"Vrei să slăbești? Ascultă-ți intuiția!"

Rodica Demian
- Dietele de slăbit au devenit o adevărată industrie. În toată lumea, fiecare an nou începe cu ofensiva contra kilogramelor excedentare depuse de sărbători. Printre noutățile care se bucură de succes se află și "metoda intuitivă", pe care ne-o explică un specialist în nutriție, dr. ȘTEFAN CIORTEA -

"În copilărie mâncam doar când ne era foame. Acum, mâncăm oricând și orice"

- Mai întâi, o întrebare generală: de ce există atâtea persoane supraponderale în ziua de azi?

- Trăim într-o lume reglementată riguros și gu­vernată de tehnică, în care nu se dă prea mare im­por­tanță intuiției. A­cest lucru devine evident îndeo­sebi în felul cum mâncăm: din cauza dietelor și a re­gulilor alimentare se­vere, mulți oameni nici nu mai știu ce le place și ce le priește. Idea­lul de su­plețe extremă îi supune unei presiuni perma­nente. La aceasta se adaugă și faptul că sun­tem mereu stresați și nu ne acordăm timpul necesar pentru a mânca în liniște.

- Care sunt consecințele?

- Cei mai mulți dintre noi își pierd deprinderile alimentare fi­rești, pe care le-au avut în copilărie, atunci când mâncau numai când le era foame, ce le plăcea și până se sim­țeau sătui. Acum, mâncăm din­tr-o sumedenie de motive care n-au nicio legă­tură cu foamea: pentru că suntem invitați, pentru că s-a făcut ora mesei, pentru că vrem să scăpăm de stres ori să ne alun­găm tristețea. Drept urmare, acumu­lăm kilograme în plus, împreună cu frustră­rile aferente, și încer­căm diverse diete, înregistrând tot atâtea eșecuri. Studiile ne arată că majoritatea die­telor nu funcțio­nează, din pricină că sunt bazate pe interdicții și ignoră nevoile organismului. E mai înțelept să ne concentrăm atenția asupra propriului corp, căci dacă îl ascultăm cu încredere, el ne va spu­ne când suntem flămânzi, ce să mâncăm și ce ne face bine.

"Când ni se pare că suntem flămânzi, ar trebui mai întâi să bem un pahar cu apă și să respirăm de câteva ori profund, din abdomen"

- Cum ne putem da seama că suntem real­mente flămânzi?

- Există o foame fizică și una mentală. Deseori, noi începem să mâncăm împinși de unele com­por­tamente dobândite, ca de pildă ronțăitul de chipsuri la televizor, sau de factori psihologici, cum sunt stresul ori plictiseala. Această foame mentală, care apare brusc și nu poate fi potolită mâncând, per­turbă reglajele fine ale mecanismelor sațietății și foamei de la nivelul creierului. Ea ne face să ingurgităm mai mult decât am avea nevoie - și, desigur, să ne îngrășăm.

- Dar foamea fizică?

- Aceasta se intensifică treptat și se manifestă prin semnale de tip cor­poral, ca zgomotele și senzația de gol din stomac, starea de slăbiciune sau durerile de cap, iar orice ali­ment o poate calma. Ea se com­pune dintr-o foame a celu­lelor, una a stomacului și o alta a simțurilor, adică apetitul. De aceea, când ni se pare că sun­tem flă­mânzi, ar trebui mai întâi să bem un pahar cu apă și să respirăm de câteva ori profund, din abdomen. Căci se poate întâmpla să fie vorba numai de un deficit al celu­lelor, care cer să fie hidratate și apro­vizio­nate cu oxigen. În acest caz, nu va fi încă necesar să mân­căm. Dacă, totuși, senzația de foame persistă, înseamnă că organismul ne dă un semnal clar, și doar atunci ar trebui să mân­căm - iar nu din obiș­nuință, din dorința de a ne recompensa ori de a face plăcere altora.

- Și ce-i de făcut când ni se face întruna poftă de pizza și de ciocolată?

