Un complot rușinos

Toma Roman
Complotul, minuțios pus la cale de PSD, pentru "al­birea" corupților și penalilor din clasa politică, s-a dez­vă­luit din prostie.

Planul de blocare a Justiției inde­pen­dente a fost, ca și la "lovitura de stat parlamentară" din 2012, bine gân­dit, dar prost executat. Conducătorii PSD-ului, sprijiniți de "băieții" răspândiți în partidele-satelit, s-au bazat pe efectul narcotic provocat de promisiunile generoase (în fapt, populiste) ce le-au asigurat victoria în alegerile parlamentare. Cu o masă de cetățeni mulțumiți să audă că aspirațiile lor legitime vor fi, ușor și rapid, sa­tisfăcute, ei au sperat că vor reuși compromiterea anti­co­rupției, sal­vându-i pe cei "căzuți" în această luptă și pe vii­toarele vic­­time. O "lege a grațierii" și, eventual, o am­nistie, ca și mo­dificarea unor prevederi ale codului penal urmează să-i "elibereze" pe toți cei care au căpușat eco­nomia națională în tranziție, lăsându-i să se bucure, în deplină impunitate, de "prada" realizată. Beneficiarul direct al conspirației (con­cepută în buna tradiție a gru­pă­rilor politice co­mu­nistoide) este Liviu Dragnea, șeful PSD-ului, condamnat penal în "dosarul Referendumului", care - curățat de "pa­ta din cazier" - urmează să treacă direct la exercitarea pu­terii, fără a mai apela la interpuși, oricât de docili și de dependenți ar fi. Ca și în 2012, când celălalt "beneficiar", Victor Ponta, a plecat într-o "ex­cursie pentru țară", și Dragnea a pornit într-o (jalnică) ex­pe­diție americană, pentru a-l asigura pe noul președinte, Donald Trump, de spri­jinul lui. "Expediția" - plătită cu o sumă uriașă din bugetul public, trebuia să-i dea (pentru ale­gătorii români) o aură de legitimitate occidentală și, în ace­lași timp, să-l țină departe de "mișcările" subor­do­naților săi, evident con­cepute pentru un "final fericit" al proiectului personal, de luare în stăpânire totală a țării.
Liviu Dragnea nu a realizat că, în epoca internetului, a facebook-ului (și, s-o spunem cu maliție, în lipsa tancurilor sovietice pe teritoriul României), aproape nimic nu mai poate fi ascuns, toate conspirațiile fiind până la urmă dovedite. Așa s-a aflat că el și companionii săi "au stat la coadă" pentru a da mâna cu Trump, iar proiectele de ordonanțe guvernamentale au fost transmise slugii de la Justiție, Florin Iordache. Liviu Dragnea poate n-a mâncat usturoi, dar gura îi miroase.
Acel început de complot n-a reușit din mai multe motive. Mai întâi, pentru că, la fel ca în 2012, PSD-iștii au vrut să-l finalizeze repede. Dragnea era presat (alături de alți politicieni "de clasă") de apropierea termenului ju­decării în instanță a următorului său dosar penal. O nouă condamnare riscă să-i blocheze definitiv cariera politică. Or, în PSD - în aceeași tradiție comunistoidă - când "stă­pânul" dă semne că e vulnerabil, este îndată înlăturat. Slu­găr­nicia cu care "uneltele" sale s-au grăbit să inițieze "sal­va­rea șefului" - de la nefericitul "avocat al poporului", fostul PNȚ-ist Victor Ciorbea, la Iordache și "pre­mierul" Grindeanu - a atras atenția cetățenilor, mai ales că "ac­țiunea" s-a cuplat cu tentativa demolării "bino­mului DNA-SRI" (în urma scandalului provocat de "dez­vălui­rile" lui Ghiță, aripa "pontistă", pierzătoare, a PSD-ului) și a fost declanșată "pe șest", fără nicio dezbatere publică. Excesul de servilism, înghesuiala în acoperirea faptelor penale ale "stăpânului" au dus la căderea în de­rizoriu a motivației "umanitare" a ordonanțelor, mai ales că, de ele urmau să se bucure toți marii rechini economici, încar­ce­rați sau încarcerabili. Ordonanța a provocat un ase­me­nea val de indignare a opiniei publice (concretizat în ma­nifestații de stradă uriașe, în marile orașe ale țării) încât, cei care credeau că "masele populare" s-au liniștit după ce Parlamentul (dominat de PSD și ALDE) le-a votat "pomenile" (fără acoperire în cifre reale), au început să vorbească de "lovitură de stat" sau "mineriadă", adică tocmai de "schemele strategice" din repertoriul PSD-ist. Fer­­mitatea președintelui țării, K. Iohannis, împotriva me­todei conspirative de impunere a "grațierii", vizate pentru politicienii penali, dar și opoziția față de "ordonanțele con­cepute cu dedicație", pe genunchi, a asociațiilor pro­fesionale din Justiție, inclusiv a curților de apel și a CSM-ului, i-a pus pe complotiști într-o situație penibilă. Anun­țul președintelui Iohannis, că va supune "chestiu­nea" unui referendum, i-a încurcat și mai tare, fără însă a-i opri, acțiunea lor finalizându-se cu adoptarea în miez de noapte a ordonanței în cauză, repetând astfel "marțea neagră" din 2012. (O renunțare la or­donanță ar fi dus la contestarea, cu final pre­vizibil, a lui Dragnea, în in­teriorul propriului par­tid, la doar o lună și ceva de la vic­toria la "parla­men­tare".)
Conspiratorii au calculat greșit și în privința con­tex­tului internațional. Brexit-ul și alegerea lui Trump la pre­ședinția SUA, dublate de mareea extremistă și antico­mu­nitară din Europa, le-au dat impresia că "frânele" UE au slăbit, iar NATO și-a pierdut (spre "bucuria" Rusiei) o parte din importanță. S-au înșelat amarnic. Atât din SUA, cât și din UE și NATO, semnalele sunt extrem de clare, împotriva planului PSD. Angela Merkel, cancelarul celei mai mari puteri europene, Germania, și-a afirmat direct sprijinul pentru președintele Iohannis, în "bătălia" cu "gașca de penali", cărora nu le pasă de România, decât din perspectiva propriilor interese. Nu "soroșiștii", nu marile puteri occidentale conspiră la destrămarea țării, ci aceia care vor s-o stăpânească doar pentru "binele" lor, vânzând-o celor ce par a le garanta acest "bine".
PSD-ul și ALDE (dirijat de urmăritul penal pentru mărturie mincinoasă, C. P. Tăriceanu) nu vor renunța la obiectivele lor antiromânești. Discuțiile pe "ordonanțe" vor continua, pentru că, după cum a început să se cons­ta­te, promisiunile electorale nu pot fi îndeplinite fără sa­cri­ficarea altor interese ale țării. Direcția corectă dată de "guvernarea Cioloș" în economie, sănătate și învă­țământ a fost, deja, abandonată. Deficitul bugetar riscă să treacă de 3%, cum s-a convenit în UE, iar alocarea de 2% din PIB pentru apărare pare de neatins. Nu mai vorbim de restul. Dacă nu va putea "hrăni poporul", PSD-ul îi va oferi "circ". Viclenia și cinismul șefilor lui sunt, în fapt, nelimitate și, de acum, complet vizibile.