În societatea hiperindustrializată de astăzi, milioane de oameni suferă de supraponderalitate (kilograme în plus), de intoxicații și de bolile ce decurg din acestea. Cauzele: sedentarismul, excesul de calorii și... consumul insuficient (cronic) de apă și sare. Pare ciudat să susții că apa și sarea în cantități insuficiente sunt vinovate că ne-ngrășăm, că devenim mai leneși, că ne-mbolnăvim mai ușor și că îmbătrânim înainte de vreme. Și totuși este adevărat! În cele ce urmează, vă prezentăm răspunsurile la câteva întrebări de strictă actualitate, legate de aceste două "minuni" ale naturii, oferite de o specialistă în materie: dr. Barbara Hendel (Germania), care de ani de zile se ocupă cu cercetările internaționale asupra efectelor vindecătoare ale apei de izvor și ale sării naturale.
Leac sigur, pentru zeci de boli: apa
- De ce este apa atât de importantă?
- Fără apă nu putem exista. Organismul nostru este compus din circa 70% apă, iar creierul - din 90%. Apa transportă substanțele nutritive spre toate organele, alimentează traseele nervoase, asigură capacitatea de funcționare și de reproducere a tuturor celulelor, ajută sângele și limfa să-și îndeplinească "misiunea" și regularizează temperatura corpului. De asemenea, apa contribuie la eliminarea toxinelor prin rinichi, intestin, piele și plămâni. Noi pierdem zilnic cam 2 l din această substanță atât de valoroasă și trebuie s-o înlocuim, adică să bem zilnic cel puțin 2 l de apă.
- Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă?
- La început, organismul compensează el însuși lipsa apei: pentru a putea dizolva reziduurile, el folosește lichidul celular, extrem de important, pentru că o mare parte din celule mor și apar celulita, inflamațiile și edemele. Dacă lipsa aceasta de apă din organism durează mai mult, în vase și în țesuturi se depun reziduuri și substanțe toxice, ceea ce suprasolicită metabolismul și organele excretoare. Lichidul din țesuturi, sângele și limfa se îngroașă, sistemul imunitar slăbește, transmiterea impulsurilor nervoase scade în intensitate sau se blochează complet, refacerea celulelor devine mai lentă și procesul de îmbătrânire se accelerează.
- Apa - în cantitate insuficientă - înseamnă deci îmbătrânire și boală?
- Exact! Un medic iranian, dr. Faridun Batmanghelidj, a descoperit faptul că multe dintre bolile "civilizației" au la bază lipsa cronică de apă. Recomandându-le pacienților săi să consume apă și-atât, el a reușit să vindece o serie întreagă de boli: reumatism, artrită, dureri de cap, afecțiuni cardiace și de circulație, probleme digestive, alergii, imunitate scăzută, îmbătrânire prematură a pielii, celulită, dar și lipsa de concentrare, pierderea memoriei, oboseala cronică și depresiile.
- Dar majoritatea oamenilor beau apă suficientă.
- Nu. Majoritatea oamenilor beau lichide preparate chimic: cafea, ceai, limonadă, băuturi acidulate sau alcoolice, dar nu apă. Sau prea puțină apă. Organismul nostru nu conține 70% cafea sau vin, ci apă.
- Dar și cafeaua, berea, vinul sau limonada conțin apă...
- Apa este substanța de bază, firește, dar băuturile răcoritoare conțin multe chimicale dăunătoare: coloranți, conservanți, zahăr sau înlocuitori și arome artificiale. Pentru a le elimina din organism, avem nevoie de apă. Uneori, chiar de mai multă decât conțin băuturile respective. Iar "delicatesele" precum cafeaua, ceaiul negru sau alcoolul lipsesc organismul de o cantitate și mai mare de lichid, căci la metabolizarea cofeinei și a alcoolului este nevoie de foarte multă apă, pentru eliminarea produselor apărute prin descompunere. De aceea, după o noapte bine "udată", apare senzația de sete, chiar dacă cu câteva ore mai devreme au fost îngurgitate cantități serioase de bere, de pildă. Durerile de cap, de încheieturi și greață sunt și ele urmările lipsei de apă și ale hiperacidității.
- Dar nu putem bea numai apă...
- Nimeni nu trebuie, firește, să renunțe definitiv la limonada preferată, la un pahar de vin sau de bere. Dar, după consumul de cafea, băuturi acidulate sau alcool, trebuie băută aceeași cantitate de apă.
- Este de preferat apa minerală?
- Cea mai bună este apa plată, săracă în substanțe minerale și curată. Pentru că organismul nostru nu poate asimila optim mineralele dizolvate în apă. Componentele lor nu pătrund până în celule. Doar cele organice - existente în fructe și legume - sunt bine asimilate. Cu cât conține mai puține minerale, cu atât apa curăță mai bine organismul.
Memoria apei
- Și de ce ne recomandați să bem apă plată, adică fără acid carbonic?