- Nu mâncarea, ci interdicțiile alimentare sunt de vină pentru fap­tul că ne îngrășăm. Dacă punem la index pizza și ciocolata, ele vor deveni cu atât mai tentante și riscăm să pier­dem controlul asupra com­por­ta­mentului nostru alimentar. De aceea, n-ar trebui să proscriem pizza, ci doar să ne întrebăm: "Mi-e într-adevăr foa­me în clipa asta? Chiar îmi place pizza? Și cum mă simt după ce am mâncat-o? Am mai multă energie sau îmi cade greu la sto­mac?". Și cu kilo­gramele în plus, cum rămâne? Fiind­că, alături de gust și de foame, digerarea ușoa­ră a alimentelor este unul dintre principalii factori care ne asigură o greutate corporală confortabilă.

- În mod concret, dvs. ce dietă reco­mandați?

- Dietă fără restricții, dar cu respec­tarea a patru principii obligatorii. Unu: mănâncă nu­mai atunci când simți foame fizică. Doi: mănâncă efectiv cu plăcere alimentele de care ți-e poftă și care îți priesc. Trei: savurează-ți mâncarea fără gra­bă și cu simțurile treze. Patru: fii atent la senzația de sațietate și oprește-te în momentul când te simți sătul.

- O dietă care pornește din minte, de fapt, o schimbare a stilului de viață.

- Da, și tocmai de aceea e important ca noile deprinderi să fie plăcute. Fiecare dintre modelele noastre de comporta­ment are la bază o motivație. De exem­plu: munca mea mă stresează, atunci mănânc ceva și mă simt mai bine. Cu cât mai des procedăm astfel și cu cât realizăm emoții pozitive mai intense, cu atât con­solidăm căile nervoase res­pective din creier. Așadar tre­buie găsită o alter­nativă care să producă același efect pozitiv ca mân­carea - de pildă, să bem o cană de ceai, dar înainte de a-l bea, să anticipăm momentul, să ne imaginăm plăcerea de a bea în tihnă ceaiul, de a-i simți aroma, precum și liniș­tea și relaxarea pri­lejui­te de aceste clipe de răgaz. În general, înainte de a mânca ar fi ideal să vizua­lizăm ce bucate vom pune pe masă, să ne gândim că ne vor produce plă­cere, dar fără riscul de a ne îngrășa, de a deveni su­pra­ponderali. Ima­ginea cor­pului gras taie foamea. Tre­buie formate noi căi nervoase în creier și noi de­prinderi.

- Cât durează acest proces?

- Când începi să mănânci intuitiv, observi cu­rând că te simți mai bine. În special persoanele care au trecut deja printr-o sumă de diete, ce presupun diferite interdicții și o contabilizare strictă a calo­riilor, reușesc foarte bine să dea ascultare propriu­lui corp și să slăbească îndată ce nu se mai obligă să renunțe la anumite lucruri. Cu timpul, scade automat apetitul pentru alimentele nesănătoase. La un moment dat, ciocola­ta după care ai tânjit vreme îndelungată nu ți se mai pare chiar așa de ispiti­toare. Constați că legumele și fructele îți dau mai multă energie decât pizza și, în plus, te ajută să ai o stare neîndoielnic mai bună. Pe această cale, o­biș­nuințele nesă­nătoase dispar încetul cu încetul.

- Modul de alimentare intuitiv se poate în­văța?

- Bineînțeles, oricine poate încerca de unul singur, în măsura în care va res­pecta cele patru principii descrise mai sus. Trebuie să țină seama neapărat de câteva lu­cruri importante: să nu se uite la televizor și să nu citească în timpul mesei, să se bucure cu toate sim­țurile de ceea ce mănâncă, să mestece încet și în liniște, eventual să închidă din când în când ochii și să inspire aromele mâncării. Astfel se stabilește legă­tura cu propriul corp, omul devenind capabil să sesizeze imediat sațietatea, atunci când ea apare.