"Am fost acceptat ca membru corespondent al Institutului Arheologic German"
- Într-un interviu publicat anul trecut în "Formula AS", am aflat că arheologii germani v-au cooptat într-un proiect important, ce se va desfășura chiar pe teritoriul României. Cum se explică prețuirea de care vă bucurați?
- În 2012, după multe proiecte și colaborări cu institute și muzee din Germania, am fost acceptat ca membru corespondent al Institutului Arheologic German și asta mi-a adus un plus de recunoaștere, mai ales pe plan extern. Așa se face că mi s-a propus să particip la un proiect mare, ce dura inițial trei ani. Este vorba despre studierea conflictelor existente în preistorie, în special fortificațiile din epoca bronzului, din zona cuprinsă între sudul Germaniei și Munții Carpați. Eu am propus fortificația de la Teleac, unde lucrasem timp de zece ani începând din anii '70. Este printre cele mai mari și mai importante fortificații din sud-estul Europei, cu o suprafață de peste 30 de hectare. Am găsit acolo o structură foarte interesantă, ca un cerc, cu diametrul de 70 de metri. Poate să fie un sanctuar sau altă construcție cu destinație specială, nu există ceva asemănător identificat până acum și este o descoperire provocatoare. Urmează să săpăm, să vedem exact despre ce este vorba. Oricum, Teleacul era o reședință care aduna populații dintr-un spațiu mare, până în Armenia, Tisa, Dobrogea. Are o poziționare la vărsarea Ampoiului, unde se legă cu Mureșul, și probabil pe acolo veneau aurul, argintul și cuprul din Apuseni.
"Germanii au început de mai bine de un secol să cerceteze România, la Cucuteni"
- De ce sunt interesați germanii de România?
- Pe de o parte e vorba de o tradiție a școlii lor. Germanii au început de mai bine de un secol să cerceteze România, la Cucuteni și au continuat să aibă proiecte pe spațiul Carpatic. Astăzi, cel mai mare șantier arheologic este cel condus de directorul institutului german "EurAsia", la Pietrele, lângă Dunăre, unde s-a descoperit o așezare neolitică veche de mai bine de 6000 de ani. Al doilea șantier ca mărime este cel de la Teleac. Pe de altă parte, și asta mi se pare foarte important, interesul lor este de a identifica spațiul de origine al unor impulsuri culturale și etnice care ating Europa centrală și nordică și care pleacă din spațiul Carpaților, mai exact din Transilvania. Exact ceea ce ați căutat și dvs., în expediția revistei "Formula AS" din toamna anului trecut. Pentru noi, este extrem de binevenită o astfel de colaborare pentru că ne pune la dispoziție o serie de mijloace de investigație de ultimă oră, al căror cost și disponibilitate în România ies din discuție. Oportunitatea noastră înseamnă datări cu C14, analize de ADN, zboruri aeriene, prospecțiuni geo-fizice sau analize metalografice. Suntem parteneri în acest proiect finanțat de statul german și practic studiem fortificațiile și conflictele de la Carpați până la munții Taunus din sudul Germaniei.
- Este cu adevărat extraordinar că un arheolog de talia dvs. confirmă călătoriile noastre pe urmele geto-dacilor porniți din Carpați pe tot spațiul Europei.
- De aici, din spațiul Carpatic, s-au răspândit simboluri culturale, obiectele de prestigiu au circulat din Transilvania până în Suedia sau Danemarca, deja până la anul 2000 î.H, au circulat spade, topoare și alte obiecte complex ornamentate. Au plecat pe ruta Europei centrale și prin zona baltică și au fost integrate în civilizația scandinavă a bronzului de acolo. Este vorba de cunoscuta civilizație Apa, de lângă Satu Mare, unde s-a descoperit un mare depozit de astfel de obiecte, cu motive spiralice sau geometrice, specifice numai spațiului transilvănean, care au fost apoi vehiculate pe calea schimbului, până în Suedia și Danemarca. Un bun exemplu poate să fie discul de la Nebra, un disc din bronz, cu reprezentări ale lunii și astrelor, făcute din aur. E un obiect astronomic dar și cu valoare rituală. Aurul elementelor aplicate este transilvănean.
