Nu treceți brusc de la post la... porc!
- Se spune că iarna avem nevoie de mai multe grăsimi, ca să putem face față frigului. Este adevărat?
- Trăim într-o zonă temperată, cu temperaturi scăzute în timpul sezonului rece, ceea ce justifică, oarecum, alimentația hipercalorică, față de celelalte sezoane ale anului. Însă o alimentație predominant carnivoră, bogată în grăsimi, este neadecvată, pentru că, deși arderile sunt mai intense datorită termoreglării induse de frig, aportul celorlalți nutrienți - glucide și proteine - nu trebuie nici el neglijat. Trebuie să păstrăm un raport cantitativ optim: 50-55% glucide, maximum 25-30% lipide și 20% proteine.
- Cât de mare este impactul alimentar de Sărbători?
După o perioadă de post îndelungat, oamenii "atacă" porcul...
- Noi, românii, suntem un popor credincios, care respectă postul sfintelor sărbători de Crăciun, dar trebuie să se știe că orice alimentație unilaterală - cum este postul la creștin-ortodocși - produce o inhibare, o diminuare cantitativă a enzimelor, care procesează grăsimile și proteinele animale. Trecând brusc de la post la alimentația carnivoră, la preparatele "grele", specifice Crăciunului, apar tulburări ale tubului digestiv, în special tulburări dispeptice de tip biliar și pancreatic: colici biliare, pancreatite edematoase sau pancreatite acute necrozante, așadar, de la boli simple până la cele mai grave.
Persoanele care au o boală hepatică cronică, de exemplu steatoze hepatice sau hepatite cronice (toxic-alimentare, induse de alcool sau cele virale - de exemplu hepatitele cu virus B și C), trebuie să fie mult mai atente la "dieta de Sărbători" și să evite, pe cât posibil, grăsimile animale.
Mâncați variat!
- Ce trebuie să mâncăm iarna, astfel încât să ne asigurăm aportul de vitamine și minerale necesare organismului?
- O dietă sănătoasă trebuie să includă toate grupele de alimente. Diversitatea este importantă, pentru că un singur aliment nu poate asigura toți nutrienții de care are nevoie organismul pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Alegerea alimentației sănătoase poate face diferența între sănătate și boală, iar menținerea unui echilibru alimentar este foarte importantă pentru funcționarea optimă a organismului pe termen lung. Este benefic un regim alimentar echilibrat, cu o zi pe săptămână numai de fructe și legume.
Carnea: gurmanzii trebuie să îmbine alimentele în așa fel încât să nu le lipsească nimic din dietă, dar să consume mai puțină carne, și nu la fiecare masă! Sunt persoane care spun că nu se simt sătule până când nu mănâncă și puțină carne. Sunt de acord, dar la micul-dejun se va renunța obligatoriu la mezeluri, la prânz este de-ajuns doar puțină carne (100 g), iar seara putem să luăm o cină ușoară, eventual un pește la grătar, asezonat cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Grăsimile animale și vegetale (uleiurile) sunt parte a unei diete sănătoase. Grăsimile furnizează energie, iar acizii grași ajută la absorbția vitaminelor solubile A, D, E și K și a carotenoizilor. Grăsimile ajută la întărirea membranelor și joacă un rol-cheie în reglarea a numeroase funcții ale organismului. Diferența vine din tipul și cantitatea de grăsimi pe care le consumăm. Cantitățile mari de grăsimi saturate (de origine animală) se transformă în colesterol și duc la creșterea nivelului de lipide din sânge, care, la rândul lor, duc la apariția bolilor coronariene. Așadar, să evităm carnea grasă de porc, untul, înghețata, sosurile, ouăle, și să consumăm în schimb ulei de măsline (are proprietăți de protejare a inimii) și pește oceanic, bogat în acizi grași Omega-3, foarte utili organismului.
Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului uman și se găsesc în fructe, vegetale, cereale și lapte. Ei furnizează fibrele și nutrienții esențiali. Este important să consumați cât mai multe cereale integrale, lapte, fructe și legume proaspete.
Evitați alimentele cu un conținut ridicat de zaharuri, cum ar fi sucurile acidulate sau bomboanele, deoarece ele au multe calorii și duc la creșterea greutății.
Limitați consumul de sare! Ca regulă generală, cu cât o persoană consumă mai multă sare, cu atât va avea o tensiune arterială mai ridicată. O dietă sănătoasă ar trebui să nu conțină mai mult de 2-3 g pe zi, adică un vârf de cuțit de sare. Cea mai mare cantitate de sare se găsește în alimentele procesate (cum ar fi mezelurile), în supele instant și în conserve.
