Descifrați mesajele corpului: Semne suspecte pe piele

Andrei Cheran
Keratoza

Dacă remarcați pe suprafața pielii mici umflă-turi rotunde, care seamănă cu niște picături de cea­ră, este foarte probabil vorba despre o keratoză seboreică, o anomalie a epidermei care în unele ca­zuri arată ca niște cruste, iar în altele ca niște bătă­turi, de unde și numele de "bătături seboreice". Keratozele seboreice sunt de cele mai multe ori maro, dar se întâmplă să fie și negre sau de culoa­rea pielii. Ovale sau rotunde, ele măsoară între 0,8 mm și mai mulți centimetri lun­gime. Apar mai ales pe părțile cor­pului ex­puse la soare: față, umeri, spate și piept și pot fi izo­late sau multiple. Marginile sunt în general dezli­pite de piele și pot fi ridicate cu vârful dege­telor. Din cauza mân­cărimilor puternice, există ten­dința de scăr­pinare, și astfel apare riscul unei infecții. Pe măsură ce anii trec, cu atât ris­curile apariției acestor excres­cen­țe sunt mai mari. De aceea, tu­morile benigne sunt mai frecvente la oamenii în vârstă. Aceste mici leziuni be­nig­ne sunt uneori con­fundate cu me­lanomul. Vestea bună este că nu sunt canceroase. Vestea rea: se poate ca un carcin­om celular scuamos să se dez­volte în interior.

Papulele

Aceste excrescențe de forma unor butoane alun­gite se dezvoltă în principal sub pliurile pielii, de exemplu pe gât, la subțioară, pe spate și sub sâni, dar nici o parte a corpului nu este scutită. Ele apar de multe ori spre vârsta de 30 de ani, persoanele supraponderale și femeile însărcinate fiind mai expuse decât restul. Practic, toate persoanele de peste 70 de ani au una sau mai multe papule. Deși sunt neplăcute pe plan estetic, ele nu sunt cance­roase. Se întâmplă de multe ori ca ele să fie tăiate din greșeală și să sângereze. În cazul acesta, locul trebuie dezinfectat, pentru a evita orice risc de in­fecție. Mult timp s-a crezut că papulele semnalau polipi localizați pe colon, în schimb, studiile re­cente par să indice că ar fi mai degrabă vorba des­pre un diabet neinsulino-dependent.

Mici cucuie galbene

Un cucui galben și moale, localizat chiar sub su­prafața pielii, cu contur neregulat, este, în gene­ral, un xantom, mic depozit de grăsime, a cărui mă­rime variază între câțiva milimetri și mai mulți centimetri. Acesta poate fi semnul unui nivel de li­pide ridicat, mai ales la persoanele care au antece­dente familiale, suferind de o maladie cardiacă, de diabet, de ciroză biliară primitivă sau de anumite forme de cancer. Dacă acest depozit de grăsime este localizat pe pleoapă, el este numit "xante­lasma". Dar un xantom se poate dezvolta și pe coa­te, articulații, tendoane, mâini, picioare, ba chiar pe fese. Din fericire, aceste afecțiuni sunt de cele mai multe ori benigne. Totuși, ele pot semnala un nivel ridicat de colesterol, fac­tor ce sporește în mod consi­derabil riscul de a dez­vol­ta o maladie cardiacă.

Umflături mici și moi

Umflăturile rotunde, moi, care se plimbă pe sub piele și care sunt localizate pe gât, trunchi și brațe îngrijorează în general. Or, acești lipomi be­nigni (în cazul în care nu ating un nerv) sunt niște tumori gră­soase ne­can­ceroase. De fapt, lipomii sunt tipul de tumori ale țesuturilor moi cel mai frecvent întâlnite la adulți. Având o evoluție lentă, depășesc rar 5-7 centimetri dia­metru. Unele persoane pot avea unul sau mai mulți lipomi, cele mai atinse fiind femeile, mai ales cele supraponderale.

O umflătură pe buric

Buricul sau ombilicul (în ter­meni medicali) este de fapt o ci­catrice din naștere. Când capătul cor­do­nului ce leagă copilul de mama sa cade, se for­mea­ză o ci­catrice care nu va dispărea nicio­dată. Dacă v-ați privit deja buricul, veți ști dacă cicatricea este în interior sau în exterior. Chiar dacă ambele tipuri sunt normale, 90% dintre om­bilice sunt în inte­rior.
În timpul celui de-al doilea tri­mestru al sarcinii, este frecvent ca buricul femeilor să iasă în afară. Dar un buric care iese în afară la o femeie ce nu este însărcinată sau la un bărbat este de cele mai multe ori semnul unei hernii ombilicale: o parte a intestinului iese printr-o gaură din peretele abdominal. Ele sunt foarte dese la copii, dar se pot produce și la adulți, în urma unei creșteri importante în greutate, du­pă o sarcină cu gemeni, la ridi­carea unor greutăți mari sau în crize foarte puternice de tuse. Când doctorul poate să pună intes­tinul la loc, este perfect, dar dacă acesta se sugrumă, viața pa­cientului este amenințată.
Dacă remarcați în interiorul buricului o umflătură de formă neregulată cu vase de sânge vi­zibile, poate fi vorba despre nodulul maicii Mary Joseph, rar, de cele mai multe ori ne­dureros, tare la atingere, ce poa­­te supura. Culoarea lui va­riază de la albastru-violaceu la roșu închis, ba chiar și alb. Din nefericire, el anunță de cele mai multe ori un can­cer avansat al cavității abdominale. Une­ori, el este unicul simptom al unui cancer al ova­relor, colo­nului, rectului sau al pancreasului.

