FARFARELLO - Mani Neumann în turneu prin România

Dana Ene
- Mani Neumann (59 ani), fostul violonist al legendarei trupe Phoenix, a pornit la început de an în turneu prin România, împreună cu formația sa, Farfarello -

Farfarello

Mani Neumann (vioară, blockflöte) și Ulli Brand (chitară) sunt membrii fondatori ai trupei Farfarello, înființată în 1982, imediat după destră­marea formației Phoenix. Cei doi nemți au reușit ca în 35 de ani de activitate să obțină recunoașterea europeană și internațională, urmând o rețetă simplă, dar care nu le "iese" chiar tuturor: o combinație de folclor est-european cu influențe contemporane de jazz, rock și muzică clasică, o îmbinare armo­nioasă de sunete arhaice cu unele moderne, dar care cere muzicieni de excepție. Exact așa cum sunt.
Mani Neumann și Ulli Brand, care au în spate experiența a diferite formule muzicale - trio, cvar­tet, sau chiar și alături de orchestre simfonice. Din 1982 și până azi, Farfarello a scos nu mai puțin de 18 albume, 4 dvd-uri, susținând peste 3.500 de concerte în întreaga lume. Printre artiștii de renume care s-au alăturat trupei Farfarello, pentru o peri­oadă mai lungă sau mai scurtă de timp, se numără celebrii toboșari: Mike Barsimanto, Herb Quick și Chris Thompson (Manfred Mann's Earth Band), basistul Urs Fuchs și percuționistul José J. Cortijo, și, nu în ultimul rând, colegii lui Mani de la Phoenix - Ovidiu Lipan Țăndărică și Joschi Kappl (Marele Blond).
Anul acesta, Farfarello vine în România ca să prezinte melodiile de pe noul lor album, "ZeitZone", lansat în Germania în 2016, dar și hit-uri de pe discurile lor mai vechi.

Mani Neumann
"Muzica românească este fantastică"


Manfred (Mani) Neumann - neamțul cu "suflet de român" - supranumit în Germania Der Teufelsgeiger ("Violonistul Diavolului") - este un maestru al viorii și al blockflöte-ului. S-a născut pe 14 ianuarie 1958 în Hilden, Germania. ?n adolescență, a cochetat cu actoria și muzica, iar în vara lui 1979, când l-a întâlnit pe Nicu Co­vaci, cânta deja, la violoncel și la vioară, muzică cu accente folk. S-a alăturat trupei Phoenix în 1979, în plin succes, a cântat la vioară elec­trică și acus­tică, în trupa alcătuită pe atunci din: Nicu Covaci (chita­ră elec­trică și acus­tică, voce), Tom Buggie (bas, voce) și Ovidiu Li­pan Țăndărică (tobe). A scos împreună cu ei un al­bum - "Transsylvania" (1981). Era al 7-lea al formației Phoe­nix, pri­mul și ulti­mul scos în Ger­mania după fuga din România co­munistă. Mani s-a potri­vit de minune cu băieții, căci s-a îndră­gos­tit pe loc de muzica noastră. "Muzica ro­mâ­nească este fantas­tică. Când am auzit-o prima dată am zis: asta e muzica mea. Și azi e la fel de fasci­nantă pentru mine", se confesa el.
?n 1982, după ce Phoenix s-a destră­mat, Mani a pus ba­zele unei trupe noi, alături de priete­nul său, basistul Ulli Brand. Intenționau să cânte rock acustic, dar cu timpul au îmbrățișat mai multe genuri muzicale. Primul lor disc s-a intitulat chiar Farfarello (1984).
Din 1988 și până în 2008, Mani s-a reîn­tors ală­turi de Phoenix cu forțe proaspete, având experi­ențe noi, și a mai scos împreună cu Nicu Covaci patru albume: "SymPhoenix/ Timișoa­ra" (1992), "Aniversare 35" (1997), "În umbra marelui urs" (2000) și "Baba Novak" (2005). Iar pentru întreaga lui activitate, muzicianul german a fost decorat de Președintele României cu ordinul "Meritul cultural" în grad de Cavaler. Dar chiar dacă s-a întors o vreme lângă Phoe­nix, Mani nu a renunțat nici la "copilul" său, la Farfarello, și a cântat o bună bucată de timp în ambele trupe.

Ulli Brand

Ulli Brand, colegul de trupă al lui Mani, este considerat unul din­tre cei mai buni chi­tariști din Eu­ropa, fiind recunoscut pen­tru stilul său unic de a in­terpreta muzică la chitară acus­tică cu 6 și 12 corzi. Mulțumită lui, stilul Far­farello este unic, căci reu­șește, cu o sin­gură chitară, să "țină" atât armonia, cât și basul. Ulli mai evo­luea­ză și în trupa Aero­tones, un cvartet de mu­zicuțe, unde cântă și vocal.
?n concertele de la noi, nemții vor fi acom­pa­niați și de doi muzicieni ro­mâni: Eu­gen Amarandei (bas) și Gabriel Bălașa (per­­cuție).
Trupa Farfarello are pro­gramate, până la finalul acestei luni, șapte con­cer­te, dintre care două în Capitală, la Clubul Țăranului Român, pe 25 și 26 februarie. o Farfarello va mai urca pe scenă pe 16 februarie la Târgu Jiu, pe 17 februarie la Petro­șani, pe 18 februarie la Târ­goviște, pe 19 februarie la Râmnicu Vâlcea și pe 24 februarie la Brașov.
Biletele la concertul trupei Farfarello costă 30 de lei și sunt disponibile la intrare, în seara eve­nimentului, dar și în avans, la Clubul Țăranului Ro­mân. Se pot face și rezervări la tel: 021/310.80.48.