Șmecherie pe față

Cristian Curte
Din capul locului, trebuie să vă spun că eu lucrez și la radio.

Așadar, mă puteți considera părtinitor în rândurile următoare. Personal, nu cred asta. PSD a anulat, cu surle și trâmbițe, mai bine de 100 de taxe. Unele din­tre ele erau aiurea, altele com­­plet aberante. Erau însă și taxe care aveau în spate o anu­mită fi­losofie a spațiului public, con­cepută nu la noi, ci la nivel european, în țări cu tradiție. De pil­dă, taxa radio-tv. O taxă pe ca­re o au multe țări europene, printre care și Ma­rea Britanie, care în felul acesta strânge anual cele 5 (cinci!) miliarde de lire sterline, cu care funcționează BBC. Care BBC, cred că știți ce înseamnă și ce a făcut pentru democrație. Nu mai e nevoie să de­taliez.
Ideea acestei taxe este simplă și stă la te­me­liile presei libere - banul îl dă cel care ci­tește, ascultă, urmărește. Nu mogulul, nu com­paniile care plătesc reclamele (care au și ele rostul lor, marginal însă) și în niciun caz statul. Jurnalistul depinde exclusiv de cititorii, ascul­tă­torii sau telespectatorii săi și de nimeni alt­cineva. Asta înseamnă că dacă dum­nea­voastră, dragi cetățeni, plăteați până acum radioul și te­leviziunea publice, ele erau ale dum­neavoastră, iar jurnaliștii respectivelor instituții vă serveau pe dumneavoastră, nu partidele. Că nu a fost în­­totdeauna așa, că lucrurile au mai scăpat de sub control, a fost tot vina politicului, adică a par­tidelor parlamentare, căci radioul și televi­ziunea sunt arondate puterii legislative. După părerea mea, ele ar trebui să fie subordonate so­cietății civile, adică să ajungă complet depo­li­tizate, pentru că au nevoie să ajungă complet în slujba cetățeanului, cât mai departe de po­liticieni și jocurile lor, mai mult sau mai puțin murdare. La noi, ca și aiurea, puterea corupe.
Ce a făcut însă PSD-ul? S-a dat de două ori peste cap și a avut grijă ca taxa radio-tv să cadă. Asta, în pofida faptului că președintele Klaus Iohannis retrimisese în parlament legea, tocmai pentru ca taxa radio-tv să fie menținută, iar Ingrid Deltenre, directorul EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) ceruse pu­blic ca taxa radio-tv din România să fie păs­tra­tă. Până și unii dintre foștii directori-ge­nerali puși de PSD în trecut în fruntea SRR și TVR au scris o scrisoare deschisă, prin care au cerut ca taxa să rămână. În van! Parlamen­tul, majoritar PSD, a decis ca radioul și televi­ziu­nea de stat să fie finanțate de la buget. Adică, să fie ale statului cu totul, adică ale politicie­ni­lor, pentru că așa a vrut domnul Dragnea. Cul­mea culmilor este însă motivația. Domnia sa a declarat, nici mai mult, nici mai puțin, că scopul finanțării de la buget al celor două societăți este ca ele să nu "se mai căciulească, nici la prim-ministru, nici la Parlament, nici la miniștrii de Finanțe, nici la (sic!) alt lider po­litic cu influență în momentul respectiv." Adi­că, vedeți dumneavoastră, până acum, când banii veneau în mod sigur și transparent, direct de la cetățeni, cele două instituții se "că­ciu­leau". Dar acum, când vor fi în vârful pixului celui care va trimite în fiecare an bugetul în parlament nu se vor mai "căciuli", ci vor merge independente și cu fruntea sus.
Asta numeam noi, când eram mici, "șme­cherie pe față". Adică, șmecheria care are aroganța ori prostia să vrea să te fraierească fără prea multă retorică și iscusință. Din două una, ori domnul Dragnea ne crede proști, ori nu îi pasă de noi, cetățenii de rând. În ambele cazuri e grav.