ZODIACUL ANULUI 2017

Tana Rosca
- Marte rămâne la cârma energiilor planetare până la echinocțiul de primăvară. Putem lua decizii inspirate și radicale între 29 ianuarie-10 martie, când Marte trece prin Berbec. Din 21 martie, preia ștafeta Soarele, care "cu mare noroc stăpânește pe cei puternici și pre regi". Numărul de aur al acestui an e 4. În an guvernat de Soare, poveștile de dragoste (temperamentale, în cea mai mare parte) înfloresc, mai ales că Jupiter în Balanță (până pe 11 octombrie) promite un număr mare de căsătorii. Din același motiv, nașterile se anunță mai numeroase ca în alți ani. Jupiter părtinește, până pe 10 octombrie, semnele de aer, în special Balanțele, iar în restul anului, semnele de apă. Marele malefic Saturn trece din Săgetător în Capricorn, din 21 decembrie. Până atunci se ocupă încă de disciplinarea semnelor mutabile (Gemenii, Săgetătorii, Fecioarele și Peștii). E un an în care va trebui să demonstrăm cât de bine stăpânim arta riscului calculat. Cei pricepuți pot obține succese remarcabile, bănești și sociale deopotrivă -

BERBEC
Cincinalul în 7 ani


Primele luni, până pe 21 mar­tie, vă aparțin. Însuflețiți de prezența lui Marte în semnul dvs., între 29 ianuarie și 10 aprilie, veți găsi tăria de-a pune în aplicare de­ci­ziile luate în considerare anul trecut. Vă puteți propune obiective clare cu privire la următorii șapte ani. Între aprilie și august puteți să vă reevaluați cunoștințele și să vă dați seama ce ar mai trebui să în­vă­țați. N-ar fi cazul să vă programați călătorii în străinătate, dacă se poate, până pe 21 decembrie.
BANI: Acesta este un an în ca­re micul benefic Venus, patroana banilor, intră în mișcare re­trogradă, și asta vă poate afecta sta­tutul financiar. E bine să fiți pru­denți, între 5 martie și 16 aprilie, când anumite proiecte se pot clă­tina. Perioadele promițătoare pentru câș­tig sunt, potrivit aceleiași Venus, 7 iunie-5 iulie, iar apoi 8 noiembrie -1 decembrie.
CARIERĂ: Acesta este un an esențial de pregătire pentru ca, începând din 21 decem­brie următor, să vă verificați pute­rea de afirmare în lume, sub ghi­da­jul sever dar drept al lui Saturn, pâ­nă în decembrie 2020.
DRAGOSTE: Vreți să vă simțiți liberi să expe­ri­men­tați și aveți parte de parteneri re­cep­tivi la dorințele dvs. Între 7 fe­bruarie și 10 iunie, ar trebui să vă ajustați și dvs. cerințelor lor.
SĂNĂTATE: Afecțiunile care nu cedează după lu­na aprilie trebuie considerate a fi cro­nice.


TAUR
O călcătură moale, una tare


Multora dintre dvs. le va ve­ni greu să reziste unor presiuni, pro­babil indirecte, de-a lua niște decizii cu bătaie lungă, între 29 ianuarie - 10 aprilie, presiuni puse probabil la cale de inamici ascunși. În schimb, puteți lua decizii potrivite în­tre 11 și 21 mar­tie, privitoare la viața dvs. personală. Creativitatea dvs. atin­ge un maximum în­tre 20 aprilie și 20 mai, când Soa­rele, stăpân peste acest an, trece prin zodia dvs. De intrigi ar mai trebui să vă feriți între 10 și 21 aprilie. Destinul va avea multe de spus în pri­vin­ța vieții dvs. casnice, cu care veți fi con­frun­tați din 29 mai. Sunt si­tuații ca­re se vor desfășura un an și jumătate.
BANI: Puteți face schimbări re­fe­ritoare la afaceri, între 7 aprilie-21august. Veniturile directe pot crește între 6 iulie și 26 august.
CARIERĂ: Din mai, atenția dvs. se poate depărta de ca­rie­ră, din pricina unor solicitări fa­mi­liale. Nu faceți confesiuni personale colegilor, între 5 martie și 3 aprilie.
DRAGOSTE: În perioada 5 martie - 21 aprilie, cu Venus în retrogradație, vă sfătuim să analizați atent trecutul și să vedeți unde ar fi lucruri de schimbat, care nu mai pot funcționa așa.
SĂNĂTATE: Atenție în februarie sau martie, când bo­li­le răspund ușor la odihnă și tratament. Ex­­cesele pot de­ranja ficatul și pan­crea­sul, mai ales între 7 februarie și 10 iunie.


