Patru creioane

Cristian Curte
De atât are nevoie un funcționar public cu gre­utate pentru a se îmbogăți, uzând de prevederile de curând ticluite de guvern, care au scos zeci de mii de oameni în stradă la București și în țară.

Calculul îi aparține lui Liviu Avram, redactorul șef adjunct al cotidianului "Adevărul", unul dintre puținii jurnaliști profesioniști, cu co­loană vertebrală, aflați la conducerea unei redacții. Potrivit proiectului "Or­donanței de urgență pentru mo­di­ficarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală", constituie infracțiuni numai furturile comise de funcționarii publici, de peste 200.000 de lei. Mai exact, ca să vă citez din text, te bagă la pușcărie doar ceea ce "cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei, unei persoane fizice sau unei persoane juridice." Buuun! Acum, e la mintea unei găini că un primar deștept poate să își cumpere printr-un contract fără licitație câte patru creioane pe lună, plătind din bugetul primăriei câte 30.000 de euro pe bucată. Asta înseamnă 360.000 de euro pe an și nu mai puțin de 1.440.000 de euro pe mandat. Dacă vine cineva și îl întreabă de sănătate, în mod cert nu va face pușcărie. Asta, dacă proiectul cu ordonanța de urgență va fi aprobat. Ceea ce se poate întâmpla chiar în clipa când citiți acest ziar.
Acum gândiți-vă puțin la distanța uriașă care ne separă pe noi, muritorii de rând, de ei, stratosfera politicienilor, care, cu puține excepții, așteaptă aceste ordonanțe cu sufletul la gură. Dacă un cetă­țean obișnuit fură dintr-o curte o găleată în valoare de zece lei, fapta constituie infracțiune și îl poate tri­mite la pușcărie. Cu suspendare sau nu, omul se alege cu un dosar penal. Pentru 10 lei! În schimb, onor funcționarul public poate lua acasă 30.000 de lei de contract! Vorba unui zidar, om simplu, din Teleorman, dar cu mai multă minte decât miniștrii, ur­zitori de ticăloșii - "Ordonanța asta-i dată ca să fure liniștiți! Păi d-aia i-a votat lumea? Lumea i-a votat pentru pensii și salarii mai mari, că așa au pro­mis, nu ca să fure, să distrugă țara asta. Ceaușescu i-ar fi împușcat pe toți!" Din păcate, cred că avea dreptate. Eșalonul doi și trei al PCR, la butoane din 1990, a dus hoția la niște culmi ale tupeului care l-ar fi scos din minți până și pe tătucul lor.