Dungile de pe piele

Unii dintre noi scriu pe pereți, alții scriu pe piele, fie cu unghiile, fie cu un obiect ascuțit. În cazul acesta, este vorba despre "dermografism". El poate duce la o formă de urticarie, numită "urti­carie fizică", datorată histaminei, substanța respon­sabilă cu strănutul și cu scurgerile din nas de ori­gine alergică, ce este eliberată în clipa în care se exercită o presiune asupra pielii. Histamina poate provoca o tumefiere, o înroșire a pielii, precum și mâncărimi. Imediat ce bolnavul se scarpină, sub piele se formează o pernuță ce poate rămâne vizi­bilă mai multe ore la rând. Chiar dacă dermo­grafismul este mai frecvent la adulții tineri, nimeni nu este scutit. Printre factorii responsabili: stresul, o tulburare a tiroidei sau o infecție virală.
Dacă urmele de pe piele sunt paralele, roșii, purpurii sau albe și nu se estompează cu timpul, este foarte probabil să fie vorba despre vergeturi. Aceste striații apar mai ales pe abdomen, fese, sâni, coapse și brațe. Datorate alterării fibrelor elastice ale dermei, vergeturile se dezvoltă mai ales în timpul adolescenței, când corpul tinerilor suferă modificări foarte importante. Oamenii care iau rapid în greutate (90% din femeile însărcinate) au în mod frecvent vergeturi.
Adepții culturismului au de multe ori vergeturi sub braț. Vergeturile de pe față sunt comune la persoanele care iau corticosteroizi de mult timp și care abuzează de aceste substanțe. Uneori și cei bolnavi de diabet au vergeturi.

Pielea groasă și tare

O piele tare și groasă este tipică unei scle­rodermii. Datorată unei supraproducții de colagen, această boală auto-imună gravă este o tulburare care afectează țesuturile conjunctive și generează o îngroșare și o întărire a pielii. Din nefericire, articulațiile și organele interne nu sunt nici ele ferite. Sclerodermia este de multe ori însoțită de maladia lui Reynaud, ce duce la albăstrirea mâi­nilor și a degetelor. Sclerodermia sistemică, numită și "scleroză sistemică", atinge de patru ori mai multe femei decât bărbați. În forma sa cea mai puțin gravă, numită sclerodermie limitată, pielea feței și a degetelor devine din ce în ce mai stră­lucitoare și întinsă, creând jenă. Dilatarea vaselor capilare este un alt semn al sclerodermiei limitate. Forma cea mai gravă, numită sclero­dermie difuză, atinge principalele organe interne și generează tulburări gastro-intestinale, jenează înghițitul și poate fi fatală.

Ridurile

Orice persoană care ajunge la bătrânețe va vedea într-o zi că-i apar riduri pe piele. Dar ele nu se datorează mereu timpului care trece. Mai intră în calcul și patrimoniul genetic, dar și modul de viață al fiecăruia. De exemplu, persoanele care petrec mult timp la soare fără să se protejeze sau care sunt expuse la substanțe toxice au, în general, riduri. Este și cazul fumătorilor și al consumatorilor de alcool. Tutunul distruge pielea, mai ales la femei, pentru că scade nivelul de estrogeni și accelerează nu numai îm­bătrânirea ci și menopauza. La fumători, pielea ridată mai poate fi și semnul unei maladii grave, precum emfizemul sau o altă boală pulmonară obstructivă cronică.

Semnele de alertă ale unui melanom

Simptomele unui melanom: este asimetric. Dacă este împărțit în două, părțile nu sunt identice. În plus, conturul este neregulat, multicolor, dia­metrul de peste 0,8 cm. Când evoluează, își schim­bă mărimea, forma, culoarea și grosimea. El poate sângera, crea mâncărime și să formeze o crustă.
Conform unui studiu recent, nivelul de supra­viețuire al pacienților atinși de un melanom loca­lizat la laba piciorului sau la gleznă este net inferior celui al pacienților cu afecțiunea pe partea de sus a piciorului.