GEMENI
Zodiile vă pun la încercare


Anul acesta, planeta dvs. gu­ver­natoare, Mercur, e în re­trogradație, nu de trei, ci de patru ori. Vorbim de 1-9 ianuarie (în Ca­pri­corn), 10 aprilie - 4 mai (în Taur și Berbec), 14 august - 7 sep­tembrie (în Leu și Fecioară) și între 4 și 24 decembrie (în Să­ge­tător). Sunt perioa­de­le în care nu sunteți în formă. Cel mai intens vă afectea­ză retrogradația din Fe­cioa­­ră și cea din Săge­tător. Pri­etenii vă pot ajuta mult să luați ho­tărâri cu privire la viața dvs. so­cială și țelurile dvs. pe termen lung, până pe 21 martie. Atenție spo­­rită la volan, vă reco­man­dăm, în preaj­ma eclipselor din 10 februarie, 7 și res­pectiv 21 august. Anu­mite proble­me gos­po­dă­rești pot dispărea la finele lui aprilie.
BANI: Revedeți-vă investițiile în perioada 24 aprilie-29 septembrie și vedeți ce puteți opti­miza. Intervalul în care veniturile salariale pot crește e 1-26 au­gust.
CARIERĂ: Fiți atenți la relațiile dvs. cu șefii, în preaj­­­ma eclipsei din 26 fe­brua­rie. Nu le contestați au­to­ritatea, chiar da­că vă vine s-o fa­ceți. În aprilie și mai, vă puteți simți din nou persecutați și ig­norați.
DRAGOSTE: Saturn (mai ales între 7 a­pri­­­lie și 21 august) și retro­gra­dația lui Mercur din de­cem­brie supun examenelor fi­na­le rela­ții­le con­sacrate.
SĂNĂTATE: Martie și aprilie sunt lunile în care oa­sele, pielea, dar și ficatul și pan­creasul pot ridica probleme.


RAC
Marte vă agită zodia


Agitația persistă până pe 21 martie, sub influența unui Marte ambițios. Consumul nervos pe care îl presupune tranzitul mar­țian se poa­te dovedi excesiv în preaj­ma eclipsei de Lună din 10 februa­rie. În acea perioadă, ar fi bi­ne să vă examinați scara de va­lori. S-ar putea să cons­tatați că de­puneți prea mult efort, aco­lo unde nu merită. Cea de-a doua eclipsă de Lună a anu­lui se petrece pe 27 au­gust și re­definește felul în care dvs. și prietenii dvs. păs­­­trați echili­brul în privința ofer­te­lor ce vă sunt făcute. Anul solar, ce în­cepe din 22 martie, puteți să-l per­cepeți ca pe o energie care vă com­pletează sau care vă de­ran­jează.
BANI: Trei dintre cele patru eclipse ale acestui an (ce­le din 10 februarie, 7 și 21 august) vă provoacă să vă regândiți, atât ve­niturile directe, cât și investițiile, iar soarta are și ea ceva de zis, înce­pând din 28 aprilie.
CARIERĂ: În perioada verii pot apărea soluții inedite la unele pro­ble­me care au îm­piedicat, o vre­me, as­cen­siu­nea dvs. pro­fesională.
DRAGOSTE: În aprilie ar fi bine să nu pier­­deți din vedere nevoia parte­ne­rului de-a vă ocupa de el, pen­tru că situația riscă să se re­pete în august și atunci poate de­veni neplăcut.
SĂNĂTATE: În ultima parte a ve­rii, dar mai ales până pe 6 septembrie, e bine să vă mena­jați inima, coloana și umerii.


LEU
Anul Leilor!