O dietă bogată în potasiu este o modalitate de reducere a tensiunii arteriale, previne apariția pietrelor la rinichi, precum și pierderea de masă osoasă cauzată de îmbătrânire. Surse excelente de potasiu sunt vegetalele cu frunze verzi, rădăcinoasele, fructele (portocalele, bananele și pepenii).
Vitaminele - în timpul iernii, oamenii tind să petreacă mai mult timp în casă, iar acest lucru duce la scăderea imunității naturale. Pe lângă igienă și asigurarea unui somn mai îndelungat decât vara, trebuie să consumăm alimente bogate în vitamine, care ne hrănesc sistemul imunitar și ne ajută să ne menținem sănătatea pe timpul iernii.
Alimentele bogate în vitamina C - citrice, broccoli, ardei roșu, kiwi etc. - ajută la apărarea organismului împotriva infecțiilor. Consumați cel puțin un astfel de aliment în fiecare zi.
Alimentele bogate în vitamina E - nuci, semințe de floarea-soarelui, uleiuri vegetale (cu care puteți înlocui grăsimile animale) - susțin capacitatea de apărare a organismului.
Hrana vie - cel puțin o treime din alimentele pe care le ingerăm trebuie să fie hrană vie, alimente nepreparate termic, dar trebuie neapărat să consumăm și mâncăruri gătite, acesta este un aport al civilizației. Totuși, este important să amintesc că sărurile minerale, enzimele și vitaminele se depreciază odată cu prepararea lor termică la peste 37°C. Așadar, trebuie să consumăm din abundență, și în timpul iernii, legume și fructe în stare crudă, sucuri (dar consumate imediat după preparare!) sau salate.
- Totuși, iarna majoritatea fructelor și legumelor sunt din import, nu prea au gust și sunt pline de substanțe chimice. Este bine să le consumăm chiar și așa?
- Este o întrebare dificilă. Nu putem să renunțăm la sărurile minerale și la vitaminele naturale prezente în vegetale. Oamenii sunt ființe biologice; toți ne tragem din natură, iar hrana noastră trebuie să fie naturală. Alimentele care conțin nutrienți esențiali ajută la prevenirea bolilor și la recăpătarea sănătății. Importantă este cantitatea de nitriți și de fitohormoni care au fost folosiți pentru ca aceste legume să crească și să se coacă în timp record. Toate alimentele sunt, sau ar trebui să fie, etichetate corespunzător, așa încât cele obținute pe cale naturală să poarte eticheta "ecologic" - spre care ar trebui să ne îndreptăm cu toții, dacă suntem înțelepți.
O tărie și-un vinișor nu strică
- Despre alcool: se știe că un pahar de vin roșu este bun pentru inimă, dar excesele dăunează... Ce recomandări faceți în acest sens?
- Alcoolul trebuie consumat cu moderație, circa un pahar pe zi, femeile, și maximum două pahare bărbații. Băuturile alcoolice conțin foarte multe calorii, dar niciun nutrient. Pentru oamenii sănătoși, care nu au probleme biliare sau pancreatice, un pahar de țuică înainte de masă și un pahar de vin după masă nu strică. Persoanele cu afecțiuni biliare și pancreatice în niciun caz să nu consume băuturi alcoolice, mai ales împreună cu alimente grase. Cele două componente reprezintă un factor de risc major pentru declanșarea afecțiunilor acute: colici biliare, colecistite acute, pancreatite acute. Prin hiperstimularea secreției pancreatice induse de alcool apar obstacole în calea de drenaj. În loc să se dreneze în intestinul subțire, această secreție rămâne în pancreas, ceea ce duce la autoinflamarea lui, cu o cascadă de reacții enzimatice care, în final, culminează cu arsură internă vie, cu degradarea pancreasului și a țesuturilor din jur. Este o adevărată "dramă" digestivă. Și grăsimile stimulează o anumită secreție biliară, din care rezultă "sludge"-ul biliar, un fel de "noroi biliar", care vine în torent și provoacă obliterări ale canalului coledoc. Ca urmare, se poate ajunge de la simpla durere (colica biliară) până la colecistita acută, suferințe care pot fi evitate prin cumpătare alimentară. Așadar, nu trebuie exagerat consumul de grăsimi și alcool. Alimentele bogate în grăsimi și consumul exagerat de alcool "taxează" organismul prin risipa de energie și nutrienți necesari pentru procesarea acestora.
