Acestea se realizează cu ajutorul aparatului circulator cerebral. O suferință a circulației cerebrale conduce, implicit, la o alterare a funcțiilor creierului. Cauza majoră a insuficienței circulației cerebrale este ateroscleroza, caracterizată prin îngroșarea neuniformă a arterelor, din cauza depunerilor de grăsime și colesterol ce aderă pe artere, făcându-le rigide și friabile (se rup ușor).
Factorii majori de risc pentru aterosleroză includ vârsta, sexul (bărbații sunt mai predispuși decât femeile), nivelurile crescute de grăsimi și colesterol rău (LDL) din sânge, fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, inactivitatea fizică. Ateroscleroza provoacă, de asemenea, mari probleme circulației aparatului cardiovascular. O consecință a insuficienței circulației cerebrale, dublate de hipertensiune, conduce, inevitabil, la accidentul vascular cerebral (infarct cerebral). Simptomele și semnele majore ale unui accident vascular cerebral sunt: tulburările de vorbire, confuzia, amorțeala, durerile de cap. Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală. Face parte din grupul celor mai grave boli ale omului după afecțiunile cardiace și cancer.
Bolile care apar din cauza insuficienței circulatorii cerebrale se instalează lent, în perioade lungi de timp. De cele mai multe ori, ele evoluează fără o simptomatologie evidentă. Dar când se manifestă, ele sunt dramatice. Accidentul vascular cerebral și diferite probleme neurologice ce însoțesc AVC-ul invalidează tot restul vieții pe cel suferind. Acesta este motivul pentru care ar trebui instalat, din timp, un tratament de prevenție a insuficienței circulatorii cerebrale. Cel mai indicat tratament profilactic, fără riscuri majore de supradozare, sunt preparatele obținute din plante medicinale.
* Tratamentul insuficienței circulației cerebrale include pe lângă medicația alopată, și preparate din plante. Cele mai bune rezultate se obțin cu: saschiu, Ginkgo biloba și tescovina de struguri.
* În hipertensiunea arterială cerebrală se folosesc: vâscul, păducelul, odoleanul și usturoiul.
* În ateroscleroză se apelează la anghinare, tescovină și usturoi.
Selecția de plante pe care v-o propun se bazează pe experiența mea de peste 40 de ani, în profesia de farmacist.
Preparate pentru uz intern
Maceratul
Se obține din vâsc.
Mod de preparare: 2 lingurițe de vâsc uscat și mărunțit groscior se pun la macerat timp 10-12 ore, în 250 ml de apă rece, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.
Pulberea
Se obține din anghinare sau păducel.
Mod de preparare: planta uscată se macină fin într-o râșniță de cafea. Se folosește ca atare, cu puțină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat (iaurt, sana, chefir, lapte bătut).
Infuzia
Se prepară din Ginkgo biloba sau anghinare.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se mai dă într-un clocot, apoi se lasă la infuzat timp de 30 minute. Se filtrează prin tifon sau printr-un strat subțire de vată. Se îndulcește după gust.
Decoctul
Se prepară din saschiu, păducel sau odolean.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată în puțină apă. Se îndulcește după gust.
Tinctura
Se prepară din saschiu, Ginkgo biloba, vâsc, păducel, odolean, usturoi sau anghinare.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Se prepară din saschiu, Ginkgo biloba, vâsc, păducel sau anghinare.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra în încăperi răcoroase.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă consumul acestora de către conducătorii auto sau de către cei care au intoleranță la alcool. De asemenea, nu se recomandă celor care au hepatită alcoolică.
Tratamente interne
Rețete cu SASCHIU
* Insuficiență circulatorie cerebrală
Decoct: se beau câte două cești de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers.
Vin: se administrează 30 ml pe zi, după masă.
* Accident vascular cerebral
Decoct: se beau câte două cești de ceai de saschiu pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vin: se administrează 30 ml pe zi, după masă.
* Boli degenerative (terapie complementară în demența senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză)
Decoct: se beau câte două cești de ceai de saschiu pe zi, îndulcite după preferință.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba.
Vin: se administrează trei linguri de vin pe zi, după masă.
* Boli neurologice ce însoțesc insuficiența circulatorie cerebrală (cefalee, migrene, vertij, amorțeli, paralizii parțiale ale membrelor superioare, tulburări de echilibru)
Decoct: se beau câte două cești de ceai de saschiu pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-un ceai divers sau apă.
Vin: se administrează trei linguri de vin pe zi, după masă.
* Revigorant al sistemului nervos central - preparatele din saschiu sunt recomandate în oboseala provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viața cotidiană stresantă sau alte activități epuizante.
Decoct: se beau câte două cești de ceai de saschiu pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-un ceai divers sau în apă.
Vin: se administrează 50 ml pe zi, după masă.