E anul dvs.! E drept că până pe 21 martie, energia lui Marte se combină cu cea a Soarelui, planeta dvs., iar temperamentul dvs. poate de­ve­­ni cam exploziv. Dar da­că îl con­trolați bine, puteți să vă faceți re­mar­cați și ad­mirați. Februarie e o lună cum nu se poate mai po­trivită pentru a ieși în față la studii, pentru călătorii ins­tructive și contacte fruc­tuoase cu străinătatea. Mai puțin însă pe 10, când eclip­­sa de Lună în semnul dvs. vă lea­gă de țară și de familie. Poate fi de­ru­tant. Și pe 21 august se pe­trece o eclip­să, de astă dată de Soare, în sem­nul dvs., și vă poate provoca o criză de identitate, dar efectele aceste­ia pot fi binevenite pe termen lung, căci vă ajută să vă dezvoltați.
BANI: În preajma eclipsei din 10 februarie sunt de evitat afacerile în care nu cunoașteți toate chițibușurile. Asupra încasărilor o să aveți un control mai bun de la finele lui aprilie. La începutul toamnei, vor fi boboci de numărat.
CARIERĂ: Confesiunile privin­du-i pe unii dintre co­la­boratorii dvs., făcute prin mar­tie-apri­lie, se pot întoarce îm­po­tri­va dvs. în august. Între 7 iu­nie și 5 iulie, se întrevăd progrese.
DRAGOSTE: Mai ales băr­bații zodiei își dau din plin drumul la far­mec, iar între mai și iunie, pot fi irezistibili. Mulți se vor scu­tura de res­tricțiile im­pu­se de o relație veche și dificilă.
SĂNĂTATE: Afecțiunile infec­țioa­se din aprilie-mai ar tre­bui tratate cu grijă, căci pot reiz­bucni în august.


FECIOARĂ
Suspin de ușurare


Un an mult mai liniștit decât cel precedent. 2017 va mai ri­di­ca totuși probleme doar Fe­cioa­relor năs­cute în ultima parte a zo­di­ei. Dar și acestea vor scoate un sus­pin de ușu­rare la final de aprilie, când Nodul Nord (sensul vieții) iese din semnul lor. Senzația generală este aceea că ați ajuns la final cu niște plăți in­co­mo­de. Via­ța spirituală vă este însă pusă ul­terior sub lupă. Cât de mult vă im­pli­cați în pro­ble­mele a­proa­pelui? Cât de bine vă cu­noaș­teți? În ce cre­deți? Acesta este ul­ti­mul an în care problemele casni­ce și/sau fa­miliale sunt o povară.
BANI: Evitați spe­cu­lațiile și jocurile de no­roc în mar­tie, aprilie și august, iar bilanțul de la în­ce­pu­tul lui octombrie vă va bucura.
CARIERĂ: Severul Saturn vă țintuiește încă acasă, cu diverse probleme care nu vă per­mit să vă dedicați carierei, așa cum v-ați dori. Pe final de an pot apărea însă perspective promițătoare.
DRAGOSTE: În urma eclipsei din 26 februarie, veți pri­­­vi probabil cu alți ochi relația de cu­plu. Între 14 și 31 august, veți pu­tea evalua corect tre­cutul.
SĂNĂTATE: Fiți atenți la reacția inimii la stres, cu pre­cădere între 21 iulie și 5 sep­tem­brie, când și tensiunea poate oscila.


BALANȚĂ
Sub paza lui Jupiter


Aveți mai bine de nouă luni la dispoziție, ca să de­mons­trați că puteți face mai mult decât până acum, căci marele benefic Jupiter vă dă avântul și încre­de­rea necesare. Vă puteți dezvolta armonios la în­ceput de an, când entuziastul Jupiter e în aspect plă­cut cu Sa­­turn, planeta disciplinei. Totuși, anumiți oameni apro­piați pot sta în calea dezvoltării dvs. Aceștia fie vă taxează, dacă ieșiți din tiparul com­portamental de până acum, fie vor să vă traseze ei drumul de urmat. Luați propriile decizii, în special din mai încolo.
BANI: Dacă faceți anumite modificări ne­ce­sare, de exemplu renegocierea unui con­tract, între 10 și 21 aprilie, veți vedea primele roa­de, între 7 iunie și 5 iulie. Afacerile își dau drumul după mijlocul lui octombrie.
CARIERĂ: Anumite dușmănii ascunse în­ce­tează să vă afecteze, de la sfârșitul lunii aprilie. Dar pe colaboratorii dvs. tot nu vă prea pu­teți baza, nici profesional vorbind, nici omenește.
DRAGOSTE: Ca urmare a eclipsei de Lună din 15 august, perspectiva dvs. asupra relațiilor de iubire se schimbă. În septembrie găsiți curajul să trageți o linie, cu un sentiment de ușu­rare.
SĂNĂTATE: Din iunie și până în octombrie, sistemul limfatic-ganglionar func­țio­nează greoi, iar picioarele sunt tare sensibile.


