De ce creează probleme gastro-intestinale?
Aceste efecte neplăcute sunt legate de mecanismul de acțiune al medicamentului. Un antibiotic atacă toate bacteriile din organism, inclusiv pe cele benefice, aflate în intestin. Prin urmare, ele distrug flora intestinală. Aceasta are drept rezultat o accelerare a tranzitului intestinal, diaree, dureri de stomac, uneori și amețeli. De aceea este recomandat să luam antibioticele în timpul meselor, ne recomandă specialiștii.
Antibioticele provoacă oboseală?
Se poate să ne simțim uneori obosiți atunci când luăm antibiotice, dar nu este vina lor. Boala de care suferim este de vină. Această oboseală este provocată de energia care trebuie cheltuită de sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecției. Antibioticul prescris va ajuta organismul să scape de microbii vinovați. Departe de a-l obosi, îi permite să se recupereze mult mai repede.
Duc la diaree supărătoare?
Uneori, tulburarea florei intestinale le permite bacteriilor patogene să prolifereze în colon și să provoace o infecție ce poate fi deosebit de gravă. Destul de rară, această colită pseudo-membranoasă se manifestă prin vomitat frecvent, dureri și eliminarea de bucăți de mucoasă stomacală. Trebuie consultat de urgență un medic.
Cum să diminuăm efectele secundare?
Pentru a limita inconvenientele antibioticelor este important să le luăm la ora la care trebuie. Adică, după o perioadă suficient de lungă, pentru a elimina majoritatea bacteriilor responsabile cu infecția, cele rămase fiind scoase de sistemul imunitar. Dar nu pe timp prea îndelungat, pentru a păstra flora intestinală și a evita diareea.
E adevărat că pot duce la alergii?
Da, dar unele dintre ele mai mult decât altele. Este cazul penicilinei și al sulfamidelor. Mâncărimile și urticaria pot să apară imediat sau la câteva zile după luarea medicamentului. Reacția cutanată reprezintă 30% din efectele secundare declarate ale antibioticelor. Trebuie precizat că penicilinele sunt foarte frecvent prescrise de medicii de familie. Dar nu toate reacțiile cutanate sunt și alergice. Pentru a le afla natura, sunt necesare niște teste. Orice ar fi, în cazul manifestărilor cutanate trebuie mers la un medic și oprit tratamentul. Dacă sunteți alergici la un antibiotic, trebuie evitate absolut toate cele care fac parte din aceeași familie. Trebuie căutat alt medicament.
De ce declanșează micoze?
Antibioticele nu atacă doar bacteriile din intestin. Ele acționează asupra tuturor celor ce se află în organism: pe piele sau la nivelul mucoasei. Infecțiile pot să prolifereze în locurile lăsate libere de către bacteriile eliminate de antibiotice. La nivelul vaginului, de exemplu, echilibrul se schimbă. De unde și apariția unei micoze.
Probioticele sunt utile?
Luarea de medicamente probiotice în paralel cu antibioticele poate duce la restabilirea florei și la reducerea frecvenței tulburărilor intestinale. Cele mai eficace se găsesc în iaurturi și în laptele fermentat. În caz de diaree, trebuie să ne rehidratăm pentru a compensa pierderile de lichid.
CUM TREBUIE ADMINISTRATE CORECT ANTIBIOTICELE
Riscul rezistenței bacteriilor la antibiotice este real. De aceea este important să știm cum să le folosim, ca să-și păstreze efectul.
Folosirea repetată și masivă a antibioticelor duce, cu trecerea timpului, la o creștere a rezistenței bacteriilor. Ele acționează nu numai asupra germenilor responsabili cu infecția, dar și asupra bacteriilor din tubul digestiv, care sunt utile. După mai multe tratamente, o specie bacteriană a florei intestinale poate dezvolta un mecanism de rezistență. Antibioticul va distruge atunci flora bună și va lăsa loc liber bacteriei rezistente. Dar aceste neplăceri pot fi limitate.
Nu luați decât antibiotice prescrise de medic
Doar el știe dacă este vorba despre o infecție bacteriană, după ce v-a analizat simptomele și, dacă este necesar, va face analize suplimentare. Nu trebuie niciodată să luați antibiotice vechi, prescrise cu o altă ocazie.
Nu opriți tratamentul prea devreme
Dacă tratamentul nu este ținut până la capăt, pentru că începeți să vă simțiți mai bine, unele bacterii pot să supraviețuiască. Vindecarea nu va fi completă și ele pot să devină rezistente la un anumit antibiotic.
Nu prelungiți tratamentul în mod inutil
Dacă bacteriile patogene au dispărut cu totul, antibioticul luat câteva zile în plus riscă să atace bacteriile bune din flora intestinală. Unele dintre ele ar putea provoca rezistență și ar dezvolta, la rândul lor, infecții mult mai greu de tratat.
PREVENIREA INFECȚIILOR
Atenție la ce mâncați!
Alimentația noastră trebuie să fie variată, echilibrată, bogată în antioxidanți și fibre prebiotice, ce vor hrăni flora noastră intestinală. Buna funcționare a sistemului nostru imunitar depinde de intestinele noastre și de bacteriile din ele.
Luptați cu stresul
Bine de știut: orice stare de stres excesiv duce la o scădere a sistemului imunitar. Este foarte important să mâncați la ore fixe și să respectați postul de 12 ore, corespunzător odihnei din timpul nopții. Această fază permite "curățarea" organismului. De asemenea, activitatea fizică ajută la lupta împotriva stresului și la păstrarea rezistenței noastre naturale.
Evitați împrăștierea microbilor
Câteva reguli simple permit limitarea transmiterii virușilor și a bacteriilor în jurul nostru:
* Folosirea șervețelelor de unică folosință.
* Nu tușiți în palmă, ci mai degrabă în interiorul încheieturii cotului.
* Nu sărutați, nu îmbrățișați și nu strângeți mâna persoanelor bolnave.
* Spălați-vă pe mâini în mod regulat, este cel mai eficace mod de a opri dispersia microbilor.