Răspuns pentru SIMONA - București, F.AS nr.1248 - "Am diagnosticul policitemie vera"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu se poate vorbi de vindecare în cazul poli­globuliei (policitemie vera, maladia Vasquez) însă, cu un tratament adec­vat, persoanele bolnave pot duce o viață apropiată de normal. În absența tratamentului, simptomele policite­miei se agravează, în general, iar riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral este mai mare. În principiu, policitemia vera se definește prin creșterea masei globulare totale, determinată de o hiperproducție a celulelor sanguine la nivelul măduvei osoase hematogene. Hemograma "sistematică" (cu hematii>6mii/ml, hematocrit>55% și o hemoglobină>17g/100 ml) și/sau semnele de hipervâscozitate sanguină (cefa­lee, vertij, acufene, insomnii, tulburări vizuale etc.) reprezintă circumstanțe obișnuite de diagnostic. Practic, în cadrul acestei afecțiuni rare, cu etiologie necunos­cută, există o concentrație crescută de hematii circulante, care produce creșterea vâscozității sanguine, mă­rind totodată riscul de deces prin in­farct miocardic sau accident vascu­lar cerebral. De fapt, această mala­die reprezintă un sindrom mielopro­liferativ cu debut insidios și progre­siv, ce survine, în general, după vâr­sta de 50 de ani. Așa cum spuneam, policitemia primitivă aso­ciază cli­nic semne de hipervâs­cozitate, ade­sea marcate (oboseală, cefalee, pa­restezii, tulburări vizua­le), eritroză facială (înroșirea feței), prurit, sple­no­megalie, hepatomegalie moderată, simptome car­­diovasculare (hipertensiune moderată, trom­bo­ze) și/sau digestive (ulcere gastro-duodenale) și/sau he­moragice (mucoase sau viscerale), hiper­uri­cemie.
Din punct de vedere biologic, în afara semnelor de poliglobulie, se disting creșterea timpului de sângerare, trombocitemie, hiperleucocitoza, hiper­vitaminemie B12, creșterea fosfatazelor leucocita­re, iar la nivelul măduvei osoase, se remarcă dis­pariția țesutului adipos, hiperplazie mieloidă aso­ciată unei distrofii megacariocitare și unei fibroze reticulinice.
Evoluția bolii este cronică, însă, fără tratament, simptomele se agravează. În cazul tratamentului corespunzător, evoluția este favorabilă, deși poate fi grevată de recăderi și, mai ales, de complicații (tromboze arteriale sau venoase, hemoragii mucoa­se sau viscerale, infecții intercurente, colică nefri­tică și crize de gută, acutizare cu apariția unei leu­ce­mii mieloblastice (mielofibroza) care întunecă prog­nosticul.
Tratamentul policitemiei vera se axează pe următoarele coordonate:
* Extragerea de sânge (350-450 ml) de două ori pe săptămână, până la obținerea unui hematocrit stabil< 45%, procedură care permite reducerea rapidă a hipervâscozității  și a complicațiilor sale, menținerea hemoglobinei la valori normale.
* Citoreducție (injecții intravenoase) cu efica­citate remarcabilă și toleranță hematologică exce­lentă.
* Chimioterapie, dacă se constată și creșterea nivelului de leucocite și trombocite, în plus față de creșterea numărului de hematii.
Se administrează hidroxicarbamida (Hydrea), medicament bine tolerat și care realizează scăderea incidenței formării cheagurilor sanguine și a acci­dentelor vasculare, la persoanele trecute de 60 de ani și la cei cu un istoric anterior de tromboze.
La acestea, se asociază tratamentul simpto­ma­tic, indicațiile fiind în funcție de vârstă, starea ge­nerală a pacientului și toleranța la produsele far­ma­ceutice.
Este bine să luați, complementar, Ginkgo bilo­ba, pentru inhibarea agregării trombocitare și re­duce­rea vâscozității sanguine. Îl puteți asocia cu Gin­sen­gul (inhibă producerea de trombi, blocând faza secundară a  agregării plachetare), pentru un efect terapeutic mai bun și mai constant.
Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Mă chinuie aftele, nu scap cu niciun tratament"
(Răspuns pentru MIHAIL, F. AS nr. 1185)