SCORPION
Drumul spre pacea inimii


Pentru că Marte mai stă­pâ­nește cerurile pâ­nă pe 21 martie, vă împinge către ac­țiuni decisive, dar nu până pe 28 ianuarie, cât timp Marte în Pești este într-o stare de plutire și visare. Intervalul bun pentru a vă lua soarta în mâini este 29 ianuarie - 10 martie. Din aprilie încolo vine momentul de-a vă consolida inițiativele. În cu­lisele vieții dvs. acționează Jupiter, care până hăt, pe 20 decembrie, vă înzestrează cu com­pa­siune și to­leranță, vă face să căutați, cu intensitatea dvs. specifică, drumul către pacea inimii. Aceia dintre dvs. care caută cu sinceritate un îndrumător pe această cale, l-ar putea găsi.
BANI: Un binevenit proces de echi­librare a ve­ni­­tu­rilor dvs. se pe­tre­ce până în martie. În mai și iu­nie trebuie să fiți prudenți. În­tre 4 și 23 de­cembrie ar fi bi­ne să vă revizuiți inves­ti­ții­le, căci de la anul începe creș­terea.
CARIERĂ: Devenirea dvs. pro­fe­sio­nală es­te trasată de Nodul Nord, mâna des­tinului, care se transformă în buso­la dvs. după 28 aprilie. Citiți cu atenție semnele. Două perioade în care acestea pot fi explicite vin în urma eclip­selor din 10 februarie, respectiv 21 august.
DRAGOSTE: De felul în care se produc re­gla­jele în martie și aprilie depinde noul echi­libru în relațiile stabile. În amor e mai complicat.
SĂNĂTATE: Mâncați și beți cumpătat, până în martie, și apoi în septembrie.


SĂGETĂTOR
Scanderberg cu Saturn


În 2014, marelui malefic Saturn i-a venit rândul să vă viziteze, ceea ce nu se poate spune că v-a făcut plăcere. Saturn nu este me­sager al distracției, ci instaurează disciplina și eficiența pe unde trece. Trebuie să recunoașteți că cel puțin la primul capitol nu prea excelați. Dar la finele trecerii sale prin Săgetător, pe 21 decembrie, aceia dintre dvs. care s-au confruntat cu răbdare, cu limitările și resticțiile impuse de stăpânul timpului, vor fi devenit mai maturi, mai înțelepți și mai practici. Pentru familie, casă sau amândouă s-ar putea să mai aveți de făcut sa­crificii care să fie greu de împăcat cu aspirațiile dvs. profesionale și sociale, dar a venit, pur și simplu, vremea să le faceți.
BANI: La sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie, deciziile legate de bani trebuie cumpănite cu atenție. Dacă vă vedeți doar pro­priul interes și nu vă gândiți și la ceilalți, puteți suferi pierderi la sfârșitul verii.
CARIERĂ: Răbdarea dvs. de până în aprilie inclusiv va fi răsplătită mai târziu. E bine să nu fiți năzuroși în privința sarcinilor de serviciu și să le îndepliniți cu atenție.
DRAGOSTE: Noi iubiri vă pot încălzi inima până prin iunie, dar e greu de presupus că vreuna vă va capta pe de-a-ntregul.
SĂNĂTATE: E un an bunicel, dacă nu vă neglijați afecțiunile cronice.


