VITA DE VIE - "Lustruiți-vă pantofii! Ne-am pus corzi noi... începe treaba!"

Dana Ene
Cincinalul, într-un an și jumătate

2016 a fost un an de excepție pentru for­mația Vița de Vie. Adrian Despot și colegii lui au aniversat 20 de ani de existență, printr-un turneu național, și au lansat prima parte a albumului "Șase/Șase" și anume "Șase (+)". "«Șase/Șase» este «spart» în două albume. Prima parte s-a lansat pe 29 octombrie, la Arenele Roma­ne în București, iar cea de-a doua parte va fi lan­sată în luna mai, 2017. Este «planul nostru cinci­nal» pe un an și jumătate", declara solistul trupei, Adrian Despot. Și vrednicia le-a fost deja răsplătită.
Chiar la începutul lui 2017, Vița de Vie a fost dis­tinsă cu premiul pentru "Cel mai bun album ro­mâ­nesc de rock alternativ", acordat de revista "Me­tal­head". "Albumul nostru a câștigat «Best Alter­native Romanian Album», la Metalhead Awards 2016! Mulțumim pentru voturi! You rock! No, you... you...", scria entuziasmat Adrian Despot pe pagina lui de Facebook.
Dar, chiar dacă băieții au fost recompensați cu această distincție, nu-i veți putea asculta în cadrul galei Metalhead Alternative Rock Awards, din 27 ianuarie, căci trupa are deja programat, încă de anul trecut, un concert la Arad, în "Club Flex". Veți pu­tea asculta, în schimb, muzicile altor trupe premia­te: Alternosfera (trupa basarabeană a fost desem­nată drept "Cea mai bună trupă de rock alternativ de la noi"), Coma (câștigătoare a premiului pentru "Cel mai bun videoclip de rock alternativ", cu melodia "Cel mai frumos loc de pe pământ") și o trupă alcătuită recent, Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut (care a fost votată de fanii muzicii rock drept - "Cel mai bun debut al anului 2016").
?ntre timp, Adrian Despot și colegii lui își vor con­tinua turneul de promovare al discului "Șase (+)", turneu început pe 29 octombrie 2016 la Arenele Romane din Capitală. Anul nou îi găsește așa cum ne-au obișnuit, debordând de entuziasm și energie. "Lustruiți-vă pantofii! Ne-am pus corzi noi... în­cepe treaba!", își avertizează ei fanii.
Albumul "Șase (+)" con­ține... 6 piese. Pe cinci dintre ele - "Luna și noi", "Pe plajă-n Vamă la 5", "Inimi surde", "Somn ușor" (feat. Dan Stănescu și Alex Teodorescu) și "Metaforă de toamnă" și "Hai în­cearcă" (feat. Cosmin Lupu - Days of Con­fusion & Planet H) - fanii împătimiți de In­ter­net ai trupei le-au as­cultat deja, căci sunt pe pagina de Facebook a Viței de Vie. Dar altceva este să le ascultați live și să ții în mână un album nou-nouț. Iar CD-ul merită cumpă­rat, căci nu cuprinde doar muzică bună, ci și o gra­­fică de excepție, realizată de Agi (Adrian Iota). Fie­care dintre cele șase sim­boluri pre­zente pe copertă se re­feră la câte o piesă.
Până la finalul lunii mar­tie, Vița de Vie și-a pro­­pus să ajungă prin vreo 10 orașe din țară. Îi puteți asculta pe 28 ian. la Timi­șoara (în Club Daos); pe 3 feb. la Ba­cău (în Brewery Val­halla); pe 4 feb. la Iași (în Pub Underground); pe 9 feb. la Sibiu (în Oldies Pub); pe 10 feb. la Oradea (în Moscow Cafe); pe 11 feb. la Baia Mare (în Log out); pe 24 feb. la Târgu Mureș (în Dublin Irish Pub); pe 25 feb. la Buzău (în Club No Limit); pe 3 martie la Botoșani (în Grand Irish Pub) și pe 4 martie la Suceava (în 31 Engine's Pub). Apoi, spre vară, după lansarea lui "Șase (-)", Despot și băieții lui vor porni din nou la bătut țara-n lung și-n lat.

Biografie

Trupa Vița de Vie este alcătuită azi din: Adrian Despot (voce, chitară), Sorin "Pupe" Tănase (tobe), Cezar Popescu (chitară), Adrian Ciuplea (chitară bas) și Mihai Ar­delean (clape). A luat ființă în 1996, doar că în decursul celor 20 de ani de experiență, a tre­cut prin câteva schimbări de componență. Membrii fondatori au fost Sorin "Pupe" Tă­nase și Sorin Dănescu (clape, voce), însă acesta din urmă a părăsit formația în 2012.
Adrian Despot (acum în vârstă de 40 de ani) "bănățeanul din Felnac", ce se făcuse remarcat în anii '90, la Școala ve­detelor, li s-a alăturat și el la scurt timp și devine solistul trupei.
?n 1996, Vița de Vie a semnat primul ei con­tract cu Zone Records, iar un an mai târziu, le-a apărut pe piață discul de debut, "Rahova" (1997). A urmat o pauză de doi ani, în care nu au stat chiar degeaba, ci au par­ticipat la un mare tur­neu: "Hollywood Rock Tour", alăturându-se tru­pelor consacrate, pre­cum Holograf și Tim­puri Noi. Drept urmare, încep să devină o pre­zență obișnuită pe scena muzicală românească.
În 1999, Vița de Vie lansează albumul "Fe­romental", care se bu­cură de mare succes. Melodia lor, "Basul și cu toba mare", se poate asculta și azi pe orice post de radio, la terase sau în cluburi. Un an mai târziu, în 2000, vor lansa și videoclipul "Vino la mine". Este anul în care Vița de Vie pri­mește premiul Otto, pentru Cea mai bună formație, acordat de revista "Bravo". Nu se lasă îmbătați de succes, și în 2001, vin cu un nou disc - "Exxtra". Un album lansat alături de videoclipurile "Sunetul mai tare" și "Liber" care au făcut furori. Acesta a fost urmat de "Doi" (2002), un disc "best of", intitulat "9704" (2004), ce marca șapte ani de exis­tență a formației, apoi de "Egon" (2007), "Fetish" (2010) și "Acustic" (2013), toate bine primite de critică și public.
Date suplimentare despre concertele pe care le vor susține prin țară puteți găsi pe pagina lor ofi­cială de Facebook.