Precedată de apariția unor vezicule foarte dure­roase la nivelul cavității bucale sau a organelor ge­ni­tale, aftoza este o afecțiune recidivantă (în gene­ral de cauză necunoscută), ce se prezintă la început sub forma unor ulcerații, cât un bob de mei, ce se pot mări până la 10 mm, culoare gălbui cu inel roșu-carmin și margini nete.
Se localizează predilect pe vârful limbii, fața internă a buzelor, marginile limbii, asociindu-se une­ori cu ulcerații cutanate dureroase pe scrot, perineu, față și nivelul organelor genitale la femei (aftoză bipolară Touraine - boala Behcet).
Cu toate că etiologia bolii nu este elucidată pe deplin, se vor urmări cu atenție factorii ce duc frec­vent la apariția aftelor (consum de produse/ali­mente alterate, ieșite din garanție), eliminându-se pe rând.
* Eliminați factorii de natură psi­hică (stările de anxietate, stresul, supărările etc.).
* Eliminați fumatul, alcoolul, alimentele condimentate, vinetele, roșiile, muștarul, piperul, ardeiul iute, șvaițerul, brânza, laptele, mie­rea, căpșunile, nucile, alunele, mig­dalele, băuturile acidulate, înghe­țata, bananele, grepfruitul etc.
* Tratament - consumați tablete efervescente cu multivitamine (Zdro­vit), 1 tabletă pe zi, ce conțin vitaminele B12, Zinc, Fier. Seara, înainte de culcare, clătiți gura cu bicarbonat de sodiu (1 linguriță/ 50 ml apă sau apă de gură "Ossidenta"/Sensodyne. În 3-10 zile, boala ar trebui să dispară. Un efect extraordinar se poate obți­ne rapid (24 de ore) cu ceai concen­trat de salvie.
* Consolidați-vă urgent imuni­tatea cu: Carotenoid Complex, Tre-en-en (capsule masticabile), Zinc complex (Herbagetica), Xyliacer­tabs, Telom-r, Multiminerale natural - DVR, Imu­nity Stem, vitamina C organică.
Dacă apare o recidivă, imediat faceți ceai con­cen­­trat de afin și busuioc (3+3 lingurițe/600 ml apă), clătiți gura (apoi scuipați), apoi aplicați glice­rină boraxată, din 3 în 3 ore, pe zonele afectate. Când puseele sunt foarte puternice, la recoman­darea medicului se pot folosi preparate pe bază de cortizon și unguente pe bază de tetraciclină. Alte produse eficace: Tantum verde, Aftibloc, Aftolizol.
La farmacie se poate prepara următoarea rețetă: Nitrat de argint 0,5-2%, Albastru de metil 1%, Xi­lină 1-2%, aspirină pulbere. După vindecare, 2-3 luni, preventiv, beți suc de Aloe-vera. Multă sănătate!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72


"Zi și noapte nu am liniște, aud zgomote în urechea dreaptă"
(Răspuns pentru NICOLAE VÎRLAN - Tecuci, F. AS nr. 1249)


Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Acu­fenele nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pier­derea calității vieții. Acufe­ne­le de care suferiți dvs. au o etio­­logie neurosen­zo­rială, fiind per­ce­pute drept su­nete continue sau in­­ter­mitente, egale sau pulsa­tile, vâ­jâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt în­soțite de slăbirea auzului, vertij, tulburări de echilibru, gre­țuri, văr­să­turi și transpirații. Stresul, hiperten­siunea arteria­lă, insufi­ciența circula­torie vertebro-bazila­ră, dia­betul zaha­rat sau expu­ne­rea la zgomot și in­tem­perii pot fi cau­ze sau fac­tori favorizanți în de­clanșarea acufenelor și tulbu­rărilor de echilibru. Și hipertonia muscula­turii cefei din spondiloza cer­vi­cală modifică acti­vitatea spon­ta­nă a căilor ner­voa­se de la nivelul gan­glionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipo­acu­zie, acufene, cefalee. Cu trata­ment, prognos­ticul acu­fenelor simptomatice în ca­zul unui sin­drom de coloană cervicală este bun (dis­­pariția sau atenuarea zgomotelor), însă fără tra­tament, cu cât perioada de evoluție a unui zgo­mot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posi­bil ca acesta să dispară. Trata­men­tul tinitusului este com­plex, adesea individua­lizat, și se poate schema­tiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lu­mină infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cer­vical. Terapia medicamen­toa­să constă în perfu­zii cu lidocaină/procaine, pen­toxifilina/oxy­bral, vita­mine B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3, admi­nis­­trare orală de Ginkgo Biloba (Circu­lație cere­bra­lă "Fares") și Passiflora sau Sedatif PC. Este uti­lă aromoterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu ex­tract din levănțică, busuioc, mentă, mușețel). "Oc­na­­sept" poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, tel: 0733/67.87.85 sau  e-mail: sanmedsb@gmail.com