APA și SAREA

Rodica Demian
- Consumate în stare pură, curăță organismul, vindecă boli și stopează îmbătrânirea. Despre virtuțile prea puțin cunoscute ale apei și sării, cu dr. Barbara Hendel, specialist în tratamente biologice -

În societatea hiperindustrializată de astăzi, mi­li­oane de oameni suferă de supra­pondera­litate (kilograme în plus), de in­to­xicații și de bolile ce decurg din acestea. Cau­zele: sedentaris­mul, excesul de calorii și... consumul insu­ficient (cro­nic) de apă și sare. Pare ciudat să susții că apa și sa­rea în cantități insufi­ciente sunt vinovate că ne-ngră­șăm, că devenim mai leneși, că ne-mbolnăvim mai ușor și că îm­bătrânim înainte de vreme. Și to­tuși este adevărat! În cele ce ur­mea­ză, vă prezen­tăm răspunsu­rile la câteva întrebări de strictă actualitate, legate de aceste două "minuni" ale na­tu­rii, oferite de o specialistă în ma­terie: dr. Bar­bara Hendel (Ger­mania), care de ani de zile se ocupă cu cercetările inter­naționale asupra efectelor vin­decă­toare ale apei de izvor și ale sării naturale.

Leac sigur, pentru zeci de boli: apa

- De ce este apa atât de importantă?

- Fără apă nu putem exista. Organismul nostru este compus din circa 70% apă, iar creierul - din 90%. Apa trans­portă substanțele nutritive spre toate or­ga­nele, alimentează tra­seele ner­voa­se, asigură capacita­tea de func­țio­nare și de reprodu­ce­re a tutu­ror celulelor, ajută sân­gele și limfa să-și înde­pli­nească "mi­siu­nea" și re­gu­larizează tem­pe­ratura cor­pului. De ase­me­nea, apa contribuie la elimi­na­rea toxi­nelor prin rinichi, intestin, piele și plă­mâni. Noi pierdem zilnic cam 2 l din această sub­stanță atât de valoroasă și trebuie s-o în­l­ocuim, adică să bem zilnic cel puțin 2 l de apă.

- Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă?

- La început, organismul compensează el însuși lip­sa apei: pentru a putea dizolva reziduurile, el fo­losește lichidul celular, extrem de important, pentru că o mare parte din celule mor și apar celu­lita, in­flamațiile și ede­mele. Dacă lipsa aceasta de apă din organism du­rează mai mult, în vase și în țesuturi se depun rezi­duuri și substanțe toxice, ceea ce suprasolicită metabo­lis­mul și organele excretoa­re. Lichidul din țesuturi, sân­­gele și limfa se îngroașă, sistemul imunitar slă­bește, trans­miterea impulsu­rilor nervoase scade în in­tensi­ta­te sau se blochează complet, refacerea celulelor devine mai lentă și procesul de îmbătrânire se acce­lerează.

- Apa - în cantitate insu­ficientă - înseamnă deci îmbă­trânire și boală?

- Exact! Un medic iranian, dr. Faridun Batman­ghelidj, a descoperit faptul că multe dintre bolile "civi­li­zației" au la bază lipsa cronică de apă. Reco­man­dân­du-le pacienților săi să con­sume apă și-atât, el a reu­șit să vindece o serie întreagă de boli: reu­matism, artrită, dureri de cap, afecțiuni cardiace și de cir­cu­lație, proble­me digestive, alergii, imunitate scă­zu­tă, îmbătrâ­nire prematură a pielii, celulită, dar și lipsa de concen­tra­re, pierderea memoriei, obo­seala cronică și depre­siile.

- Dar majoritatea oamenilor beau apă sufi­cientă.

- Nu. Majoritatea oamenilor beau lichide pre­parate chimic: ca­fea, ceai, limonadă, băuturi acidu­late sau alcoolice, dar nu apă. Sau prea puțină apă. Organismul nos­tru nu conține 70% cafea sau vin, ci apă.

- Dar și cafeaua, berea, vinul sau limonada conțin apă...

- Apa este substanța de bază, firește, dar băutu­rile răcoritoare conțin multe chimicale dăunătoare: colo­ranți, conservanți, zahăr sau înlocuitori și aro­me artifi­cia­le. Pentru a le elimina din organism, avem nevoie de apă. Uneori, chiar de mai multă decât conțin băuturile respective. Iar "delicatesele" precum cafeaua, ceaiul negru sau alcoolul lipsesc organismul de o cantitate și mai mare de lichid, căci la metabolizarea cofeinei și a alcoolului este ne­voie de foarte multă apă, pentru eli­minarea pro­duselor apărute prin descompunere. De aceea, după o noapte bine "udată", apare senzația de sete, chiar dacă cu câteva ore mai devreme au fost în­gur­gi­ta­te cantități serioase de bere, de pildă. Durerile de cap, de încheieturi și greață sunt și ele urmă­rile lip­sei de apă și ale hiperacidității.

- Dar nu putem bea numai apă...

- Nimeni nu trebuie, firește, să renunțe defi­nitiv la limonada preferată, la un pahar de vin sau de bere. Dar, după consumul de cafea, bău­turi aci­dulate sau alcool, trebuie băută aceeași cantitate de apă.

- Este de preferat apa minerală?

- Cea mai bună este apa plată, săracă în sub­stanțe minerale și curată. Pentru că or­ganismul nostru nu poate asimila optim mineralele dizol­vate în apă. Componentele lor nu pătrund până în celule. Doar cele organice - existente în fructe și legume - sunt bine asimi­late. Cu cât conține mai puține mine­rale, cu atât apa cu­ră­ță mai bine orga­nis­mul.

Memoria apei

- Și de ce ne recomandați să bem apă plată, adică fără acid carbonic?

