Nu se poate vorbi de vindecare în cazul poliglobuliei (policitemie vera, maladia Vasquez) însă, cu un tratament adecvat, persoanele bolnave pot duce o viață apropiată de normal. În absența tratamentului, simptomele policitemiei se agravează, în general, iar riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral este mai mare. În principiu, policitemia vera se definește prin creșterea masei globulare totale, determinată de o hiperproducție a celulelor sanguine la nivelul măduvei osoase hematogene. Hemograma "sistematică" (cu hematii>6mii/ml, hematocrit>55% și o hemoglobină>17g/100 ml) și/sau semnele de hipervâscozitate sanguină (cefalee, vertij, acufene, insomnii, tulburări vizuale etc.) reprezintă circumstanțe obișnuite de diagnostic. Practic, în cadrul acestei afecțiuni rare, cu etiologie necunoscută, există o concentrație crescută de hematii circulante, care produce creșterea vâscozității sanguine, mărind totodată riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De fapt, această maladie reprezintă un sindrom mieloproliferativ cu debut insidios și progresiv, ce survine, în general, după vârsta de 50 de ani. Așa cum spuneam, policitemia primitivă asociază clinic semne de hipervâscozitate, adesea marcate (oboseală, cefalee, parestezii, tulburări vizuale), eritroză facială (înroșirea feței), prurit, splenomegalie, hepatomegalie moderată, simptome cardiovasculare (hipertensiune moderată, tromboze) și/sau digestive (ulcere gastro-duodenale) și/sau hemoragice (mucoase sau viscerale), hiperuricemie.
Din punct de vedere biologic, în afara semnelor de poliglobulie, se disting creșterea timpului de sângerare, trombocitemie, hiperleucocitoza, hipervitaminemie B12, creșterea fosfatazelor leucocitare, iar la nivelul măduvei osoase, se remarcă dispariția țesutului adipos, hiperplazie mieloidă asociată unei distrofii megacariocitare și unei fibroze reticulinice.
Evoluția bolii este cronică, însă, fără tratament, simptomele se agravează. În cazul tratamentului corespunzător, evoluția este favorabilă, deși poate fi grevată de recăderi și, mai ales, de complicații (tromboze arteriale sau venoase, hemoragii mucoase sau viscerale, infecții intercurente, colică nefritică și crize de gută, acutizare cu apariția unei leucemii mieloblastice (mielofibroza) care întunecă prognosticul.
Tratamentul policitemiei vera se axează pe următoarele coordonate:
* Extragerea de sânge (350-450 ml) de două ori pe săptămână, până la obținerea unui hematocrit stabil< 45%, procedură care permite reducerea rapidă a hipervâscozității și a complicațiilor sale, menținerea hemoglobinei la valori normale.
* Citoreducție (injecții intravenoase) cu eficacitate remarcabilă și toleranță hematologică excelentă.
* Chimioterapie, dacă se constată și creșterea nivelului de leucocite și trombocite, în plus față de creșterea numărului de hematii.
Se administrează hidroxicarbamida (Hydrea), medicament bine tolerat și care realizează scăderea incidenței formării cheagurilor sanguine și a accidentelor vasculare, la persoanele trecute de 60 de ani și la cei cu un istoric anterior de tromboze.
La acestea, se asociază tratamentul simptomatic, indicațiile fiind în funcție de vârstă, starea generală a pacientului și toleranța la produsele farmaceutice.
Este bine să luați, complementar, Ginkgo biloba, pentru inhibarea agregării trombocitare și reducerea vâscozității sanguine. Îl puteți asocia cu Ginsengul (inhibă producerea de trombi, blocând faza secundară a agregării plachetare), pentru un efect terapeutic mai bun și mai constant.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Mă chinuie aftele, nu scap cu niciun tratament"
(Răspuns pentru MIHAIL, F. AS nr. 1185)
Precedată de apariția unor vezicule foarte dureroase la nivelul cavității bucale sau a organelor genitale, aftoza este o afecțiune recidivantă (în general de cauză necunoscută), ce se prezintă la început sub forma unor ulcerații, cât un bob de mei, ce se pot mări până la 10 mm, culoare gălbui cu inel roșu-carmin și margini nete.
Se localizează predilect pe vârful limbii, fața internă a buzelor, marginile limbii, asociindu-se uneori cu ulcerații cutanate dureroase pe scrot, perineu, față și nivelul organelor genitale la femei (aftoză bipolară Touraine - boala Behcet).
Cu toate că etiologia bolii nu este elucidată pe deplin, se vor urmări cu atenție factorii ce duc frecvent la apariția aftelor (consum de produse/alimente alterate, ieșite din garanție), eliminându-se pe rând.
* Eliminați factorii de natură psihică (stările de anxietate, stresul, supărările etc.).
* Eliminați fumatul, alcoolul, alimentele condimentate, vinetele, roșiile, muștarul, piperul, ardeiul iute, șvaițerul, brânza, laptele, mierea, căpșunile, nucile, alunele, migdalele, băuturile acidulate, înghețata, bananele, grepfruitul etc.
* Tratament - consumați tablete efervescente cu multivitamine (Zdrovit), 1 tabletă pe zi, ce conțin vitaminele B12, Zinc, Fier. Seara, înainte de culcare, clătiți gura cu bicarbonat de sodiu (1 linguriță/ 50 ml apă sau apă de gură "Ossidenta"/Sensodyne. În 3-10 zile, boala ar trebui să dispară. Un efect extraordinar se poate obține rapid (24 de ore) cu ceai concentrat de salvie.
* Consolidați-vă urgent imunitatea cu: Carotenoid Complex, Tre-en-en (capsule masticabile), Zinc complex (Herbagetica), Xyliacertabs, Telom-r, Multiminerale natural - DVR, Imunity Stem, vitamina C organică.
Dacă apare o recidivă, imediat faceți ceai concentrat de afin și busuioc (3+3 lingurițe/600 ml apă), clătiți gura (apoi scuipați), apoi aplicați glicerină boraxată, din 3 în 3 ore, pe zonele afectate. Când puseele sunt foarte puternice, la recomandarea medicului se pot folosi preparate pe bază de cortizon și unguente pe bază de tetraciclină. Alte produse eficace: Tantum verde, Aftibloc, Aftolizol.
La farmacie se poate prepara următoarea rețetă: Nitrat de argint 0,5-2%, Albastru de metil 1%, Xilină 1-2%, aspirină pulbere. După vindecare, 2-3 luni, preventiv, beți suc de Aloe-vera. Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Zi și noapte nu am liniște, aud zgomote în urechea dreaptă"
(Răspuns pentru NICOLAE VÎRLAN - Tecuci, F. AS nr. 1249)
Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Acufenele nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții. Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de slăbirea auzului, vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii pot fi cauze sau factori favorizanți în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Și hipertonia musculaturii cefei din spondiloza cervicală modifică activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dispariția sau atenuarea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumină infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilina/oxybral, vitamine B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală "Fares") și Passiflora sau Sedatif PC. Este utilă aromoterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levănțică, busuioc, mentă, mușețel). "Ocnasept" poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, tel: 0733/67.87.85 sau e-mail: sanmedsb@gmail.com