Topul sfaturilor pentru slăbit

Gilda Fildan
- Cele 19 sfaturi care urmează reprezintă o selecție realizată de nutriționiștii germani, în urma unor studii efectuate pe termen lung. Care să fie cauza eșecurilor dietelor de slăbit? De ce anume depinde în realitate reducerea kilogramelor? Răspunsul la aceste întrebări îl aflați în recomandările care urmează, fundamentate științific, pentru obținerea unei greutăți corporale ideale, dar sănătoase -

1. Evitați hidrocarburile
Cine vrea să slăbească trebuie să renunțe rapid la hidrocarburi, care fac să crească ni­velul zahărului din sânge. Asta privește toate alimentele care conțin zahăr (biscuiți, prăji­turi, limonadă sau ketchup), dar și alimente de bază, ca pâinea, pastele și orezul. Și unele legume (de ex. cartofii) conțin mult amidon, care se transformă în glucoză. Eficiența dietei Low-Carb este cunoscută din 1862, când britanicul Wil­­liam Banting, schim­bân­du-și ali­mentația (a renun­țat la pâine și prăji­turi, mâncând car­ne slabă și peș­te), a izbutit să slă­bească spectacu­los. Prin die­ta Low-Carb, ni­velul glicemiei rămâne stabil. As­tăzi, ma­joritatea cercetăto­rilor sunt de acord că dieta Low-Carb (fără hidrocarburi) este cea mai rapidă și sănătoasă cale de a slăbi.

2. Nu vă chinuiți cu număratul caloriilor
Și în prezent, numeroși specialiști ne încre­din­țează că, pentru a slăbi, nu trebuie decât să ingerăm mai puține calorii și să facem mai multă mișcare, ca și cum singurul factor decisiv pentru scăderea greutății corporale ar fi bilanțul calo­riilor. Acest sfat ignoră două fapte solid docu­mentate. Unu: orga­nismul se adaptează la aportul energetic redus, reducându-și cores­punzător consumul. Astfel, efec­tul realizat inițial se pierde pe termen lung. Și doi: importantă nu este doar cantitatea, ci și originea caloriilor. Prin acțiunea lor asupra balanței hormo­nale, caloriile prove­nite din zahăr și amidon con­tribuie în mai mare mă­sură la formarea depo­zitelor de gră­sime în corp, comparativ cu cele rezultate din proteine și lipide. Unele tipuri de dietă (de exemplu, cea bazată pe indice glicemic scăzut, Mon­tignac, Atkins, Paleo) iau în considerare acest fapt.

3. Preferați hrana naturală
Alegeți un meniu compus din legume, salate, zarzavaturi, pește, fructe de mare, ulei de măsline, unt, brânză, ouă, carne, preferabil de la animale crescute în mediul lor natural. Evitați alimentele supuse unei procesări complexe, ca și alte produse asemănătoare ale ingeniozității desig­nerilor din industria alimentară.

4. Mâncați atunci când vă e foame
Foamea este problema tuturor dietelor de slăbit. Ca reacție la aprovizionarea de­fi­citară cu nutrienți, organismul își eco­nomisește energia: de aceea aveți senzația de frig, sunteți obosiți, apatici și jinduiți după mâncare. La un moment dat, nu mai rezistați și întrerupeți dieta. Soluția la îndemână este reducerea carbohidraților (pâine, paste, orez, zahăr etc.), care nu vă expune la riscul înfometării. Mai ales la începutul unei diete, ar trebui să mâncăm suficient, pentru a ne simți sătui și mul­țumiți, ne îndeamnă specialiștii. Pentru a înlocui carbodihrații cu absorbție rapidă pe care i-ați scos din alimentație, vă puteți permite să suplimentați alte surse de energie, respectiv să consumați mai multe grăsimi naturale, cum sunt untul, uleiul de măsline, avocado, slănina, peștele gras, uleiul de cocos. Deoarece, spre deosebire de zahăr și ami­don, grăsimile influ­en­țează prea puțin secreția de insulină (responsabilă pen­tru constituirea de­pozitelor de grăsi­me), o asemenea ali­mentație stimu­lează arderea grăsi­milor. Așadar, orga­nis­mul își va procura energia din depozi­tele de care dispune, iar dvs. veți slăbi fără să suferiți de foame. Afirmația că gră­simile saturate din unt ar fi dăunătoare să­nătății este socotită astăzi o simplă pre­judecată, nedovedită științific.

