De la "guvernul meu", la "guvernul sunt eu"
- Avem un nou guvern, condus de Sorin Grindeanu, fost ministru în Cabinetul Ponta, venit acum la Palatul Victoria de pe funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Care e prima impresie pe care v-o lasă acest Executiv?
- Noul guvern este rezultatul celei de-a doua încercări a PSD de a-și instala Executivul, după ce prima propunere de premier, Sevil Shhaideh, a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Pe de altă parte, Sorin Grindeanu nu este decât formal premier, cum ar fi fost și Shhaideh. Liviu Dragnea, liderul PSD, a ținut să sublinieze de multe ori că, de fapt, el ia deciziile și el răspunde de guvernare. Doar pentru că legea nu permite condamnaților penal să ocupe funcția de prim-ministru, a avut nevoie de un om loial în acel scaun. Ceea ce înseamnă că am trecut de la "guvernul meu", al președintelui Iohannis, la "guvernul sunt eu". Așa încât aproape nu mai contează cine sunt titularii portofoliilor de miniștri. Dar, ca să fim sinceri, credeam că PSD poate mai mult decât un Leș la Apărare, un Cuc la Transporturi și un Păstârnac pentru Diaspora. Vom vedea cum va face față guvernul propriului său program de guvernare.
- Primele lui măsuri ce ne promit?
- Într-o primă fază, guvernul Dragnea-Grindeanu și-a onorat unele obligații luate în campania electorală, ca tăierea unor taxe și impozite, măriri de salarii... Încă nu știm cum le vor acoperi, dar probabil că întâi taie și pe urmă măsoară. Și asta se vădește și din reacția lui Dragnea după venirea la guvernare, care a acuzat o "gaură" de zece miliarde de lei, lăsată de Cabinetul Cioloș. Taman diferența dintre promisiunile PSD și realitatea vistieriei. O "gaură" despre care însuși ministrul de Finanțe al PSD, Viorel Ștefan, a spus că nu există. Este vorba numai despre o previziune de venituri care nu s-a realizat. Asta se întâmplă tot timpul și oricărui guvern. Nu sunt bani încasați și dispăruți, cum a lăsat Dragnea să se înțeleagă, ci bani așteptați și neîncasați. Mai departe, ne așteptam ca tandemul Dragnea-Grindeanu să se ocupe de guvernare, căci sunt atâtea de făcut. Numai că ei mai au o urgență, să îndeplinească dezideratul formulat de Dan Voiculescu: "Când vom avea și Justiția, vom avea puterea". Nici nu se putea altfel, având în vedere că Liviu Dragnea, șeful PSD și al Camerei Deputaților, este condamnat definitiv într-un dosar și inculpat într-un altul, iar Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE și al Senatului, este inculpat într-un proces și urmărit în alte dosare. Cei doi sunt o carte de vizită cum nu se poate mai semnificativă pentru intențiile politice ale noii Puteri. E limpede că oamenii ăștia au înțeles așa: dacă ne-au votat 45% din cei 40% de alegători care s-au prezentat la vot, înseamnă că le plac corupții, deci să-i dăm drumul pe această cale. Și i-au dat.
- Cum anume?
- Una dintre primele măsuri a fost să respingă în Parlament Ordonanța de Urgență a fostului guvern tehnocrat privind liberalizarea funcțiilor de conducere din spitale și extinderea conflictului de interese la managerii de spitale. Prin acea ordonanță se încerca, pe cât posibil, depolitizarea din sănătate, introducerea unei concurențe pe criterii de competență și eliminarea unor factori favorizanți pentru corupție. La votul din Parlament s-a consemnat și o premieră: parlamentarii PSD și ALDE au votat în bloc contra, cu excepția ministrului Sănătății din guvernul Grindeanu, care a votat pentru. Omul care răspunde de domeniu știe că era bun acel act normativ. O a doua măsură a PSD a fost să încerce preluarea sub control a unei părți a "Binomului" DNA-SRI, care le dă coșmaruri. Și au forțat demisia generalului Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI. Pretextul l-a oferit fostul lor coleg de partid și de Parlament, inculpatul fugar Sebastian Ghiță, care este urmărit în mai multe dosare penale și care este de negăsit - dacă l-o căuta cineva cu adevărat - începând cu a doua zi după ce și-a pierdut imunitatea parlamentară, nemaifiind ales în noul Legislativ. Din ascunzătoarea lui, Ghiță a continuat să fie prezent în spațiul public prin intermediul unor "dezvăluiri" înregistrate video, pe care le-a trimis postului său de televiziune, România TV. El i-a atacat în special pe gen. Florian Coldea și pe Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA. Dar s-a ferit să spună ceva despre George Maior, fostul șef al SRI, care se presupune că era la curent cu ce spune Ghiță că s-a întâmplat.