Pentru toate beneficiile menționate mai sus, preparatele farmaceutice din frunze de saschiu nu ar trebui să lipsească din tabietul zilnic al omului vârstnic sănătos sau bolnav.
(Farmacia Faltis are pe stoc toate preparatele farmaceutice obținute din saschiu. Ele pot fi procurate direct din farmacie, telefonic sau prin email. Livrarea în țară se face prin Poșta Română sau Fan Courier cu plata ramburs la primirea coletului.)
Rețete cu GINKGO BILOBA
Preparatele din Ginkgo biloba se adresează, în principal, creierului și inimii. Ginkgo biloba este o plantă de top în tratamentul bolilor cerebrale și cardiace.
* Afecțiuni cerebrale (accidente vasculare cerebrale, incapacitate de concentrare și memorie slabă, amețeli, vertij, migrene, cefalee, anxietate sau depresii psihice, suprasolicitare nervoasă. Sporește tonusul general al organismului, încetinește procesele de îmbătrânire)
Infuzie: Se beau două căni de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: se iau 30 de picături, de două ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
Vin: se administrează 30 ml de vin (două linguri), de 2 ori pe zi.
* Afecțiuni cardiace
Infuzie: se beau două căni de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: se iau 30 picături, de două ori pe zi, diluate cu puțină apă.
Vin: se administrează câte 30 ml de vin (două linguri), de două ori pe zi.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de Ginkgo biloba.)
Tinctura de Ginkgo biloba poate fi administrată în diferite combinații cu alte tincturi din plante, ca adjuvant în bolile sistemului nervos central.
* Pentru insuficiența circulatorie cerebrală, tinctura de Ginkgo biloba se poate asocia cu tinctura de saschiu.
* În atrofia sistemu-lui nervos central, boli degenerative (boala Alzheimer sau ramolismentul cerebral), se recomandă combinația de Ginkgo biloba, saschiu, gingseng și rozmarin.
* În stări de agitație și neliniște, ca rezultat al sclerozei cerebrale, tinctura de Ginkgo biloba se poate combina cu tinctura de lavandă.
Rețete cu USTUROI
* Boli circulatorii cerebrale
Tinctură: se iau câte 20 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba sau saschiu (preîntâmpină apariția ramolismentului cerebral.)
REȚETE PENTRU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ CEREBRALĂ
Tratarea hipertensiunii arteriale reprezintă o necesitate atât pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, cât și după accidentul cerebral.
* Remedii cu VÂSC (Viscum album)
Macerat: Se bea seara și dimineața, pe stomacul gol, câte un pahar (se lasă la macerat două lingurițe de plantă, în 500 ml apă rece).
Infuzie: se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi (o linguriță de plantă opărită cu o cană de apă).
Vin: se administrează două linguri pe zi.
* Remedii cu PĂDUCEL (Crataegus monogyna)
Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de fructe de păducel, de două ori pe zi.
Decoct: se bea câte o ceașcă de ceai, de două ori pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi.
Vin: se administrează câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, după masă.
* Remedii cu VALERIANĂ (Valeriana officinalis)
Decoct: se beau câte două cești de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi.
* Remedii cu USTUROI
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba sau saschiu.
(Farmacia Faltis prepară Hipotensiminul pentru hipertensiunea arterială, ce are în compoziție tinctură de usturoi, tinctură de păducel și tinctură de saschiu.)
REȚETE PENTRU ATEROSCLEROZĂ
* Remedii cu anghinare (Cynara scolymus)
Pulbere: se ia de trei ori pe zi câte o jumătate de linguriță de pulbere, amestecată în miere, sirop, suc, compot.
Infuzie: se beau câte trei căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, în puțină apă sau ceai divers.
Vin: se administrează câte trei linguri, de două ori pe zi, după masă.
* Remedii cu Tescovină (Cortex et semen vitis vinifera)
Folosirea regulată a preparatelor de tescovină, prin conținutul lor mare de resveratrol, împiedică formarea ateroamelor, deci a ateroslerozei. Pentru efect maxim, tratamentul trebuie făcut zilnic, cu mici pauze.
(Farmacia FALTIS are pe stoc capsule cu semințe de struguri roșii, pulbere de tescovină și tinctură de tescovină.)
Nota farmacistului
Terapia bolilor creierului este foarte greu de stabilit și printre cel mai dificil de realizat. O boală cerebrală, odată declanșată, greu poate fi vindecată. Medicația alopată stabilită de medicii specialiști este esențială, dar un tratament naturist urmat în paralel este de mare efect. Terapiile combinate sunt de mare folos în afecțiunile creierului.
Reușita unui tratament naturist, în combaterea bolilor cerebrale, depinde de acceptarea sa de bolnav, acesta să aibă încredere în tratament și să fie răbdător, pentru că beneficiile nu pot fi observate decât după perioade mai îndelungate.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.