- Un obiect ritualic impresionant pe care l-am descoperit în Danemarca este vasul Gundestrup. Face parte din aceeași categorie a simbolurilor plecate din spațiul dacic?
- Cazanul de la Gundestrup, pe care l-ați vizitat la el acasă, este într-adevăr, un astfel de obiect fascinant, pornit din spațiul nostru. Elementele de tehnologie, dar mai ales cele figurative, sunt specifice spațiului Carpato-Balcanic și, în special, spațiului tracic. De exemplu, tezaurul de la Lupu, din județul Alba, are multe figuri foarte asemănătoare cu Gundestrup. Acest cazan este un exemplu caracteristic de contacte între lumea celtică și cea daco-getică. Contactele au fost câteodată violente, dar de cele mai multe ori au însemnat schimburi culturale și de tehnologie.
"În preistorie, numărul contactelor între spațiul nordic și Transilvania este impresionant"
- Am fost bucuroși să descoperim acest vas fantastic, pornit de la noi spre Danemarca, dar și foarte dezamăgiți de faptul că obiectele tezaur, plecate din spațiul nostru, onorate în marile muzee ale lumii, în România sunt aproape necunoscute.
- Aveți dreptate. Deși pentru specialiști, aceste lucruri sunt cunoscute, pentru publicul larg, ele reprezintă o surpriză și sunt chiar puse la îndoială. În cazul vasului Gundestrup, părerile sunt însă unanime și nu există disensiuni în interpretarea ornamentației lui căreia i se recunoaște amprenta originară și spațiul de unde a plecat, cel geto-dacic, din epoca fierului. Eu m-am ocupat de preistorie și, deci, de strămoșii dacilor, și am fost impresionat de numărul și de frecvența acestor contacte, între spațiul Mării Baltice sau scandinav, și zona Transilvaniei. Dar ca să vă răspund la întrebare, o să vă dau un exemplu. Cu ocazia deschiderii unui nou muzeu la Moesgaard, în Danemarca, am fost solicitați, la Muzeul de Istorie din Alba, să oferim câteva piese care să ilustreze aceste legături între lumea scandinavă și Transilvania. Piese din tezaurul de la Ighel, topoare, brățări, datate 1800-1700 î.H, au fost expuse, acolo, într-o sală dedicată acestor contacte. Au fost văzute de sute de mii de vizitatori, încât muzeul respectiv a cerut prelungirea împrumutului. Din păcate, datorită birocrației și chiar ignoranței de la noi, nici măcar asta nu s-a putut face... Ar trebui să știm să ne cunoaștem și să ne promovăm valorile mai bine. Ar fi o chestiune de identitate culturală și de patriotism adevărat. Din păcate, noi ne privim atât de critic, încât ne subestimăm foarte mult valorile culturale și valorile de patrimoniu cultural, într-un mod unic în Europa, chiar și între țările foste comuniste! Patriotismul nu este o noțiune depășită, dacă ea este corect înțeleasă. Americanii ne oferă un bun exemplu sau, și mai aproape, polonezii. Acum suntem într-o perioadă în care ne auto-negăm, deși avem valori culturale de valoare europeană, recunoscute și admirate de ceilalți. Ar trebui să le arătăm publicului românesc, dar și celui occidental, printr-o politică culturală susținută. Nu e normal ca un muzeu din Danemarca să aibă în expoziție și să se mândrească cu piese aduse din spațiul transilvănean, iar noi să ne pierdem în polemici și discuții sterile legate de autenticitatea lor. Trebuie să facem mai mult și pentru cercetare, dar și pentru promovare.
"Nu lipsește interesul, ci mijloacele"
- Mulți dintre istoricii pe care i-am întâlnit în călătoriile noastre erau surprinși de lipsa de interes a cercetătorilor români față de tema expansiunii europene pornite din Carpați, și spuneau că au o colaborare mult mai bună cu istoricii basarabeni. De ce această lipsă de interes?
