Torturi, cozonaci, prăjituri

Redactia
Aluatul foitaj vă reușește perfect, dacă...

...untul folosit este de bună calitate (să nu conțină apă, să nu fie nici prea rece, dar nici înmuiat).
...nu uitați să împachetați alua­tul de șase ori.
...lăsați aluatul să se odihnească 30 de minute după fiecare repriză de prelucrare pe tabla de prăjituri.

•  Aluatul se păstrează per­fect în­tr-o pungă de plas­tic, ținut la rece, în frigider sau în congelator. Ca să fa­ceți economie de timp, pre­gă­tiți o cantitate mai mare, ca să-l aveți la-ndemână când faceți prăjituri.

• Aluatul foitaj nu se mai frământă du­pă ce a fost îm­pă­turit și nu i se mai ada­u­gă făi­nă. Dacă, totuși, ici-colo iese gră­sime și se lipește de fundul de lemn, se presară făină, dar numai în acele locuri.

• Foitajele sunt la fel de bune dacă se prepară cu osânză de porc netopită, dată prin mașina de tocat.

• Aluatul foietaj preparat cu osânză trebuie "dres" cu o ceșcuță de țuică și un pahar de vin alb, ca să nu fie prea gras.

• Ca să nu se lipească de aluat, formele cu care se taie (steluțe, se­milune, ovaluri) trebuie de fie­ca­re dată înmuiate în făină.


Blatul de tort nu dă greș dacă...

...din clipa când începeți să amestecați toate ingredientele nu faceți nici o pauză, iar când aluatul e gata, îl băgați imediat la cuptor.
...cerneți făina de două ori, ca să devină fluidă și bine aerisită.
...topiți și clarificați untul, îna­inte de a-l pune rece în făină.
...scoateți blatul din formă du­pă ce s-a răcit.
...preparați aluatul seara și țineți-l la frigider până a doua zi. Se va tăia mai ușor în felii.