Ce așteptați de la 2017?

Bogdana Tihon Buliga
MIHAI CĂLIN - actor

"Să nu înnebunim cu toții"
"Profesional, am un singur plan: continuarea unei piese de anul trecut, «Prenumele», scrisă de doi autori francezi. Noua piesă se va numi «Cina de adio». E o comedie foar­te bună, pe care încercăm să o prezentăm în februa­rie. Nu este vorba de Tea­trul Națio­nal, ci ține de do­meniul tea­trului indepen­dent. Cu «Pre­numele» am avut mare suc­ces, ba chiar, în ciuda difi­cultăților fi­nan­ciare, am reușit să fa­cem și turnee în țară cu ea, iar lumea a venit. Sălile au fost pline mereu. Cât des­pre planurile de la Na­țional, ele nu țin de mine, dar ce știu sigur este că se va juca «No Man's Land» și «Vizita bătrânei doamne», amândouă în regia bul­garului Alexander Morfov, un regizor grozav, cu care am făcut și «Furtuna». În rest, nu vreau decât să fiu sănătos și să fiu împreună cu familia și cu prietenii. Să ne distrăm cât mai mult. Nu ne mai rămâne mare lucru în contextul social și politic din România, decât să căutăm mereu surse de umor, căci altfel s-ar putea să înnebunim cu toții. Sau o parte dintre noi! Nu mi-e teamă de comentariile politice, nu mă ascund de convingerile mele, doar că în ultima vreme, încerc să iau totul cu umor, ca să nu mă enervez tot timpul. Un lucru e cert: mi-aș dori foarte mult ca oa­menii să conștientizeze în mod profund că e nevoie de dreptate și corectitu­dine în țară și că trebuie să cerem asta oamenilor care ne conduc. Din păcate, după douăzeci și cinci de ani, în conti­nuare, nu văd nimic din aceste lu­cruri. Avem o țară în care plagiatul e la el acasă, în care fiecare fură pentru că toată lumea o face. Foar­te multă lume refuză, în continuare, să se întrebe dacă ceea ce văd la televizor e adevărat, e corect. Oamenii nu au simț critic, iau totul de bun. E o chestiune de edu­cație, din păcate. România e alcă­tuită din lumi paralele. Una este intelectualitatea de la oraș, și alta e formată din oamenii simpli, de la țară. Din păcate, aceștia din urmă sunt atât de cre­duli, de inocenți, încât devin ignoranți și pot fi amă­giți extrem de ușor. Pur și simplu, îl cred pe poli­ticianul care le zice că le va da ceva. Cam același lucru de întâmplă și în teatru. Se vorbește despre publicul de teatru. Ei bine, există publicuri de teatru, nu numai unul. Sunt, pe de o parte, cei care primesc orice, care râd de doi clovni care își pun piedică, și un alt public mai educat, subtil, care caută ineditul. În mu­zică, la fel: public de manele și public de jazz. Soluție? Nu am. Cel mai bine este ca fiecare să încerce să fie cât mai corect posibil. Iar cel mai important mi se pare să începem să ne gândim și la cel de lângă noi. Există o vorbă în Biblie, care spune că omul care are posibi­litatea de a face bine și nu o folo­sește, păcătuiește. Așadar, ar trebui nu numai să ne stră­duim să nu fa­cem rău, ci să fa­cem un pas mai mult și să ne dăm silința să facem bine."

SILVIA DUMITRESCU - cântăreață

"Nu e bine în România, dar nu-mi pierd speranța"

"Dacă finalul de an m-a prins răcită cum nu am fost în viața mea, de am și anulat niște concerte, pentru 2017 plănuiesc, în primul rând, să fiu sănă­toasă. La fel și familia mea. Să putem munci, cânta, să avem concerte și evenimente. Profesional, pregătesc un turneu de blues, iar prima cântare din an va fi pe 27 ianuarie, la Clubul Țăranului. Eu nu funcționez pe un program stabilit cu luni înainte. Anul mi se dezvoltă trep­tat, aleg ce cred că mi se potrivește și merg înainte. Mă mândresc cu Iulian, fiul meu, care este un pia­nist de excepție și foarte activ, dar pe muzica cla­sică. Acum e în Vietnam în turneu. Așadar, sper la un an frumos, în zodia mea, Balanța, se spune că va fi grozav. Cât despre Româ­nia? Of, de felul meu sunt atât de optimistă, încerc să nu-mi umbresc gându­rile, dar țara mea nu prea mă lasă. Nu e bine în Ro­mânia. Sunt dezamăgită, dar nu pierd speran­ța ca la un moment dat să apară niște politicieni care să-și răpească mai mult timp din timpul lor pentru a face bine românilor. Nu poți fi fericit într-o țară de nefericiți, de sărmani, o țară fără spitale și școli. Primul pas ar fi ca noi, oamenii, să nu mai «facem audiență» politicienilor și certu­rilor lor. Să nu ne mai intereseze și să cerem doar rezultate. Viitorul nostru este incert, indiferent ce alegeri facem, pen­tru că oamenilor ajunși la putere nu le pasă de ro­mâni. Este extrem de frustrant să vezi că orice alegere faci este în detrimentul tău. Tu mă întrebi, eu îți răspund, și am sentimentul că vorbele mele sunt în van, că nu schimbă nimic, ceea ce e din nou frustrant. Cum să știu eu, ca artist, ce voi face exact anul viitor, când îmi este atât de greu să-mi fac meseria, văzând că semenii mei mor de foame sau că vulgaritatea are rang de artă în România. Uite cum am început pe ton optimist și acum ne întris­tăm. Dar de noi depinde totul. Dacă fiecare am schimba ceva în bine, bine cu bine s-ar cunoaște. Avem nevoie de mai mult curaj. Asta îmi doresc mie și asta le doresc românilor: curaj! Curaj ca să facem fiecare câte ceva bine pentru țara noastră."

ALEXANDRU PAPADOPOL - actor

"Am încheiat un an bun și întrezăresc altul promițător"

"În primul rând, am încheiat un an 2016 extra­ordinar. La teatru, am reușit să joc rolul principal la marele regizor Andrei Șerban, iar «Două Lo­zuri», filmul produs de actoridefilm.ro, a avut un uriaș succes de public, dar și în festivaluri. În 2017, viața mea va fi în continuare legată de Teatrul Odeon. Sper să fie un an bogat în turnee și festiva­luri. Se anunță o premieră, «Pescărușul», în care voi avea unul dintre rolurile importante. Se pare că voi juca și într-un lung metraj care va fi filmat la mijlocul anului viitor, dar voi păstra încă misterul titlului și regi­zorului. Nu fac asta din su­perstiție, ci doar din dis­creție și etică profesională. Conclu­zia este că nu am de ce să mă plâng. Tocmai am în­cheiat un an bun și întrezăresc un nou an promițător. Româ­nia? Ro­mânia și imaginea ei nu s-au schimbat foarte mult, din pă­cate. Sunt unul dintre milioanele de martori ai anilor '90, când lucrurile arătau foar­te rău, iar ima­ginea țării era total compromisă. Schimbări s-au produs, dar singurul meu regret este că nu au loc nicio­dată repede. Fără a politiza, cred că România își va con­tinua parcursul european în 2017. Nu are încotro. Va înainta, așa lent cum o face dintot­deauna. Pentru mine personal, important este că sălile de teatru sunt mereu pline și că publicul a început să apre­cieze, să frecventeze și chiar să iubească tot mai mult filmul românesc. Acestea sunt lucrurile care mă interesează pe mine, acestea sunt lucrurile pen­tru care am un cuvânt de spus și pe care le pot schimba. Și o fac."