- Nu cred că este vorba de o lipsă de interes a cercetătorilor din România. Este o lipsă de mijloace. România este la coada Europei prin finanțările date cercetătorilor și, în special, celor din arheologie și monumente istorice. În Bulgaria sau în Albania, țări cu resurse mult mai mici decât România, veți vedea că sprijinul statului în cercetarea acestor valori de patrimoniu este mult mai consistent. La noi este o situație ce se perpetuează de la un guvern la altul. Și nu este vorba doar despre lipsa unor finanțări uriașe, ci despre ideea de a avea o politică de recunoaștere și promovare a valorilor culturale de patrimoniu. E un dezinteres inexplicabil. Ne apropiem de centenarul Marii Uniri și e ciudat să vezi că, în urmă cu o sută de ani, interesul și respectul pentru valorile culturale era mult mai mare. Generația Marii Uniri era mult mai legată de valorile naționale. Acum suntem într-o deplină degringoladă...
"Legăturile Maramureșului cu sudul Germaniei au o vechime de peste 3000 de ani"
- Printre documentele pe care le-am folosit drept sursă de informare în călătoria noastră spre nord, s-a aflat "Getica" lui Pârvan și afirmația fără echivoc a marelui istoric, că malurile Vistulei poloneze au fost colonizate de daci...
- Pârvan a fost un geniu. Din punctul meu de vedere, rămâne personalitatea marcantă și extrem de actuală a arheologiei românești, și în anumite privințe, chiar a gândirii istorice românești. Judecățile sale și intuițiile sale, făcute pe baza unor informații mult mai restrânse decât avem noi astăzi, sunt în continuare de actualitate. Pârvan a fost un geniu, iar lucrarea sa, "Getica", rămâne fundamentală. Intuiția sa a acoperit spații și perioade de timp vaste. El a intuit toate aceste contacte de la Carpați până în Alpi, și este foarte important că ele se confirmă astăzi. Legăturile Maramureșului cu sudul Germaniei au o vechime de peste 3000 de ani. În plus, ultimele cercetări și analizele de ADN arată că în Europa, populațiile nu s-au amestecat și nu s-au înlocuit atât de tare, nu s-au dislocat și s-au păstrat destul de mult în vechile hotare. Celții erau considerați o populație migratoare, dar s-a dovedit prin ADN că nu este așa. Celții din Anglia sunt băștinași care au adoptat civilizația venită din Europa. La fel este și cu civilizația dacică. Noțiunea de continuitate trebuie reconsiderată, pentru că știința pune în evidență o continuitate a populațiilor până în zilele noastre: este un sâmbure nativ, care există în matricea geografică, indiferent de ce continent vorbim. La noi încă nu s-a cercetat atât de aprofundat, dar așteptăm cu nerăbdare studiile ce vor face lumină.
- Cu îngăduința dvs., aș vrea să vă arăt câteva fotografii cu obiectele pe care le-am descoperit mergând spre Țările Scandinave (brățări, hărți, arme etc.). Multe lucruri ne-au intrigat, prin asemănarea cu ceea ce avem în România. Iată-le!
- Brățările acestea cu capete dublu-spiralice sunt de la noi, asta este clar. Este orfevreria bronzului târziu, deci 1400-1200 î.H. Harta aceasta a aurului este și ea corectă, cel mai mult aur ajungea în acea zonă a Europei din Dacia și din Spania. De obicei, aurul era schimbat pe chihlimbar, cu țările scandinave. Brățările acestea expuse așa, în grămezi, au capetele identice cu cele din perioada Latène de la noi. Pentru informații mai exacte, ar trebui văzute de un specialist îndeaproape. Mormintele acestea sunt așa-numiții tumuli cu manta de piatră. Este un tip de mormânt cu ringuri sau cercuri de piatră în exterior. Au fost găsite și în Apuseni morminte identice, cel cercetat de mine avea o vechime de aproximativ cinci mii de ani. Acest tip a fost răspândit în toată Europa de indo-europeni. Ce mi se pare interesant sunt aceste spade! Sunt din epoca târzie a bronzului și sunt specifice spațiului carpatic, sunt din cultura Apa. Sunt cu siguranță produsele atelierelor metalurgice din Carpați, chiar dacă explicația lor este doar "sud-estul Europei"! Obiectele descoperite de dvs. sunt foarte interesante, unele necunoscute publicului românesc. Să sperăm că cercetătorii noștri vor prelua aceste subiecte și ne vor spune mai multe despre strămoșii noștri, ajunși în nordul Europei.
Vezi galeria foto: http://arhiva.formula-as.ro/galerii/Obiecte+din+muzeele+Nordului+și+surorile+lor+transilvane-g20