- Acidul carbonic este acid - o spune și numele -, iar în organismul nostru există deja mult prea mulți acizi. În afară de asta, acidul carbonic poate produce "legarea" mineralelor anorganice în particule prea mari: din combinația calciu + hidrogen acid, de exemplu, rezultă calcarul, care se poate depune în vasele fine de sânge sau în creier. Urmarea: calcifierea. În plus, acidul carbonic distruge și structura biofizică a apei.
- Ce înseamnă structură biofizică?
- Apa este un purtător de informații. De curând, s-a demonstrat științific că apa înmagazinează energii vindecătoare sub forma unor modele de frecvență, asemănătoare undelor sonore. Aceasta este structura ei biofizică. Apa are memorie. Ea poate transmite energiile respective și altor sisteme, de pildă organismelor vii. Așa se explică efectul homeopatiei. Beladona, planta folosită împotriva durerilor de cap, se diluează atât de mult, încât nu mai poate fi detectată, și totuși, remediul este eficient. Pentru că înregistrează orice fel de informații, apa poate prelua și vibrațiile materialelor plastice, de aceea ar trebui evitate sticlele din plastic.
- Să trecem la sare. Cum de recomandați sarea, când medicii spun, în general, că este nesănătoasă?
- Sarea de bucătărie nu este de fapt sare, ci doar o clorură de sodiu. Sarea naturală nu se compune doar din aceste două elemente - sodiu și clor -, ci din peste 84 de alte substanțe. Și aceste peste 84 de elemente sunt prezente și în organismul nostru. Lichidul din țesuturi, sângele, lacrimile, lichidul amniotic, în care se dezvoltă embrionul, corespund unei soluții de apă cu sare (1%), identică cu oceanul originar, în care a apărut viața.
- De ce se extrag din sare componentele ei cele mai valoroase?
- 93% din producția de sare de pe glob ia drumul industriei, fiind necesară pentru diferite procese chimice (de exemplu, producerea vopselelor, a clorurii de sodiu etc.). Dar aceeași sare ajunge - din păcate - și în solnițele noastre, pentru că oamenii iubesc tot ce este rafinat. Indiferent că e vorba de făină, zahăr sau sare -, preferăm să fie curate, să nu facă bulgări sau cocoloașe și să fie albe ca zăpada. Nu numai că se extrag din sarea normală toate elementele valoroase, dar sării i se adaugă substanțe conservante, ca să fie afânată și cât mai fină și să rămână uscată ani de zile. În sarea pe care-o consumăm noi există chiar și o substanță otrăvitoare - hidroxidul de aluminiu -, care ne poate afecta creierul. Sarea (obișnuită) de bucătărie este deci extrem de agresivă. Ea suprasolicită metabolismul și organele de excreție. În schimb, sarea pură, naturală, este sănătoasă și vitală. Lucrul acesta îl știau și vechii romani, care își plăteau mercenarii cu sare. De aici provine și cuvântul salariu.
Sarea vieții
- Fără sare nu funcționează nimic în organism?
- Nu. Impulsurile nervoase pot fi transmise doar dacă lichidul existent în organismul nostru conține sare suficientă. Am învățat la fizică că sarea este un bun conductor. Dacă introducem într-un pahar cu apă distilată două sârme de la un circuit electric întrerupt și legăm de ele un bec, acesta nu se aprinde. Se aprinde, în schimb, dacă presărăm în apă puțină sare. Este valabil și la oameni, atunci când sunt lipsiți de energie sau de sclipiri ale spiritului. Vinovată de starea de letargie, de oboseală, de indispoziție și de incapacitatea de concentrare este - foarte adesea - lipsa sării.
- Ce sare să folosim?
- Din punct de vedere calitativ, sarea pentru vite (bolovani) și sarea gemă îi sunt superioare celei obișnuite, de bucătărie. Se recomandă și sarea de mare, care ar putea însă să fie afectată de substanțe nocive, din cauza poluării. Cea mai bună este sarea cristalină (grunjoasă) care se pune la murături. Ea conține toate mineralele vitale și microelementele în concentrația de care are nevoie organismul nostru, care o asimilează și o valorifică. După cum indică și numele, sarea grunjoasă este o sare sub formă de cristale mari. Ea se scoate din ocne (mine de sare), unde s-a format, în urmă cu milioane de ani, sub o presiune enormă, și conține structuri în a căror compoziție intră, în cantități optime, cele mai importante substanțe minerale.
- Sarea cristalină este un medicament?
- Este un aliment, dar unul deosebit de valoros, fiindcă stimulează procesele de vindecare, de eliminare a toxinelor și a reziduurilor și de întinerire. O cură cu soluție din apă cu sare reechilibrează organismul și umple rezervoarele golite. Se prepară o soluție din apă plată și sare grunjoasă și se bea zilnic câte o linguriță de soluție amestecată într-un pahar cu apă. Mâncărurile trebuie sărate mai cu economie și numai cu sare cristalină. Sarea se folosește și în anumite afecțiuni: răceli, dureri sau iritații ale pielii - sub formă de comprese sau băi, care stimulează eliminarea toxinelor.