Condimente împotriva grăsimii și frigului

Iulia Vlad
Următoarele condimente au în comun două proprietăți aflate acum, pe vreme mohorâtă și friguroa­să de iarnă, la mare preț: ne feresc de frig, dar în același timp ne ajută să fim trase prin inel.

Cum se întâmplă mi­nu­nea aceasta? Cercetările au arătat că ingredientele termogenice (care cresc temporar termogeneza în corp), con­sumate în mod constant, au efec­te benefice asupra meta­bolis­mu­lui, cresc arde­rea grăsimilor și împie­dică depu­nerea lor. Ast­fel că spunem adio mâi­nilor și picioarelor reci, dar și pernelor de gră­sime!
Ardeiul iute. Cap­saicina, substanța conținută de ardei, "dă căldură" și ajută și la combaterea obezității. Ase­zonați ciorbele și mân­cărurile cu cât mai mult ardei iute. El este disponibil și sub formă de tinc­tură sau extract, în farmacii și plafare.
Scorțișoara. Și ea face parte din condimentele care "încălzesc" și în același timp reglează semnificativ nivelul zahărului din sânge, ceea ce o face un aliat important în lupta împo­triva grăsimii. Turnați 500 ml de apă clocotită peste 2 lingurițe de scor­țișoară pudră, amestecați și lăsați o jumătate de oră vasul aco­perit, apoi strecurați. Beți din acest preparat o cană, dimineața, cu jumă­tate de oră înainte de micul dejun, și o cană în cursul după-amiezii, între mese.
Ghimbirul. Se consumă înainte de fiecare masă o linguriță de ghim­bir proaspăt mărunțit (rădăcina de ghimbir se spală bine și se dă pe ră­zătoarea mică) sau o jumătate de lin­guriță de ghimbir uscat. Se poate con­suma și sub formă de ceai, care se pre­pară astfel: se taie o bucată de ghimbir proas­păt cam cât o nucă, se dă pe răzătoarea fină. Se pune la fiert o jumătate de litru de apă, când fier­be se adaugă ghim­bi­rul. Se fierbe 1-2 minute, apoi se pune deoparte cu capac pentru 30 de mi­nute. Se beau 3 căni pe zi, între mese.
Piperul. Piperul negru blochează formarea de noi celule de grăsime. Con­sumați piper negru adăugat la mâncăruri, dar și sub formă de ceai.
Ceai de piper negru: puneți pe foc două căni de apă. Când apa cloco­tește, adăugați 2 lingurițe de boabe de piper. Lăsați să dea în 2-3 clocote, apoi puneți lichidul la infuzat 10 mi­nute. Strecurați și beți pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.