"După ce Coldea a fost eliminat, s-a lăsat liniștea"
- Credeți că Ghiță e "orchestrat" sau acționează de capul lui?
- Ghiță pare să execute o misiune care coincide, evident, și cu dorința de răzbunare a altor politicieni penali, ca Bica, Udrea și așa mai departe, care s-au apucat să completeze "dezvăluirile" lui. Oricum, ies prost din acest scandal și denunțătorii, și denunțații, care se vede că au fost mână în mână. Nu e ca și cum ne-am născut ieri și n-am fi știut că serviciile secrete așa procedează de 27 de ani, că ele au decis cine să fie miliardarii țării, cine să aibă televiziuni și ce să facă cu ele, cine să fie liderii politici, ba chiar cine să conducă și sportul în România. Și când se supără serviciile, mai ridică un colțișor, având aerul că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Pe acest fond apare și fostul președinte Băsescu, care, într-o discuție privată, înregistrată probabil de Ghiță sau de oamenii lui, spune că România este stat mafiot. Păi dacă e acum, era la fel și pe vremea președinției lui. La rândul lui, Călin Popescu Tăriceanu spune că în România s-a instalat stalinismul. Nu l-am auzit pe Tăriceanu să denunțe stalinismul în anii 1950, când chiar exista, și nici măcar ceaușismul, în anii 70 -80, dar acum vede dictatură în România, în care este al doilea om în stat. Bref, "dezvăluirile" lui Ghiță au dus la demisia și scoaterea în rezervă a generalului Coldea, deși o comisie internă de anchetă l-a declarat nevinovat. După 12 ani de conducere a SRI a plecat, în mod foarte suspect, la o simplă flecăreală a lui Ghiță. Probabil că avea schelete mai grele în dulap, asupra cărora vorbăria lui Ghiță a atras atenția. Și era imposibil să nu le aibă, mai ales că legislația îi dădea multă libertate de mișcare și tentațiile sunt mari când ai atâta putere și atâta timp. De pildă, SRI-ului i se permite, prin lege, să aibă firme și să facă deci bani, nu întotdeauna legal. Nu există nici o privatizare care să se fi făcut fără știrea SRI. Ei își luau partea, după cum se vede din cazul Microsoft. Și așa mai departe. Clasa politică a fost complice la toate operațiunile mai mult sau mai puțin dubioase ale SRI. Sebastian Ghiță era membru în Comisia parlamentară de control a SRI. De ce nu a zis atunci ce face generalul Coldea? Pentru că era parte a sistemului și a fost îmbogățit de SRI, care i-a dat contracte cu nemiluita, i-a dat televiziunea, i-a dat și bani pentru televiziune, din șpaga de la Microsoft... A vorbit doar când nu a mai fost protejat.
- Credeți că generalul Coldea este o victimă?
- Generalul Coldea și-a meritat demiterea, dar este frustrant că aceasta a survenit după acuzațiile unui inculpat și, mai ales, ca poliță plătită pentru că l-a susținut pe Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale. George Maior, care l-a susținut pe Ponta, a scăpat și de dezvăluiri, și de bătăi de cap, și cu o funcție bună. După ce scopul eliminării lui Coldea a fost atins, s-a lăsat liniștea. Ghiță a amuțit ori că nu mai avea muniție, ori că a primit ordin. În schimb a ieșit la bătaie Codruța Kovesi, care până atunci a tăcut mâlc. Și, în două, trei zile, a dat vreo opt interviuri. A dezmințit toate denigrările spuse pe seama ei. Să vedem cum va continua războiul pentru încălecarea Justiției. Până atunci, reținem că toată distribuția din "serialele" lui Sebastian Ghiță are legătură cu serviciile secrete și cu corupția. Așa că nu avem băieți răi și băieți buni, ci avem băieți răi și de-o parte și de alta, dar unii au încercat să lupte împotriva corupției celorlalți.
