Cauzele îngroșării sângelui
Anotimpul rece aduce mai multe pericole, printre care și îngroșarea sângelui, cu dereglări de circulație sanguină. Care sunt cauzele principale?
* Sângele este alcătuit din peste 90% apă. Iarna consumul de apă scade, organismul se deshidratează și sângele se îngroașă. La fel de nociv este și consumul de apă care conține clor, care provine din surse neigienice, e bogată în săruri care schimbă formula sângelui, dereglează metabolismul sau frânează asimilarea optimă a lichidului.
* Creșterea acidității (schimbarea pH-ului) organismului prin consum exagerat de carne și grăsimi provoacă îngroșarea sângelui.
* Lipsa de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, lecitină, seleniu, zinc și altele, care sunt implicate activ în producția de enzime și hormoni, poate duce la îngroșarea sângelui. Ca rezultat - funcționarea proastă a ficatului, care este principalul laborator biochimic al organismului uman, aglutinarea eritrocitelor - pericol de formare a cheagurilor de sânge.
* Încă un motiv - consumul exagerat de mic sau renunțarea totală la sare (sângele este o soluție salină).
* Persoanele ce țin cură de slăbit sau post negru își provoacă îngroșarea sângelui, dacă nu consumă multă apă.
* Și unele medicamente pot avea ca efect secundar îngroșarea sângelui: diureticele, contraceptivele, hormonalele, Viagra.
Remedii cu plante
* Sulfina galbenă - are un efect deosebit, poate înlocui aspirina, utilizarea sa este indicată pentru profilaxia accidentelor vasculare cerebrale, infarct miocardic și tromboflebită. Planta are, de asemenea, un efect sedativ, îmbunătățește funcționarea inimii, circulația cerebrală și periferică, crește tonusul venelor, are un efect calmant asupra sistemului nervos. De regulă, o linguriță de flori amestecate cu frunzulițe se infuzează timp de 2 ore, în 200 ml de apă fiartă, și răcită la temperatura camerei. Pentru profilaxie, se beau câte 50-70 ml seara, înainte de culcare. Persoanele hipertensive trebuie să bea câte 100 ml, de 2-3 ori pe zi.
* Florile de castan sunt de neînlocuit în prevenirea infarctului miocardic (reduc vâscozitatea sângelui) și a accidentului vascular cerebral.
- Decoct din flori de castan. O linguriță de inflorescențe uscate se fierbe într-o cană de apă, timp de 15-20 de minute. Se bea după masă, înainte de culcare.
- Infuzie din fructe de castan - se prepară din 500 ml apă clocotită și o lingură de fructe tocate. Se infuzează în termos minimum 2 ore, se strecoară. Se beau câte 100-150 ml, de 4 ori pe zi.
- Tinctură de castan - în 500 ml de țuică se pun la macerat 50 g de flori, fructe sau scoarță tocată de castan, timp de 14-21 de zile. Se administrează câte 25-30 de picături, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
* Fructe de pădure - zmeura, afinele, fragii, păducelul, măceșul - sunt benefice pentru sănătatea sângelui. Proaspete sau uscate, se folosesc în amestec pentru prepararea de infuzii la care se adaugă rădăcină de odolean, roiniță, scorțișoară, ghimbir, usturoi, lămâie. Se amestecă 3-4 fructe din cele enumerate și câte 3 plante, se infuzează 2 lingurițe de amestec în 300 ml de apă fierbinte, în termos sau pe baie de abur, timp de 25 de minute. Infuzia strecurată se bea în timpul zilei, în 4-5 reprize, timp de 21 de zile. Se poate îndulci cu puțină miere de albine, sirop de arțar sau de ștevie. După o pauză de 7-10 zile, cura se repetă.
Îmbunătățirea circulației sângelui în caz de ateroscleroză
* Usturoi cu mușețel. Se curăță și se spală 50 g de usturoi, se toacă mărunt și se pisează. Terciul se amestecă cu 120 ml de țuică și se pune la macerat, în recipient închis ermetic, timp de 7 zile. Separat se opăresc 2 lingurițe de flori de mușețel cu 200 ml apă clocotită, se adaugă 1,5 lingurițe de tinctură de usturoi și se infuzează 10 minute. La final, se adaugă o jumătate de linguriță de miere de tei și se bea încet, cu înghițituri mici. Se consumă câte un pahar, de 2 ori pe zi, timp de o lună.
* Măceș cu scorușe. Se aduc până la fierbere 1,2 litri de apă, se adaugă 50 g de măceșe și 400 g boabe de scorușe roșii și se lasă să fiarbă pe foc slab, în vas acoperit cu capac, timp de 1,5-2 ore. Decoctul se răcește, se strecoară. Se bea câte o lingură, cu 15 minute înainte de masă. Se fac 4-5 cure, câte 10 zile, cu pauze de 5 zile.