Mâncați mai puțin și mai des!
- Sezonul rece lasă, de obicei, "urme" pe talia noastră. Ce să facem ca să nu ne îngrășăm în timpul iernii?
- Trebuie echilibrată balanța între vegetale, carne și dulciuri. Este nevoie de cumpătare, de un echilibru între aport și consum energetic. E știut faptul că alimentele sunt necesare pentru a acoperi energia calorică pe care o consumă organismul prin efort (aici incluzând metabolismul bazal, efortul fizic și intelectual). Totuși, nevoile organismului uman nu sunt foarte mari, iar tot surplusul se depune sub formă de grăsimi, un fel de "rezerve pentru zile grele". Atenție, așadar, la cât mâncăm, ce mâncăm, cum mâncăm și ce eforturi facem. Pentru a menține corpul în stare optimă de funcționare, trebuie mărit consumul de vegetale, cereale integrale, fructe, carne slabă și pește! După o masă copioasă, este foarte indicată o plimbare, chiar dacă aceasta durează doar o jumătate de oră. Imediat după masă, nu este indicat un efort fizic intens, deoarece simpla digestie este deja un efort foarte mare pentru organism. Trebuie să se știe că efortul de digestie este cel mai energofag proces al organismului.
- Cum putem scăpa de kilogramele în exces?
- Pentru a avea o greutate constantă, trebuie ca energia ingerată să fie egală cu energia consumată. Fiindcă tot aminteam că digestia este un proces energofag, pentru a pierde din greutate, trebuie să mâncăm mai puțin și mai des, dar să facem mai mult efort fizic. Orice dietă trebuie să fie prietenoasă, să nu numărăm orele și zilele până la sfârșitul ei. Este bine să luăm o gustare la fiecare 3-4 ore, fără să abuzăm cantitativ. Creșterea consumului de fructe și vegetale proaspete, în stare crudă, ne ajută să scăpăm de kilograme. Limitarea consumului de alimente cu conținut caloric ridicat, în special cele bogate în grăsimi și substanțe nocive, va avea efect vizibil și asupra taliei! Este bine să se știe că grăsimile conțin 9 calorii pe gram, proteinele și carbohidrații - 4 calorii pe gram, iar alcoolul - 7 calorii pe gram! Puteți constata singuri efectul unei mese copioase asupra organismului!
Lichidele - și aportul de lichide este foarte important, dar consumate între mese. Consumul apei în timpul mesei diluează secrețiile gastrice și astfel apar fermentațiile, balonările, eructațiile, flatulența etc.
Nicio zi fără sport!
Apoi, avem nevoie de activitate permanentă, fizică și intelectuală: citit, plimbare, efort fizic dozat. Este perioada sporturilor de iarnă, care sunt distractive și sănătoase: patinaj, schi, săniuță etc. Foarte util este și dansul, mai ales de Revelion, când lumea de obicei se întâlnește mai mult pentru... "festinuri" culinare, decât pentru distracție! Astfel, putem să îmbinăm utilul cu plăcutul și să nu rămânem cu urme ale exceselor alimentare. Activitatea fizică trebuie să devină o rutină zilnică. S-a dovedit că astfel se reduce riscul apariției unor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, infarctul, bolile coronariene, diabetul de tip II, cancerul de colon și osteoporoza. Pentru a reduce riscul apariției bolilor cronice se recomandă cel puțin 30 de minute de efort fizic zilnic. Creșterea acestui timp la 60 de minute de efort fizic moderat zilnic va ajuta la controlul greutății și va duce la consumul a circa 150-200 de calorii în plus. Adulții care au izbutit să slăbească au nevoie de 60-90 de minute de efort fizic moderat zilnic pentru a nu se îngrășa din nou. Copiii și adolescenții ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de mișcare zilnic.
- Ce alte "griji" trebuie să avem în perioada de iarnă?
- La români, cum carnea de porc va fi nelipsită de pe mese, de Sărbători și în sezonul rece, trebuie să fim atenți la sursa de unde o procurăm, mai ales în cazul animalelor sacrificate în gospodăriile țărănești, pentru a evita infestarea cu trichinella spiralis. O simplă analiză la un laborator veterinar ne poate scăpa de multe neplăceri! Toxiinfecțiile alimentare sunt mai puțin frecvente iarna, pentru că frigul conservă bine alimentele, dar odată introduse în casă, riscul este același ca și vara. Așadar, alimentele - în special salatele cu maioneză, preparatele din carne etc. - trebuie ferite de expunerea prelungită la cald, deoarece se alterează repede.