- Acidul carbonic este acid - o spu­ne și numele -, iar în organismul nostru există deja mult prea mulți acizi. În afară de asta, acidul carbonic poate produce "legarea" mineralelor anorga­nice în particule prea mari: din com­bi­nația calciu + hidro­gen acid, de exem­plu, rezultă cal­ca­rul, care se poa­te de­pune în vasele fine de sânge sau în creier. Ur­marea: calcifierea. În plus, aci­dul carbonic dis­truge și structura bio­fizică a apei.

- Ce înseamnă structură biofizică?

- Apa este un purtător de informații. De curând, s-a demonstrat științific că apa înmagazinează ener­gii vindecă­toare sub forma unor modele de frec­ven­ță, ase­mănătoare undelor sonore. Aceasta este struc­tura ei bio­fizică. Apa are me­morie. Ea poate transmite ener­giile respective și altor sisteme, de pildă organis­melor vii. Așa se explică efectul homeopatiei. Be­la­dona, plan­ta folosită împo­triva durerilor de cap, se diluează atât de mult, încât nu mai poate fi de­tec­tată, și totuși, reme­diul este efi­cient. Pentru că înregistrează orice fel de in­for­mații, apa poate prelua și vi­bra­țiile materialelor plastice, de aceea ar trebui evitate sti­clele din plas­tic.

- Să trecem la sare. Cum de reco­man­dați sarea, când me­dicii spun, în general, că este nesănătoasă?

- Sarea de bucătărie nu este de fapt sare, ci doar o clorură de sodiu. Sa­rea naturală nu se compune doar din aceste două elemente - sodiu și clor -, ci din peste 84 de alte substanțe. Și aceste peste 84 de ele­mente sunt prezente și în or­ganismul nostru. Li­chidul din țesu­turi, sângele, lacri­mile, lichidul amniotic, în care se dezvoltă embrionul, co­respund unei soluții de apă cu sare (1%), identică cu ocea­nul originar, în care a apărut viața.

- De ce se extrag din sare componentele ei cele mai valoroase?

- 93% din producția de sare de pe glob ia dru­mul in­dustriei, fiind necesară pentru diferite proce­se chi­mice (de exemplu, producerea vopselelor, a clorurii de sodiu etc.). Dar aceeași sare ajunge - din păcate - și în solni­țe­le noastre, pentru că oa­me­nii iubesc tot ce este rafi­nat. Indiferent că e vor­ba de făină, zahăr sau sare -, prefe­răm să fie curate, să nu facă bulgări sau cocoloașe și să fie albe ca zăpada. Nu numai că se extrag din sarea nor­ma­lă toa­te elementele valoroase, dar sării i se adau­gă sub­­stanțe conservante, ca să fie afâ­nată și cât mai fină și să rămână uscată ani de zile. În sarea pe care-o con­su­măm noi există chiar și o substanță otră­vi­toare - hidroxidul de aluminiu -, care ne poate afecta cre­ie­rul. Sarea (obiș­nui­tă) de bu­cătărie este deci extrem de agre­sivă. Ea supraso­li­cită me­ta­bo­lismul și organele de ex­­creție. În schimb, sa­rea pură, na­turală, este sănă­toasă și vitală. Lu­crul acesta îl știau și vechii romani, care își plăteau mer­cenarii cu sare. De aici provine și cuvântul salariu.

Sarea vieții

- Fără sare nu funcționează nimic în orga­nism?

- Nu. Impulsurile nervoase pot fi transmise doar dacă lichidul existent în orga­nismul nostru conține sare sufi­cientă. Am învățat la fizică că sar­ea este un bun conductor. Dacă intro­ducem într-un pahar cu apă dis­tilată două sârme de la un circuit electric întrerupt și legăm de ele un bec, acesta nu se aprinde. Se aprinde, în schimb, dacă presărăm în apă puțină sare. Este vala­bil și la oameni, atunci când sunt lipsiți de energie sau de sclipiri ale spiri­tului. Vinovată de starea de letargie, de oboseală, de indispoziție și de incapacitatea de con­centrare este - foarte adesea - lipsa sării.

- Ce sare să folosim?

- Din punct de vedere calitativ, sarea pentru vite (bolovani) și sarea gemă îi sunt superioare ce­lei obiș­nuite, de bucă­tărie. Se recomandă și sarea de mare, care ar putea însă să fie afectată de sub­stan­țe nocive, din cauza poluării. Cea mai bună este sarea cristalină (grunjoasă) care se pune la mu­ră­­turi. Ea conține toate mi­neralele vitale și micro­elementele în concentrația de care are nevoie orga­nismul nostru, care o asimilează și o valorifică. După cum indică și numele, sarea grun­­joa­să este o sare sub formă de cristale mari. Ea se scoate din ocne (mine de sare), unde s-a for­mat, în urmă cu mi­­lioane de ani, sub o presiune enormă, și conține struc­turi în a căror compoziție intră, în cantități optime, cele mai importante substanțe minerale.

- Sarea cristalină este un medicament?

- Este un aliment, dar unul deosebit de valoros, fiindcă stimulează procesele de vindecare, de eliminare a toxinelor și a reziduurilor și de întine­rire. O cură cu so­luție din apă cu sare reechili­brea­ză organismul și um­ple rezervoarele golite. Se pre­pară o soluție din apă pla­tă și sare grunjoasă și se bea zilnic câte o linguriță de soluție amestecată într-un pahar cu apă. Mâncărurile trebuie sărate mai cu economie și numai cu sare crista­lină. Sarea se folosește și în anumite afec­țiuni: răceli, dureri sau iritații ale pielii - sub formă de comprese sau băi, care stimulează eliminarea toxinelor.