5. Nu mâncați dacă nu vă e foame
Ronțăind întruna nuci sau gustând me­reu câte o bucățică de brânză, vă veți sa­bota eforturile de slăbit, chiar și în timpul unei diete Low-Carb (cu conținut scăzut de carbohidrați). Avertismentul este valabil și pentru așa-zisele atacuri de foame irezis­tibilă, care în realitate n-au prea mare legă­tură cu foamea, ci mai curând cu plictiseala ori stresul. Găsiți o cale de a vă abate aten­ția în altă direcție: faceți treabă în casă, spălați-vă pe dinți, vorbiți la telefon cu cineva - de regulă, atacul dispare destul de repede.

6. Renunțați la băuturile îndulcite
În general, zahărul prezent în băuturi are un efect mai nefavorabil de­cât cel din alimentele so­lide. Specialiștii consideră că a bea apă în loc de răcoritoare este cea mai importantă opțiune perso­nală în sprijinul evitării surplusului de greutate corporală și a menținerii unei stări bune de sănătate. Există un studiu care arată că deja cantita­tea de 400 ml de băuturi dulci, con­sumată zilnic, duce la o creștere de două ori și jumătate a riscului de diabet. Un litru multiplică de zece ori nivelul de risc.

7. Evitați îndulcitorii artificiali
Îndulcitorii nu conțin calorii - prin urmare, ni s-ar părea logic ca ei să înlesnească slăbirea. În mod surprin­zător însă, datele epidemiologice demonstrează contrariul: consumul de îndulcitori sintetici se asociază cu un risc mai mare de supraponderalitate. Cercetătorii n-au ajuns încă la un consens în privința cauzelor acestui fenomen. Totodată, este cunoscut faptul că gustul dulce stimulează apetitul. Potrivit unor studii, și îndulcitorii artificiali determină pancreasul să elibereze insulină, ceea ce scade nivelul zahărului din sânge și declanșează senzația de foame. Unele indicii încurajează și presupunerea că îndulcitorii produc dezechilibre în flora intestinală, favo­rizând astfel creșterea în greutate. În orice caz, un lucru e sigur: îndulcitorii ne împiedică să slăbim. Un studiu a demonstrat că persoanele suprapon­derale care țin o dietă reușesc să dea jos mai multe kilograme dacă beau apă în loc de răcoritoare îndulcite.

8. Nu vă enervați din pricina cântarului
Greutatea corporală nu este un indicator demn de în­credere care să vă arate fără greș dacă sunteți prea grași sau ați mai slăbit. În ultimă instanță, important nu este să pierdeți din greutate, ci din grăsime. Dacă reduceți pon­derea grăsimii și în schimb vă dezvoltați masa mus­culară, cifra afișată de cântar nu va deveni mai mică. Nu vă lăsați descurajați de acest lucru. Esențial pentru sănă­tatea și pentru starea dvs. de bine este în ce măsură izbutiți să micșorați depozitul de grăsime de pe abdomen. Măsurați circum­ferința abdomenului puțin mai sus de om­bi­lic, după ce ați expirat. O circumferință mai mică de 80 cm este foarte bună pentru femei, iar peste 88 cm înseamnă prea mult. La băr­bați, o valoare sub 94 cm este excelentă, în timp ce una peste 102 cm indică prea multă grăsime depusă pe abdomen. Dispariția unui kilogram de grăsime echivalează cu micșorarea circumferinței abdo­minale cu aproximativ un centimetru. O altă mo­dalitate de a vă observa progresele este să verificați cât de bine vi se potrivesc blugii vechi, care vă strângeau până mai ieri.

9. Fiți consecvenți
Kilogramele s-au adunat în decursul unor luni sau chiar ani - deci nu vă pierdeți răb­darea dacă va dura o vreme până veți scăpa de ele. Cu o dietă Low-Carb severă (fără carbo­hidrați) se pierde cam jumătate de kilogram pe săptămână (sau ceva mai mult, la început) - ceea ce duce la un total de 23 de kilograme dispărute într-un an. La bărbații tineri, evolu­ția poate fi mai rapidă, iar la femeile aflate la menopauză, mai lentă. Uneori, greutatea ră­mâne constantă săptămâni întregi, pentru ca apoi să înregistreze din nou scă­deri. N-are im­portanță. Fiți în continuare con­secvenți. Când corpul ajunge la o greutate sănă­toasă, redu­cerea grăsimii încetează de la sine.

