Dorința aceea secretă, ca odată despachetate din pulovere și paltoane, să ieșim la iveală subțirele și zvelte ca trestia; adorate și admirate, topite în mii de priviri. Bine ar fi! Din păcate, visul siluetei de primăvară nu se prea potrivește cu frigul și atmosfera de iarnă, care ne mână din spate spre frigider. Așa se face că primăvara vine totdeauna mai repede decât lepădarea de kilograme și de paltoane, iar visul cu trestia se transformă în coșmar. Ei bine, finalul dramei este un... happy-end. Vajnici păzitori ai frumuseții femeilor, specialiștii au grijă să le ofere soluții ingenioase și salvatoare, lesne de aplicat. Concret: o bună alimentație și câteva mișcări de gimnastică le pot veni de hac kilogramelor, retențiilor de apă și balonărilor. Urmarea: un pantalon ușor de purtat și o fustă care să nu mai crape la fermoar.
Consumați alimente care nu balonează
Prea multe crudități, grăsimi, băuturi acidulate și dulciuri fac ca intestinele noastre să se revolte și să ne pedepsească printr-un pântec umflat. Dacă în dieta dvs. predomină vegetalele crude, reduceți-le cantitativ și înlocuiți-le cu legume fierte în aburi sau preparate pe grătar. În schimb, consumați cât mai multă salată verde, care reduce fermentația în colon și posedă virtuți laxative. Un adaos de semințe crude de chimen sau anason sporește și mai puternic efectul. Atenție, de asemenea, la legumele care fermentează ușor, cele din familia verzei, dar și ceapa și leguminoasele uscate (linte, fasole uscată, bob). Adăugați, în schimb, în alimentația dvs., orezul complet și paste în cantitate redusă, combinate cu salate din zarzavaturi de iarnă, renumite pentru efectul lor de resorbție a gazelor intestinale: anghinare, praz, sfeclă roșie fiartă și hrean. Ca desert? Evitați fructele crude, mai ales bananele foarte coapte (ne sfătuiesc medicii nutriționiști). În schimb, optați pentru fructele fierte (în compot fără zahăr), coapte, însoțite de iaurturi naturale, nepasteurizate. Puțină drojdie de bere administrată cotidian favorizează dezvoltarea florei intestinale și înlătură balonările.
Mestecați, mestecați, mestecați...
Pântecul umflat trădează adesea și excesul de aer din intestine, pe care fie că-l înghițiți în timp ce mestecați cu prea multă lăcomie bucatele, fie din cauză că nu vă concentrați asupra mâncatului, vorbind sau privind la televizor. Lege: mâncați cu calm, mestecând cât mai bine fiece dumicat. Un sandvici înghițit între două metrouri, o masă luată în timp ce polemizați cu colegii sau o plăcintă înghițită pe nerăsuflate, în timp ce facem cumpărături, sporesc grosimea taliei cu mulți centimetri. Cine este de vină? Aerul, care îngreunează digestia și provoacă aciditate, senzație de greutate și balonare.
Nicio zi fără mișcare
Într-o săptămână se pot pierde până la 5 centimetri din jurul taliei, ne asigură specialiștii. Nimic nu topește mai repede kilogramele și înlătură balonările ca mișcarea. 30 de minute de mers rapid pe zi, de exemplu, vor arde o grămadă de calorii, dar vor dinamiza și circulația sângelui, drenând excesul de lichid din țesuturi.