sățioase pot să aș­tepte până a doua zi.

Miere înainte de culcare
Indiferent dacă este înghițită ca atare, dizol­vată într-o cană de apă fierbinte sau o cană de lapte, mierea are efect calmant și somnifer.

Faceți mișcare în fiecare zi
Pentru un somn profund și odihnitor, miș­carea zilnică este obliga­torie. La început, ea limitează frecvența și inten­sitatea bufeurilor, permițând o mai bună rezistență a a organismului la variațiile bruște de tem­peratură. Apoi, sportul permite eliminarea stre­sului (produc­ția de adrenalină scade în timpul efor­tului), iar miș­carea produce o "oboseală sănătoa­să", care favori­zează somnul. Singura condiție este să facem exer­ci­țiile fizice înainte de masă.

Nu depășiți orele de somn
Când somnul devine din ce în ce mai capricios, greșelile costă mai mult. De aceea, atenție mare la primele semne de adormire. Mergeți să vă culcați fără să mai așteptați sfârșitul filmului de la tele­vizor. De asemeni, încercați să adoptați ore fixe pentru a mânca și a vă trezi de dimineață, ce con­tribuie mult la reglarea somnului.

Dormiți mai puțin, dar mai bine
Odată cu vârsta, somnul se modifică: el devine mai fragil, mai fragmentat și cantitatea sa totală tinde să scadă. Chiar și când turbulențele meno­pau­zei se liniștesc, multe femei nu-și mai pot re­găsi somnul "de altădată". Dar nu este un capăt de lume. Se poate dormi foarte bine și pe bucăți. Dacă vă treziți după numai câteva ore, puteți citi dintr-o carte până ce somnul vine din nou.

Spuneți "nu" excitantelor
În primul rând, trebuie să diminuați tot ceea ce vă poate agita. Cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că ceaiul, cafeaua, cola și tutunul sporesc frec­vența și intensitatea bufeurilor.

Mizați pe fitoterapie
Un ceai de mușețel, de tei sau de verbină liniștește după cină. Și mai radicale încă sunt tincturile de sunătoare, valeriană, roiniță, lavandă, hamei. Se prepară infu­zii din câte o linguriță de plantă, opărită cu o cană de apă. Se beau alter­nativ, dimineața și seara.

Terapia florală Bach și homeopatia
Sunt două terapii al­ternative ex­trem de efi­ciente, în toate neplă­cerile menopauzei. Cu condiția să găsiți un te­rapeut cali­ficat în prac­ticarea lor, vă ajută mai mult decât toate medica­mentele.

Cura cu magneziu
Somnul are nevoie de magneziu. Asigurați-vă, deci, un supliment din acest mineral. Cel mai eficient este clasicul magneziu cu vitamina B.

Remedii chinezești
* Înfundați-vă nara dreaptă cu un tampon de vată și respirați doar prin nara stângă, vreme de 5 minute.
* Fierbeți 50 de grame de mărar într-un litru de vin roșu dulce, vreme de 2 minute. Beți 50 ml înainte de culcare.

Ce trebuie evitat pentru a vă păstra somnul
Nu vă repeziți la somnifere. Medicamentele hipnotice induc un somn de calitate mai slabă și ris­că să creeze dependență. Dacă le puteți evita, cu atât mai bine. De asemenea, lipsa bruscă de estro­geni poate să ducă la o scădere de tonus trecătoare. Și este normal să vă simțiți mai obosite de fiecare dată, când organismul trebuie să se adapteze la variații importante (de exemplu schimbările de anotimp).
Nu neglijati mediul ambiant din dormitor. Som­nul se pregătește prin activități relaxante, lumini blânde și o cameră izolată de zgomot. Dacă este necesar, folosiți chiar dopuri pentru urechi. Dacă vă răsuciți în pat la fiecare 20 de minute, auzind ticăitul ceasului, este mai bine să vă apucați să citiți o carte, așteptând să revină somnul.