10. Introduceți perioade de post
Pentru a topi grăsimea, este necesar ca nivelul insulinei să se mențină scăzut. Puteți realiza aceasta printr-o alimentație săracă în carbohidrați și bogată în lipide - dar și abți­nându-vă complet de la mâncare pentru o anumită perioadă de timp. Postul este cea mai eficientă metodă de a combate rezistența la insulină și a elimina kilogramele de prisos. Postul pe o durată scurtă nu vi se va părea foarte dificil, mai ales dacă vă obișnuiți cu el treptat. La început mâncați doar la mesele principale și nu gustați nimic între ele. Peste noapte, faceți o pau­ză alimentară de douăspre­zece ore, pe care o veți putea prelungi apoi până la 20-24 de ore, renunțând total la mâncare o zi. Astfel, organismul se deprinde să reziste un timp mai îndelungat fără hrană. Ficatul este scutit de efort și se accelerează arderea grăsimilor. Dacă vă acomodați cu postul, nimic nu vă îm­piedică să vă abțineți din când în când de la mâncare pentru 20 sau 24 de ore, pentru a slăbi mai repede. Aveți însă grijă să beți sufi­cient - apă, ceaiuri ori supe. Este permisă și cafeaua.

11. Distrați-vă făcând sport
De fapt, nu e nevoie să vă chinuiți ceasuri întregi pe stepper, pentru a slăbi. În general, efectul sportului asupra consumului de calo­rii este mult supraevaluat. Totuși, dacă v-ați schimbat deja stilul de alimentație, iar orga­nismul dvs. s-a obișnuit să ardă intens gră­simile, ar trebui să vă simțiți plini de energie, deci să aveți poftă de miș­care. Nu mai stați pe gânduri! Ale­ge­ți-vă un sport care să vă facă plăcere. Astfel contribuiți la slăbit în mai multe feluri. Miș­carea epuizează re­zervele de zahăr ale organismului, ceea ce înseamnă că veți avea posi­bi­li­tatea să fiți mai generoși cu consumul de carbohidrați, fără a împiedica pierderea în greutate. Totodată, activitatea fizică poate contracara rezistența la insulină și stimulează secreția hormonului de creștere.

12. Aveți grijă să vă relaxați și să dormiți suficient
Stresul cronic duce la creșterea secreției de cortizol. Aceasta vă poate provoca senzația de foame, având drept efect creșterea greutății corporale. Privarea de somn stârnește pofta de zahăr și, în același timp, slăbește voința - ceea ce nu reprezintă o premisă favorabilă pentru succesul unei diete. Căutați modalitățile cele mai potrivite de a reduce solicitările la care sunteți expuși, acordați-vă timpul necesar pentru a vă relaxa și a vă redobândi calmul. Încercați să mergeți la culcare mereu la aceeași oră, aceea care vă face apți să vă treziți dimineața, înainte de a auzi deșteptătorul sunând.

13. Mâncați fructe, dar cu măsură!
Fructele conțin vitamine prețioase și fibre, dar și multă fructoză. Un con­sum ridicat de fructoză provoacă depuneri de grăsime în ficat și favorizează su­pra­ponderalitatea, rezistența la insulină și diabetul. În afară de aceasta, fruc­toza nu creează senzația de sațietate. Prin urmare, dacă vreți să slăbiți, n-ar trebui să mâncați o cantitate prea mare de fructe. Renunțați la ele pen­tru un timp sau mulțumiți-vă cu porții mici, din cele care au un conținut mai modest de fructoză, cum sunt fructele de pădure, mandarinele sau kiwi. Nu folosiți fruc­tele ca gustări între mesele principale, ci mai degrabă ca de­sert, la sfârșitul lor. La sucurile de fructe ar fi de preferat să renunțați definitiv atunci când țineți o dietă, deoarece sucul de fructe conține fructoză în concentrație mare, însă relativ puține substanțe vegetale utile și fibre.

14. Fiți prudenți cu nucile și lactatele
Nucile, brânza, iaurtul cu un procent mai ridicat de gră­simi fac parte din dieta săracă în car­bo­hi­drați. Însă dacă observați că aveți difi­cultăți cu slăbitul, ar fi indicat să reduceți canti­tă­țile. În afară de unt, compus aproape exclusiv din gră­sime, toate pro­dusele lactate conțin lac­toză și proteine din lapte, care stimulează secre­ția de insulină, îm­piedicând astfel arderea grăsi­milor. În nuci se găsesc cantități destul de mari de car­bohidrați (20%), desigur, un procent mai mic în compa­rație cu chipsurile (45%) - totuși, dacă tot mân­cați din ele, nici nu vă veți da seama când ajun­geți să mâncați 100 de grame, ceea ce înseamnă că ați atins deja doza zilnică de car­bo­hidrați re­comandată într-o dietă Low-Carb.

