Sfaturi de învins frigul

Andrei Cheran
- Nu e tocmai ușor să te încălzești, când temperatura de-afară scade vertiginos. Puse la cale de specialiști, sfaturile care urmează sunt menite să ne acomodeze cu frigul, prin întărirea organismului -

DIMINEAȚA

Gimnastica de încălzire
Începeți ziua cu câteva minute de stretching (mișcări de întindere), pentru a vă relansa circulația sângelui și a vă încălzi mușchii. Așezați pe podea, culcați pe spate, întindeți-vă bine brațele și picioa­rele, fără să uitați de coloana vertebrală.

Plinul de vitamine
Faceți plinul de vitamine. Pregă­tiți-vă un suc de fruc­te proaspăt. Stoar­ceți trei manda­rine, o jumătate de lămâie, curățați un kiwi. Puneți totul în mixer și ames­tecați până ce se omogenizează. După ultimele studii, compoziția sucului, bo­gată în vitamine, minerale și anti­oxi­danți, favorizează starea de bine și ne protejează de agresiunile exte­ri­oare.

Un duș rapid
Evitați băile calde și prelungite și produsele care produc prea multă spu­mă. Ele irită pielea și fragilizează bariera cutanată, ceea ce duce la o des­­hidratare mai importantă și la o vul­nerabilitate mai mare. Se reco­man­dă dușurile scoțiene, cald-rece-cald, câte 10 secunde. Pe măsură ce vă obișnuiți, coborâți tot mai mult temperatura apei. Dușul final să fie scurt. Dușurile scoțiene înviorează și întăresc sistemul imunitar.

Atenție la creme
Pentru a evita mâncărimile pielii uscate de frig, folosiți pentru mâini și picioare o cantitate generoa­să de cremă bogată în uleiuri și unt vegetal. Ideale sunt cremele Karité (se găsesc la toate magazinele naturiste) și crema Nivea. Aplicați-le după duș, dar și seara, când vă întoarceți acasă cu pielea greu în­cercată de frig.

Tehnica cepei
Adoptați structura foilor de ceapă, purtând mai multe rânduri de haine, îmbrăcate una peste alta. Izolează mai bine corpul. Dacă este foarte frig, pur­tați o căciulă sau o glugă care să coboare pe ochi, acoperindu-vă și fața.

ÎN TIMPUL ZILEI

Frigul e periculos pentru inimă
"Atac de cord!". Iarna, aseme­nea știri se înmul­țesc în ziare: oa­meni care n-au fost niciodată bol­navi mor, brusc, de inimă. Fe­no­menul stârnește frica: este fri­gul așa de periculos pen­tru inimă? Răs­­punsul specialiș­tilor este clar: "Da!". Mai ales în cazul băr­ba­ților de peste 65 de ani, numărul ca­zu­­ri­lor de deces prin atac de cord a crescut în ultimele ierni cu 20%. De vină sunt anumiți factori speci­fici de risc.
1. Pe frig tăios și vânt rece, arte­rele din întregul corp se con­tractă spon­tan. Drept ur­mare, mușchiul ini­mii primește prea pu­țin oxigen și nu mai pompează suficient sânge în sistemul cir­cu­lator. Urmarea: cine are arterele îngustate de boli de inimă deja instalate, dar nedetectate medi­cal, poate să facă ușor un in­farct, iar în cazul unei circulații sanguine blo­ca­te, chiar un stop cardiac. Soluția: da­că în ulti­ma vreme aveți dificultăți la respirat sau o pre­si­une în zona piep­­tu­lui, consultați ur­gent medicul!
2. Dăunătoare pentru inimă sunt și de­prin­derile noastre alimentare la timp de iarnă. Mâncăm în exces ali­men­te gre­le, gra­se, bem mai des ca de obicei al­cool.
* La tem­pe­ra­turi sub zero gra­de, corpul trebuie obiș­nuit treptat cu fri­gul, înainte de a ieși afară. De pildă, la început să stați câteva minute în fața feres­trei des­chise sau în antreu.
* Respirați rar și profund, doar pe nas.
* Dacă sunteți cardiaci: când ie­șiți la plimbare, nu uitați să puneți în geantă sau buzunar pre­parate pe bază de nitroglicerină. La nevoie, folo­­siți-le, dar nu foar­te des, ca să nu vă obișnuiți or­ganismul cu ele. În plus, provoacă și neplăcute dureri de cap.
* Luați zilnic minimum 100 mg magneziu. Ar­terele corona­riene nu se mai contractă așa de puternic.
* Mâncați alimente sărace în co­lesterol: uleiuri de plante, pește, ce­reale integrale, legume, fructe, carne slabă de pasăre.

