Macaroane în fel și chip

Redactia
Penne (macaroane scurte) cu fileuri de sardele

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g maca­roane, sare, 2 dovlecei, 2 ardei grași, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 2 lingurițe ulei, pi­per, 10 linguri con­centrat de legume (De­li­kat+apă), 1 lingură cimbru mărunțit, 4 fi­le­uri de sardele (din conservă), 2 lingurițe ca­pere.
Mod de preparare: Se fierb ma­ca­roa­nele al dente în apă cu sare și se lasă să se scur­gă. Dovle­ceii și ardeii grași se spa­lă și se taie bucățele, iar ceapa și us­tu­roiul - cu­ră­țate și spă­late - se toacă mă­runt. Se unge cu ulei o ti­­gaie de teflon și se călesc le­gumele pre­gă­tite. Se sărează, se pi­pe­rează, se adaugă zea­­ma de zar­za­vat și se lasă 5 mi­nute să se dunstuiască. Se încorporează cimbrul, sar­de­lele, caperele și ma­caroanele scurse, se ames­tecă și se mai gustă o dată de sare și piper.

Macaroane cu roșii și piept de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g maca­roane, sare, 300 g piept de pui, piper, 8 bulbi de praz, 600 g roșii, 25 linguri concentrat de legume (Deli­kat+apă).
Mod de preparare: Se fierb macaroanele al dente în apă cu sare și se lasă să se scurgă. Se taie pieptul de pui bucățele și se prăjește circa 5 minute - fără grăsime - într-o tigaie antiadezivă. Se adaugă roșiile tăiate cubulețe și pra­­zul tăiat ron­dele, se dunstuiesc și ele puțin, iar pe urmă se toarnă dea­supra zeama de zarzavat și se lasă să fiarbă 3 mi­nute. Se gustă de sare și piper și se amestecă cu ma­caroanele scurse.

Spaghete cu broccoli (conopidă)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g spaghete, sare, 600 g broccoli (conopidă) desfăcută în buche­țele, 4 lingurițe ulei, 2 ardei iuți mici, 400 ml con­centrat de legume (Delikat+apă), piper, 4 lingurițe se­mințe de susan (circa 20 g).
Mod de preparare: Se fierb spa­ghetele al dente în apă cu sare. Se prăjește puțin broccoli (conopida) în uleiul încins și se adaugă ardeii iuți, cu­rățați de semințe și nervuri, și tocați mărunt. Se pră­jesc și ei câteva se­cun­de, se sting cu zeama de zar­za­vat și se lasă să se duns­tuiască, în continuare, circa 10 mi­nute. Se amestecă cu spaghetele scurse de apă, se gus­tă de sare și piper și se presară cu semințele de su­san ru­menite într-o tigaie fără grăsime.


Dulciuri

Prăjitură englezească cu gem (Devonshire Scones)

Ingrediente (pentru 15 bucăți): 3 căni de făină amestecată cu un pachețel de praf de copt, 2 lin­guri de zahăr, 60 g unt tăiat bu­cățele, 1 cană de lapte, 1 ou bătut pentru uns, gem de căpșuni, caise și frișcă pentru servit.
Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 210°C. Se unge o formă cu untdelemn. Se cerne făină într-un vas. Se adaugă untul tăiat bucățele și se sfărâmă ambele ingrediente cu vârful degetelor. Se face o adâncitură la mijloc, se toarnă laptele și se amestecă totul repede, pentru a se obține un aluat ușor lipicios. Se întinde aluatul pe o tablă de lemn dată cu făină, manevrând suci­to­rul ușor, pentru a obține o foaie groasă de 2 cm. Se taie din ea cercuri cu diametrul de 6 cm (cu gura unui pahar de șampanie), care se pun unul lângă altul pe tava de prăjituri. Se ung cu ou și se coc 15-20 de minute. Se servesc fierbinți, unse cu mar­meladă și frișcă.