15. Uitați de bere!
Nu degeaba i se spune "pâine lichidă": este adevărat că berea vă oferă o serie de minerale, dar pe lângă alcool, există în ea și cantități însemnate de carbohi­drați rapid digerabili, ca de pildă maltoza. Din categoria bău­turilor alcoolice, vinul sec și șampania reprezintă o alegere mult mai bună în timpul unei diete - bine­înțeles, și acestea cu măsură. Consumul mai mare de alcool vă împiedică să slăbiți.

16. Și psihicul ia parte la masă
În lupta dvs. cu surplusul de kilograme, vă pu­teți ajuta cu o sumedenie de trucuri, de altfel, solid fundamentate știin­țific. Nu plecați nicio­dată flămânzi la cumpărături. Scoateți din raza dvs. vizuală acele alimente cărora știți că nu le puteți rezista decât cu mare greutate. Pentru a vă obliga să reduceți porțiile, mâncați din farfurii mici. Înain­te de a vă așeza la masă, beți un pahar cu apă sau luați un bol de supă. Începeți masa prin a vă umple stomacul cu alimente care au o den­sitate calorică scăzută, adică legume și sa­lată. Mestecați conștiincios (de minimum 15 ori) și prelungiți masa atât cât este necesar, pentru a savura pe îndelete mâncarea.

17. Verificați-vă statusul hormonal
Dacă nu reușiți să pierdeți din greutate nici chiar cu o nutriție Low-Carb (fără hidrocarburi) ca la car­te, ar trebui să vă controlați starea hormo­nilor. Su­pra­ponderalitatea ar putea fi cauzată de un deficit de hormoni tiroidieni. Greutatea corporală poate fi influențată și de hormonii sexuali, de exemplu, de o secreție insuficientă de testosteron. Deseori, aceasta se corectează prin activitate fizică și un aport supli­mentar de vitamină D.

18. Atenție la medicamentele pe care le luați
Numeroase preparate farmaceutice pot să vă adau­ge niște kilograme pe cântar, respectiv să ză­dărni­ceas-că osteneala dvs. de a slăbi. Printre ele se numără în primul rând insulina, dar și alte medi­camente pentru diabetici (cu o excepție: metformin), de asemenea și cortizonul. Probleme cu greutatea pot provoca și neu­rolepticele, antidepresivele, pilu­lele contraceptive, be­ta­blocantele, medicația pentru tratamentul epilepsiei, antihistaminicele, eventual și antibioticele care, prin modificările aduse florei intestinale, creează condiții favorabile unei creșteri în greutate.

19. Atenție la vitamine și minerale
Cei ce se hrănesc sănătos și variat n-au nevoie de suplimente nutriționale. Dimpotrivă, studiile arată că administrarea de vitamine le poate chiar dăuna. Însă când ne lipsesc, într-adevăr, substanțe de însem­nătate vi­tală, este posibil ca aceasta să ne determine să con­sumăm cantități mai mari de alimente, într-o încercare instinctivă de a compensa carența.
Câteva lucrări științifice au consemnat faptul că su­biecții cărora li se dăduse o combinație de vitamine slă­biseră mai mult decât restul participanților care primi­seră calciu sau doar un placebo. Un alt studiu a demon­strat că aportul de vitamină D a fost însoțit de o scădere mai accentuată a depozitelor de grăsime, com­parativ cu preparatul de tip placebo. În re­giunile cu climă temperată, aprovizio­narea organismului cu vitamină D se face cu dificultate în lunile de iarnă. Cele mai bune surse, pe care vă sfătuim să le inclu­deți neapărat în meniul dvs., sunt ouăle, peștele gras și ciupercile.

V-ați atins țelul. Ce urmează?

Aplicând programul nostru, veți face, în principiu, tot ce trebuie, pentru a vă hrăni sănătos pe termen lung: multe fibre din legume, salate și fructe; cereale integrale, da, însă în cantități moderate; surse vegetale bogate de proteine și grăsimi, ca nucile, semințele și leguminoasele; pește și carne, ouă, lapte și produse lactate - pe cât posibil, provenite de la animale cres­cute în condiții ecologice. Alegeți alimente proaspete în locul celor procesate și mai ales fiți precauți față de tot ce conține zahăr și amidon. Dar nu vă temeți de grăsimi: nutriționiștii au renunțat de mult să mai recomande alimentația văduvită de grăsime. În fine, și pauzele de trei-patru ore între mese și-au dovedit efi­ciența în timp. Veți vedea că nu este deloc greu să mă­nânci sănătos.