Farfarello
Mani Neumann (vioară, blockflöte) și Ulli Brand (chitară) sunt membrii fondatori ai trupei Farfarello, înființată în 1982, imediat după destrămarea formației Phoenix. Cei doi nemți au reușit ca în 35 de ani de activitate să obțină recunoașterea europeană și internațională, urmând o rețetă simplă, dar care nu le "iese" chiar tuturor: o combinație de folclor est-european cu influențe contemporane de jazz, rock și muzică clasică, o îmbinare armonioasă de sunete arhaice cu unele moderne, dar care cere muzicieni de excepție. Exact așa cum sunt.
Mani Neumann și Ulli Brand, care au în spate experiența a diferite formule muzicale - trio, cvartet, sau chiar și alături de orchestre simfonice. Din 1982 și până azi, Farfarello a scos nu mai puțin de 18 albume, 4 dvd-uri, susținând peste 3.500 de concerte în întreaga lume. Printre artiștii de renume care s-au alăturat trupei Farfarello, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, se numără celebrii toboșari: Mike Barsimanto, Herb Quick și Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band), basistul Urs Fuchs și percuționistul José J. Cortijo, și, nu în ultimul rând, colegii lui Mani de la Phoenix - Ovidiu Lipan Țăndărică și Joschi Kappl (Marele Blond).
Anul acesta, Farfarello vine în România ca să prezinte melodiile de pe noul lor album, "ZeitZone", lansat în Germania în 2016, dar și hit-uri de pe discurile lor mai vechi.
Mani Neumann
"Muzica românească este fantastică"
Manfred (Mani) Neumann - neamțul cu "suflet de român" - supranumit în Germania Der Teufelsgeiger ("Violonistul Diavolului") - este un maestru al viorii și al blockflöte-ului. S-a născut pe 14 ianuarie 1958 în Hilden, Germania. ?n adolescență, a cochetat cu actoria și muzica, iar în vara lui 1979, când l-a întâlnit pe Nicu Covaci, cânta deja, la violoncel și la vioară, muzică cu accente folk. S-a alăturat trupei Phoenix în 1979, în plin succes, a cântat la vioară electrică și acustică, în trupa alcătuită pe atunci din: Nicu Covaci (chitară electrică și acustică, voce), Tom Buggie (bas, voce) și Ovidiu Lipan Țăndărică (tobe). A scos împreună cu ei un album - "Transsylvania" (1981). Era al 7-lea al formației Phoenix, primul și ultimul scos în Germania după fuga din România comunistă. Mani s-a potrivit de minune cu băieții, căci s-a îndrăgostit pe loc de muzica noastră. "Muzica românească este fantastică. Când am auzit-o prima dată am zis: asta e muzica mea. Și azi e la fel de fascinantă pentru mine", se confesa el.
?n 1982, după ce Phoenix s-a destrămat, Mani a pus bazele unei trupe noi, alături de prietenul său, basistul Ulli Brand. Intenționau să cânte rock acustic, dar cu timpul au îmbrățișat mai multe genuri muzicale. Primul lor disc s-a intitulat chiar Farfarello (1984).
Din 1988 și până în 2008, Mani s-a reîntors alături de Phoenix cu forțe proaspete, având experiențe noi, și a mai scos împreună cu Nicu Covaci patru albume: "SymPhoenix/ Timișoara" (1992), "Aniversare 35" (1997), "În umbra marelui urs" (2000) și "Baba Novak" (2005). Iar pentru întreaga lui activitate, muzicianul german a fost decorat de Președintele României cu ordinul "Meritul cultural" în grad de Cavaler. Dar chiar dacă s-a întors o vreme lângă Phoenix, Mani nu a renunțat nici la "copilul" său, la Farfarello, și a cântat o bună bucată de timp în ambele trupe.
Ulli Brand
Ulli Brand, colegul de trupă al lui Mani, este considerat unul dintre cei mai buni chitariști din Europa, fiind recunoscut pentru stilul său unic de a interpreta muzică la chitară acustică cu 6 și 12 corzi. Mulțumită lui, stilul Farfarello este unic, căci reușește, cu o singură chitară, să "țină" atât armonia, cât și basul. Ulli mai evoluează și în trupa Aerotones, un cvartet de muzicuțe, unde cântă și vocal.
?n concertele de la noi, nemții vor fi acompaniați și de doi muzicieni români: Eugen Amarandei (bas) și Gabriel Bălașa (percuție).
Trupa Farfarello are programate, până la finalul acestei luni, șapte concerte, dintre care două în Capitală, la Clubul Țăranului Român, pe 25 și 26 februarie. o Farfarello va mai urca pe scenă pe 16 februarie la Târgu Jiu, pe 17 februarie la Petroșani, pe 18 februarie la Târgoviște, pe 19 februarie la Râmnicu Vâlcea și pe 24 februarie la Brașov.
Biletele la concertul trupei Farfarello costă 30 de lei și sunt disponibile la intrare, în seara evenimentului, dar și în avans, la Clubul Țăranului Român. Se pot face și rezervări la tel: 021/310.80.48.