Cura de transpirație
Ajutor nesperat pentru răceală și gripă

Când ni se înfundă nasul, ne doare gâtul la înghițit, iar picioa­rele par să fie nesigure la pășit, e semn clar: sun­tem amenințați de-o răceală sau o gri­pă. În loc să ne văităm, mai bine să le închidem ușa în nas. "Cine recurge în­că de la primele semne la o repriză bună de transpirat, poate adesea să oprească ră­ceala! Iar dacă deja s-a și instalat, ce­dează și poate fi de­pășită mai repede", ne sfătuiesc medicii de familie.
Iată ce trebuie să faceți, pentru ca o cură de transpirație să aibă efect:
Pregătire: * Prepa­rați o infuzie de tei, din 3 lin­gurițe plantă us­cată, opă­rite cu 1 litru de apă, lă­sate la infuzat 5 minute, apoi stre­­curată și pusă într-un termos. * Pe pat, peste cear­șaful obișnuit se mai pune o pătură groasă de lână, iar dea­supra, un pro­sop mare de baie. Puneți și două sticle cu apă fierbinte. * Alături, pre­gătiți și două pijamale groa­se din bum­bac.
Cura de transpirat: Beți, în­ghi­ți­tură de înghi­țitură, infuzia fierbinte de tei. În pri­ma cană, adău­gați și o lămâie stoarsă + o lin­guriță de miere. Ce­lelalte căni să fie din ceai curat. * După circa o oră, umpleți cada din baie, numai pe jumătate, cu apă la temperatura de 36 de grade. Bă­gați-vă înăuntru și lăsați să mai curgă apă fierbinte, până ce apa urcă la 40 de grade, iar corpul e scufundat în ea până la gât. Ră­mâ­neți în baie 15-20 de minute. Pu­teți bea acum ceaiul de tei rămas. * Ieșiți din baie și tapo­tați-vă cu un prosop ab­sor­bant. Îmbrăcați prima pijama și vâ­râți-vă în pat. Înve­liți-vă tru­pul până la gât, cu pro­sopul, pă­tu­ra și plapuma și stați să trans­pirați între 20 și 60 de mi­nute. * În final, uscați-vă din nou cu proso­pul, aerisiți repede ca­mera, îmbrăca­ți-vă cealaltă pija­ma și băga­ți-vă în pat, de data asta, înveliți nor­mal, numai cu pla­puma.
Important: ieșiți încet din cadă și din pat, pentru că pot apărea amețeli. După 1-2 minute, circu­la­ția sângelui se stabilizează. * Da­­că sunteți hiper­tensivi (ten­siune peste 140 cu 90), re­nunțați la cura de trans­pirat, pentru că ridică și mai mult tensiunea.

Beți cât mai multe lichide
Beți lichide de mai multe ori pe zi, pentru o mai bună termoreglare a organismului. Se recomandă apa plată, ceaiurile și supele fierbinți. Când este foarte frig, avem tendința să ne hidratăm mai puțin ca vara. În plus, băuturile calde reconfortează.

Încălzitul în exces face rău
Evitați atmosfera prea uscată din locuință, da­torată încălzirii și climatizării. Ele sunt nefaste pen­tru piele și o deshidratează. Dacă locuiți într-o casă supraîncălzită, umidificați aerul punând un bol cu apă pe calorifer. Umeziți-vă ochii cu colir, dacă frigul vi-i usucă.

Trăiască mersul pe jos!
Mergeți pe jos un sfert de oră dimineața și sea­ra, pentru a vă obișnui cu frigul și a vă îmbunătăți circulația sanguină. Acasă, o temperatură de 21 de grade este suficientă. Dacă vă este frig, îmbră­cați-vă cu un pulover.

SEARA - destindere și încălzire

Un ceai aromat
După ce vă întoarceți acasă, relaxați-vă în fața unui ceai reconfortant din plante (mentă, mușețel, tei) în care adăugați o linguriță de miere. La fel de bun este și un grog, fără alcool, care încălzește și redă tonusul. Cum se prepară? Amestecați sucul unei jumătăți de lămâie cu o infuzie de ghimbir și o linguriță de miere.

Înainte de culcare
Puneți apă fierbinte într-o sticlă sau o pungă de cauciuc și vârâți-o sub plapumă, înainte de a vă cul­ca. Căldura degajată în așternut induce somnul ușor.

Sfatul bunicii: ciorapii
Un sfat bătrânesc, cu rezultate sigure, este culcatul cu șosete în picioare. Dacă vă ungeți și cu o cremă grasă înainte, ea va pătrunde mai bine în piele, datorită căldurii ciorapilor. Somn ușor!