CAPRICORN
Metamorfoze


Odiseea transformărilor con­tinuă, după cum veți constata încă de la în­ceputul anului, când se poate să rămâneți sur­prinși de propriile dvs. cuvinte sau reacții. E o idee bună să vă autoexaminați, pentru a vă lămuri cine ați de­venit, din 2010 încoace. Încercările multora din­tre dvs. s-au intensificat din 2014 încoace, deci vă veți bucura să aflați că perioada tribulațiilor se încheie în preajma sărbătorilor de Crăciun ale lui 2017, mai precis pe 21 decembrie, tocmai când Soarele intră în zodia dvs.
BANI: După ce Soarele-și va lua în primire domnia, adică din 21 martie, vă con­cen­trați asupra afacerilor și investițiilor. Și când dvs. vă concentrați, vă cam iese. După eclipsa din 21 august, s-ar putea să dezvoltați ceva nou.
CARIERĂ: E cazul să trageți tare, până în de­cembrie, căci nu există obstacol in­surmontabil atunci când marele benefic Jupiter vă străjuiește cariera. Atenție în martie, aprilie și au­gust, curaj între 23 octombrie și 9 decembrie.
DRAGOSTE: Între martie și iulie, se pot lega po­vești de dragoste, dar între 10 și 21 aprilie, vorbele negândite pot da peste cap relația.
SĂNĂTATE: Oboseala cronică e firească, nu trebuie să vă sperie, dar până în de­cem­brie trebuie să țineți cont de deficitul de ener­gie.


VĂRSĂTOR
Un an al relațiilor


În 2017, relațiile vor juca un rol deosebit de im­portant pentru dvs. Cele care se vor schim­ba (uneori de pe o zi pe alta, cum se poate întâmpla ca urmare a eclipselor din 10 februarie, 7 și 21 august), vor re­flecta noile dvs. criterii în privința relațiilor inter­u­mane. Din 2014, viața dvs. socială s-a modificat. Rolul dvs. în activitățile de grup a devenit mai mult de organizator, decât de star. Aceste solicitări iau sfârșit pe final de an, iar re­lațiile rămase pot rezista toată viața. Este un an de bilanț și din alt punct de vedere. Revizuiți-vă as­pirațiile din urmă cu 14 ani. Dacă simțiți că ați fă­cut progrese în rea­lizarea lor, le puteți îndeplini. Dacă nu, e cazul să aveți așteptări mai modeste.
BANI: La început de an, debandada se mai re­simte. Concentrați-vă asupra resur­se­lor, cu atenție la detalii, și vă puteți optimiza câș­tigul, începând de la finele lui aprilie.
CARIERĂ: Aveți inamici puternici, care vă pot băga strâmbe la început de an, dar puteți să-i contracarați prin demnitatea cu care vă vedeți de treabă.
DRAGOSTE: Soarele, ca stăpân al anului, și două eclipse vă relevă laturi până acum ascunse ale vieții de cuplu. Se profilează schimbări constructive.
SĂNĂTATE: Mare atenție la orice proces in­fecțios în martie, aprilie și august.


PEȘTI
Răsplată pentru trudă și modestie


Peștii născuți în primele zece zile ale zodiei în­cheie, anul acesta, dificila întâlnire cu planeta lor guvernatoare, Neptun, și încep să se recompună. Maestrul dizolvării Neptun îi ia la rând acum pe cei născuți în al doilea decan, to­pin­du-le simțul identității în creuzetul lui de vise. E important să vă fixați în minte ce anume NU vreți să se dizolve în oceanul neptunian. Unii dintre dvs. vor gravita înspre ipostaza de victimă, alții vor dori să salveze omenirea. Cea de-a treia ca­te­gorie, răspândită printre Pești, artiștii, pot intra pe un vârf de cre­ativitate, care îi poate ține ani buni de zile. Eclipsa din semnul dvs. din 26 februarie vă poate ancora mai profund în viața de familie.
BANI: Puteți fi creativi în administrarea ba­nilor dvs., dar fiți conservatori în mar­tie, aprilie și august.
CARIERĂ: Marele disciplinator Saturn v-a ve­rificat la sânge, din 2014 în­coa­ce, iar anul acesta vă va răsplăti pentru trudă, mo­des­tie și răbdare, înainte de-a vă lăsa în pace.
DRAGOSTE: Cei care după 28 aprilie simt că nu mai datorează nimic par­te­ne­rului de cuplu, au două opțiuni. Fie să pună capăt unui capitol încheiat, fie să înceapă de la zero.
SĂNĂTATE: Eclipsele din 10 februarie și 21 au­gust vă verifică starea inimii și a co­­loanei, cea din 7 august, gambele, gleznele și ca­litatea somnului.