* Rădăcină de păpădie. Două linguri de rădăcină de păpădie uscată și sfărâmată mărunt se pun în 500 ml de apă fierbinte și se fierb pe baie de aburi, până ce cantitatea de apă scade la 250 de ml. Se lasă să se răcească și se strecoară. Se beau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, cu 30-40 minute înainte de masă, timp de 21 de zile.
Regimul alimentar
Pentru asigurarea circulației sângelui în condiții optime, trebuie să-i oferim organismului cantitățile necesare de lichid și alimentele potrivite. Pentru prevenirea infarctului miocardic, scăderea hipertensiunii și îmbunătățirea circulației, medicii recomandă câte un pahar de apă la fiecare 2 ore. O parte de apă se poate înlocui cu legume și fructe ce conțin mult lichid, cum ar fi castraveți sau pepene roșu.
Alimente interzise: zahăr, alcool, bere, băuturi carbogazoase, carne, grăsimi, mezeluri, alimente sărate, supă de carne, cartofi, banane, pâine albă, tot ce conține amidon, linte, banane și mango.
Alimente recomandate: fructe de pădure, fructe și legume, ardei iute, piper, smochine, usturoi, ulei de măsline, portocale, lămâi, sfeclă, rodii, semințe de floarea-soarelui, ghimbir, măsline, ulei din semințe de in, oțet de mere, cacao și ciocolată amară, fructe de mare, ulei de pește și pește, tomate, suc de roșii, fulgi de ovăz, căpșuni, cireșe, mere, zarzavat.
Dacă suferiți de tromboflebită, va fi foarte util să includeți în dieta dumneavoastră un amestec de usturoi, ceapă, lămâie și miere. Rețeta: se amestecă 200 g de ceapă, 100 g de usturoi, 50 g de lămâie și 100 g de miere de albine. Se ia 1 linguriță, de 3 ori pe zi.
* Sucuri proaspete din fructe și legume. Un pahar de suc proaspăt pe zi îmbunătățește formula sângelui. Rețeta: 4 portocale, 3 lămâi și 3 grepfruituri se storc și sucul se amestecă cu 2,5 litri de apă de izvor. Băutura fluidizează sângele, curăță ficatul și sistemul limfatic, reduce nivelul de stres.
* Sucul de roșii, proaspăt stors și băut fără sare, este un anticoagulant și un antioxidant excelent. În loc de sare, puteți adăuga puțin turmeric sau pulbere din alge marine uscate.
* Uleiul din semințe de in - reglează coagularea sângelui, contribuie la inactivarea colesterolului rău și a trigliceridelor, fapt pentru care scade riscul de infarct miocardic. Se bea dimineața pe nemâncate o lingură de ulei. Se poate amesteca cu puțin lapte bătut sau se unge pe pâine zilnic, fără pauze. (Metoda este contraindicată persoanelor cu litiază biliară și diaree cronică.)
* Oțetul de mere sau oțetul Kombucha - scade vâscozitatea sângelui prin detoxifiere. Oțetul (2 lingurițe la un pahar de apă caldă) se bea zilnic, dimineața, de la 2-3 până la 10-12 luni, cu pauze la fiecare 2 luni. Tratamentul este contraindicat persoanelor cu gastroduodenită și ulcer stomacal. În asemenea cazuri, se bea suc de lămâie, care are reacție alcalină.
* Rădăcina de ghimbir - este recomandată pe timp de iarnă, când organismul suferă de frig. E suficientă 1 linguriță de ghimbir ras, care se infuzează în 700-800 ml de apă fierbinte și se bea în timpul zilei, între mese. (Nu se recomandă consumul preparatelor din ghimbir concomitent cu administrarea medicamentelor cardiace, anticoagulante, în cazuri de afecțiuni grave renale și hepatice, temperatură ridicată sau pe timp de arșiță.)
* Usturoiul are o acțiune puternică de lichefiere a sângelui. Se consumă crud. Se înghite câte un cățel pe zi minimum, sau sub formă de condiment. Dar și usturoiul are contraindicații: hemoroizi, gastrită, sarcină, alăptare.
Aromaterapie
În crema de masaj pentru picioare se adaugă piper negru, câte 3 picături de ulei de rozmarin și 3 de ulei de măsline. Se freacă bine tălpile, apoi se încalță șosete de lână. Femeilor însărcinate le este contraindicat uleiul de rozmarin, mai ales în prima lună de sarcină.