"Face ce face PSD și își ridică lumea în cap"
- După eliminarea lui Coldea, rămâne totuși directorul SRI, Eduard Hellvig, care provine din PNL și este de presupus că îl susține pe președintele Iohannis și lupta anticorupție...
- Da, dar PSD-ALDE a trecut la a doua etapă de preluare sau de anihilare a Justiției, prin modificări legislative. Deja a încercat să adopte două Ordonanțe de Urgență, una privind amnistia și grațierea și cealaltă pentru schimbări în Codul Penal. Acte normative menite să elibereze din închisoare mai repede sau să scoată de sub incidența legii toată floarea cea vestită a corupției din politica românească. Toate organismele din Justiție se opun acestor Ordonanțe, dar PSD nu vrea să renunțe. S-a opus și președintele statului. A și stopat, pentru moment, adoptarea Ordonanțelor, participând și conducând ședința guvernului în care trebuiau introduse pe ordinea de zi. Aceste manevre au fost făcute după ce, cum am spus, guvernul a dat ceva bani la bugetari, a mărit pensii, a tăiat taxe și impozite. Adică: vă dăm, dar ne lăsați să facem ce vrem. Din fericire, opinia publică nu a cedat acestui șantaj. Cel puțin tineretul a reacționat la tentativa de adoptare a acelor ordonanțe. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în București și în marile orașe din țară și au protestat. Manifestații de o asemenea amploare n-au mai fost din 2014, când tot PSD era la putere. Face ce face PSD și își ridică lumea-n cap. Românii au sesizat că se încearcă frânarea luptei anticorupție și s-au opus. Pentru că, să ne fie clar, oricât ar greși Justiția, tot mai bine este să funcționeze liber, decât să lăsăm să înflorească la nesfârșit corupția. Iar pericolul ca să se pună între paranteze lupta anticorupție este major, pentru că există și o conjunctură internațională favorabilă: președintele Donald Trump a anunțat că SUA nu se va mai amesteca să mențină democrația în alte țări, iar Comisia Europeană, care mai cenzura derapajele guvernelor din țările membre ale UE, are de rezolvat alte probleme grele.
- Liviu Dragnea a acuzat protestatarii de tentativă de lovitură de stat și a spus că președintele Iohannis s-a aflat în fruntea unei noi mineriade...
- Dragnea, în loc să înțeleagă mesajul străzii și să ia măsuri în consecință, susține o mârșăvie. Tocmai liderul partidului mineriadelor să nu știe că, în anii 90, când au avut loc mineriadele, acestea erau acțiuni violente ale unui grup social manipulat împotriva manifestațiilor pașnice pentru democrație? Păi protestatarii de acum au fost pașnici și ei, iar niște agitați din conducerea PSD și ALDE cereau contramanifestații, ca odinioară Iliescu, ajutorul minerilor, "pentru păstrarea ordinii de stat în fața asaltului dat de bandele legionare". Dacă Dragnea a mințit cu privire la proteste, mâna sa dreaptă, vicepremierul Sevil Shaidehh, a încercat să le minimalizeze, spunând că "dacă în stradă au ieșit numai câteva zeci de mii, înseamnă că restul românilor sunt de acord cu ordonanțele". După această logică - turcească, aș zice -, dacă PSD a fost votat de numai trei milioane de români, înseamnă că restul, până la 18 milioane, chiar dacă n-au venit la urne, au votat împotriva PSD, deci acest guvern nu are nici o legitimitate. Tactica asta cu "lovitura de stat" este copiată după cea a lui Erdogan, ca apoi să poată trece la abuzuri și epurări, sub pretext că lichidează conspirația. PSD și ALDE practică oricum, de ceva vreme, demonizarea oricărei păreri contrare. S-a ajuns până într-acolo încât dacă nu subscrii la poziția guvernului ești spion, trădător, năimit și un dușman al țării. Diferența de păreri este văzută ca delict, ca în orice dictatură.